Olcsva Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2024. (III. 1.) önkormányzati rendelete

az egyes anyakönyvi események engedélyezésének szabályairól, valamint az azokért fizetendő térítési díjak mértékéről

Hatályos: 2024. 03. 02

Olcsva Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2024. (III. 1.) önkormányzati rendelete

az egyes anyakönyvi események engedélyezésének szabályairól, valamint az azokért fizetendő térítési díjak mértékéről

2024.03.02.

Olcsva Község Önkormányzat Képviselő-testülete az anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi I. tv. 96. §-ában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. Az anyakönyvi események általános szabályai

1. § (1) Anyakönyvi eseményt lebonyolítani munkanapokon a Vásárosnaményi Közös Önkormányzati Hivatal Szervezeti és Működési Szabályzatában meghatározott hivatali időben, valamint szombaton lehet, ha az nem munkaszüneti nap.

(2) Hivatali munkaidőn belül ingyenes az alapszolgáltatás, ha az anyakönyvvezető közreműködése munkaidőben, a hivatalos helyiségben történik. Az alapszolgáltatás magában foglalja az ünnepség céljára megfelelően berendezett termet, az anyakönyvvezető ünnepi beszédét és a házassági emléklapot.

(3) Az anyakönyvvezető hivatali helyisége: Vásárosnaményi Közös Önkormányzati Hivatal Olcsvai Állandó Kirendeltsége (4826 Olcsva, Kossuth u. 2., a továbbiakban: Hivatal)

2. Eljárási szabályok

2. § (1) Az anyakönyvi esemény hivatali helyiségen, illetve hivatali munkaidőn kívüli lebonyolítását a jegyző engedélyezi, a kérelmet a házasulandók vagy bejegyzett élettársi kapcsolatot létesíteni kívánók írásban nyújtják be az anyakönyvvezetőnél legkésőbb az anyakönyvi eseményre történő bejelentkezéskor.

(2) Hivatali helyiségen kívüli anyakönyvi esemény megtartása akkor engedélyezhető, ha az anyakönyvvezető a helyszínen meggyőződött arról, hogy a helyszínen az anyakönyvi esemény ünnepélyes és méltó körülmények között megtartható. Az ehhez szükséges körülmények biztosítása a házasulandók vagy bejegyzett élettársi kapcsolatot létesíteni kívánók kötelessége.

(3) Ha az időjárási körülmények nem teszik lehetővé a szabadtéren történő házasságkötést, a házasulandók vagy bejegyzett élettársi kapcsolatot létesíteni kívánók gondoskodnak más, az alkalomhoz illő helyszín biztosításáról.

(4) A hivatali helyszínen kívüli anyakönyvi események lebonyolításakor a szükséges anyakönyvi iratok biztonságos szállításáért és épségéért az anyakönyvvezető felel.

(5) A többletszolgáltatás ellentételezéseként fizetendő díjat a házasulandók vagy bejegyzett élettársi kapcsolatot létesíteni kívánók Olcsva Község Önkormányzata házipénztárába fizetik be, legkésőbb a házasság megkötését megelőző 8. munkanapon.

(6) Amennyiben az anyakönyvi esemény meghiúsulását 5 munkanappal az eseményt megelőzően a házasulandók vagy bejegyzett élettársi kapcsolatot létesíteni kívánók bejelentik, a befizetett szolgáltatási díjat a Hivatal 15 munkanapon belül visszafizeti.

3. Az anyakönyvi események szolgáltatási díjai

3. § (1) A Hivatal hivatali munkaidőben, a hivatalos helyiségben térítésmentesen biztosítja az anyakönyvi esemény lebonyolítását.

(2) Többletszolgáltatásként lehetőség van az anyakönyvi események hivatali munkaidőn kívüli és hivatali helyiségen kívüli lebonyolítására.

(3) Hivatali munkaidőn kívüli anyakönyvi esemény lebonyolításának díja bruttó 15 000 Ft.

(4) Hivatali helyiségen kívül történő anyakönyvi esemény lebonyolításának díja – függetlenül attól, hogy hivatali időben, vagy hivatali időn kívül történik – bruttó 30 000 Ft.

(5) Nem kell díjat fizetni, ha a hivatali helyiségen kívüli házasságkötésre rendkívüli körülmény miatt kerül sor, különösen, ha valamelyik házasuló súlyos mozgáskorlátozottsága, egészségi állapota, kora vagy közeli halállal fenyegető állapota miatt különös erőfeszítés lenne számára az anyakönyvvezető hivatalos helyiségében való megjelenés.

4. Az anyakönyvvezető részére fizetendő díj mértéke

4. § (1) A hivatali munkaidőn kívül történő anyakönyvi esemény lebonyolításában közreműködő anyakönyvvezetőt – választása szerint – a közszolgálati tisztviselőkről szóló törvényben meghatározott szabadidő, vagy eseményenként bruttó 12 000 Ft díjazás illeti meg.

(2) A hivatali helyiségen kívül történő anyakönyvi esemény lebonyolításában közreműködő anyakönyvvezetőt – választása szerint – a közszolgálati tisztviselőkről szóló törvényben meghatározott szabadidő, vagy eseményenként bruttó 18 000 Ft díjazás illeti meg.

5. Záró rendelkezések

5. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

6. § A rendelet előírásait a hatályba lépést követően indult eljárásoknál kell alkalmazni.

7. § A 4. §-ban meghatározott díjazás az érintett anyakönyvvezetőt 2024. január 1. napjától illeti meg.

8. § Hatályát veszti az egyes anyakönyvi események engedélyezésének szabályairól, valamint a fizetendő térítési díjak mértékéről szóló 5/2013. (V.6.) önkormányzati rendelet.