Szamosszeg Község Képviselő Testületének 4/2013 (IV.8..) önkormányzati rendelete

A házasságkötéssel és a bejegyzett élettársi kapcsolat létesítésével összefüggő egyes szabályokról

Hatályos: 2013. 04. 09

Szamosszeg Község Képviselő Testületének 4/2013 (IV.8..) önkormányzati rendelete

A házasságkötéssel és a bejegyzett élettársi kapcsolat létesítésével összefüggő egyes szabályokról

2013.04.09.

Szamosszeg Község Önkormányzat Képviselő-testülete az anyakönyvekről, a házasságkötési eljárásról és a névviselésről szóló 1982. évi 17. törvényerejű rendelet 42/A. § (4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a 15/A. §-ában meghatározott feladatkörében eljárva az alábbi rendeletet alkotja:

1. § (1) Házasságkötésre vagy bejegyzett élettársi kapcsolat létesítésére szolgáló hivatali helyiség a Szamosszeg, Bercsényi u. 6. szám alatti házasságkötő-terem, valamint a Polgármesteri Hivatal polgármesteri irodája.

(2) Házasság vagy bejegyzett élettársi kapcsolat hivatali helyiségen, valamint munkaidőn kívüli megkötésének engedélyezése iránti kérelmet a házasságkötési, illetve bejegyzett élettársi kapcsolat létesítése iránti szándék bejelentésével egyidejűleg, a Szamosszegi Közös Önkormányzati Hivatalnál kell benyújtani.

(3) A hivatali helyiségen kívüli házasságkötés vagy bejegyzett élettársi kapcsolat létesítésére irányuló kérelemnek tartalmaznia kell a felek nyilatkozatát arról, hogy az anyakönyvekről, a házasságkötési eljárásról és a névviselésről szóló 1982. évi 17. törvényerejű rendelet 15/A. §. (4) bekezdésében foglalt feltételeket biztosítják, kötelezettségeket vállalják.

2. § (1) A hivatali munkaidőn kívül

a) a házasságkötő teremben történő házasságkötés és bejegyzett élettársi kapcsolat létesítése esetén 10.000,- forint,

b) hivatali helyiségen kívül történő házasságkötés és bejegyzett élettársi kapcsolat létesítése esetén 20.000,- forint

c) Polgármesteri Hivatalban történő házasságkötés és bejegyzett élettársi kapcsolat létesítése esetén 3.750,- forint

díjat kötelesek a felek megfizetni.

(2) Az (1) bekezdésben meghatározott díjakon túl, az igénybe vehető többletszolgáltatások díja

a) a szavalat és pezsgős koccintás 1.500 Ft,

b) zeneszolgáltatás 1.500 Ft.

A díjak az általános forgalmi adót tartalmazzák.

(3) Az (1) és (2) bekezdésben meghatározott díjat a házasságkötés, bejegyzett élettársi kapcsolat megkötése előtt legalább 5 nappal, a Szamosszegi Közös Önkormányzati Hivatal költségvetési elszámolási számlájára kell befizetni.

(4) Nem kell az (1)-(2) bekezdésben meghatározott díjat megfizetni, ha a házasságkötésre – a házasuló egészségi állapota miatt – csak annak tartózkodási helyén kerülhet sor.

3. § (1) A hivatali munkaidőn kívül, a házasságkötő teremben vagy hivatali helyiségen kívül történő házasságkötés és bejegyzett élettársi kapcsolat megkötésénél közreműködő anyakönyvezetőt 7.000,- Ft. díjazás illeti meg.

(2) A hivatali munkaidőn kívül, a Polgármesteri Hivatalban történő házasságkötés és bejegyzett élettársi kapcsolat megkötésénél közreműködő anyakönyvezetőt 3.500 Ft díjazás illeti meg.

4. § E rendelet 2013. április 9-én lép hatályba.