JÁSZSZENTANDRÁS KÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐTESTÜLETÉNEK 13/2013. (IX.12.) önkormányzati rendelete

A közterület használat rendjéről

Hatályos: 2019. 02. 28

JÁSZSZENTANDRÁS KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐTESTÜLETÉNEK

A közterület használat rendjéről

2019.02.28.

Jászszentandrás község Önkormányzatának Képviselőtestülete Az épített környezet átalakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 54. § (5) bekezdésében valamint a mozgóképről szóló 2004. évi II. törvény 34. § (5) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX törvény 13. § (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

A rendelet hatálya

1. § (1) E rendelet hatálya Jászszentandrás község közigazgatási területére terjed ki: a) Az ingatlan-nyilvántartásban közterületként bejegyzett önkormányzati tulajdonban lévő területre. b) Az ingatlan-nyilvántartásban közterületként bejegyzett belterületi földrészletekre. Ilyenek: utcák, terek, gyalogjárdák, parkok, utakhoz, járdákhoz kapcsolódó füvesített, parkosított, fásított zöldterületek.

2. §

(1) A közterület-használati engedély A közterület rendeltetéstől eltérő használatához a polgármester engedélye szükséges.

(2) Közterület-használati engedélyt kell beszerezni:

a) Közterületre 10 cm-en túl benyúló kirakatszekrény, hirdetőberendezés, cégtábla elhelyezésére,

b) Árusító és egyéb pavilon /pl.: élelmiszer, cukorka, gyümölcs, virág, könyv, hírlap, dohány árusítására szolgáló bódé, pavilon/ elhelyezésére,

c) építési munkával kapcsolatos állvány, építőanyag és törmelék elhelyezésére,

d) kiállítás, vásár, alkalmi vásár, sport- és kulturális rendezvények, továbbá mutatványos tevékenység céljára,

e) közterületen végzett szolgáltatásokra

(3)1 Nem kell közterület-használati engedély:

a) Tüzelő, vagy egyéb dolog és tárgy vagy egyéb anyag /pl.: költözködés során bútorok és egyéb háztartási felszerelések feltéve, hogy a 24 órát nem haladja meg és a közlekedést nem akadályozza./

b) építéshez szükséges anyagok, segédeszközök és segédszerkezetek 48 óránál rövidebb időtartam lerakására, illetve elhelyezésére, amely a közlekedést nem akadályozhatja.

c) közmű- és egyéb vezetékek /elektromos, gáz, víz, távfűtő, csatorna, stb./ halasztást nem tűrő hibaelhárítása esetén.

d) Kerékpártámasztók és virágtartók, egyéb díszítő eszközök elhelyezésére, amely sem gyalogos, sem a gépjármű forgalmat nem akadályozhatja

e) Az Önkormányzat Intézményeinek hirdetési célra felhasznált területre.

(4) Nem engedélyezhető közterület- használat:

a) a temetők ingatlan-nyilvántartásban rögzített telekhatárától számított 50 m-en belüli közterületen virágok és kegyeleti tárgyakon kívüli áruk forgalmazásár

b) sérült, roncs és forgalomból kivont jármű, szemét /háztartási vagy kommunális), valamint munkagép, lakókocsi közterületen történő tárolására

c) 3.500 kg össztömeget meghaladó súlyú jármú – tehergépkocsi, mezőgazdasági vonatató,(nyerges vontató), lassú jármű, járműszerelvény, pótkocsi, munkagép – közterületen történő tárolására,

d) göngyöleg üzlethelyiség előtti tárolására

e) műemléki szempontból védett területeken,parkolókban, a község parkjaiban.

(5) A község főútvonalához tartozó közutak mentén engedély közrend, közúti biztonság és községi környezet védelme figyelembe vételével adható ki.

(6) Nem helyezhető el hirdető-berendezés és hirdetmény

a) közparkban

b) középületek falain

c) közterületen álló fákon és egyéb berendezési tárgyakon /pl. buszváró, pad/, kivéve villanyoszlop

d) emlékműveken
e) szobrokon.
(7) 2

Az engedélyező hatóság

3. § (1) A közterület-használati engedély előkészítését a jegyző végzi. A kérelmet a jegyzőhöz a rendelet 4. paragrafusában előírtak szerint kell benyújtani. Az engedély megadása a polgármester hatáskörébe tartozik. A döntés meghozatalára az önkormányzati hatósági ügyekre vonatkozó szabályokat kell alkalmazni.

(2) A közterület-használati engedélyt annak kell kérnie, aki a közterületet használni kívánja.

(3) Közterület-használati engedély csak az építési munka végzésének tartamára engedélyezhető.

(4) A közterület-használati engedély másra nem ruházható át.

Az engedély iránti kérelem

4. § (1) Az engedély iránti kérelemnek tartalmaznia kell:

a) a kérelmező nevét, személyi igazolványa számát,

b) állandó lakóhely, székhely címét,

c) közterület-használat célját, időtartamát,

d) a közterület-használat helyét, módját, mértékét /m2-ben/, az engedélyhez használt utca- berendezési tárgy műszaki leírását, /anyag, rögzítés módja, forgalmi rendszám, típus, stb./,

e) a közterületen folytatni kívánt tevékenység gyakorlására jogosító okirat számát.

(2) Az engedély megadása során figyelembe kell venni az építésügyi szabályokat, községrendezési tervet, a községképi, műemléki feltételeket, közlekedésbiztonsági szabályokat.

(3) Az épitési munka végzésének, időtartamára szóló engedélyben elő kell irni: Járda- és útburkolatok, kertészeti létesítmények, fák, csatornák, csapadékvíz elvezető árkok, átereszek, korlátok, továbbá a közterület-használat folytán előállt rongálások saját költségen történő helyreállítását, a használt közterület folyamatos tisztántartását, rendjének fenntartását és visszaadás előtti feltakarítását.

A közterület-használat megszűnése és az engedély megvonása

5. § (1) Közterület-használat közérdekből bármikor megszüntethető, ilyen esetben az engedélyes részére – kérelmére – máshol kell a közterület-használat lehetőségét biztosítani.

(2) Meg kell vonni az engedélyt, ha az engedélyes a közterületet nem az engedélyezett célra és módra használja, vagy a díjfizetési kötelezettségének a felszólítást követő 30 napon belül nem tesz eleget.

(3)3

(4) Aki a közterületen tartózkodik, vagy felszereléseit használja, köteles olyan magatartást tanúsítani, hogy mások nyugalmát, pihenését, szórakozását, sportolását ne zavarja és a közerkölcsöt ne sértse.

A közterület-használati díj

6. § (1) Az engedélyes a közterület használatáért díjat köteles fizetni a 1. mellékletben meghatározott díjtáblázat szerint.

(2) A létesítmények elfoglalt közterület nagyságának meghatározásáról a létesítmény közterületre eső vízszintes területét, cég, cím és hirdetőtábla, hirdető-berendezés esetén hirdetési felületét kell számításba venni.

(3) A közterület-használati díj beszedését az Önkormányzati Hivatal Pénzügyi Csoportja végzi.

(4) A polgármester a díj fizetése alól kérelemre részben vagy egészben felmentést adhat a következő esetekben: a közterület használatában az engedélyest elháríthatatlan külső ok huzamosabb időn át akadályozza.

A közterület filmforgatási célú használatára vonatkozó külön rendelkezések

7. §4 (1) A közterület filmforgatási célú használatára vonatkozó külön rendelkezések

(1) A mozgóképről szóló 2004. évi II. törvény (továbbiakban: Mgtv.) szerinti filmalkotás forgatása céljából történő közterület-használat (a továbbiakban: filmforgatás céljára történő közterület-használat) vonatkozásában e rendelet szabályait az ebben a címben foglalt eltérésekkel kell alkalmazni.

(2) A filmforgatás célú közterület-használattal összefüggő, Mgtv-ben meghatározott képviselő-testületi hatásköröket az önkormányzat a polgármesterre ruházza át.

(3) A közterület-használat együttesen (forgatási helyszín, technikai kiszolgálás, stáb parkolás) nem haladhatja meg a 150 m2 területet. A technikai kiszolgálás és stáb parkolás céljára történő közterület-használat nem haladhatja meg a teljes közterület-használat 50 %-át.

(4) A filmforgatás céljából történő közterület-használat időtartama nem haladhatja meg a két hetet.

(5) A hatósági szerződés abban az esetben hagyható jóvá, ha a kérelmező vállalja a következő feltételek teljesítését a hatósági szerződésben:

a) az eredeti állapot helyreállítását,

b) az igénybe vett közterület és a közterületen elhelyezett tárgyak rendben- és tisztán tartását,

c) a keletkezett hulladék elszállításáról való gondoskodást,

d) a filmforgatással érintett lakosság és vállalkozás tájékoztatását a filmforgatással kapcsolatos lényeges információkról,

e) a filmforgatás miatti vagy azzal összefüggésbe hozható esetleges károk megtérítését, beleértve a harmadik személy által az önkormányzat felé érvényesített kárt is.

(6) A filmforgatás során a szomszédos lakó ingatlanok gyalogos vagy gépkocsival történő megközelítését a közterület-használó köteles folyamatosan biztosítani. E kötelezettséget nem tartalmazó hatósági szerződés nem hagyható jóvá.

(7) Ha az Mgtv. szerinti hatósági szerződés megküldésének időpontjában a közterületre vonatkozóan érvényes közterület-használati szerződés van, a közterület-használat jóváhagyását meg kell tagadni.

(8) A közút közterület-használatára vonatkozó közútkezelői vélemény hiányában a hatósági szerződés nem hagyható jóvá.

(9) Meg kell tagadni a hatósági szerződés jóváhagyását annak a kérelmezőnek, akinek a közterület-használati szerződése a kérelem benyújtását megelőző egy éven belül jogellenes közterület-használat, vagy díjfizetési hátralék miatt szűnt meg, vagy jóváhagyott hatósági szerződésétől eltérően szabálytalanul használata a közterületet, vagy a megállapított díjat nem fizette meg, vagy annak, aki a kérelem benyújtását megelőző 3 éven belül közterület-használati hozzájárulás nélkül használata a közterületet.

(10) Amennyiben rendkívüli, előre nem látható körülmények miatt, különösen rendkívüli természeti események bekövetkezésekor a kérelmező részére megjelölt közterület nem biztosítható, más – a forgatásra alkalmas – közterület ajánlható fel a forgatás céljára.

(11) Ha a kérelmező a felajánlott közterületet nem tartja alkalmasnak a forgatásra, a rendkívüli körülmények megszűnését követően az esetleges kárelhárítás és helyreállítást követően újra biztosítani kell.

(12) A filmforgatás célú közterület-használat díjaként az Mgtv. 3. mellékletben meghatározott díjtételeket kell alkalmazni.

(13) Mentes a közterület-használati díj alól:

1. az önkormányzat megrendelésére készülő film forgatása,

2. az önkormányzatról turisztikai célból készített film forgatása,

3. filmművészeti oktatási intézményben hallgató vizsgafilmjének forgatása,

4. a városi ünnepségeken, rendezvényeken készített felvétel forgatása, vagy

5. tudományos, ismeretterjesztést szolgáló felvétel forgatása.

(14) A turisztikailag kiemelt közterületek a Mártírok út belterületi szakasza, Rákóczi út 71-94. alatti területek.

A közterület engedély nélküli használatának jogkövetkezményei

8. § A közterület engedélyhez kötött, de engedély nélküli vagy attól eltérő használata esetén a használót a polgármester határidő kitűzésével felhívja a használat megszüntetésére és a közterület – saját költségén, kártalanítási igény nélkül történő – eredeti állapotának helyreállítására.

Záró rendelkezések

9. § (1) Ez a rendelet kihirdetést követő napon lép hatályba.

(2) E rendelet hatályba lépésével egyidejűleg hatályát veszti: A közterület használat rendjéről szóló 10/2001. (VI.18.) önkormányzati rendelet és az azt módosító13/2004 (IV.30.) önkormányzati rendelet, a 6/2013 (V.03.) önkormányzati rendelet.

(3) E rendelet a belső paci szolgáltatásokról szóló, az Európai Parlament és Tanács 2006/123/EK irányelvének figyelembevételével készült és azzal összeegyeztethető szabályozást tartalmaz.

1

Módosította a 3/2019. (II.27.) ÖR 1.§-a Hatályos 2019.02.28.-tól

2

Hatályon kívül helyezte a 3/2019. (II.27.) ÖR 3. § a) pontja Hatályos 2019.02.28.-tól

3

Hatályon kívül helyezte a 3/2019-. (II.27.) ÖR 3. § b) pontja Hatályos 2019.02.28.-tól

4

Módosította a 3/2017. (II.20.) ÖR 1. §-a Hatályos 2017.03.01-től.

5

Módosította a 3/2019. (II.27.) ÖR 2. §-a Hatályos 2019.02.28.-tól