Jászszentandrás Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 2/2023. (II. 23.) önkormányzati rendelete

Az önkormányzat 2023. évi költségvetéséről

Hatályos: 2024. 02. 15

Jászszentandrás Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2023. (II. 23.) önkormányzati rendelete

Az önkormányzat 2023. évi költségvetéséről

2024.02.15.

Jászszentandrás Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés f) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el

A rendelet hatálya

1. § A rendelet hatálya Képviselő-testületre és annak bizottságaira, a Közös Önkormányzati Hivatalra és az önkormányzat irányítása alá tartozó önállóan működő intézményekre terjed ki.

2. § A költségvetés tartalmazza

a) az önkormányzat költségvetési bevételeit és kiadásait előirányzat-csoportok, kiemelt előirányzatok, kötelező és önként vállalt feladatok, állami (államigazgatási) feladatok szerinti bontásban,

b) az önkormányzat által irányított költségvetési szervek engedélyezett létszámát, valamint költségvetési bevételeit és kiadásait előirányzat-csoportok, kiemelt előirányzatok, kötelező és önként vállalt feladatok, állami (államigazgatási) feladatok szerinti bontásban.

A költségvetés bevételei és kiadásai

3. § (1)1 A Képviselő-testület a Hivatal és az intézmények együttes 2023.évi költségvetésének bevételi és kiadási főösszegét 1.112.039 ezer Ft-ban, a felhalmozási célú bevételt 441.579 ezer Ft-ban, a felhalmozási célú kiadást 474.577 ezer Ft-ban, ebből- a beruházások összegét 103.646 ezer Ft-ban,- a felújítások összegét 367.331 ezer Ft-ban,- a felhalmozási célú pénzeszközátadás összegét 3.600 ezer Ft-ban,- a felhalmozási hitel kamatát 0 ezer Ft-ban,- hitel, kölcsön 0 ezer Ft-ban,- felhalmozási célú értékpapír összegét 0 ezer Ft-ban,- céltartalék összegét 0 ezer Ft-ban,– a működési célú bevételt 670.460 ezer Ft-ban,– a működési célú kiadásokat 637.462 ezer Ft-ban, ebből:- a személyi jellegű kiadásokat 236.572 ezer Ft-ban,- a munkaadókat terhelő járulékokat 30.218 ezer Ft-ban,- a dologi jellegű kiadásokat 197.324 ezer Ft-ban,- a speciális célú támogatásokat 155.780 ezer Ft-ban,- ellátottak juttatása 17.568 ezer Ft-ban,- általános tartalék 0 ezer Ft-ban,- céltartalék 0 ezer Ft-ban,- értékpapír kiadásokat: 0 ezer Ft-ban,– a költségvetési létszámkeretet 56,5 főben állapítja meg.

(2) Az önkormányzat költségvetési mérlegét az 1. melléklet tartalmazza.

(3) A költségvetési évben létrejött bevételi többlet felhasználásáról a Képviselő-testület dönt.

(4) Az önkormányzati gazdálkodás során az év közben létrejött hiány finanszírozás módja a hitelfelvétel. A hitelügylettel kapcsolatos hatáskörök kizárólag a Képviselő-testületet illetik meg.

Az önkormányzat bevételei

4. § A 3. §-ban megállapított bevételi főösszeg előirányzat-csoportonkénti, kiemelt előirányzatonkénti megbontását az 1. melléklet 2 melléklet, 3. melléklet tartalmazza.

5. § A 4. §-ban megállapított bevételek közül a Közös Önkormányzati Hivatal és az intézmények bevételeit a 1. melléklet és 2.melléklet tartalmazza.

Az önkormányzat kiadásai

6. § (1) A Képviselő-testület 2023. évi költségvetés önállóan működő és önállóan működő és gazdálkodó költségvetési szervek kiadásait – és ezen belül kiemelt – előirányzatait, valamint az intézményi támogatásokat a 1. melléklet szerint állapítja meg.

(2) Az önkormányzat 2023. évi költségvetési kiadásainak előirányzat-csoportonkénti, kiemelt előirányzatonkénti megbontását a 3. melléklet tartalmazza.

7. § A Képviselő-testület a költségvetésében szereplő működési jellegű szociális támogatási feladatok kiadásait a 4. melléklet, szervezetek támogatását a 5. melléklet szerint állapítja meg.

8. § A Képviselő-testület a felhalmozási előirányzatokat célonként a 6. melléklet szerint hagyja jóvá.

9. § A Képviselő-testület a felújítási kiadásokat feladatonként a 7. melléklet szerint állapítja meg.

10. § A Képviselő-testület a felhalmozási célú pénzeszközátadás kiadásait a 8. melléklet szerint állapítja meg.

11. § Az önállóan működő és gazdálkodó valamint az önállóan működő intézmények létszámadatait az 9. melléklet tartalmazza.

Tartalék

12. §2 A Képviselő-testület az önkormányzat költségvetését 0 ezer Ft általános, 0 ezer Ft céltartalékkal hagyja jóvá.

Több éves kihatással járó feladatok

13. § A Képviselő-testület a több éves kihatással járó feladatok, valamint a Stabilitási törvény 3 § (1) bekezdése szerinti adósságot keletkeztető ügyletek előirányzatait éves bontásban a 10. melléklet szerint fogadja el azzal, hogy a későbbi éves előirányzatait véglegesen az adott évi költségvetés elfogadásakor állapítja meg.

Európai Uniós projektek

14. § Az Európai Uniós támogatással megvalósuló projektek bevételeit, kiadásait, valamint az önkormányzaton kívüli ilyen projektekhez történő hozzájárulásokat a 11. melléklet tartalmazza.

Közvetett támogatások

15. § A Képviselő-testület a támogatásokat, azok jellege, mértéke, összege, kedvezményezettje szerinti részletezettségét a 12. melléklet szerint hagyja jóvá.

A 2023. évi költségvetés végrehajtásának szabályai

16. § (1) A költségvetés végrehajtása során a keletkező bevételi többlet felhasználásának jogát, a jóváhagyott kiadási előirányzat közötti átcsoportosítás jogát a Képviselő-testület magának tartja fenn, de a Magyar Államkincstár felé havonta történő költségvetési jelentések készítésekor a hivatal a szükséges előirányzatok módosítását elvégezheti, azonban azt a következő rendeletmódosításkor a Képviselő-testület elé kell terjeszteni.

(2) Az általános és céltartalék felhasználására vonatkozó döntési jogot a Képviselő-testület gyakorolja.

(3) A szabad pénzeszköz kamatoztatásra és befektetésre való elhelyezése és visszavonása a polgármester hatásköre.

(4) A polgármester 200 e Ft értékhatárig dönt forrásfelhasználásról, döntéséről tájékoztatja a képviselő-testületet.

17. § (1) A rendelet hatálya alá tartozó intézmények keressék azokat a pályázati lehetőségeket, amelyek elősegítik a szakmai munka színvonalának javítását, hozzájárulnak a működési, fenntartási kiadások csökkentésével összefüggő gazdasági megoldásokhoz. Az intézményvezetők folyamatosan kötelesek ellenőrizni a feladat és teljesítménymutatókat. Feladat elmaradás esetén az intézmény részére megállapított előirányzat elvonásra kerül.

(2) Az Képviselő-testület felhatalmazást ad az intézmények vezetőinek, hogy az intézmény számára biztosított pénzügyi fedezet terhére 1 200 ezer Ft bruttó értéknél nem magasabb összegig pályázatot nyújthatnak be az önkormányzat előzetes hozzájárulása nélkül.

(3) A Képviselő-testület hozzájárul, hogy az intézmények saját költségvetésük terhére 200 ezer Ft értékhatár felett előzetes bejelentési kötelezettség mellett, az e rendeletben nem szereplő beruházási, felújítási feladataikat elvégezhessék. Ezen feladatok megvalósítása azonban sem a tárgyévben, sem a későbbi években sem fejlesztési, felújítási, sem működési többlettámogatási igénnyel nem járhat.

18. § Az év közben engedélyezett központi pótelőirányzatok felosztásáról – ha az érdemi döntést igényel – a testület dönt a polgármester előterjesztésében, a költségvetési rendelet egyidejű módosításával. Ezen feladatok megvalósítása azonban sem a tárgyévben, sem a későbbi években sem fejlesztési, felújítási, sem működési többlettámogatási igénnyel nem járhat.

19. § Az év várható bevételi és kiadási előirányzatainak teljesüléséről az előirányzat-felhasználási ütemtervet a 13. melléklet szerint fogadja el a Képviselő-testület.

20. § Jászszentandrás Községi Önkormányzat a költségvetési évet követő három év várható előirányzatait, valamint a költségvetési év folyamatait és áthúzódó hatásait – a gazdasági előrejelzéseket figyelembe véve – a 14. melléklet szerint állapítja meg.

21. § Az Önkormányzat és általa irányított költségvetési szervek kötelező és önként vállalt feladatait az 1. melléklet és a 15. melléklet tartalmazza.

22. § (1) Az állampolgárok élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető elemi csapás és következményeinek az elhárítása érdekében (veszélyhelyzetben) a polgármester a helyi önkormányzat költségvetése körében átmeneti intézkedést hozhat, amelyről a Képviselő-testület legközelebbi ülésén be kell számolnia.

(2) Az (1) bekezdésben meghatározott jogkörben a polgármester az előirányzatok között átcsoportosítást hajthat végre, egyes kiadási előirányzatok teljesítését felfüggesztheti, a költségvetési rendeletben nem szereplő kiadásokat is teljesíthet.

23. § (1) A Képviselő-testület a közalkalmazottak, köztisztviselők és a Munka Törvénykönyve alapján foglalkoztatottak részére bruttó 12.030,- Ft/hó összegű jutalom kifizetését engedélyezi azzal a kitétellel, hogy táppénz, fizetésnélküli szabadság idejére az nem számfejthető.

(2) A Képviselő-testület a közszolgálati tisztviselők illetményalapját 46.380,- forintban állapítja meg.

(3) A köztisztviselők önkormányzati rendeletben meghatározottakra jogosultak. Az illetménykiegészítés mértéke a közszolgálati törvény szerinti 20%, a cafeteria juttatás összege a Kttv-ben meghatározott bruttó 231.900,- Ft/fő/év.

(4) A Képviselő-testület a Közszolgálati Tisztviselők Napját, július 1-ét – a köztisztviselők számára– munkaszüneti napnak nyilvánítja.

(5) A közalkalmazottak a közalkalmazotti törvényben és a köznevelési törvényben meghatározottakra jogosultak, a törvényben előírt minimum összegben.

(6) A polgármester és a jegyző reprezentációs kerete összesen 1.000 ezer Ft.

(7) A képviselő-testület a bankszámlanyitásra kötelezett – KJT és Kttv hatálya alá tartozó - munkavállalók részére évi egyszeri 10.000,- Ft/fő bankszámla költségeihez hozzájárulást nyújt.

24. § A helyben szokásos legolcsóbb temetés költsége 420.000,- Ft.

25. § (1) Az intézmények csak olyan táborokat – pl. erdei tábor, nyári tábor – szervezhetnek, melyek önköltségének megtérítése biztosított a résztvevő által befizetett díjakból, illetve pályázati forrásból.

(2) Minden intézmény gazdálkodni köteles az energiahordozók mennyiségével és költségével, valamint a kommunális szolgáltatások mennyiségével és költségével. Kiugróan magas energia- és szolgáltatás felhasználás esetén fel kell tárni a magas felhasználás okát, és az ok ismeretében a megfelelő szervezési és egyéb intézkedéseket meg kell tenni.

Záró rendelkezések

26. § E rendelet rendelkezéseit a 2023. évi költségvetés végrehajtása során 2023. január 1. napjától kezdődően kell alkalmazni.

27. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

1

A 3. § (1) bekezdése a Jászszentandrás Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2023. (IX. 26.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg. A 3. § (1) bekezdése a Jászszentandrás Község Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2023. (XI. 22.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg. A 3. § (1) bekezdése a Jászszentandrás Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2024. (II. 14.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

2

A 12. § a Jászszentandrás Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2023. (IX. 26.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg. A 12. § a Jászszentandrás Község Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2023. (XI. 22.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg. A 12. § a Jászszentandrás Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2024. (II. 14.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

3

Az 1. melléklet a Jászszentandrás Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2023. (IX. 26.) önkormányzati rendelete 3. § (1) bekezdésével megállapított szöveg. Az 1. melléklet a Jászszentandrás Község Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2023. (XI. 22.) önkormányzati rendelete 3. § (1) bekezdésével megállapított szöveg. Az 1. melléklet a Jászszentandrás Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2024. (II. 14.) önkormányzati rendelete 3. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

4

A 2. melléklet a Jászszentandrás Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2023. (IX. 26.) önkormányzati rendelete 3. § (2) bekezdésével megállapított szöveg. A 2. melléklet a Jászszentandrás Község Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2023. (XI. 22.) önkormányzati rendelete 3. § (2) bekezdésével megállapított szöveg. A 2. melléklet a Jászszentandrás Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2024. (II. 14.) önkormányzati rendelete 3. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

5

A 3. melléklet a Jászszentandrás Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2023. (IX. 26.) önkormányzati rendelete 3. § (3) bekezdésével megállapított szöveg. A 3. melléklet a Jászszentandrás Község Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2023. (XI. 22.) önkormányzati rendelete 3. § (3) bekezdésével megállapított szöveg. A 3. melléklet a Jászszentandrás Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2024. (II. 14.) önkormányzati rendelete 3. § (3) bekezdésével megállapított szöveg.

6

A 4. melléklet a Jászszentandrás Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2023. (IX. 26.) önkormányzati rendelete 3. § (4) bekezdésével megállapított szöveg. A 4. melléklet a Jászszentandrás Község Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2023. (XI. 22.) önkormányzati rendelete 3. § (4) bekezdésével megállapított szöveg. A 4. melléklet a Jászszentandrás Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2024. (II. 14.) önkormányzati rendelete 3. § (4) bekezdésével megállapított szöveg.

7

Az 5. melléklet a Jászszentandrás Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2023. (IX. 26.) önkormányzati rendelete 3. § (5) bekezdésével megállapított szöveg. Az 5. melléklet a Jászszentandrás Község Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2023. (XI. 22.) önkormányzati rendelete 3. § (5) bekezdésével megállapított szöveg. Az 5. melléklet a Jászszentandrás Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2024. (II. 14.) önkormányzati rendelete 3. § (5) bekezdésével megállapított szöveg.

8

A 6. melléklet a Jászszentandrás Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2023. (IX. 26.) önkormányzati rendelete 3. § (6) bekezdésével megállapított szöveg. A 6. melléklet a Jászszentandrás Község Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2023. (XI. 22.) önkormányzati rendelete 3. § (6) bekezdésével megállapított szöveg. A 6. melléklet a Jászszentandrás Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2024. (II. 14.) önkormányzati rendelete 3. § (6) bekezdésével megállapított szöveg.

9

A 7. melléklet a Jászszentandrás Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2023. (IX. 26.) önkormányzati rendelete 3. § (7) bekezdésével megállapított szöveg. A 7. melléklet a Jászszentandrás Község Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2023. (XI. 22.) önkormányzati rendelete 3. § (7) bekezdésével megállapított szöveg. A 7. melléklet a Jászszentandrás Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2024. (II. 14.) önkormányzati rendelete 3. § (7) bekezdésével megállapított szöveg.

10

A 8. melléklet a Jászszentandrás Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2023. (IX. 26.) önkormányzati rendelete 3. § (8) bekezdésével megállapított szöveg. A 8. melléklet a Jászszentandrás Község Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2023. (XI. 22.) önkormányzati rendelete 3. § (8) bekezdésével megállapított szöveg. A 8. melléklet a Jászszentandrás Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2024. (II. 14.) önkormányzati rendelete 3. § (8) bekezdésével megállapított szöveg.

11

A 9. melléklet a Jászszentandrás Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2023. (IX. 26.) önkormányzati rendelete 3. § (9) bekezdésével megállapított szöveg. A 9. melléklet a Jászszentandrás Község Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2023. (XI. 22.) önkormányzati rendelete 3. § (9) bekezdésével megállapított szöveg. A 9. melléklet a Jászszentandrás Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2024. (II. 14.) önkormányzati rendelete 3. § (9) bekezdésével megállapított szöveg.

12

A 10. melléklet a Jászszentandrás Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2023. (IX. 26.) önkormányzati rendelete 3. § (10) bekezdésével megállapított szöveg. A 10. melléklet a Jászszentandrás Község Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2023. (XI. 22.) önkormányzati rendelete 3. § (10) bekezdésével megállapított szöveg. A 10. melléklet a Jászszentandrás Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2024. (II. 14.) önkormányzati rendelete 3. § (10) bekezdésével megállapított szöveg.

13

A 11. melléklet a Jászszentandrás Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2023. (IX. 26.) önkormányzati rendelete 3. § (11) bekezdésével megállapított szöveg. A 11. melléklet a Jászszentandrás Község Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2023. (XI. 22.) önkormányzati rendelete 3. § (11) bekezdésével megállapított szöveg. A 11. melléklet a Jászszentandrás Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2024. (II. 14.) önkormányzati rendelete 3. § (11) bekezdésével megállapított szöveg.

14

A 12. melléklet a Jászszentandrás Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2023. (IX. 26.) önkormányzati rendelete 3. § (12) bekezdésével megállapított szöveg. A 12. melléklet a Jászszentandrás Község Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2023. (XI. 22.) önkormányzati rendelete 3. § (12) bekezdésével megállapított szöveg. A 12. melléklet a Jászszentandrás Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2024. (II. 14.) önkormányzati rendelete 3. § (12) bekezdésével megállapított szöveg.

15

A 15. melléklet a Jászszentandrás Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2023. (IX. 26.) önkormányzati rendelete 3. § (13) bekezdésével megállapított szöveg. A 15. melléklet a Jászszentandrás Község Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2023. (XI. 22.) önkormányzati rendelete 3. § (13) bekezdésével megállapított szöveg. A 15. melléklet a Jászszentandrás Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2024. (II. 14.) önkormányzati rendelete 3. § (13) bekezdésével megállapított szöveg.