Szamosszeg Község Képviselő Testületének 7/2015 (VI.25.) önkormányzati rendelete

a helyi közművelődési tevékenység támogatásáról

Hatályos: 2015. 06. 26

Szamosszeg Község Képviselő Testületének 7/2015 (VI.25.) önkormányzati rendelete

a helyi közművelődési tevékenység támogatásáról

2015.06.26.

Szamosszeg Község Önkormányzat képviselőtestülete az Alaptörvény 32 cikk (2) bekezdésében foglalt felhatalmazás alapján a kulturális javak védelméről és a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. Törvény 77. §-a és a Magyarország helyi Önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. Törvény 16§ végrehajtásáról szóló 3/2004.(IV.10.) önkormányzati rendeletét ( a továbbiakban: Rendelet ) az alábbiak szerint módosítja és egységes szerkezetbe foglalja:

I. Fejezet

A helyi közművelődési feladatok meghatározása

1. § Az iskolarendszeren kívüli, öntevékeny, önképző, szakképző tanfolyamok, mentális kultúrát, önismeretet növelő, életminőséget és életesélyt javító, képességfejlesztő és tanulási, felnőttoktatási lehetőségek támogatása, a humán erőforrás fejlesztése.

2. § (1) Szamosszeg Község környezeti, szellemi művészeti értékeinek, hagyományainak feltárása, megismertetése, a helyi művelődési szokások gondozása, gazdagítása.

(2) A település helytörténetét bemutató, a kulturális hagyományokat felelevenítő, a helyi művészeti értékekre figyelmet felhívó rendezvények szervezése.

(3) A helyismereti, környezet-, természetvédő mozgalmak támogatása, a lokálpatriotizmus erősítése, tájház létrehozása és „Szamosszeg krónikájának” gondozása.

(4) Helytörténeti gyűjtemény folyamatos fejlesztése.

3. § (1) Az egyetemes, a nemzeti kultúra értékeinek megismertetése, a megértés, a befogadás elősegítése, az ünnepek kultúrájának gondozása.

(2) A településen élő etnikai kisebbség kulturális tevékenységének támogatása.

(3) A lakosság számára színházi előadások, hangversenyek, képzőművészeti kiállítások, filmvetítések, irodalmi estek, könyv- és folyóirat-olvasási lehetőség folyamatos biztosítása.

(4) A nemzeti, kisebbségi, világi és egyházi ünnepek, évfordulók közismertté tétele, élményszerűségének növelése a közművelődés eszközeivel.

4. § (1) Az ismeretszerző, az amatőr alkotó és előadóművészi művelődő közösségek tevékenységének támogatása.

(2) Amatőr művészeti körök, alkotó táborok működésének segítése.

5. § (1) A helyi társadalom kapcsolatrendszerének, közösségi életének, érdekérvényesítésének segítése a közművelődés eszközrendszerével.

(2) A civil közösségek közismertségének elősegítése.

(3) A közművelődési tevékenységet is végző lakossági, önszerveződő közösségek támogatása.

6. § (1) A különböző kultúrák közötti kapcsolatok kiépítésének és fenntartásának segítése.

(2) Az idegenforgalom, a turizmus keretében a térségünkbe látogatók számára a település kulturális hagyományainak, értékeinek bemutatása.

7. § (1) A szabadidő kulturális célú eltöltéséhez, a szórakozási és közösségi igényekhez feltételek biztosítása.

(2) Hozzájárulás a rekreáció helyi lehetőségeinek kialakulásához.

8. § (1) A lakosság számára Internet hozzáférési lehetőség biztosítása közművelődési intézményekben.

(2) Az e rendeletben meghatározott közművelődési feladatok megvalósulásának elősegítése.

II. Fejezet

A közművelődési feladatellátás szervezeti keretei

9. § (1) Az 1-8. §-okban megfogalmazott közművelődési feladatokat a település Képviselő-testülete és szervei: a polgármester és a bizottság látják el, elsősorban az Önkormányzat által fenntartott közművelődési intézmény működtetése útján, de a teendőkből részt kell, hogy vállaljon az önkormányzati fenntartású óvoda, valamint – az irányítási, ellenőrzési feladatokban való közreműködésen túl a helyi társadalom közművelődési érdekérvényesítésének segítési és támogatása terén – a Közös Önkormányzati Hivatal is.

(2) Az 1-8. §-okban megfogalmazott közművelődési feladatokat ellátására közösségi színtérként a Képviselő-Testület a 4824 Szamosszeg Bercsényi u. 8. sz. alatti ingatlant jelöli ki.

10. § A helytörténeti kulturális javak gyűjtése, nyilvántartása, megőrzése, szükség esetén restaurálása, feldolgozása, publikálása, bemutatása érdekében az Önkormányzat gyűjteményt tart fenn és működtet.

11. § A szórakozás kulturált lehetőségére és a testkultúra fejlesztésére az Önkormányzat létesítményeivel lehetőséget biztosít.

12. § (1) Ez a rendelet 2015. június 26. napján lép hatályba.

(2) A rendelet kihirdetéséről a jegyző gondoskodik. A kihirdetés módja: hirdetőtábla, helyi újság, illetve a http://www.szamosszeg.hu honlapon történő közzététel