Pap Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2012. (VII.21.) önkormányzati rendelete

A szociális földprogramról

Hatályos: 2019. 05. 31

Pap község Önkormányzata Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993.évi III. törvény 47.§. (5) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 8.§ (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el: 

A szociális földprogramban való részvétel feltételei


1. §


(1) Pap község Önkormányzatának Képviselő-testülete a szociálisan rászorulók részére természetbeni szociális ellátásként szociális földprogramot indít. A szociális földprogram célja: a mezőgazdasági termelésre alkalmas környezetben élő, azonban mezőgazdasági termelésre alkalmas feltételekkel nem, vagy azzal nem elégséges mértékben rendelkező és azt hatékonyan kihasználni nem tudó, szociálisan hátrányos helyzetű emberek megélhetését segíteni, életminőségét javítani, önálló egzisztenciateremtési esélyeit növelni.

(2) A szociális földprogrammal kapcsolatos hatáskört a polgármester gyakorolja, aki döntésre jogosult az ellátás megállapítása és megszüntetése vonatkozásában. 

2. §


(1) A szociális földprogramban az vehet részt, akinek a családjában az egy főre eső jövedelem az öregségi nyugdíjminimum 400 %-át nem haladja meg és

a) a háztartásában legalább egy 14 év alatti gyermek neveléséről gondoskodik vagy

b) öregségi nyugdíj, korhatár előtti ellátás, szolgálati járandóság, táncművészeti életjáradék, átmeneti bányászjáradék, megváltozott munkaképességű személyek ellátásai, öregségi járadék, munkaképtelenségi járadék, özvegyi járadék, növelt összegű öregségi, munkaképtelenségi és özvegyi járadék, özvegyi nyugdíj - kivéve az ideiglenes özvegyi nyugdíjat, továbbá a házastársa jogán árvaellátásra jogosult fogyatékkal élő, illetve tartósan beteg vagy legalább két árvaellátásra jogosult gyermek eltartásáról gondoskodó személy özvegyi nyugdíja -, baleseti táppénz, hozzátartozói baleseti nyugellátás ellátások valamelyikében részesül

(2) A szociális földprogramban a közös háztartásban élő személyek közül egy személy vehet részt. 

(3) A szociális földprogramban részt vevők (továbbiakban: támogatottak) önkéntes alapon, támogatási szerződés megkötésével vállalhatják a részvételt. 

3.§


(1) A szociális földprogram végrehajtására, a támogatottak általi ingyenes használatra a Képviselő-testület az önkormányzat tulajdonában, vagy használatába lévő  földterületeket biztosíthat. 

(2) A szociális földprogramban résztvevők saját tulajdonukban vagy használatukban álló földterületet veszik művelésre igénybe. 

4.§


(1) A szociális földprogramban való részvételi szándékot a jelen rendelet melléklete szerinti kérelem alapján a Papi Közös Önkormányzati Hivatalban (4631 Pap, Kossuth u. 102.) lehet bejelenteni a keretösszeg kimerüléséig, legkésőbb 2019. június 6-tól 2019. június 7-én, 12:00 óráig.

(2) A polgármester annak a 10 fő 2.§ (1) bekezdés a) pontja  szerinti, továbbá annak a 10 fő 2.§ (1) bekezdése b) pontja szerinti jogosultnak állapítja meg a programban való részvételi jogosultságát, akinek a kérelme a (1) bekezdés szerinti határidőben időrendben előbb érkezett be az önkormányzati hivatalhoz, majd a jelen rendelet melléklete szerinti tartalommal együttműködési megállapodás megkötésére kerül sor a támogatottal.”

(3)  A részvételi kérelmeket beérkezésük sorrendjében kell elbírálni.

       A részvételi kérelem abban az esetben utasítható el, ha:

a) a kérelmező nem felel meg a 2.§-ban szereplő feltételeknek, vagy

b) a pályázat során megállapított keretösszeg kimerül.

5.§


Pap község Önkormányzatának Képviselő-testülete a támogatott számára biztosítja:


a) mezőgazdasági szakember tanácsadásának ingyenes igénybevételét,

b) a vetőmag térítésmentes igénybevételét,

c) a munkavégzéshez szükséges kemikália biztosítása, a munkához szükséges

    eszközök ingyenes használatát,

d) mezőgazdasági tájékoztató előadás szervezése,

e) kedvezményezettek részére történő folyamatsegítés biztosítása.

f) szárnyas haszonállatokat,

g) takarmányt,

h) vakcinákat.

6.§


A támogatottsági jog, valamint az abból származó bármely más előny másra át nem ruházható. 

7.§

 (1)  A támogatott köteles:


a) a munkavégzés során az önkormányzattal, vagy az önkormányzat által kijelölt személlyel együttműködni,

b) vállalja, hogy munkatapasztalatát saját háztartásgazdaságában, kertkultúrájának művelésében is hasznosítja,

c) a pályázat megvalósítása során szervezett képzési programokban részt venni,

d) az általa vállalt területen a szükséges mezőgazdasági munkákat elvégezni.

(2) Amennyiben a támogatott a programban való részvétele során a támogatási szerződésből eredő kötelezettségeit nem teljesíti, úgy a polgármester a támogatási megállapodást jogosult azonnali hatállyal felmondani. Ebben az esetben a támogatott a programban való részvételből kizárásra kerül. 

8.§


A jelen rendeletben nem szabályozott kérdésekben a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló törvény, Pap község Önkormányzat Képviselő-testületének az önkormányzat által pénzben és természetben nyújtott, valamint a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátásokról szóló önkormányzati rendelet, valamint az általános közigazgatási rendtartásról  törvény szabályait megfelelően alkalmazni kell.

Záró rendelkezések


9.§


E rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.