Jászszentandrás Község Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2023. (X. 31.) önkormányzati rendeletének indokolása

a szociális célú tüzelőanyag támogatás helyi szabályairól

Hatályos: 2023. 11. 01

Jászszentandrás Község Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2023. (X. 31.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.11.01.
a szociális célú tüzelőanyag támogatás helyi szabályairól
Végső előterjesztői indokolás
1. Általános indokolás
A szociális célú tüzelőanyag vásárlásához kapcsolódó pályázaton az önkormányzat támogatásban részesült.
Az elnyert támogatás felhasználásának feltétele a helyi rendelet megalkotása.
Az önkormányzat rendeletben szabályozza a szociális rászorultság és az igénylés részletes feltételeit, a kizáró feltételeket, a természetbeni ellátás biztosítására vonatkozó eljárásrendet.
ELŐZETES HATÁSVIZSGÁLAT
A jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény 17. §-a szerint a jogszabályok előkészítése során előzetes hatásvizsgálat elvégzésével kell felmérni a tervezett jogszabály valamennyi jelentősnek ítélt hatását, a szabályozás várható következményeit. Az előzetes hatásvizsgálat megállapításai a rendelet tervezet esetében az alábbiak:
A rendeletalkotás társadalmi-gazdasági hatása: A szociális tüzelőanyag támogatás a lakosság számára fűtési támogatást nyújt a téli hónapokban, javítva a szociális körülményeiket, megélhetési problémáikat.
Költségvetési hatása: Az önkormányzat költségvetésének terhére biztosítani kell az önerőt, a tüzelőanyag szállítási költségeit.
Környezeti, egészségi következményei: A rászorulók számára a lakás fűtésének biztosításával megelőzhető a kihűlés, fagyhalál, esetleges megfázásos megbetegedések.
Adminisztratív terheket befolyásoló hatása: A rendelet végrehajtása időszakos adminisztrációs terhet jelent a hivatali dolgozóknak, kérelmek előkészítése, elbírálása, dokumentumok elkészítése, elszámolás benyújtása, tüzelőanyag beszerzése, szállítás szervezése.
A jogszabály megalkotásának szükségessége, a jogalkotás elmaradásának várható következményei:A pályázati kiírás alapján elnyert támogatás felhasználásának feltétele a helyi rendelet megalkotása. A rendelet megalkotásának elmaradása esetén jogosulatlan a pályázaton nyert összeg felhasználása, a támogatást az előírt kamatokkal együtt vissza kell fizetni.
A jogszabály alkalmazásához szükséges személyi, szervezeti és pénzügyi feltételei: rendelkezésre áll.