Szamosszeg Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2020. (IV. 6.) önkormányzati rendelete

Szamosszeg község Önkormányzatának a közösségi együttélés alapvető szabályairól, a járványügyi veszélyhelyzetben tanúsítandó felelős magatartásról

Hatályos: 2020. 04. 06- 2020. 04. 16

Szamosszeg Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2020. (IV. 6.) önkormányzati rendelete

Szamosszeg község Önkormányzatának a közösségi együttélés alapvető szabályairól, a járványügyi veszélyhelyzetben tanúsítandó felelős magatartásról

2020.04.06.

Szamosszeg község Önkormányzata Polgármestere a veszélyhelyzet kihirdetéséről szóló 40/2020. (III. 11.) Korm. rendelet 1. §-ában kihirdetett veszélyhelyzetre tekintettel, az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, a katasztrófa védelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdésében, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény (Mötv.) 8. § (2) bekezdésében és a 143. § (4) bekezdés d) kapott felhatalmazás alapján a Mötv. 13. § (1) bekezdés 5. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, Szamosszeg község Önkormányzata Képviselő-testületének rendeletalkotási hatáskörét gyakorolva, a következőket rendeli el:

A rendelet célja, hatálya

1. § (1) Szamosszeg Község Önkormányzat Polgármestere az elrendelt veszélyhelyzetben, a humánjárvány megfékezésére tett intézkedések körében a közösségi együttélés alapvető magatartási szabályainak meghatározása körében egészségügyi maszk - ennek hiányában az annak rendeltetését, funkcióját betöltő textil (orrot, arcot takaró sál, kendő) - kötelező viselését rendeli el.

(2) A rendelet személyi hatálya kiterjed Szamosszeg község közigazgatási területén tartózkodó természetes személyekre, akik a 71/2020. (III.27.) Korm. rendelet (a továbbiakban R.) alapján kihirdetett kijárási korlátozás alatt a lakóhelyüket, tartózkodási helyüket, vagy magánlakásukat a R. 4. § (1) bekezdés f) - u) pontjában meghatározott alapos indokkal hagyják el.

(3) A maszk viselésének kötelezettsége a kereskedelmi, vendéglátó üzlethelyiségbe, gyógyszertárba, az önkormányzat által fenntartott oktatási, gyermekvédelmi, egészségügyi intézményekbe, hivatalba belépő, és ott tartózkodó személyekre a zárt térben történő tartózkodásuk idejére terjed ki.

Az egészségügyi maszk viselésének szabályai

2. § Szamosszeg község Önkormányzata anyagi lehetőségeihez mérten az előírt közösségi magatartási szabályok betartása érdekében a kötelezően előírt maszkokat az érintett üzletek közreműködése mellett a polgárok részére biztosítja.

3. § Szamosszeg község Önkormányzata ajánlja az 1. § (2) bekezdésében nem szereplő egyéb, közforgalmú épületekbe történő belépések és tartózkodások vonatkozásában is a maszk vagy azt helyettesítő textil viselését.

4. § Szamosszeg község Önkormányzata ajánlja az 1. § (3) bekezdésében felsorolt helyiségek és épületek tulajdonosainak, illetve azokkal rendelkezni jogosultak az alkalmazásukban álló személyeket egészségük védelmének érdekében, a munkahelyükön tartózkodás idejére lássák el maszkokkal.

Közösségi együttélés szabályainak megsértése

5. § (1) A rendelet 1. § (3) bekezdésben meghatározott kötelezettség teljesítésének elmulasztása, a közösségi együttélés szabályai megszegésének minősül, amely miatt a hatósági eljárás lefolytatására és közigazgatási szankció kiszabására – átruházott hatáskörben – a jegyző jogosult.

(2) Az (1) bekezdés szerinti hatósági eljárás során figyelmeztetés alkalmazható, vagy 200 000 Ft-ig terjedő közigazgatási bírság szabható ki.

(3) Az (1) bekezdés szerinti közigazgatási hatósági eljárás bejelentés vagy a hatóság részéről eljáró személy észlelése alapján hivatalból indul.

(4) A helyszíni bírság kiszabására Szamosszegi Közös Önkormányzati Hivatal köztisztviselője jogosult.

(5) A kiszabott közigazgatási bírságot átutalási postautalványon vagy banki utalással az Önkormányzatnak a Magyar Államkincstárnál vezetett10044001-00291532 számú pénzforgalmi számlájára kell befizetni a határozat jogerőre emelkedésétől számított 8 napon belül.

6. § (1) A rendelet 2020. április 6.-án 15.00 órakor lép hatályba.

(2) A rendelet a veszélyhelyzet megszűnése kihirdetése napján hatályát veszti.