Pap Község Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2009. (XII. 29.) önkormányzati rendelete

a temetkezési tevékenységről

Hatályos: 2010. 01. 01- 2023. 03. 31

Pap Község Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2009. (XII. 29.) önkormányzati rendelete

a temetkezési tevékenységről1

2010.01.01.

Pap község Önkormányzata Képviselő-testülete (továbbiakban: Önkormányzat) a településen lévő, egyházi tulajdonú temető kezelési jogát átvette az egyházközségtől. A temető működtetésére, fenntartására vonatkozóan az önkormányzati képviselő-testület a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 16. § (1) bekezdésében biztosított jogkörében eljárva, élve a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény (továbbiakban: Tv.) 40. § (1) bekezdésében és 41. § (3) bekezdésében kapott felhatalmazással, figyelemmel a Tv. végrehajtásáról rendelkező 145/1999. (X.1.) Korm. rendelet (továbbiakban: Vhr.) szabályaira, az alábbi rendeletet alkotja:

Általános rendelkezések

1. § (1) A jelen rendelet hatálya a Pap községben lévő, 138/3 hrsz. alatti református egyházi temetőre, - (továbbiakban: temető), valamint az Önkormányzat tulajdonát képező ravatalozó használatára, üzemeltetésére terjed ki.

(2) Az Önkormányzat a Református Egyházközösséggel külön megállapodást kötött köztemető fenntartására, kezelésére vonatkozóan.

(3) Alapelvek:

a.) A tisztességes és méltó temetés, valamint a halottak nyughelye előtt a tiszteletadás joga mindenkit megillet az elhunyt személyére, vallási, illetőleg lelki-ismereti meggyőződésére, valamely faji csoporthoz tartozására, nemzeti-nemzetiségi hovatartozására, a halál okára vagy bármely más megkülönböztetésére tekintet nélkül.
b.) végső nyughely megválasztásában és a temetés lebonyolításában az abban közreműködők és az eltemettetők, az elhunyt életében tett rendelkezésre figyelemmel kötelesek együttműködni.
c.) A temetés módja lehet világi és egyházi. A világi temetés szertartásrendjét az eltemettetők határozzák meg. Az egyházi temetés az egyházak hitéleti tevékenységének, vallási szokásainak tiszteletben tartásával történik.
(4) Értelmező rendelkezések:
a) temető: a település igazgatási területén belüli, beépítésre szánt, építési használata szerinti zöldfelületi jellegű különleges terület, amely kegyeleti célokat szolgál, közegészségügyi rendeltetésű, és amelyet az elhunytak eltemetésére, a hamvak elhelyezésére létesítettek és használnak, vagy használtak;
b) köztemető; az önkormányzat tulajdonában lévő temető, továbbá az a nem önkormányzati tulajdonban lévő temető is, amelyben az önkormányzat - a temető tulajdonosával kötött megállapodás alapján – a köztemető fenntartására vonatkozó kötelezettségét teljesíti;
c) temetkezési emlékhely: a temetőn kívül, különösen templomban, altemplomban, templomkertben, történeti kertben, urnacsarnokházban vagy más építményben és területen lévő, az elhunytak eltemetésére, urnák elhelyezésére és hamvak szétszórására szolgál;
d) temetési hely: a temetőben vagy a temetkezési emlékhelyen létesített sírhely, sírbolt, urnafülke, urnasírhely, urnasírbolt, valamint a hamvasztóüzemi építmény területén, ingatlanán létesített urnafülke, urnasírhely. A temetési helyek egyes formái, a temetés módja,-továbbá a földben vagy építményben történő elhelyezkedése alapján különböznek egymástól;
e) nemzeti sírkert (nemzeti panteon): a Nemzeti Kegyeleti Bizottság által annak minősített temető, hősi temető, hősi temetési hely, továbbá temetkezési emlékhely, kegyeleti emlékhely, temetési helyek összessége;
f) hősi temető, hősi temetési hely: nemzetközi szerződés eltérő rendelkezése hiányában a honvédelmi kötelezettség fegyveres vagy fegyver nélküli teljesítése közben elesettek, továbbá a teljesítést követően, ezzel közvetlenül összefüggésbe hozható okból elhunytak, valamint háborúban kényszermunkára hurcoltak és elhunytak eltemetésére, hamvaik elhelyezésére szolgáló temető (temetőrész), temetési hely;
g) kegyeleti emlékhely: elhunytak emlékének megjelölésére és megőrzésére létesített építmény , emlékmű, emlékjel, épületen elhelyezett emléktábla;
h) kegyeleti közszolgáltatás: a köztemető fenntartását, továbbá üzemeltetését magába foglaló egyéni és közösségi kegyeleti célú, az elhunyt emlékének megőrzésére irányuló önkormányzati tevékenységek összessége.
i) egészségügyi intézmény: egészségügyi szolgáltatás nyújtására jogosító működési engedéllyel rendelkező személy , illetőleg intézmény.

(5) Az önkormányzat (1) bekezdésben felsorolt temetőre vonatkozó fenntartási
és üzemeltetési kötelezettségét az önkormányzati alkalmazottak bevonásával teljesíti.
(6) Fenntartási - üzemeltetési feladatai körében az üzemeltető gondoskodik a sírhelyek közötti terület tisztán és rendben tartásáról, a fű lekaszálásáról és összegyűjtéséről, a díszfák és díszbokrok rendben tartásáról, a közlekedő utak rendben tartásáról, téli időszakban a temetőhöz vezető úton a hó eltakarításáról, a síkosság-mentesítéséről, a ravatalozó és környéke takarításáról, a vízszolgáltatás biztosításáról, a téli időszakban a közkút fagytalanításáról, esetleges felújításáról, pótlásáról, a keletkezett szemét elszállításáról.
(7) A temetőben bármelyik, arra engedéllyel rendelkező vállalkozó, vagy egyéb személy végezhet temetkezési tevékenységet, sírbolthely kialakítást, az elhunyt hozzátartozóinak megbízása alapján.

Temető létesítése, lezárása, megszüntetése, újbóli használatbavétele

2. § (1) A temető beépítési előírásait a helyi építési szabályzatban és szabályozási tervben kell alapvetően meghatározni.

(2) A temető és a temetkezési emlékhely építményei, közművei, egyéb infrastrukturális létesítményei építéséhez, létesítéséhez, bővítéséhez, továbbá a kegyeleti emlékhely létesítéséhez külön jogszabályban előírtak szerint a tulajdonosnak engedélyt kell kérnie.

(3) A temető létesítése során a temetőtulajdonos

a) utat,

b) ravatalozót,

e) a halottak ideiglenes elhelyezésére szolgáló tárolót és hűtőt,

e) a temető bekerítését vagy élő sövénnyel való lehatárolását,

f) vízvételi lehetőséget, illemhelyet,

g) a temető területének - rendeltetésének és a hely jellegének megfelelő - parkosítását, az utak sorfásítását,

· h) hulladéktárolót köteles biztosítani.

(4) Ha a temető, temetőrész, sírhelytábla, temetési hely betelt, azt a temető fenntartója jogosult lezárni, s ott a további temetkezést, rátemetést megtiltani.

(5) Lezárt, nem működő temető ismételt használatba vételekor vagy kegyeleti park céljára való átalakításakor a létesítésére irányadó szabályokat kell megfelelően alkalmazni.

Temetési helyek,sírjelek

3. § (1) A temetőben az alábbi típusú temetési helyet kell biztosítani:

a.) Koporsós temetésnél:
- A temetési hely lehet egyes sírhely, kettős sírhely és sírbolt.
- Az egyes sírhely alapmérete egy koporsó, a kettős sírhely alapmérete két egymás melletti koporsó befogadására alkalmas sírgödör.
- A sírgödör mélysége 2 méter.
- Koporsós rátemetés esetén úgy kell mélyíteni, hogy a felülre kerülő koporsó aljzata legalább 1,6 méter mélységbe kerüljön.
- Oldalirányú üreggel ellátott egyes vagy kettős sírhelyet nem szabaad létesít
b.) Sírbolt (kripta):
- Legalább kettő koporsó elhelyezését biztosító al- és felépítményből álló temetési hely.
- Méretét a befogadó koporsók száma határozza meg.
- A temető tulajdonosának , fenntartójának a hozzájárulásával, a külön jogszabályban meghatározott esetekben és módon, építési engedéllyel építhető.
- Temetőn belüli elhelyezkedését, a tulajdonos, a kezelő jelöli ki.
- A tulajdonosnak, a kezelőnek a hozzájárulást meg kell adni, ha az építtető a sírbolt helyét megváltotta.
c.) Hamvasztásos temetés esetén az urnába helyezett hamvak: Temetési helye: - urnafülke /kolumbárium/,
- urnasírhely,
- urnasírbolt,
- koporsós temetési helyre is rátemethető,
- hamvak szétszórása.
':
Urnafülke: - építésügyi hatósági engedéllyel építhető,
- az urnát befogadó méret min: 0,3 méter x 0,3 méter lehet,
- az alkalmazható a természetes anyagok és művészi formák,
- a fülke egyedi díszítésének lehetőségét biztosítani kell.
Urnasírhely, urnasírbolt: - a koporsós temetésénél alkalmazottak az irányadók,
- a megfelelő méreteket figyelembe kell venni.
Hamvak szétszórása: A temető tulajdonosa, üzemeltetője - az eltemettető igénye esetén- a hamvak szétszórásához és bemosásához külön temetőrészt jelöl ki, amelyet parkszerűen kell kialakítani.
(2) A sírhelyek mérete:
a.) Koporsós temetésnél:
egyes felnőtt sírhely: belső méret 2 méter hosszú, 0,9 méter széles /max./
külső méret 2,5 méter hosszú, 1,4 méter széles /max./ kettős felnőtt sírhely: belső méret 2 méter hosszú, 1,9 méter széles /max./
külső méret 2,5 méter hosszú, 2,4 méter széles /max./ hármas felnőtt sírhely: belső méret 2 méter hosszú, 2,9 méter széles /max./
külső méret 2,5 méter hosszú, 3,4 méter széles/max/ gyermeksírhely: belső méret 1,5 méter hosszú, 0,8 méter széles /max./
külső méret 2 méter hosszú, 1,1 méter széles /max./
b.) Sírbolt /kripta/ esetében: A sírbolt méretét a befogadható koporsók száma határozza meg. A sírbolt a temető tulajdonosának, és az üzemeletetőnek a hozzájárulásával, építési engedéllyel építhető. A sírbolt temetőn belüli elhelyezését az önkormányzat a tulajdonos útján jelöli ki. A tulajdonos a hozzájárulást köteles megadni, ha az építtető a sírbolt helyét megváltotta. A méretekre az a.) pontban foglaltak az irányadók.
ba.) A sírbolt fenntartásáról, annak létesítője (örököse) köteles gondoskodni. Ha a sírbolt összeomlásától lehet tartani, az üzemeltető felszólítja a fenntartására kötelezett személyek bármelyikét, hogy gondoskodjon a helyreállításról.
bb.) Arra nézve, hogy a sírboltba kik temetkezhetnek, a létesítőnek a síyrbolt könyvbe bejegyzett rendelkezései az irányadóak.
bc.) A sírboltba csak annyi elhalt temethető, ahány férőhelyesre
építették.
c..) Urnasírhely: A méretekre az a.) pontban foglaltak irányadók.
d.) A sírhelyek közötti távolság min.: 0,6 méter
-A sírdombok magassága legfeljebb 0,5 méter lehet.
-A sírhelyet kifalazni, kibetonozni nem lehet. Az üzemeltető hozzájárulásával termés:cetes, a talajban lebomló anyaggal lehet burkolni.
-A sírjel nem foglalhat el az e rendeletben meghatározott temetési hely külső méreté l nagyobb területet.
e.) A temetési hely megjelölésére sírjel használható, illetve létesíthető.
-A temetési helyen elhelyezhető sírjelek helyben szokásos legyen.
-E magassági méreten belül, a sírjel az üzemeltető részére történő előzetes bejelentés után, külön engedély nélkül létesíthető.
-A megadott méretnél magasabb sírjel tervezett létesítését a fenntartó útján, az építési hatóságnak be kell jelenteni. Az építési hatóság a tervezett sírjel magasságát korlátozhatja.
-A korlátozásról az építési hatóság 15 napon belül értesíti a fenntartót. Amennyiben a megadott határidőn belül nem nyilatkozik, azt úgy kell tekinteni, hogy az építési hatóság a tervezett magasság ellen kifogást nem emel.
-A sírjel nem foglalhat el a temetési helynél nagyobb helyet.
-A fenti előírásokat a felújításoknál is alkalmazni kell.
-A temetési hely tulajdonosa, fenntartója a sírjel helyreállítására, felújítására a temetési hely felett rendelkezni jogosultat felhívhatja, illeteve az állékonyságot, az élet és a biztonságos használatot veszélyeztető állapot fennállására köteles felhívni.
(3) Az (1) bekezdés e.) pontja szerint meghatározott temetési helyekre annyi urna helyezhető el, am ennyi elhalt a (2) bekezdés ala pján temethető.

A temetési helyek feletti rendelkezési jog

/használati idő/

4. § (1) A temetési hely feletti rendelkezési jog időtartama:

a.) - koporsós temetésnél: 25 év
ill. az utolsó rátemetés napjától számított 25 év,
-kettős sírhely esetén az utolsó koporsós betemetés napjától számított 25 év,
b.) sírbolt esetén: 60 év,
c.) az urnafülke és az urnasírhely estén 10 év,
d.) az urnasírbolt esetén: 20 év
(2) A temetési hely feletti rendelkezési jog meghosszabbítható az (1) bekezdés alapján.
(3) A meghosszabbítás nem tagadható meg, kivéve akkor, ha a temető tulajdonosa bizonyítja, hogy a területet átalakítja vagy más célra kívánja felhasználni.
(4) Megszűnik a rendelkezési jog gyakorlása , ha a használati idő meghosszabbítás hiányában lejár, ill. ha temetési hely megszűnik.
(5) A sírhelyek feletti rendelkezési jog megszerzése, valamint az újraváltása ingyenes.
(6) Sírhely előre váltható, de másra nem ruházható.
(7) Újból meg nem váltott sírhelyekkel az üzemeltető rendelkezik.
(8) Sírhelyet előre megváltani csak két személy részére lehet.
Kivételt képez gyermek elhalálozása esetén a szülők részére megváltható sírhely.

A temető rendje

5. § (1) A temetőben mindenki a hely szellemének, csendjének a kegyeletnek megfelelő magaviseletet köteles tanúsítani.

(2) A temető területén, a bejáratához közel, jól látható helyen tájékoztató táblát kell elhelyezni, amelyen fel kell tüntetni a tulajdonos és az üzemeltető megnevezését, pontos címét és nyitvatartását.

(3) A temető nyitva tartási ideje:

- nyári időszakban (ápr. 15 - okt. 15.): hétfőtől - vasárnapig 7.00 órától - 22.00 óráig
- téli időszakban (okt. 15 - ápr. 15.): hétfőtől - vasárnapig 8.00 órától - 20.00 óráig
-
(4) A temető területére személygépkocsival, tehergépkocsival, vagy bármilyen más járművel csak a temetkezéssel, és a sírgondozással összefüggő tevékenységek gyakorlása érdekében lehet bemenni. A temetkezési tevékenységgel összefüggő járműhasználatot /temetkezési tevékenység, sírbolt építés, anyagok szállítása stb./ a temető üzemeltetőjének be kell jelenteni.
(5) A nyitvatartási idő alatt a temetőt bárki korlátozás nélkül látogathatja, a sírokat gondozhatja.
(6) A 12 éven aluli gyermek a temetőben csak felnőtt személy felügyelete mellett tartózkodhat. A temető tisztaságára, gondozottságára minden látogató, sírhelyet gondozó személy köteles figyelemmel lenni.
(7) A sírok gondozásán, síremlék állításán, felújításán, díszítésén kívül minden egyéb tevékenységet - annak megkezdése előtt - a temető üzemeltetője részére be kell jelentenie.
(8) A temetőben munkájukat végző vállalkozók működésük során az e rendeletben foglaltakat kötelesek betartani. Tevékenységükkel a szertartások rendjét nem zavarhatják, a látogatók kegyeleti érzéseit nem sérthetik, a szomszédos sírokban és a temető infrastrukturális létesítményeiben kárt nem okozhatnak.
(9) A temetőben gyertyát égetni csak felügyelet mellett lehet, ügyelve a tűzveszélyre.
(10) Tilos:
- a temetőbe állatot, kutyát bevinni, a vakvezető kutya kivételével,
- az üzemeltető előzetes hozzájárulása nélkül a temetőbe építőanyagot beszállítani, építési vagy bontási munkát megkezdeni, bontási anyagot szállítani,
- hulladékot, koszorú- és virágmaradványt a kijelölt lerakóhelyen kívül egyéb helyen lerakni,
- hulladékot, koszorú- és virágmaradványt a temetőben elégetni, hangoskodással, zajkeltéssel a szertartások rendjét zavarni, a temetőlátogatók kegyeleti érzéseit megsérteni,
- a sírokat és a temető infrastrukturális berendezéseit megrongálni,
- a sírok mellé talajhoz kapcsolódó ülőalkalmatosságot építeni úgy, hogy az zavarja a temető rendjét, a sírhelyek megközelíthetőségét,
- a kegyeleti tárgyakat, a sírokra ültetett növényeket, valamint a sírok díszítését szolgáló anyagokat szennyezni,
- a talajt és a gyepet engedély nélkül felásni, valamint fát kivágni.

5/A. §2 (1) Szociális temetés a Tv. és Vhr. előírásait az ebben az alcímben meghatározott kiegészítésekkel kell alkalmazni.

(2) Pap Község Önkormányzata koporsóban történő szociális temetés célkára a I. Parcella XIV. sor 11-19. sírhelyeit tartalmazó parcelláját, urnás temetkezés esetére szociális temetkezési helyként a I. Parcella XIV. sor 11-19. sírhelyeit tartalmazó parcelláját jelöli ki.

(3) Szociális temetés esetén a sírhely méretei megegyeznek a 3. § (2) bekezdésének

a) pontja szerinti egyes felnőtt sírhely méretével.

(4) A szociális temetés iránti igényt a Papi Közös Önkormányzati Hivatalnál (továbbiakban: Hivatal) kell előterjeszteni. A Hivatal látja el a TV. 24/A. §-ban, a Vhr. 17/B. és 17/C. §-ában előírt feladatokat.

(5) a temetőgondnok a szociális temetés esetén:

1. kijelöli a temetkezési helyet,

2. gondoskodik a temetési kellékek átvételéről, tárolásáról,

3. a Tv. 16. § (1) bekezdése szerint gondoskodik arról, hogy a szociális temetésben részt vevők megismerhessék a temetéssel összefüggő munkavédelmi, közegészségügyi, járványügyi szabályokat,

4. biztosítja a sírhely kiásásához, a koporsó leengedéséhez és a betemetéshez szükséges eszközöket,

5. ellenőrzi a szociális temetkezési helyek elhelyezésére, méretezésére vonatkozó előírások betartását, a munkavégzés szabályszerűségét, továbbá a jogszabályoknak nem megfelelő munkavégzés esetén a Tv. 16/A. §-a szerinti intézkedéseket megteszi,

6. megakadályozza a munkavégzést, amennyiben az eltemettető vagy megbízottja a Hivatal részére a Tv-ben előírt nyilatkozatokat nem adta át.

(6) A Hivatal a szociális temetés iránti igény beérkezéséről haladéktalanul tájékoztatja a temetőgondnokot.

(7) A szociális temetést a temetőgondnok jelenlétében kell lebonyolítani.

6. §

A temető infrastrukturális létesítményei

(1) Az önkormányzat a kezelésébe lévő temetőben az alábbi infratsurkturális feltételeket biztosítja:
- utat
- ravatalozót, mely magába foglalja a halottakat ideiglenes lehelyezésére szolgáló tárolót és hűtőt,
- a temető bekerítését vagy élősövénnyel való elhatározását,
- vízvételi lehetőséget, illemhelyet
- temető területének - rendeltetésének és a hely jellegének megfelelő- parkosítását, az utak fásítását,
- a hulladéktárolót.
(2) Az elhunytat a szabályos halottvizsgálat megtörténte után koporsóba helyezve a te mető ravatalozójába kell szállítani.
(3) A ravatalozóba történő kiszállításról az elhunyt hozzátartozói gondoskodnak, ennek költségeit viselik.
(4) Az elhunytak a temetésig hűtőkamrába kerülnek elhelyezésre. Temetéskor a felravatalozás a ravatalozó helyiségben történik.
(5) A temetésnek és a gyászszertartásnak az időpontját a hozzátartozók, a gyászszertartást végző személyekkel közösen határozzák meg. Azonos napon történő temetések esetén az időpontokat úgy kell meghatározni, hogy azok egymást ne zavarják.
(6) A ravatalozó nyitvatartási ideje: hétköznap 8- 16 óráig.
(7) Temetni az engedélyben meghatározott időszakban bármely napon lehet.
(8) A ravatalozóban a virrasztás: - nyári időszakban (ápr. 15 - okt. 15.) 18.30 - 20 óráig
-téli időszakban (okt. 15 - ápr. 15) 17.30 - 19 óráig
(9) A ravatalozó és környéke rendjéről az önkormányzat megbízott temetkezési szolgáltató útján gondoskodik.
(10) Temetkezni kizárólag a ravatalozóból lehet.
(11) A ravatalozóban és környékén tilos mindennemű olyan magatartás (szeszesital fogyasztása, hangoskodás, szemetelés), mely közízlést sért.
(12) Az (1) bekezdésben felsorolt létesítmények közül:
- a sírgondozás céljára a vizet bárki ingyenesen használhatja,
- a keletkező hulladékot, koszorú- és virágmaradványt az erre kijelölt lerakóhelyen díjtalanul lera khatja,
- az utakat, az illemhelyet a temetőlátogatók és a temetőben vállalkozási tevékenységet folytatók díjtalanul használhatják,
- a ravatalozó igénybevétele, a nyújtott szolgáltatás ingyenes.
(13) A vállalkozó, aki sírjelet, síremléket készít, egy-egy emlék elkészítését temető fenntartási hozzájárulás megfizetése nélkül végezheti.

7. § Vegyes, átmeneti, záró rendelkezések

(1) A temető gondozására /a sírhelyek kivételével/, a temető rendjének biztosítása érdekében az önkormányzat a temető gondnokot alkalmaz:

a.) A temető gondnok feladatait vállalkozási tevékenységként, vagy önkormányzati alkalmazottként láthatja el.
b.) A gondnoki teendők körét szerződésben, vagy munkaköri leírásban kell rögzíten
c.) A gondnoki feladat díjazásáról az éves költségvetésben kell rendelkezni.
(2) A temetőben a kegyeleti jogok gyakorlása céljából az üzemeltetőnek nyilvántartást kell vezetni, térképet kell készíteni.
a.) A nyilvántartás vezetése a mindenkori gondnoki feladatot ellátónak a feladata lesz, amely a szerződés, vagy a munkaköri leírás egyik tartalmi eleme lesz.
b.) A nyilvántartás tartalmi és formai elemeiről a Tv. 18. §-ának (1)-(6) bekezdése, valamint a Vhr. 41 §-ának (1)-(2) bekezdése rendelkezik.
(3) Aki az egyes szabálysértésekről szóló 218/1999.(XII.28.) Korm. rendeletben foglaltakon túl az e rendeletben foglaltakat megszegi, szabálysértést követ el, és 30.000 forinti g terjedő pénzbírsággal sújtható.
(4) E rendelet 2010. január 01-től lép hatályba.
(5) E rendelet hatályba lépésével egyidejűleg hatályát veszti a temetkezési tevékenységről szóló 10/2001.(XI.26.) Ökt. számú, és az azt módosító 16/2007.(XII.26.) rendelet.

8. §

Ezen rendelet a belső piaci szolgáltatásokról szóló Európa Parlament és TAnács 2006/123/EK (2006.december 12.) számú Irányelvével harmonizál, annak előírásaival ellentétes rendelkezéseket nem tartalmaz.
Maximovits György sk. Nagy János sk.
polgármester jegyző
1

Az önkormányzati rendeletet a Pap Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2023. (III. 30.) önkormányzati rendelete 32. §-a hatályon kívül helyezte 2023. április 1. napjával.

2

Kiegészítette a 16/2014. (XI.25.) önkormányzati rendelet. Hatályos 2015. január 1-jétől.