Olcsva Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2023. (X. 11.) önkormányzati rendeletének indokolása

Szociális célú barnakőszén juttatásról

Hatályos: 2023. 10. 12

Olcsva Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2023. (X. 11.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.10.12.
Szociális célú barnakőszén juttatásról
Általános indokolás
A belügyminiszter pályázatot hirdetett Magyarország 2023. évi központi költségvetéséről szóló 2022. évi XXV. törvény (a továbbiakban: költségvetési törvény) 3. melléklet 2.2.1. pontja szerinti, a települési önkormányzatok szociális célú tüzelőanyag vásárlásához kapcsolódó támogatásra.
A támogatást az a települési önkormányzat igényelhette, amelyik a szociális rászorultság és a 2023. évi igénylés részletes feltételeit rendeletben szabályozza. Önkormányzatunk pályázott és a BMÖGF/46-34/2023. számú támogatói okiratban foglaltak szerint 1 696 720 Ft támogatásban részesült, erre tekintettel kerül sor a rendelet megalkotására.
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz
Itt került rögzítésre, hogy Olcsva Község Önkormányzata sikeresen pályázott szociális célú tüzelőanyag keretén belül barnakőszén juttatásra.
A 2. §-hoz
A településen életvitelszerűen élő és itt bejelentett lakóhellyel, vagy tartózkodási hellyel rendelkező személyek részére kerülhet megállapításra ez a természetbeni támogatás. Hangsúlyozásra kerül, hogy a rendeletben nem szabályozott fogalmak tekintetében a szociális törvényt és az általános közigazgatási rendtartásról szóló torvényt kell alapul venni.
A 3. §-hoz
Meghatározásra kerül, hogy ki lehet jogosult erre a támogatásra. Csak és kizárólag szociálisan rászorult személyek jöhetnek szóba, de az hogy ki minősül annak, azt e rendeletben szükséges meghatározni. Maga a pályázati felhívás tartalmazza, hogy mely szociális ellátásban részesülő élvezzen előnyt ebből a juttatásból.
A 4. §-hoz
Rögzítésre kerül, hogy a barnakőszén támogatás megállapításának jogát a Képviselő-testület a Polgármesterre ruházza át és az, hogy a támogatás csak az elnyert támogatásból megvásárolt 334 q erejéig történhet.
Az 5. §-hoz
Itt kerül meghatározásra, hogy egy háztartás milyen mennyiségű szénre jogosult, illetve az, hogy egy lakásra csak egy háztartás kaphat támogatást. Üresen álló, vagy szénnel nem fűthető lakás természetesen nem kaphat támogatást.
A 6. §-hoz
Ezen szakasz mondja ki, hogy a támogatott a kapott szenet nem értékesítheti, illetve részletezi a jogosulatlan igénybevétel szankcióit.
A 7. §-hoz
Meghatározásra kerül, hogy a juttatás megállapítása mely esetekben történik hivatalból. Minden olyan rászoruló kaphat barnakőszenet, aki a Vásárosnaményi Járási Hivatal által megállapított időskorúak járadékában, foglalkoztatást helyettesítő ellátásban részesül, aki Olcsva Község Önkormányzata által megállapított lakhatási támogatásban, vagy a Vásárosnaményi Közös Önkormányzati Hivatal Jegyzője által megállapított rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesül, vagy akinek halmozottan hátrányos helyzetét a jegyző megállapította. Ezekben az esetekben nem kell kérelmet benyújtani.
A 8. §-hoz
A barnakőszén átvételét átvételi elismervényen kell dokumentálni.
A 9. §-hoz
A barnakőszén házhoz szállításáról rendelkezik, melynek végső határideje 2024. febuár15. napja lesz.
A 10. §-hoz
A rendelet hatálybalépésének napjáról és hatályát vesztés napjáról rendelkezik.