Olcsva Község Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2023. (XI. 4.) önkormányzati rendeletének indokolása

hulladékgazdálkodási közszolgáltatási díj kedvezményéről

Hatályos: 2023. 11. 05

Olcsva Község Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2023. (XI. 4.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.11.05.
hulladékgazdálkodási közszolgáltatási díj kedvezményéről
Általános indokolás
Olcsva Község Önkormányzata Képviselő-testülete a hulladékgazdálkodási közszolgáltatási díjkedvezményeket (a továbbiakban: díjkedvezmények) is szabályozó települési szilárd hulladékkal kapcsolatos feladatok ellátásának szabályairól szóló 7/2016. (XII.1.) önkormányzati rendeletét 2023. július 1. napjától hatályon kívül helyezte. A hulladékról szóló 2012. évi CLXXXV. törvény 2023. július 1. napján hatályba lépő módosítása felhatalmazást adott az önkormányzatok számára, hogy rendeletben szabályozzák a hulladékgazdálkodási közszolgáltatási díj átvállalásával érintett személyi kört, az átvállalásra vonatkozó feltételeket.
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz
A személyi hatályra, valamint a hulladékgazdálkodási közszolgáltatási díj átvállalására vonatkozó rendelkezéseket tartalmazza a hatályon kívül helyezett önkormányzati rendeletben rögzített jogosultsági feltételek alapján: a díjkedvezményre azon 65 év feletti egyedül élő olcsvai lakosok jogosultak, akik tárgyév szeptember 30-ig ezt az életkort elérték. A kedvezmény mértéke a hulladékgazdálkodási közszolgáltatási díj 25%-a.
A 2. §-hoz
A hulladékgazdálkodási közszolgáltatási díj átvállalásáról és az átvállalásra vonatkozó feltételekről rendelkezik. Első alkalommal kérelemre adható támogatás ez, amely azonban fennáll mindaddig, amíg bárminemű változás nem történik a jogosultsági feltételekben.
A 3. §-hoz
Ez a szakasz a jogosultság megállapításának hatáskörét gyakorló személyt határozza meg.
A 4. §-hoz
A rendelet hatályba lépéséről rendelkezik.