Olcsva Község Önkormányzat Képviselő-testületének 10/2019 (XI. 22.) önkormányzati rendelete

A szociális tűzifa támogatás helyi szabályairól.

Hatályos: 2020. 01. 23- 2020. 04. 07

Olcsva Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13.§ (1) bekezdés 8a. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


1. § (1) E rendelet célja, hogy Olcsva településen élők részére természetbeni támogatást nyújtson szociális rászorultság alapján, meghatározva az egyszeri tüzelőanyag juttatás ellátási forma jogosultsági feltételeit, eljárási szabályait.

(2) E rendelet hatálya kiterjed Olcsva Község közigazgatási területén életvitelszerűen lakó és ott bejelentett lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkező személyekre.

(3) E rendeletben nem szabályozott fogalmak, kérdések tekintetében a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló törvényben, valamint az általános közigazgatási rendtartásról szóló törvényben foglalt rendelkezések az irányadók.


2. § [1](1) A képviselő-testület szociális célú tűzifa támogatásban részesíti e rendeletben meghatározott jogosultsági feltételeknek megfelelő szociálisan rászoruló családokat, idős embereket, az önkormányzat rendelkezésére álló tűzifamennyiség erejéig, a benyújtott kérelmek érdekzési sorrendjében. 

(2) Elsősorban azt a kérelmezőt részesíti vissza nem térítendő természetbeni támogatásban, aki

a) aktív korúak ellátásában részesül,

b) időskorúak járadékában részesül,

c) települési támogatásban részesül lakhatási költségek enyhítésére,

d) a háztartásában rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre jogosult gyermeket nevel, vagy nagykorúvá vált gyermek/gyermekek él/élnek, vagy

e) [2]olyan háztartásban él, ahol az egy főre eső jövedelem nem haladja meg a 120.000.-Ft-ot (azaz egyszázhúszezer forintot). E rendelet alkalmazásában a háztartás, valamint a jövedelem a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló törvényben meghatározott háztartás, illetve vagyon.

(3) A nem Olcsva Község Önkormányzata által megállapított szociális ellátásra való jogosultságra történő hivatkozás esetén, szükséges az adott ellátás megfelelő dokumentumokkal történő igazolása.  

(4) A szociális ellátásra való jogosultság elbírálásához a havi rendszerességgel járó jövedelem esetén a kérelem benyújtását megelőző hónap jövedelmét, nem havi rendszerességgel szerzett jövedelem esetén a kérelem benyújtásának hónapját közvetlenül megelőző három hónap átlagjövedelmét kell figyelme venni.

(5) A jogosultsági feltételek fennállása esetén a szociálisan rászorult kérelmező háztartásonként:

  1. amennyiben az ott életvitelszerűen tartózkodó és bejelentett lakcímmel rendelkező személyek száma az 5 főt nem éri el 1 m3,
  2. amennyiben az ott életvitelszerűen tartózkodó és bejelentett lakcímmel rendelkező személyek száma az 5 főt eléri 2 m3, tűzifára jogosult.

(6) Nem jogosult szociális célú tűzifa támogatásra – függetlenül a (2) bekezdésben meghatározott jogosultsági feltételek teljesülésétől - a kérelmező,

a) ha az általa életvitelszerűen lakott ingatlan tűzifával egyáltalán nem fűthető, vagy

b) az üresen álló, nem lakott ingatlanra vonatkozóan, amelyben életvitelszerűen senki nem él.

(7) A tűzifa támogatás ugyanazon lakott ingatlanra csak egy jogosultnak állapítható meg, függetlenül a lakásban élő személyek és háztartások számától. Amennyiben egy ingatlanról több kérelem érkezik, az elbírálás a kérelem beérkezésének sorrendjében történik.

(8) A tűzifában részesülő család a tűzifát nem értékesítheti, nem adhatja át másnak, csak saját háztartásában használhatja fel.

(9) Erre vonatkozó igény esetén a támogatásként megállapított tűzifát az Önkormányzat a jogosult részére az erről szóló határozat véglegessé válásától számított 30 napon belül kiszállítja. 


3. § (1) A természetbeni támogatás a Vásárosnaményi Közös Önkormányzati Hivatal Olcsvai Kirendeltségén (a továbbiakban: Hivatal) benyújtott kérelemre állapítható meg. A kérelmet az 1. melléklet szerinti formanyomtatványon kell benyújtani.

(2) A támogatási kérelem elbírálása során, szükség esetén a Hivatal munkatársa környezettanulmányt készíthet.

(3) A kérelmek elbírálásával és a támogatás odaítélésével kapcsolatos hatáskör gyakorlását a Képviselő-testület a Polgármesterre ruházza át.

(4) A tűzifa átvételét a jogosult a rendelet 2. mellékletét képező átvételi elismervény aláírásával igazolja.


4. § (1) E rendelet a kihirdetése napján lép hatályba.




                          Borbás Judit                                                                                               dr. Deák Ferenc

                          polgármester                                                                                                       jegyző




Z Á R A D É K :


A rendelet 2019. november 22. napján a Vásárosnaményi Közös Önkormányzati Hivatal Olcsvai Kirendeltségének hirdetőtáblájára történő kifüggesztéssel kertült kihirdetésre.


Olcsva, 2019. november 22.


                     dr. Deák Ferenc

                                                                                                                                                    jegyző




  1. melléklet a 10/2019. (XI. 22.) önkormányzati rendelethez


K É R E L E M

SZOCIÁLIS CÉLÚ TŰZIFA TÁMOGATÁSHOZ


  1. Alulírott kérem részemre szociális célú tűzifa támogatás megállapítását.


Kérelmező neve: …………………………………………………………

Születési név: …………………………………………………………

Születési hely: …………………………………………………………

Születési idő: …………………………………………………………

Anyja neve: …………………………………………………………

Állandó lakcím: …………………………………………………………

TAJ száma: …………………………………………………………




II. Szociális rászorultságom megállapításánál kérem vegyék figyelembe:

1. Aktívkorúak ellátásban részesülök:* - Foglalkoztatást helyettesítő támogatás - az egészségkárosodási és gyermek felügyeleti ellátásban részesülök


2. Időkorúak járadékára vagyok jogosult.*


3. Települési támogatásban részesülök a lakhatási költségek csökkentésére a …………………………… számú határozat alapján.


4. A ………………………………….. számú határozat alapján ……….………..fő (az önkormányzat nyilvántartásában is szereplő) rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre jogosult gyermeket nevelek háztartásomban.*


5.Háztartásunkban az egy főre jutó rendszeres jövedelem ………………….. Ft/hó.


6. Ingatlanon életvitelszerűen élők és állandó vagy tartózkodási lakcímmel rendelkezők száma: ……………….. fő


7. A támogatás megállapítása esetén kérem/nem kérem a tűzifa kiszállítását. *


Nyilatkozom, hogy az általam, a család által életvitelszerűen lakott lakás tűzifával fűthető/ nem fűthető.*

(*a megfelelő választ kérem aláhúzással jelölje)








  1. Háztartásban életvitelszerűen élők adatai:



Születési hely, idő

Anyja neve

Havi jövedelem**


























































**csak akkor kell kitölteni, ha jövedelmi helyzet alapján igényel támogatást


Tudomásul veszem, hogy az önkormányzat által támogatásként adott tűzifát nem értékesíthetem, nem adhatom át másnak, csak saját háztartásomban használhatom fel. A nyilatkozataimban foglaltakat az önkormányzat ellenőrizheti. Tudomásul veszem, hogy amennyiben az eljárás során valótlan nyilatkozatot tettem, vagy a tűzifát értékesítettem, úgy a már kiutalt mennyiség pénzbeli ellenértékét az Önkormányzat felé meg kell térítenem.


Hozzájárulok, hogy a Vásárosnaményi Közös Önkormányzati Hivatal az adataimat az ellátás megállapításához a szükséges mértékig és ideig kezelje.
















  1. melléklet a 10/2019. (XI. 22.) önkormányzati rendelethez

ÁTVÉTELI ELISMERVÉNY

Alulírott

név:


születési név:


anyja neve:


születési hely és idő:


lakcím:






szám alatti lakos aláírásommal elismerem, hogy Olcsva Község Önkormányzat Képviselő-testületének a szociális tűzifa támogatás helyi szabályairól szóló 10/2019.(XI.22.) önkormányzati rendelete alapján megállapított természetbeni juttatásként ……….    m3 mennyiségű tűzifát a mai napon átvettem.



átadó


Olcsva, 2019 ………………………hó…….. nap

átvevő

[1]

A rendelet szövegét az 1/2020. (I. 23.) önkormányzati rendelet 1.§-a módosította. Hatályos: 2020. 01. 23.-tól

[2]

A rendelet szövegét az 1/2020. (I. 23.) önkormányzati rendelet 2.§-a módosította. Hatályos: 2020. 01. 23.-tól