Pap Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2024. (II. 13.) önkormányzati rendelete

tűzifa-támogatásról

Hatályos: 2024. 02. 15- 2024. 03. 30

Pap Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2024. (II. 13.) önkormányzati rendelete

tűzifa-támogatásról

2024.02.15.

Pap Község Önkormányzata Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 26. §-ában kapott felhatalmazás alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8a. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. A rendelet hatálya

1. § A rendelet hatálya Pap Község Önkormányzata közigazgatási területén lakóhellyel rendelkező természetes személyekre terjed ki, akik életvitelszerűen Pap településen élnek.

2. Támogatás feltételei

2. § (1) Az önkormányzat vissza nem térítendő természetbeni támogatásként, ellenszolgáltatás kérése nélkül, térítésmentes tűzifát juttat a településen élő, szociálisan rászorulók részére a téli fűtéshez háztartásonként legfeljebb 2 m3 mennyiségben, az önkormányzat rendelkezésére álló 120 m3 mennyiség erejéig.

(2) Tűzifa támogatásban részesíthető

a) a központi lakcímnyilvántartás szerint és ténylegesen is egyedül élő személy, akinek a havi nettó jövedelme a 180.000 Ft-ot nem haladja meg,

b) akinek a háztartásában az egy főre jutó havi nettó jövedelem a 150.000 Ft-ot nem haladja meg,

és lakását kizárólag, vagy részben fával fűti.

(3) A háztartásra, a jövedelem fogalmára, a jövedelemszámításra a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló törvényben foglalt rendelkezéseket kell alkalmazni.

(4) A kérelem elbírálásánál előnyben kell részesíteni azt a kérelmezőt, aki

a) aktív korúak ellátására, vagy

b) időskorúak járadékára, vagy

c) települési támogatásra jogosult, tekintet nélkül annak természetbeni, vagy pénzbeli formában történő nyújtására, különösen a lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viselésével kapcsolatos támogatásban részesülőre

d) a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló törvényben szabályozott halmozottan hátrányos helyzetű gyermeket nevel.

e) nyugdíjban vagy nyugdíjszerű ellátásban részesül.

(5) A tűzifa-támogatás ugyanazon lakott ingatlanra csak egy jogosultnak állapítható meg, függetlenül a lakásban élő személyek és a háztartások számától. Amennyiben egy ingatlanról több kérelem érkezik, az elbírálás a kérelem beérkezésének sorrendjében történik.

(6) A jogosultság és a kérelemben foglaltak valódiságának ellenőrzésére az eljárás során környezettanulmány végezhető.

(7) A rendelet 2. § (2) bekezdésében meghatározott feltételek teljesülésétől függetlenül nem állapítható meg tűzifa-támogatás

a) azon igénylő részére, aki az Önkormányzattól 2024. évben a szociális célú tüzelőanyag-támogatás helyi szabályiról szóló 12/2020. (XI.12.) önkormányzati rendelet alapján támogatásban részesült,

b) azon igénylő részére, aki erdőgazdálkodó, erdőtulajdonos és az elmúlt 2 évben engedéllyel fakitermelést végzett, vagy ilyen tevékenységből jövedelmet vagy tűzifát szerzett,

c) azon ingatlan tulajdonosa vagy használója részére, aki igénylését üresen álló, vagy életvitelszerűen nem lakott ingatlan vonatkozásában nyújtja be,

d) olyan ingatlanra vonatkozóan, mely tűzifával egyáltalán nem fűthető.

(8) A tűzifa-támogatásban részesülő személy a tűzifát nem értékesítheti, nem adhatja át másnak, és csak a kérelmében megjelölt ingatlanon használhatja fel.

(9) Amennyiben az ellátásban részesülő a (8) bekezdésben meghatározottakat megszegi, vele szemben alkalmazni kell a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló törvényben a jogosulatlanul és rosszhiszeműen igénybe vett ellátás megtérítésének szabályait.

(10) A támogatást átruházott hatáskörben a Polgármester határozatban állapítja meg.

3. A támogatás igénylése

3. § (1) A tűzifa-támogatás megállapítása iránti eljárás a rendelet 1. melléklete szerinti kérelemre indul.

(2) A kérelemhez minden esetben csatolni kell a kérelem benyújtását megelőző hónap nettó jövedelméről szóló igazolást.

(3) A vagyoni helyzetre, együtt élők személyi adataira, családi állapotra, lakcímre, valamint a kérelem érdemi elbírálásához szükséges egyéb adatokra vonatkozó nyilatkozatokat a kérelem nyomtatványon kell megtenni.

(4) Az ellátás iránti kérelmeket 2024. február 15. napjától 2024. február 29. napjáig lehet benyújtani a Papi Közös Önkormányzati Hivatal 4631 Pap, Kossuth út 102. szám alatti hivatalos helyiségébe.

4. Záró rendelkezések

4. § Ez a rendelet 2024. február 15-én lép hatályba, és 2024. március 31-én hatályát veszti.