Pap Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2010. (III.28.) önkormányzati rendelete

A fiatalok első lakához jutásának helyi támogatásáról

Hatályos: 2018. 10. 02- 2020. 09. 06

Pap Község Önkormányzat Képviselő-testülete a fiatalok első lakához juttatásának tárgyában a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 16. § (1) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotási hatáskörében a következőket rendeli el:

  1. §


(1) A rendelet hatálya kiterjed azokra a fiatal házasokra, élettársakra (ahol a támogatás igénylésének és felhasználásának időpontjában a házastársak, élettársak egyike sem töltötte be a 40. életévét), akiknek külön-külön vagy együttesen lakástulajdona ½-e, vagy ennél nagyobb résztulajdona nem volt, és Pap községben lakást kívánnak vásárolni, vagy új lakást kívánnak építeni.

(2) A (1) bekezdésben meghatározott igénylők részére pénzbeli támogatás adható Pap község közigazgatási területén történő lakás vásárlására, új lakás építésére.

(3) A támogatás mértéke lakás vásárlásánál 200.000,-Ft, új lakás építésénél: 400.000,-Ft.

2. §


(1) Az igényjogosultság megnyílik lakásvásárlásánál ügyvéd által ellenjegyzett adás-vételi szerződés megkötése, új lakás építése esetén a jogerős építési engedély kiadása után.

(2) Lakásvásárlás esetén támogatás csak akkor nyújtható, ha a megvásárolni kívánt lakás műszaki állapota alkalmas arra, hogy a fiatal házaspárok, élettársak lakásproblémáját mintegy 10 évig megoldja.

(3)  A támogatás kifizetése közvetlenül az igénylők részére történik.

(4) A visszatérítendő kamatmentes támogatást 6 éven belül lakásvásárlásánál a szerződés megkötését követő 6 hónap, új lakás építésénél a kölcsönszerződés megkötését követő egy év után, a szerződésben meghatározott havi részletekben kell visszafizetni.

3.§

(1)  A támogatás iránti kérelmet a Közös Önkormányzati Hivatalhoz – az e célra rendszeresített, a juttatást kizáró feltételekre vonatkozó, büntetőjogi felelősség tudatában tett nyilatkozatot is tartalmazó – kérelmen kell benyújtani. A lakásmegvásárlására a támogatási kérelmet benyújtani ügyvéd által ellenjegyzett adás-vételi szerződés megkötése, új lakás építése estén a jogerős építési engedély kiadása és a használatbavételi engedély kiadása közötti időszakban lehet.


(2)  A nyilatkozatnak tartalmaznia kell azt is, hogy a visszatérítendő támogatást igénybe vevő fiatal házastárs, élettárs tudomásul veszi: ha támogatást a kizáró feltételekre vonatkozó, megtévesztő nyilatkozattal vette igénybe, a támogatást 30 napon belül a Ptk-ban meghatározott szabályok szerint a mindenkori banki kamattal együtt kell visszafizetni.

(3) Megtévesztő nyilatkozatnak minősül, aki korábbi támogatását eltitkolja, lakása, vagy ½-ed részt meghaladó lakásrésze volt és azt értékesítette.

 (4) A kérelemhez csatolni kell


  1. új lakás építése esetén jogerős építési engedély másolatát,
  2. lakásvásárlás esetén ügyvéd által ellenjegyzett adás-vételi szerződés másolatát,
  3. élettársi jogviszonyban együttélés tényét igazoló magánokiratot,
  4. házassági anyakönyvi kivonatot.

(5)   A kérelem benyújtásával egyidejűleg be kell mutatni

a) kérelmezők személyazonosító igazolványát,

b) lakcímigazolványát,

c) minden olyan egyéb okiratot, mely a jogosultság elbírálásánál alapjául szolgáló adatokat tartalmazza.

 (6) A támogatás feltételeinek megfelelése esetén a döntést követően a támogatás folyósításáról a Közös Önkormányzati Hivatal gondoskodik.

4.§

A Képviselő-testület a jelen rendeletben szabályozott támogatásokkal kapcsolatos, e rendeletben megállapított hatáskörének gyakorlását az polgármesterre átruházza.

5.§

(1) Ez a rendelet a kihirdetés napján lép hatályba. Rendelkezéseit a már benyújtott, folyamatban lévő kérelmeknél is alkalmazni kell.

(2) Jelen rendelet  hatályba lépésével egyidejűleg hatályát veszti a fiatal házasok első lakáshoz jutását elősegítő támogatásról szóló 4/2003. (II.25.) Ökt. számú rendelet, valamint az azt módosító 2/2008. (II.13.) rendelet.