Pap Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2015. (IV.1.) önkormányzati rendelete

az avar és kerti hulladék nyílttéri égetéséről

Hatályos: 2015. 04. 02- 2020. 12. 29

Pap Község Önkormányzata Képviselő-testülete a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény 46. § (4) bekezdés b) pontjában kapott felhatalmazás alapján,

a 7.§ (2) bekezdése vonatkozásában a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL. törvény 94/A. § (1a) bekezdésében meghatározott felhatalmazás alapján,

 Magyarország Alaptörvényének 32 cikk (2) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva, az alábbiakat rendeli el:


1. § (1) Avar és kerti hulladék: az ingatlanokon (ide értve a közterületeket is), azok tisztántartása, ápolása, gondozása, vagy egyéb kertészeti munkálatok végzése során keletkező és további hasznosításra nem kerülő növényi maradvány (fű, falomb, kaszálék, nyesedék, gyökér, egyéb növényi maradványok)

(2) Hasznosítás: kerti hulladék komposztálása.

(3) Tároló edény: Hulladékgyűjtő tartály, konténer, egyéb tartály, papír, vagy műanyag zsák.

(4) Ünnepnap: január 1., március 15., húsvét,  május 1., pünkösd, augusztus 20., október 23., november 1., és december 25-26. december 31.


2. § (1) Az egészséges kórokozóktól és kártevőktől mentes kerti hulladék komposztálása, hasznosítása javasolt.

(2) Az ingatlanon keletkező nagyobb mennyiségű kerti hulladék szabályos kezelése az ingatlan tulajdonosának feladata.



Az égetés szabályai


3. § (1) A kerti hulladék égetését elvégezni csütörtöki, pénteki és szombati napokon 8.00 óra és 18.00 óra között lehet.

(2) Az égetéshez tüzet rakni csak biztonságos, jól kialakított tűzrakó helyen és módon, a lakó- és gazdasági épülettől kellő távolságban, nagykorú cselekvőképes személy folyamatos és állandó felügyelete mellett lehet, úgy, hogy a lakókörnyezetet a lehető legkisebb mértékben, vagy egyáltalán ne zavarja.

(3) Az égetés helyszínén olyan eszközöket és felszereléseket kell készenlétbe helyezni, amelyekkel a tűz terjedése megakadályozható, illetőleg a tűz eloltható.

(4) A tűz őrzéséről és veszély esetén annak eloltásától a tűz gyújtója köteles gondoskodni.

(5) A füstképződés csökkentése érdekében az avar és a kerti hulladék előzetesen szikkasztással szárítani kell és annak elégetése csak folyamatosan, kis adagokban történhet.

(6) Az égetendő kerti hulladék nem tartalmazhat más kommunális, illetve ipari eredetű hulladékot.

(7) Egyszerre nagyobb mennyiségű – előre láthatólag 1 órát meghaladó égetési időt igénylő – avar és kerti hulladék elégetési szándék esetén a szomszédokat t tájékoztatni kell az égetés várható időpontjáról és tartamáról. Az égetés egy alkalommal maximum 3 óráig tarthat.

(8) Az égetés befejeztével a tüzet el kell oltani és a parázslást meg kell szüntetni, illetve meg kell győződni arról, hogy a tűz elhamvadt, gondoskodni kell annak belocsolásáról, illetve vékony földréteggel történő lefedéséről.

(9) Égetés kizárólag szélcsendes időben végezhető, ha feltámad a szél, annak erősségétől függően a tüzet azonnal el kell oltani.


Tiltó rendelkezések


4.§ (1) Tilos az a var és kerti hulladék égetése a 3 § (1) bekezdésében engedélyezett időszakon kívül, valamint az engedélyezett időszakban párás, ködös, esős időben, illetőleg erős szél esetén.

(2) Tilos az égetés továbbá vasárnapi és ünnepnapokon.

(3) A kerti hulladékkal együtt kommunális, veszélyes és ipari eredetű hulladék nem égethető (pl. műanyag, gumi, vegyszer, festék maradvány stb.)

(4) Égetés csak úgy folytatható, hogy az a környezetre tűz- és robbanásveszélyt ne jelentsen.

(5) Az égetés céljára szolgáló tüzet őrizetlenül hagyni tilos, és veszély esetén, vagy ha a tűzre már szükség nincs, azt azonnal el kell oltani.

(6) Az égés folyamatának gyorsítására éghető folyadék (benzin, gázolaj stb.) légszennyező, vagy bűzös segédanyag alkalmazása tilos.

(7) Az égetés befejezése után a helyszínt gondosan át kell vizsgálni és a parázslást, izzást meg kell szüntetni.


5.§ (1) Közterületen avart és kerti hulladékot égetni tilos, kivéve ha arra indokolt esetben a jegyző engedélyt ad.

(2) Lábon álló növényzet égetése tilos.

(3) Tarlóégetése külön engedéllyel és a földterület körbeárkolásával és az engedélyben meghatározott szabályok betartása mellett lehetséges, ha a kártévők pusztítása, vagy fertőzésveszély elkerülése szakvélemény szerint más módon nem kerülhető el.


6.§ A hatóságilag elrendelt általános tűzgyújtási tilalom alól a rendelet nem ad felmentést.

Jogkövetkezmények


7.§ (1) Aki a kerti hulladék égetését az e rendelet 2-6. §-ában foglaltaktól eltérően végzi közösség együttélésének szabályait szegi meg, közigazgatási bírsággal sújtható.

(2)A kiszabható közigazgatási bírság legmagasabb összege egyszázezer forint.


Záró rendelkezés


8. § Ez a rendelet kihirdetése napját követő napon lép hatályba.