Pap Község Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2014. (XI.25.) önkormányzati rendelete

a temetkezési tevékenységről szóló 18/2009. (XII. 29.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2015. 01. 01- 2015. 08. 04

Pap Község Önkormányzata Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében, a temetőkről és temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény 41.§ (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13.§ (1) bekezdés 2. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a Papi Református Egyházközség véleményének kikérésével, a következőket rendeli el:

1.§ A temetkezési tevékenységről szóló 18/2009. (XII. 29.) önkormányzati rendelet (továbbiakban: Rendelet) 5/A. alcímmel egészül ki:


„ 5/A. Szociális temetés

5/A.§

(1) Szociális temetés a Tv. és Vhr. előírásait az ebben az alcímben meghatározott kiegészítésekkel kell alkalmazni.

(2) Pap Község Önkormányzata koporsóban történő szociális temetés célkára a I. Parcella XIV. sor 11-19. sírhelyeit tartalmazó parcelláját, urnás temetkezés esetére szociális temetkezési helyként a I. Parcella XIV. sor 11-19. sírhelyeit tartalmazó parcelláját jelöli ki.

(3) Szociális temetés esetén a sírhely méretei megegyeznek a 3.§ (2) bekezdésének a) pontja szerinti egyes felnőtt sírhely méretével.

(4) A szociális temetés iránti igényt Papi Közös Önkormányzati Hivatalnál (továbbiakban: Hivatal) kell előterjeszteni. A Hivatal látja el a Tv. 24/A.§-ban, a Vhr. 17/B. és 17/C.§-ában előírt feladatokat.

(5) A temetőgondnok szociális temetés esetén

  1. kijelöli a temetkezési helyet,
  2. gondoskodik a temetési kellékek átvételéről, tárolásáról,
  3. a Tv. 16.§ (1) bekezdése szerint gondoskodik arról, hogy a szociális temetésben részt vevők megismerhessék a temetéssel összefüggő munkavédelmi, közegészségügyi, járványügyi szabályokat,
  4. biztosítja a sírhely kiásásához, a koporsó leengedéséhez és a betemetéshez szükséges eszközöket,
  5. ellenőrzi a szociális temetkezési helyek elhelyezésére, méretezésére vonatkozó előírások betartását, a munkavégzés szabályszerűségét, továbbá a jogszabályoknak nem megfelelő munkavégzés esetén a Tv. 16/A.§-a szerinti intézkedéseket megteszi,
  6. megakadályozza a munkavégzést, amennyiben az eltemettető vagy megbízottja a Hivatal részére a Tv-ben előírt nyilatkozatokat nem adta át.

(6) A Hivatal a szociális temetés iránti igény beérkezéséről haladéktalanul tájékoztatja a temetőgondnokot.

(7) A szociális temetést a temetőgondnok jelenlétében kell lebonyolítani.”


2.§ Ez a rendelet 2015. január elsején lép hatályba.