Pap Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2013. (II.18.) önkormányzati rendelete

az Önkormányzat 2013. évi költségvetéséről

Hatályos: 2013. 02. 19- 2013. 09. 25

Pap Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV törvény (továbbiakban:Áht.) 23 §-ának (2) bekezdése a.) b.) pontja, kapott felhatalmazás aalpján a következőket rendeli el:

1.§ Az Áht.  26.§. (1) bekezdése, és az Ávr. 29.§.(1) bekezdése szerint a rendelet hatálya kiterjed az Önkormányzat, a Közös Önkormányzati Hivatal és a felügyelete alá tartozó önállóan működő költségvetési szerveire.

2.§ A Képviselőtestület a címrendet az 1. számú melléklet szerint állapítja meg.

3.§ Az Önkormányzat, a Hivatal valamint az irányításuk alá tartozó költségvetési szervek 2013. évi költségvetésének

bevételi főösszege                                                               352 426 ezer Ft,

kiadási főösszege                                                                352 426 ezer Ft,

WebRep
Overall rating



I. A költségvetési bevételek


4.§ A 3. §-ban megállapított bevételi főösszegek forrásonkénti részletezését az önkormányzat vonatkozásában a 2. számú melléklet tartalmazza.

II. A költségvetési kiadások

5. § A 3. §-ban megállapított kiadási főösszegek kiemelt előirányzatok szerinti részletezését a 3. számú melléklet, a Hivatal és az alá tartozó költségvetési szervek külön-külön 4-18. számú melléklet tartalmazza.

III. Általános és céltartalékok


6. § (1) A Képviselő-testület az Önkormányzat

  • a) általános tartalékát                      200 ezer Ft-ban,
  • b) működési céltartalékát                200 ezer Ft-ban,
  • c) fejlesztési célú tartalékát              0 ezer Ft-ban hagyja jóvá.

(2) A Képviselő-testület általános tartalékot képez az évközbeni működési-gazdálkodási gondok enyhítésére, a nem tervezett kötelezettségek forrására.

7.§ A megállapított bevételek és jóváhagyott kiadások várható teljesüléséről elkészült előirányzat-felhasználási ütemtervet (likviditási terv) a 21. számú melléklet tartalmazza.

8.§ Az európai uniós támogatással megvalósuló programok, projektek bevételeit, kiadásait a 20. számú melléklet tartalmazza.

9.§ (1) A képviselő testület az Önkormányzat és az irányítása tartozó költségvetési szervek összesített létszámkeretét 70 fő létszámban határozza meg.

  1. (2) A Képviselő-testület a létszámkeretet az önállóan működő és gazdálkodó, valamint az önállóan működő költségvetési szervenkénti bontásban a 19. számú mellékletben feltüntetettek szerint állapítja meg.
  1. (3) Létszámkeret emelésére kizárólag a Képviselő-testület jogosult.

(4) A megüresedett álláshelyek betöltésére csak a Polgármester előzetes engedélye alapján kerülhet sor. Az átmenetileg betöltetlen álláshelyekre jutó személyi juttatások előirányzatával úgy kell gazdálkodni, hogy az álláshely az év bármely időpontjában betölthető legyen.

10.§ (1) A költségvetési szerveknek a jóváhagyott éves költségvetés alapján, a vonatkozó jogszabályokban, valamint az alapító okiratukban meghatározott követelmények és feltételek érvényesítésével kell működniük és gazdálkodniuk, törekedve a gazdaságosságra, a hatékonyságra és az eredményességre vonatkozó előírások, a gazdálkodási és számviteli szabályok maradéktalan betartására az ellenőrizhetőség szempontjainak biztosítása mellett.

  1. (2) A Képviselő-testület felhatalmazza a Polgármestert, a Jegyzőt, valamint az irányításuk alá tartozó költségvetési szervek intézményvezetőit a költségvetésben előírt bevételek beszedésére és a jóváhagyott kiadások teljesítésére.
  1. (3) A költségvetésben jóváhagyott feladatok csak akkor valósíthatók meg, ha finanszírozásuk megoldható, a fedezet a forrás oldalon elkülönítetten rendelkezésre áll.
  1. 11.§ (1) A Képviselő-testület kizárólagos hatáskörébe tartozik a költségvetési rendelet módosítása.
  1. (2) Az évközben engedélyezett központi pótelőirányzatok felosztásáról, ha az érdemi döntést igényel, a Képviselő-testület dönt a Polgármester előterjesztése alapján.
  1. (3) Az Önkormányzat irányítása alá tartozó költségvetési intézmények a jóváhagyott előirányzatokon belül – beleértve a létszámkeretet is – kötelesek gazdálkodni. A fel nem használt kiadási előirányzatát a költségvetési szerv felügyeletét ellátó szerv felülvizsgálja.
  1. (4) A Polgármesteri Hivatalnál és az irányításuk alá tartozó költségvetési intézményeinél a tervezett bevételek elmaradása nem vonja automatikusan maga után az önkormányzati támogatás növekedését. A kiadási előirányzatok, amennyiben a tervezett bevételek nem folynak be, nem teljesíthetők.
  1. (5) Év közben új kötelezettségvállalás csak a tényleges pénzügyi, likviditási helyzet függvényében lehetséges.
  1. 12.§ (1) Az Önkormányzat költségvetési szervei a jelen rendelet mellékleteiben foglalt kiemelt előirányzataik között saját hatáskörben előirányzat módosítást nem hajthatnak végre.
  1. (2) A kiemelt előirányzatokon belüli részelőirányzat módosítására az intézmény vezetője jogosult.
  1. (3) Az önkormányzat, a Hivatal, valamint az önállóan működő intézmények által a gáz-, villamos energia és vízszolgáltatás sorokon megtervezett eredeti előirányzat más kiadásra nem használható fel.

13.§ A Polgármester előterjesztésére a Képviselő-testület a végrehajtott és bejelentett előirányzat-módosítások alapján költségvetési rendeletét szükség szerint módosítja figyelemmel a következőkre

  • az első félévben a féléves beszámoló időpontját megelőzően,
  • a következő évi költségvetési koncepció előterjesztéséhez kapcsolódóan, a 3/4 éves költségvetési tájékoztató készítését megelőzően szeptember 30-i állapotnak megfelelően;
  • az éves beszámoló készítését megelőzően december 31-i állapotnak megfelelően.
  1. 14.§ (1) Az Önkormányzat irányítása alá tartozó költségvetési szervek szabadon használhatják fel a jóváhagyott bevételi előirányzataikon felüli többletbevételüket, az éves költségvetésében meghatározott célokra és módon.
  1. (2) A többletbevételről a Képviselő-testületet tájékoztatni szükséges, és a többletbevétellel a költségvetési rendeletet módosítani kell.
  1. 15.§ (1) Az önkormányzat által támogatott alapítványok, egyesületek és egyéb szervezetek féléves ütemezésben, időarányosan részesülnek a támogatás kiutalásában.
  1. (2) Önkormányzat által folyamatosan támogatott alapítványok, illetve más szervezetek kötelesek évente elszámolni a részükre biztosított támogatás felhasználásáról.
  1. (3) A támogatott szervezetek, illetve magánszemélyek számára az Önkormányzat számadási kötelezettséget ír elő a részükre juttatott összegek rendeltetésszerű felhasználásáról. A támogatás több ütemben történő folyósítása esetén a támogatott részszámadásra és végszámadásra köteles. A következő ütem folyósítása csak az előző ütem cél jellegű felhasználását igazoló részszámadás teljesítését követően történhet. A támogatás csak a támogatási szerződés megkötését követően nyújtható. A támogatási szerződésben meg kell határozni a támogatás célját, összegét, a folyósítás ütemét és a számadási kötelezettség rész és véghatáridejét.
  1. (4) A Társadalmi szervezetek támogatásáról a Képviselő-testület dönt.

16.§ A költségvetési szervek feladatainak változását a Képviselő-testület engedélyezi az alapító okirat egyidejű módosításával.

17.§ A költségvetési szervek vezetői felelősek a feladatmutatókhoz kötött állami normatív hozzájárulások igénylését megalapozó mutatószámok, (pl. létszám, stb,) valóságtartalmáért, a normatív elszámolásokhoz szükséges dokumentumok helyességéért, továbbá kötelesek a normatív támogatás alapját képező nyilvántartásokat naprakészen vezetni.

  1. 18.§ (1) Az önkormányzati támogatási igénnyel járó pályázatok benyújtásához a Képviselő­testület előzetes engedélye szükséges.
  1. (2) Az önkormányzati pályázatokról és azok önrészének mértékéről a Képviselő-testület határozattal dönt.

19.§ A Képviselő-testület az önkormányzat költségvetésében szereplő felújítások és beruházások lebonyolításával a Hivatalt bízza meg.

  1. 20.§ Ezen önkormányzati rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba, rendelkezéseit azonban 2013. január 1. napjától kell alkalmazni.