Jászszentandrás Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 10/2022. (X. 28.) önkormányzati rendelete

A temetőkről és a temetkezésről

Hatályos: 2022. 11. 01

Jászszentandrás Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2022. (X. 28.) önkormányzati rendelete

A temetőkről és a temetkezésről

2022.11.01.

Jászszentandrás Község Önkormányzatának Képviselőtestülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, valamint a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény 6. § (4) és 41. § (3) bekezdésében, 42. §-ban kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 2. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el

1. § (1) A rendelet hatálya Jászszentandrás községben lévő, az Önkormányzat tulajdonában álló, működő temetőre terjed ki. A temető fenntartásával, rendjével kapcsolatos összes tevékenységre terjed ki, ahol az Önkormányzat a köztemető fenntartására vonatkozó törvényi kötelezettségét teljesíti. A temető pontos címe: Jászszentandrás, Mártírok út 34. A temető területe: 1 ha 9012 m 2 hrsz.: 389.

(2) A rendelet személyi hatálya kiterjed a köztemető tulajdonosára, fenntartójára, üzemeltetőjére, a köztemetőben temetkezési szolgáltatást végzőkre, illetve mindazokra a természetes és jogi személyekre, akiket vagy amelyeket a köztemetőben végzett tevékenységük, vagy a köztemető használata, a szolgáltatások igénybevétele során jogok illetnek meg vagy kötelezettségek terhelnek.

(3) Jászszentandrás Községi Önkormányzat a köztemető fenntartási feladatait és az üzemeltetési feladatok egy részét maga látja el, a fennmaradó üzemeltetési feladatokat harmadik személlyel (továbbiakban: üzemeltető) kötött kegyeleti közszolgáltatási szerződés alapján végezteti.

(4) A tulajdonos köztemetőt fenntartó Önkormányzat a temető rendeltetésszerű használatához az alábbi építményekkel, közművekkel, egyéb tárgyi és infrastrukturális feltételekkel rendelkezik: ravatalozó épület benne: ravatalozó helyiség, hűtőház, boncterem. Ezen kívül a vízvételi lehetőséget közkifolyók, ásott kutak biztosítják.

2. § (1) Temetkezésre használható koporsós és hamvasztásos helyek:

a) urnasírhely,

b) egy személyes sírhely,

c) két személyes sírhely.

(2) A temetők üzemeltetőjének a temetőkről térképet és nyilvántartást kell készíteni, melyben folyamatosan fel kell tüntetni, hogy mely sírhelyparcellák, sorok, illetve sírhelyek teltek be, illetve mely területek szabadok.

(3) A rendelkezésre álló temetési helyek szélessége: 0,9~ 1,9 m, hosszúsága: 2,1 m, egymástól való távolsága: 0,6 m. A sírgödör mélysége 200 cm . Koporsós rátemetés esetén úgy kell mélyíteni, hogy a felülre kerülő koporsó aljzata legalább 160 cm mélységbe kerüljön.

(4) A temetési hely feletti rendelkezési jog:

a) sírhelyenként 25 év

b) urnasírhely, urnafülke esetén 25 év

(5) A temetési hely feletti rendelkezési jog a /6/ bekezdésben foglalt kivétellel meghosszabbítható /újraváltható /.

(6) A meghosszabbítás megtagadható, ha a temető tulajdonosa bizonyítja, hogy a területet átalakítja, vagy más célra kívánja felhasználni.

(7) A temetkezési helyek feletti rendelkezési jogért díjat kell fizetni, a díjak mértékét külön önkormányzati rendelet állapítja meg.

(8) Hamvasztásos temetés esetén az urnába helyezett hamvak temetési helye urnasírhely, sírhelyre 4 db urna helyezhető.

3. § (1) A köztemetőben a temetési helyek megjelölésére síremlék, kereszt, fejfa (továbbiakban: sírjel) használható, illetőleg létesíthető.

(2) A sírjel tulajdonosa köteles gondoskodni annak állagmegóvásáról, környezetének tisztántartásáról, felel annak karbantartásáért, balesetveszélytől mentes állapotának megőrzéséért.

(3) A sírjel nem foglalhat el nagyobb területet a sírhelyek méreténél, magasságának a parcella képéhez kell igazodnia.

(4) A köztemetőben felállított síremléket lebontani, áthelyezni, azzal rendelkezni csak a tulajdonosnál, üzemeltetőnél történő előzetes bejelentés után - figyelemmel a temetőszabályzatban foglaltakra – lehet.

(5) A temetési helyen túlterjeszkedő, közízlést sértő, vagy oda nem illő felirattal ellátott sírjelet elhelyezni nem szabad. E szabályt meglévő sírjelek felújításánál is alkalmazni kell. A sírjelek elhelyezésénél, kialakításánál figyelemmel kell lenni a parcella rendjére, továbbá törekedni kell a természetes anyagok használatára.

(6) Kegyeletet, közízlést sértő sírjel, síremlék eltávolítását a jegyző rendelheti el. Amennyiben a kötelezett határidőre a lebontást nem hajtja végre, a jegyző – a sírhely felett rendelkezésre jogosult költségére – a sírjelet, síremléket az üzemeltetővel eltávolíttathatja.

(7) A sírjel, síremlék felépítménye csak előre gyártott elemekből létesíthető, helyszíni elkészítése tilos. A sírjel, síremlék helyszínen készült betonra vagy előre gyártott betongerendára alapozható.

4. § Jászszentandrás község önkormányzata a temető fenntartói jogosítványa keretében a temető rendeltetésszerű használatához szükséges építmények., közművek, egyéb tárgyi és infrastrukturális létesítmények, valamint közcélú zöldterületek karbantartásáról, szükségszerinti felújításáról maga gondoskodik, illetőleg a szolgáltatási szerződés keretében meghatározott feladat ellátás alapján a szolgáltató.

5. § (1) A temetőbe munkát végezni – ide nem értve a hozzátartozók által végzett sírgondozást –, a temetőbe építőanyagot beszállítani, építési és bontási tevékenységet végezni a tulajdonos írásbeli hozzájárulásával lehet, melyet 48 órával a tevékenység megkezdése előtt kell bejelenteni a 1. melléklet szerinti formanyomtatványon a 2. mellékletben meghatározott díj megfizetése ellenében. Az üzemeltető a munkálatokról nyilvántartást vezet.

(2) Munka csak úgy végezhető, hogy az ne sértse a hozzátartozók és látogatók kegyeleti érzéseit. A temetési szertartás ideje alatt anyagszállítás és zajjal járó munka a temetőben nem végezhető. A munkavégzés során a szomszédos sírhely nem sérülhet, gondoskodni kell arról, hogy eredeti állapota ne változzon.

(3) A vállalkozó köteles a munkavégzés teljes időtartama alatt a tűz- és balesetvédelmi előírásokat betartani.

(4) Az engedély nélkül végzett munka egyszeri írásbeli felszólítást, majd ezt követően a temetőkben a munkavégzés megtiltását vonja maga után.

(5) Az elkészült temetői létesítményeket (síremlék, sírbolt, egyéb létesítmény) a munka befejeztével az üzemeltetőnek be kell mutatni.

(6) A temetők területéről sírkövet, síremléket és fejfát csak a temető tulajdonosának, üzemeltetőjének történt előzetes bejelentés után szabad kivinni.

(7) Tilos a temető területén a talajt, gyepet engedély nélkül felásni, a talajt elhordani.

(8) A síremléképítés és felújítás, eltávolítás során keletkezett hulladék a temetőben kijelölt hulladéktárolóban nem helyezhető el, annak elszállításáról és hulladéklerakóban való elhelyezéséről a munkát végző személy vagy a temetési hely felett rendelkezni jogosult köteles gondoskodni.

6. § (1) Az önkormányzat gondoskodik a temető fenntartásával kapcsolatos feladatok, tevékenységek ellátásáról, illetve gondoskodik a temető közüzemi díjainak megfizetéséről.

(2) A temető kapuja március 01. és szeptember 30. között 07-19 óra között, egyéb időszakban 08-17 óra között tartanak nyitva. A halottak napját megelőző és az azt követő egy hétre a 07-19 óra között tart nyitva.

(3) A temető a nyitvatartási idő alatt látogatható.

(4) A temető területén 12 éven aluli gyermek csak felnőtt felügyelet mellett tartózkodhat.

(5) A temető rendjét szabályozó felhívásokat a temetők bejáratainál jól látható helyen ki kell függeszteni.

(6) A temetőbe járművel behajtani, közlekedni tilos. Ez alól kivételt képeznek azok a mozgáskorlátozott parkolási igazolvánnyal rendelkezők, valamint az engedélyezett munkálatokat végző vállalkozók és temetkezési szolgáltatók.

(7) Kutyát – ide nem érve a vakvezető kutyát és a rendőrségi kutyát – és egyéb állatot a temető területére bevinni tilos.

(8) A köztemető használata során mindenki köteles a hely méltóságának megfelelő magatartást tanúsítani, a hozzátartozók gyászát, a szertartások rendjét, a kegyeleti érzéseket zavaró eseményektől tartózkodni.

(9) A köztemetőben és a temető egész területén tilos kegyeletet sértő módon hangoskodni, zenét hallgatni, olyan magatartást tanúsítani, tevékenységet végezni, amely sérti a kegyeletet és megbotránkozást válthat ki a temetőhasználók körében.

(10) Kegyeleti céllal gyertya- és mécsgyújtás megengedett, az óvintézkedéseket a mécsest, gyertyát gyújtónak kell megtennie. A gyertyagyújtásból keletkező tűzkár okozója büntetőjogi és anyagi felelősséggel tartozik.

(11) A temetőkben csak a sírok, síremlékek, sírboltok díszítését szolgáló tárgyak, koszorúk, lámpák, vázák, helyezhetők el. Ezek a tárgyak (növények) a sírhely méreteit nem haladhatják meg.

(12) Az engedély nélküli, valamint a temető rendjét, a kegyeletet, emlékezést sértő tárgyak eltávolítására az üzemeltető jogosult.

(13) Fát, cserjét a temető területén magánszemély nem ültethet. Ez alól kivételt képez – de az üzemeltetőnek be kell jelenteni – a sírra ültetett azon örökzöld, amely teljes kifejlettségében nem magasabb 1,5 méternél és átmérője nem több 0,6 méternél.

(14) A sírhely, a kegyeleti tárgyak, növények gondozása során a szomszédos temetési hely nem sérülhet.

(15) A temető területén mindennemű árusítás, reklám, hirdetés kihelyezése tilos.

(16) Sírgondozás céljára a vízhasználat, illetve a temetői illemhely használata díjmentes.

(17) A temetési helyek gondozása során keletkezett hulladék a temetési helyek között nem tárolható. A koszorú-, a virág- és egyéb növényhulladékot, sírdíszekből származó hulladékot az erre kijelölt lerakóhelyen, illetve konténerben kell elhelyezni. A temetőben keletkezett hulladék elszállításáról a tulajdonos gondoskodik.

(18) A temetési hely feletti rendelkezési jog jogosultja köteles a temetési hely gondozására, a sírhely, valamint a sírhelyek közötti terület gyomtalanításáról, továbbá köteles gondoskodni arról, hogy a sírhely vagy a sírbolt a temetők biztonságos használatát ne veszélyeztesse.

(19) Kegyeleti tárgyakat, a növényeket és egyéb díszítő anyagokat rongálni, eltávolítani, tilos.

(20) A temetőben avart, elszáradt koszorút és virágmaradványt égetni tilos.

7. § Hatályát veszti A temetőkről és a temetkezésről szóló JÁSZSZENTANDRÁS KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐTESTÜLETÉNEK 9/2009 (X.1..) ÖNKORMÁNYZATI RENDELETE.

8. § Ez a rendelet 2022. november 1-jén lép hatályba.