Olcsva Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2024. (IV. 30.) önkormányzati rendeletének indokolása

a környezetvédelem helyi szabályairól

Hatályos: 2024. 05. 01

Olcsva Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2024. (IV. 30.) önkormányzati rendeletének indokolása

2024.05.01.
a környezetvédelem helyi szabályairól
Általános indokolás
A település lakóinak egészséges és tiszta lakókörnyezethez, valamint a pihenéshez való alkotmányos joga védelmének érdekében szükséges a rendelet-tervezetben rögzített szabályozók megléte.
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz
A rendelet célját és hatályát határozza meg úgy, hogy az lehetőség szerint felölelje mindazon tárgyköröket, melyek szabályozására magasabb szintű jogszabályok lehetőséget biztosítanak, illetve melyek szabályozása a fenti cél elérése érdekében szükségesek.
A 2. §-hoz
Az értelmező rendelkezések a jelen tervezetben foglalt fogalmak magyarázatát tartalmazzák.
A 3. §-hoz
A levegőtisztaság védelme érdekében szükséges a nyíltszíni égetések korlátozása, illetve a lakóházak fűtése során bizonyos fokozottan káros szennyező anyagok kizárása. Fontos, hogy a lakosság elsősorban a komposztálást alkalmazza az avar és kerti hulladék megsemmisítése során, de ha mégis szükség van az égetésre, akkor azt az Országos Tűzvédelmi Szabályzat rendelkezéseivel összhangban kell végezni.
A 4. §-hoz
Fontos, hogy az allergizáló növényektől mentes legyen lakókörnyezetünk. Ennek érdekében szükséges az ingatlan tulajdonosok ilyen irányú kötelezése.
Az 5. §-hoz
Az egészséges életfeltételeink fontos részét képezi vizeink védelme. Fontos, hogy ezek szennyeződését megakadályozzuk. A településen kiépített csatorna-hálózat kizárólag a szennyvíz elvezetésére alkalmas. A csapadékvíz elvezetését ez a hálózat nem tudja megoldani, így a csapadékvíz szennyvízcsatornákba vezetését a továbbiakban is tiltani szükséges.
A 6. §-hoz és a 7. §-hoz
Ezen rendelkezések szabályozzák a magánszemélyek, vendéglátóegységek stb. által kibocsátott zajterhelést. Meghatározzák, mely időintervallumban és milyen módon történhet azon zajok kibocsátása, melyek az érintett közösségbe tartozókat már zavarná, illetve akadályozná a pihenéshez való alkotmányos alapjoguk gyakorlásában.
A 8–10. §-hoz
A zöldterületek védelme, gondozása más jogszabályok szerint ma is az ingatlan tulajdonosának, használójának kötelessége. Ezen kötelezettség pontosítására, részletszabályainak meghatározására kerül itt sor.
A zöldfelületek védelme érdekében szükséges meghatározni azokat a cselekményeket, melyek tiltottak és melyek megvalósulása esetén szabálysértési eljárás indulhat az elkövetőkkel szemben.
A zöldterületek jogszerű használata esetén megvalósuló károsítás esetére is fontos, hogy meghatározásra kerüljön az eredeti állapot visszaállításának követelménye.
A 11. §-hoz és a 12. §-hoz
Az ingatlan és az ahhoz tartozó ingatlanrészek, egyéb területek tisztántartása az ingatlan tulajdonosának, használójának kötelessége.
Itt kerülnek meghatározásra mindazon köztisztaságot sértő cselekmények is, melyek szabálysértési eljárást vonhatnak maguk után.
A 13. §-hoz
Az állatok tartása felelősséggel és kötelezettséggel is jár. Fontos, hogy az állattartással járó kellemetlenségek a lehető legkevésbé zavarják, illetve veszélyeztessék az itt lakókat. Hangsúlyozni kell, hogy az állati ürüléket a tulajdonos köteles az állat után azonnal zacskóba felszedni, ez még sajnos nem természetes a kutyatulajdonosok között.
A 14. §-hoz
Az elhagyott hulladék felszámolásához szükséges helyi intézkedések körét tartalmazza. Ezen szakasz részletesen szabályozza a jegyző hatáskörét, mely szerint minden szükséges intézkedést megtesz annak érdekében, hogy az elhagyott hulladék elhelyezőjét megtalálja, az elkövetőt felelősségre vonja.
A 15. §-hoz
Az önkormányzati környezetvédelmi alap létrehozásáról rendelkezik.
A 16. §-hoz
A szabálysértési tényállások megállapításáról rendelkezik azzal, hogy visszautalással meghatározza azokat a cselekményeket, melyeket az önkormányzat büntetni rendel majd.
A 17. §-hoz
A hatálybalépés időpontját határozza meg.
A 18. §-hoz
Az e tárgyban korábban hozott és még jelenleg hatályban lévő korábbi rendeletet hatályon kívül kell helyezni.
A 19. §-hoz
Az e tárgyban irányadó Uniós jogszabálynak való megfelelésről szól.