Jászszentandrás Község iÖnkormányzat Képviselő-testületének 2/2024. (II. 14.) önkormányzati rendeletének indokolása

Az önkormányzat 2024. évi költségvetéséről

Hatályos: 2024. 02. 15

Jászszentandrás Község iÖnkormányzat Képviselő-testületének 2/2024. (II. 14.) önkormányzati rendeletének indokolása

2024.02.15.
Az önkormányzat 2024. évi költségvetéséről
Végső előterjesztői indokolás
1. Általános indoklás
Az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV törvény (továbbiakban: Áht.) 34. § (1)-(5)
bekezdésében foglaltak szerint, a helyi önkormányzat költségvetési rendeletét módosíthatja.
1. Részletes indokolás
Előzetes hatástanulmány
1. A jogszabály társadalmi, gazdasági, költségvetési hatásai A költségvetési rendelet módosítására az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény előírásai alapján történt. A 2021. évi költségvetési rendelet módosítás előkészítése során hatásvizsgálatot végeztünk, amely során megvizsgáltuk az eredeti költségvetésben, a jelenlegi módosítási javaslatban szereplő tételek és ennek végeredményeként a módosított költségvetés megvalósításának lehetőségét és hatását. Az előzetes hatásvizsgálat az egész költségvetés végrehajthatóságára terjedt ki.
A költségvetésben jóváhagyott előirányzatok év közben - egyszeri vagy tartós jelleggel - módosíthatók vagy átcsoportosíthatók. A költségvetés éves teljesítését értékelve néhány területen felmerül a költségvetési előirányzat módosításának szükségessége, a reálisabb költségvetési kép, illetve a központi támogatásokkal történő egyezőség érdekében. A költségvetés módosítása a képviselő-testület hatásköre. A költségvetés módosítására – a tény adatok alapján – javaslat készült, melyet a képviselő-testület megtárgyal, és dönt a költségvetés esetleges módosításáról.
A rendelet-tervezet:
1. Társadalmi hatás: A rendeletnek társadalmi hatása nincs.
2. Gazdasági hatása: A rendeletben foglalt előirányzatok más szervek, gazdálkodók tevékenységét közvetve befolyásolják. Bevételi oldalon államháztartáson belüli forrásnövekedés, kiadási oldalon a gazdaság élénkítése jelentkezik.
3. Költségvetési hatása: A költségvetési bevételi főösszeg növekedése többlet bevételek elérése és külső finanszírozási forrás (támogatás) bevonása által keletkezett, növelve a tárgyévi kiadások szintjét, és emelve a tartalék összegét.
4. A rendeletnek közvetlen környezeti hatása nincs.
5. A rendeletnek közvetlen egészségi hatása, egészségügyi következménye nincs.
6. A tervezetnek adminisztratív terheket befolyásoló hatása: A rendelet megalkotásának az adminisztratív terheket tekintve új, többlet terheket eredményező hatása nincs, a rendelet alkalmazása az eddigi adminisztratív munka további szükségességét igényli.
7.A rendelet megalkotásának szükségessége: A költségvetésben jóváhagyott előirányzatok év közben - egyszeri vagy tartós jelleggel - módosíthatók vagy átcsoportosíthatók. A rendelet megalkotása részben – az állami támogatásokkal történő egyezőség követelményének biztosítása érdekében – kötelező.
A jogalkotás elmaradásának várható következményei: a jogalkotás elmaradásának következménye, hogy a jelenleg hatályos költségvetés módosítás hiányában nem áll összhangban a teljesítésekkel, és az állami pénzeszköz átadásokkal, így a gazdálkodásról szóló havi jelentések és éves beszámoló az Államkincstár részéről nem kerül elfogadásra.
8. A rendelet alkalmazásához szükséges személyi, szervezeti, tárgyi és pénzügyi feltételek: a rendelet a meglévő szervezeti, személyi, tárgyi és pénzügyi feltételekkel alkalmazható, további feltételek biztosítását nem igényli, a szükséges feltételek rendelkezésre állnak.