Pap Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2019. (X.30.) önkormányzati rendelete

a képviselő-testület szervezeti és működési szabályzatáról szóló 15/2014. (XI. 25.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2019. 10. 31- 2021. 06. 14

Pap Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2019. (X.30.) önkormányzati rendelete

a képviselő-testület szervezeti és működési szabályzatáról szóló 15/2014. (XI. 25.) önkormányzati rendelet módosításáról

Pap Község Önkormányzata Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés d) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § A szervezeti és működési szabályzatról szóló 15/2014. (XI. 25.) önkormányzati rendelet (továbbiakban: SZMSZ) 5. § (2) bekezdése a következő szövegűre változik:

„(2) Az (1) bekezdés alkalmazásában tartós akadályozatásnak minősül a szabadság kivételével 15 nap időtartamot meghaladó távollét.

2. § Az SZMSZ 7. § (2) bekezdése a következő szövegűre változik:

„(2) A meghívót az ülés tervezett időpontja előtt postai (vagy hivatalsegéd útján) kell a képviselők és a meghívottak részére megküldeni, úgy hogy az igazolható módon az ülés előtt 10 nappal a képviselők részére átadásra kerüljön. A helyi választópolgárok tájékoztatása érdekében a polgármester a meghívót az ülés tervezett időpontját megelőző három nappal a Papi Közös Önkormányzati Hivatal hirdetőtábláján közzé teszi.

3. § Az SZMSZ 14. § (7) bekezdése a következő szövegűre változik:

„(7) A rendelet-tervezethez készítendő előzetes hatásvizsgálat eredményéről és indokolásról a melléklet szerinti minta alkalmazásával kell a képviselő-testületet tájékoztatni.

4. § Az SZMSZ 14. § (8) bekezdése a következő szövegűre változik:

„(8) A rendelet-tervezetet a jegyző - jogszabály eltérő rendelkezése hiányában - küldi meg véleményezésre az arra jogosult szerveknek, személyeknek.

5. § Az SZMSZ 15. § (8) bekezdése a következő szövegűre változik:

„(8) A titkos szavazásról készült jegyzőkönyvet az ülés jegyzőkönyvéhez kell csatolni.

6. § Az SZMSZ 18. § (4) – (5) bekezdése a következő szövegűre változik:

„(4) Amennyiben egy javaslat nem kapja meg az elfogadásához szükséges szavazati arányt a képviselő-testület elutasító döntést hoz. A döntés után ügyrendi javaslatra, szünet elrendelése után a polgármester újból szavazásra bocsátja a javaslatot.

(5) Ha a Képviselő-testület az (4) bekezdésben szabályozott eljárásában javaslat újból nem kapja meg az elfogadásához szükséges szavazati arányt, a képviselőtestület elutasító döntést hoz.

7. § Az SZMSZ 25. § (1) bekezdése a következő szövegűre változik:

„(1) Amennyiben a képviselő-testület - határozatképtelenség vagy határozathozatal hiánya miatt - két egymást követő alkalommal ugyanazon ügyben nem hozott döntést, a polgármester valamennyi ügyben döntést hozhat a következő ügyekben:

  • a) önkormányzati pályázat benyújtása, azon pályázatok tekintetében, melyek pénzügyi kötelezettségvállalást nem igényelnek, önkormányzati támogatás igénylésére vonatkoznak,
  • b) önkormányzati intézmény, vagy szervezet működőképességének fenntartása
  • c) önkormányzat működő képességét biztosító határidős döntés meghozatala,
  • d) olyan a települést, vagy annak lakosságát érintő, előre nem látható esemény bekövetkezése esetén (káresemény, veszélyhelyzet, vis maior, szociális, egészségügyi helyzet), melynek elhárításához ez haladéktalanul szükséges.

8. § Az SZMSZ 25. § (3) bekezdése a következő szövegűre változik:

„(3) A polgármester 50 000 Ft értékhatárig dönt a forrásfelhasználásról, döntéséről, a döntést követő ülésen tájékoztatja a képviselő-testületet.

9. § (1) Jelen rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

1. melléklet

Indokolás

1. §-hoz: Egyértelműsítő rendelkezését tartalmaz.

2. §-hoz: Az előterjesztés szakit a hagyományokkal, és a képviselő-testület üléseinek meghívóit, előterjesztéseit papíron rendeli kiküldeni a meghívottak részére. Tekintettel arra, hogy a kiküldés ilyen módja több időt igényel, valamint arra, hogy a meghívottaknak az ülésre készülniük kell, a meghívó és előterjesztések kiküldésének határidejét az ülés előtt 10 nappal állapítja meg.

3. §-hoz: Egyértelműsítő rendelkezését tartalmaz.

4. §-hoz: Egyértelműsítő rendelkezését tartalmaz.

5. §-hoz: Egyértelműsítő rendelkezését tartalmaz.

6. §-hoz: Az Mötv 47. § (2) bekezdésének megfelelően módosított szöveg.

7. §-hoz: Az Mötv. 68. § (2) bekezdésének megfelelően módosított szöveg.

8. §-hoz: A polgármester által önállóan vállalható kötelezettségvállalás határát állapítja meg.

9. §-hoz: Hatályba léptető és hatályon kívül helyező rendelkezéseket tartalmaz.