Szamosszeg Község Képviselő Testületének 9/2018 (XII.17.) önkormányzati rendelete

a 2017. évi szociális célú tüzelőanyag kiegészítő támogatás igénylésének feltételeiről

Hatályos: 2018. 12. 18- 2019. 05. 30

Szamosszeg Község Képviselő Testületének 9/2018 (XII.17.) önkormányzati rendelete

a 2017. évi szociális célú tüzelőanyag kiegészítő támogatás igénylésének feltételeiről

2018.12.18.

Szamosszeg Községi Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. A rendelet célja, hatálya

1. § (1) A települési önkormányzatok szociális célú tüzelőanyag vásárláshoz kapcsolódó kiegészítő támogatására a Belügyminisztérium a miniszteri döntésnek megfelelően vissza nem térítendő támogatást biztosított Szamosszeg Község Önkormányzat számára.

(2) E rendelet célja, hogy Szamosszeg településen élők részére támogatást nyújtson szociális rászorultsága alapján, tekintettel a törvényi felhatalmazásra meghatározza a természetben nyújtott szociális ellátás, egyszeri tüzelőanyag juttatást ellátási forma jogosultsági feltételeit, és az igénylés, odaítélés menetét a Kormány a téli rezsicsökkentés kiterjesztése érdekében a települési önkormányzatok 2017. évi szociális tüzelőanyag vásárlásához kapcsolódó kiegészítő támogatás nyújtásáról szóló 1152/2018. (III. 27.) Korm. határozatában hozott döntése alapján

(3) Az Önkormányzat térítésmentesen szenet biztosít azon szociálisan rászoruló személynek, aki Szamosszegen bejelentett állandó lakóhelyén, vagy tartózkodási helyén életvitelszerűen él, akinek a lakása szénnel fűthető és az e rendeletben meghatározott egyéb feltételeknek megfelel.

(4) Az üresen álló, nem lakott ingatlanra, amelyben életvitelszerűen senki sem él, a támogatás nem kérhető.

(5) Az azonos lakóingatlanban élő személyek közül csak egy kérelmező részére állapítható meg a támogatás.

(6) Szamosszegi lakóhellyel és tartózkodási hellyel is rendelkező személy csak egy kérelemben - ahol életvitelszerűen él - vehető figyelembe a háztartás tagjaként.

2. A támogatás feltételei, mértéke

2. § (1) Az önkormányzat vissza nem térítendő természetbeni támogatást, szenet biztosít annak a személynek, aki

a) aktív korúak ellátására, vagy

b) időskorúak járadékára, vagy

c) rendszeres lakhatáshoz kapcsolódó települési támogatásra jogosult, vagy

d) a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. törvényben szabályozott halmozottan hátrányos helyzetű gyermeket nevelő család.

e) Szamosszeg Község Önkormányzata Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálatának javaslata alapján a létfenntartást veszélyeztető rendkívüli élethelyzetbe került, valamint az időszakosan vagy tartósan létfenntartási gonddal küzdő személyek, családok részére.

(2) A szén támogatás ugyanazon lakott ingatlanra háztartásonként egy jogosultnak 6q állapítható meg, egy fűtési idényben csak egy alkalommal (kivéve kihűlés vagy fagyhalál veszélyének fennállásának esetét.

(3) Kihűlés vagy fagyhalál veszélyének észlelése esetén a Szamosszeg Község Önkormányzata Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálat javaslata alapján szén juttatás iránti eljárás hivatalból is indítható.

3. A támogatás igénylésének menete

3. § (1) A támogatás megállapítása iránti eljárás az e rendelet 1. melléklete szerinti kérelemre indul.

(2) A kérelmeket 2018. december 18. naptól 2019. január 21. napjáig lehet benyújtani, a Szamosszegi Közös Önkormányzati Hivatalban. A határidő elmulasztása jogvesztő.

(3) A támogatási kérelmek elbírálását a Képviselő-testület Szamosszeg Község Önkormányzat Polgármesterének hatáskörébe ruházza át, aki a támogatásról folyamatosan, de legkésőbb 2019. február 1. napjáig határozattal dönt.

(4) A támogatás kizárólagos forrása az Önkormányzat számára a Belügyminiszter által megállapított 948 690,- Ft egyszeri kiegészítő támogatás, valamint az Önkormányzat által vállalt szállítási, tárolási költségek. A forrás felhasználását követően benyújtott kérelmet – függetlenül attól, hogy azok a 2. § meghatározott feltételeknek megfelel és a 3. § (2) bekezdésben meghatározott határidőben érkezett – el kell utasítani.

(5) A szén átvételét a jogosult az átvételi elismervény aláírásával igazolja.

4 . Záró rendelkezések

4. § E rendelet 2018. december 18. napon lép hatályba és 2019. május 31. napon hatályát veszti.