Pap Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2020. (IX.7.) önkormányzati rendelete

a tanyagondnoki szolgálatról

Hatályos: 2023. 01. 01

Pap Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2020. (IX.7.) önkormányzati rendelete

a tanyagondnoki szolgálatról

2023.01.01.

Pap Község Önkormányzata Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 60. § (4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8a. pontjában, valamint a szociális igazgatásról és szociális ellátásról szóló 1993. évi III. törvény 59. § (2) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva, a személyes gondoskodást nyújtó szociális intézmények szakmai feladatairól és működésük feltételeiről szóló 1/2000. (I.7.) SzCsM rendelet 39. §-a értelmében a következőket rendeli el:

Általános rendelkezések

1. § (1) Pap Község Önkormányzata (a továbbiakban: Önkormányzat) Pap község lakosai esélyegyenlőségének növelése érdekében, a személyes gondoskodást nyújtó alapellátások, és egyéb szolgáltatások biztosítására tanyagondnoki szolgálatot működtet a 2. §-ban meghatározott célok megvalósítása érdekében.

(2)1 A tanyagondnoki szolgáltatás nyújtásáról az Önkormányzat a helyi sajátosságok alapulvételével - két tanyagondnok alkalmazásával - két ellátási körzet kialakításával gondoskodik.

(3)2 A tanyagondnoki körzetek számát és területi beosztását a rendelet 1. melléklete tartalmazza.

(4) A rendelet hatálya kiterjed Pap község közigazgatási területén az ellátási területen (bel-és külterületeket egyaránt ideértve) életvitelszerűen tartózkodókra, akik szociális körülményeik, ezen belül koruk, egészségi állapotuk és egyéb élethelyzetük alapján esetenként vagy tartósan rászorulnak a tanyagondnoki szolgálat igénybevételére.

(5) A rendelet hatálya kiterjed továbbá az Önkormányzat intézményeire és egyéb szervezetekre is.

A rendelet célja

2. § (1) A tanyagondnoki szolgálat célja:

a) elősegítse a településen élők számára a községben hiányzó, az alapvető szükségletek kielégítését segítő szolgáltatásokhoz, közszolgálatokhoz való hozzájutást,

b) elősegítse a rászorult személyek szállítási problémáinak megoldását,

c) segítse a település lakosságát érintő információk gyűjtését és továbbítását, kapcsolattartást,

d) segítse az Önkormányzat feladataihoz kapcsolódó szállítási feladatokat.

A tanyagondnoki szolgálat keretében ellátandó feladatok

3. § (1) A tanyagondnoki szolgálat keretében ellátandó alapellátási feladatok

a) közreműködés

aa) az étkeztetésben,
ab) a házi segítségnyújtásban,
ac) a közösségi és szociális információk szolgáltatásában,
ad) egyéb alapszolgáltatásokhoz való hozzáférésben;
b) az egészségügyi ellátáshoz való hozzájutás biztosítása
ba) háziorvosi rendelésre szállítás,
bb) egyéb egészségügyi intézménybe szállítás,
bc) gyógyszerkiváltás és a gyógyászati segédeszközökhöz való hozzájutás biztosítása;
c) az óvodáskorú, iskoláskorú gyermekek szállítása.
(2) A tanyagondnoki szolgálat számára meghatározott közvetlen, személyes szolgáltatások közül kiegészítő feladatnak minősülnek
a) a közösségi, művelődési, sport- és szabadidős tevékenységek szervezése, segítése,
b) az egyéni hivatalos ügyek intézésének segítése, lakossági igények továbbítása,
c) az egyéb lakossági szolgáltatások.
(3) A tanyagondnoki szolgálat által nyújtott közvetett- az önkormányzati feladatok megoldását segítő- szolgáltatások
a) az ételszállítás önkormányzati intézménybe,
b) a település ellátását, működését szolgáló anyag- és árubeszerzés az önkormányzat és intézményei számára
c) az önkormányzati információk közvetítése a lakosság részére (írásos anyagok, szórólapok terjesztése, helyi hirdetőtáblákon való elhelyezés, illetve a szórólapok házhoz juttatása)
d) önkormányzati rendezvények szervezésével, lebonyolításával kapcsolatos feladatok.
(4) A (3) bekezdésben meghatározott feladatok a szolgáltatás nyújtás legfeljebb 50%-át tehetik ki.

Közreműködés az étkeztetésben

4. § (1) A tanyagondnok kiemelt feladata az igénybe vevők részére a napi egyszeri meleg étel házhoz történő szállítása.

(2) Kapcsolódó feladata a szolgáltatást igénybe vevőkkel való beszélgetés során a további alapellátási igények felmérése, azok írásban történő rögzítése és továbbítása a fenntartó felé. A felmerült igények megoldására javaslattal élhet.

Közreműködés a házi segítségnyújtás biztosításában

5. § (1) A házi segítségnyújtás keretében a tanyagondnok azon feladatot látja el, amely kívül esik a házi szociális gondozó által végezhető feladat körén.

(2) A házi segítségnyújtásban való közreműködés során a tanyagondnoki szolgálat biztosítja: a házi gondozó munkájában előforduló - nem szakmai jellegű - feladatok ellátását, különösen favágás, fa behordás, takarítás, bevásárlás, gyógyszer kiváltás, hóseprés, síktalanítás.

(3) A tanyagondnok a bevásárlási kérelmeket írásban rögzíti, a vásárlás igénylőjétől előleget vesz át, és a kért árucikkeket helyben vagy az útja során érintett más településen vásárolja meg. A vásárlásról köteles nyugtát kérni, és a vásárolt árucikkekre az igénybe vevőtől kapott készpénzzel a bizonylat átadásával – a beszerzett áru átadásával egyidejűleg– elszámolni.

Közreműködés a közösségi és szociális információk szolgáltatásában

6. § A tanyagondnok feladata a helyben vagy a legközelebbi településeken elérhető szolgáltatások igénybevételének lehetőségeire vonatkozó információforrások és információk felkutatása, és a lakosság ezek alapján történő tájékoztatása.

Az egészségügyi ellátáshoz való hozzájutás segítése

7. § (1) A tanyagondnok közreműködik a betegek háziorvosi rendelőbe, gyógyszertárba, egyéb egészségügyi intézményekbe történő szállításában. Ezt a feladatát a polgármester felhatalmazása alapján látja el.

(2) A szállítás engedélyezésekor figyelembe kell venni:

a) az igénylő egészségügyi állapotát,

b) az igénylő és családja szociális helyzetét.

(3) A tanyagondnok a betegszállítás tekintetében kompetenciáját nem lépheti át, a sürgősségi betegszállítást nem helyettesítheti, kizárólag járóbeteg-szállítást végezhet.

Közreműködés az egyéb alapszolgáltatásokhoz való hozzáférésben

8. § (1) Segítséget nyújt a gyermekjóléti szolgálat igénybevételéhez, kapcsolatot tart ezen intézményekkel és szakemberekkel, igény esetén közreműködik a szakemberek szállításában.

(2) Figyelemmel kíséri a lakosság, és különösen a veszélyeztetett családok életkörülményeit. Veszélyhelyzet észlelése esetén megteszi a szükséges jelzést az illetékes szervek felé.

(3) Figyelemmel kíséri a magányosan élőket, esetleges egészségromlásukról tájékoztatja a háziorvost. Amennyiben azt tapasztalja, hogy önmagukról saját háztartásukban már segítséggel sem képesek gondoskodni, jelzi az ellátás szükségességét a fenntartónak, ill. a szociális intézményhálózat munkatársainak.

Gyermekszállítás, óvodások, iskolások, fiatalok szállítása

9. § (1) Az óvodások és iskolások szállítási feladata azt jelenti, hogy meg kell oldani az önkormányzat közigazgatási területén – különösen a lakott külterületen, illetve egyéb belterületen - lakó gyermekek (2) bekezdésben meghatározott intézményekbe, ill. onnan vissza történő alkalmankénti szállítását. A gyermekszállítási feladatok továbbá logopédiai és egyéb fejlesztő foglalkozások, úszásoktatás, zenetanulás, néptánc, sportolási lehetőségek, színház, bábszínházba történő szállítás. Ide tartozik a gyermekek iskolai rendezvényekre, versenyekre, a fiatalok sportversenyekre való szállítása is.

(2) A bölcsődei, valamint óvodai nevelést, valamint az általános iskolai oktatást és nevelést ellátó intézmény:

a) Papi Kölcsey Ferenc Általános Iskola

b) Papi Csemetekert Óvoda és Bölcsőde

A tanyagondnoki szolgálat közvetlen, személyes szolgáltatásokon belüli kiegészítő feladatai

10. § (1) A tanyagondnoki szolgálat közvetlen, személyes szolgáltatásokon belüli kiegészítő feladatai a következők:

a) a közösségi, művelődési, sport- és szabadidős rendezvények szervezése, segítése során a gépjárművel történő szállítás (helyi egyesületek, nyugdíjasok, sportolók, illetve a rendezvényekre más települések közösségei, valamint a rendezvényekkel kapcsolatos beszerzések, helyszín biztosítása, berendezése, stb.) megoldása,

b) rendezvények szervezésében, népszerűsítésében való közreműködés,

c) a településen kívüli közösségi, kulturális események szervezésére színházlátogatás, nyugdíjasok kirándulása, gyógyfürdőbe, egyházi eseményekre történő szállítás,

d) segítségnyújtás a lakosság hivatalos ügyeinek intézésében, amely történhet a szolgáltatást igénylők adott hivatalokba, intézményekbe történő szállításával, illetve az ügyek tanyagondnokok által történő elintézésével,

e) segíti az önkormányzati munkát a hivatal leveleinek, szórólapjainak kézbesítésével, a hirdetmények hirdetőtáblára történő kihelyezésével,

f) közreműködés az egyéb lakossági szolgáltatások biztosításában (bevásárlások intézése, igénybe vevő üzletbe történő eljuttatása, eszközbeszerzések, gépek szervizbe szállításában segítség nyújtása).

Egyéb szállítási feladatok

11. § A tanyagondnoki szolgálat által használt gépjárművet alkalmanként – az alapfeladat sérelme nélkül – a polgármester engedélyével egyéb szállítás céljából önköltséges térítés mellett igénybe lehet venni.

Kapcsolattartási feladat

12. § (1) A tanyagondnoki szolgálat kapcsolattartási feladatot is ellát:

a) az önkormányzat és a lakosság, valamint

b) az önkormányzat intézménye és a lakosság között.

(2) A kapcsolattartás önkormányzati vonatkozásai tekintetében a konkrét feladatokat a polgármester határozza meg.

A tanyagondnoki szolgálat igénybevételi rendszere, a tanyagondnoki szolgálat ellátása

13. § (1) A szolgálat iránti igényeket a tanyagondnoknál személyesen vagy telefonon, illetve a polgármesternél személyesen vagy írásban lehet kérelmezni.

(2) A szolgálatra igényt tartó személy a településen belüli szolgáltatási igényét minimum három munkanappal, a településen kívüli szolgáltatási igényét pedig öt munkanappal előbb jelentheti be és egyeztetheti a tanyagondnokkal A feladatellátás egyrészt a bejelentés sorrendjétől, másrészt a bejelentett probléma fontosságától függ, mely esetek többségében a tanyagondnok mérlegelve dönt. Vitatott kérdésben, vagy különlegesnek számító esetben az engedélyt a polgármester adja meg.

(3) Azon szolgáltatási, szállítási igényeket, amelyek eltérnek a rendszeres tevékenységektől, a polgármesterrel kell egyeztetni.

(4) A tanyagondnoki szolgálat során az igények teljesítésének mérlegelésekor figyelemmel kell lenni arra, hogy az időben is rendszeres, közvetlen, személyes szolgáltatások körébe tartozó alapellátási feladatok nem sérülhetnek, valamint a gazdaságosság szempontjának figyelembe vételével kell dönteni.

(5) A feladatellátás részletes szabályait képviselőtestületi határozattal elfogadott szakmai program tartalmazza. A szakmai programot évente felül kell vizsgálni.

(6) A tanyagondnoki szolgáltatás megszűnik:

a) kérelmező halálával

b) kérelmező általi lemondásával

c) ha az ellátásban részesülő személy a szolgáltatásra nem szorul rá.

14. § A tanyagondnoki szolgálat jogszabályban meghatározott szolgáltatásainak igénybevétele térítésmentes.

15. § (1)3 A tanyagondnoki szolgálat keretében ellátandó feladatokat 2 fő tanyagondnok, a szolgálat rendelkezésére álló gépjárművekkel látja el.

(2) A gépjármű használatát a képviselőtestületi határozattal elfogadott gépjármű üzemeltetési szabályzat tartalmazza.

(3) A tanyagondnok köteles vezetni a személyes gondoskodást nyújtó szociális intézmények szakmai feladatairól és működési feltételekről szóló 1/2000. (I.07.) SZCsM rendelet melléklete szerinti tevékenység naplót. A tevékenységnaplót a szolgáltatást igénybe vevőnek alá kell írnia. Az adott napi teljesítés igazolására a polgármester jogosult.

(4) A tanyagondnok felett a munkáltatói jogokat a polgármester gyakorolja.

(5) A tanyagondnok feladatait a munkaköri leírásában, valamint a polgármester utasításainak megfelelően látja el.

(6) A tanyagondnoki szolgálatot igénybevevő, az ellátással kapcsolatban személyesen vagy írásban a polgármesternél panasszal, kifogással élhet. A panaszt a polgármester 15 napon belül kivizsgálja és annak eredményéről 3 munkanapon belül értesíti az ellátást igénybevevőt, és tájékoztatja a képviselő-testületet a soron következő ülésén.

(7) Munkaidején kívül eső feladatok ellátása esetén a tanyagondnokot szabadidő illeti meg.

(8) A tanyagondnokot szabadsága, betegsége, egyéb távolmaradása esetén helyettesíteni kell. A helyettesítés rendjét a polgármester határozza meg.

(9) A tanyagondnok a tevékenységéről évente egy alkalommal beszámol a Képviselő-testületnek.

(10) A tanyagondnoki szolgálat szervezeti és működési szabályzatát a Képviselő-testület fogadja el.

A külön eljárás nélküli azonnali ellátás rendje

16. § Ha a kérelmező élete vagy testi épsége veszélybe kerül, a polgármester döntése alapján, külön eljárás nélkül azonnali ellátás biztosítható. Erre vonatkozóan a polgármester és az ellátást igénybe vevő között megállapodás jön létre.

1. melléklet a 10/2020. (IX. 7.) önkormányzati rendelethez4

A tanyagondnoki szolgálat ellátási körzetei

1. számú körzet (102 fő)

1.1. Napfény tanya

1.2. Kisvárdai út

1.3. Anarcsi út

2. számú körzet (400 fő)

2.1. Hunyadi út

2.2. Rákóczi út

2.3. Jókai út

2.4. Kerepesi út

2.5. Szabolcsbákai út 28; 32; 34; 36; 38; 40; 42; 44; 46; 47; 48; 50-60; 64-67; 69; 71; 73; 75; 77; 79. szám

2.6. Kossuth út 242; 244; 246; 248; 250; 252; 254; 256; 258; 260; 264; 266; 270; 272. szám

1

Az 1. § (2) bekezdése a Pap Község Önkormányzata Képviselő-testületének 22/2022. (XII. 16.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

2

Az 1. § (3) bekezdése a Pap Község Önkormányzata Képviselő-testületének 22/2022. (XII. 16.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

3

A 15. § (1) bekezdése a Pap Község Önkormányzata Képviselő-testületének 22/2022. (XII. 16.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

4

Az 1. melléklet a Pap Község Önkormányzata Képviselő-testületének 22/2022. (XII. 16.) önkormányzati rendelete 3. §-ával megállapított szöveg.