Szamosszeg Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2021. (VIII. 17.) önkormányzati rendelete

a helyi közművelődési feladatok ellátásáról

Hatályos: 2021. 08. 18

Szamosszeg Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2021. (VIII. 17.) önkormányzati rendelete

a helyi közművelődési feladatok ellátásáról

2021.08.18.

Szamosszeg Községi Önkormányzat Képviselő-testülete a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. Törvény 77. §-ban kapott felhatalmazás alapján, Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, valamint a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. Törvény 13. § (1) bekezdés 7. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § A rendelet célja, hogy Szamosszeg község polgárainak érdekeit szem előtt tartva meghatározza az önkormányzat közművelődési feladatait, azok ellátási formáit, finanszírozásának formáját és mértékét.

2. § A rendelet hatálya kiterjed Szamosszeg község közigazgatási területén folytatott közművelődési tevékenységre, a helyi közművelődési tevékenység megvalósulásában résztvevőkre, az önkormányzat közművelődési funkciót ellátó közösségi színtereire, közművelődési megállapodás alapján vagy más módon támogatott szervezetekre.

3. § (1) Szamosszeg Község Önkormányzata (a továbbiakban: Önkormányzat) a lakosság művelődési és kulturális szükségleteinek figyelembe vételével, az igények és a lehetőségek ismeretében határozza meg közművelődési feladatait, intézkedéseit, szem előtt tartva a helyi hagyományokat és sajátosságokat.

(2) Az önkormányzat törekszik

- a) · a helyi értékek védelmének és ápolásának biztosítására,
- b) · a település hagyományainak ápolására, helytörténeti és honismereti tevékenység fejlesztése keretében,
- c) · a roma nemzetiségi kulturális hagyományok megőrzésére, méltó folytatására,
- d) · az ifjúság kulturális életének fejlesztése, művelődési kezdeményezéseinek segítésére,
- e) · az időskorú népesség közművelődési lehetőségeinek, közösségi életének támogatására.
- f) Az önkormányzat a helyi közművelődési tevékenység támogatása során feladatának tekinti különösen:
· a) az iskolarendszeren kívüli, öntevékeny, önképző, szakképző tanfolyamok, életminőséget és életesélyt javító tanulási, felnőttoktatási lehetőségek segítését,
· b) a település környezeti, nemzetiségi, szellemi, művészeti értékeinek, hagyományainak feltárását, megismertetését, a helyi művelődési szokások gondozása, gazdagítása keretében helytörténeti, településismertető kiállítások, hagyományőrző- és falunapi rendezvények, találkozók, műsorok szervezését,
· c) a kegyeleti kultúra és az ünnepek kultúrájának gondozását,
· d) az egyetemes, a nemzeti, a nemzetiségi és más kisebbségi kultúra értékeinek megismertetése, a megértés, a befogadás elősegítése, az ünnepek kultúrájának gondozása keretében
o da) művelődési alkalmak biztosítását,
o db) kiállításokról, előadásokról tájékoztatást,
o dc) állami, helyi, egyházi ünnepek rendezésének támogatását,
· e) az ismeretterjesztő, az amatőr alkotó, művelődő közösségek, tevékenységek támogatása keretében helyi és helyben szereplő kulturális csoportok, közösségek, egyesületek, egyének támogatását,
· f) a helyi társadalom kapcsolatrendszerének, közösségi életének, érdekérvényesítésének segítése érdekében kapcsolattartást más közművelődési intézményekkel, szervezetekkel, településekkel,
· g) a szabadidő kulturális célú eltöltéséhez a feltételek biztosítása érdekében a tevékenység gyakorlásához megfelelő infrastruktúra megteremtését és fenntartását, rendezvények támogatását.
h)az egyéb művelődést segítő lehetőségek biztosítását, különösen a települési könyvtár tevékenységének támogatását.

4. § (1) Az önkormányzat a közművelődési feladatok ellátásához közösségi színtérként a tulajdonában lévő Szamosszeg, Bercsényi utca 4. szám alatti Művelődési Ház épületét, melyben a községi könyvtár kapott helyet, valamint szabadtéri színtérként a Szamosszegi Közös Önkormányzati Hivatal udvarát biztosítja.

(2) Az Önkormányzat az egyes közművelődési feladatainak ellátása során együttműködik helyi és térségi intézményekkel, szervezetekkel, magánszemélyekkel, különösen:

- a) Fehérgyarmat, Mátészalka és térsége önkormányzataival,
- b) a helyi nemzetiségi önkormányzattal,
- c) helyben működő civil szervezetekkel,
- d) az egyházakkal,
- e) a lakossággal,
(3) A (2) bekezdésben meghatározott együttműködés során az önkormányzat egyes közművelődési feladatait közművelődési megállapodás keretében a helyben működő, közművelődési célokat is alapszabályukban feltüntető és megvalósító nonprofit szervezetek, a helyi nemzetiségi önkormányzat útján is elláthatja.

5. § (1) Az Önkormányzat a közművelődési feladatok ellátásához a tárgyi és személyi feltételek pénzügyi fedezetét saját költségvetése részeként biztosítja, a központi közművelődési támogatás, valamint saját egyéb önkormányzati bevételei terhére.

(2) Az Önkormányzat a közművelődési tevékenységben résztvevőket támogatásban részesítheti az önkormányzat éves költségvetésében meghatározottak szerint.

6. § Az Önkormányzat a települési könyvtári ellátás biztosítását a megyei hatókörű városi könyvtár szolgáltatásainak igénybevételével teljesíti. A Képviselő-testület megállapodást köt a megyei hatókörű városi könyvtárral, és az igénybe vett szolgáltatások fogadására alkalmas könyvtári szolgáltató helyet működtet .

7. § Ez a rendelet 2021. augusztus 18-án lép hatályba