Tiszainoka Község Önkormányzat Képviselő-testületének 14/2018.(XI.23.) önkormányzati rendelete

a 2017. évi szociális célú tüzelőanyag kiegészítő támogatás igénylésének feltételeiről

Hatályos: 2018. 11. 23- 2019. 05. 30

Tiszainoka Községi Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvényt 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvényt 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


1. A rendelet célja, hatálya


1. § (1) A települési önkormányzatok szociális célú tüzelőanyag vásárláshoz kapcsolódó támogatására a Belügyminisztérium a miniszteri döntésnek megfelelően vissza nem térítendő támogatást biztosított Tiszainoka Községi Önkormányzat számára.

(2) ) E rendelet célja, hogy Tiszainoka településen élők részére támogatást nyújtson szociális rászorultsága alapján, tekintettel a törvényi felhatalmazásra meghatározza a természetben nyújtott szociális ellátás, egyszeri tűzifajuttatást ellátási forma jogosultsági feltételeit, és az igénylés, odaítélés menetét a Kormány a téli rezsicsökkentés kiterjesztése érdekében a települési önkormányzatok 2017. évi szociális tüzelőanyag vásárlásához kapcsolódó kiegészítő támogatás nyújtásáról szóló 1152/2018. (III. 27.) Korm. határozatában hozott döntése alapján.

 (3) Az Önkormányzat térítésmentesen tüzelőanyag támogatást biztosít azon szociálisan rászoruló személynek, aki Tiszainokán bejelentett állandó lakóhelyén, vagy tartózkodási helyén életvitelszerűen él, akinek a lakása szénnel fűthető és az e rendeletben meghatározott egyéb feltételeknek megfelel. 

(4) Az üresen álló, nem lakott ingatlanra, amelyben életvitelszerűen senki sem él, a támogatás nem ítélhető meg.

(5) Az azonos lakóingatlanban élő személyek közül csak egy kérelmező részére állapítható meg a támogatás.

(6) Tiszainokai lakóhellyel és tartózkodási hellyel is rendelkező személy csak egy kérelemben - ahol életvitelszerűen él - vehető figyelembe a háztartás tagjaként.


2. A támogatás feltételei, mértéke


2. § (1) Az önkormányzat vissza nem térítendő természetbeni támogatásként szenet biztosít annak a személynek, aki

  1. aktív korúak ellátására, vagy
  2. időskorúak járadékára, vagy
  3. rendszeres lakhatáshoz kapcsolódó települési támogatásra jogosult, vagy
  4. a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. törvényben szabályozott halmozottan hátrányos helyzetű gyermeket nevel.
  5. Családgondozó javaslata alapján a létfenntartást veszélyeztető rendkívüli élethelyzetbe került, valamint az időszakosan vagy tartósan létfenntartási gonddal küzdő személy, család részére.

(2) A tüzelőanyag támogatás ugyanazon lakott ingatlanra háztartásonként egy jogosultnak legfeljebb 10 q állapítható meg, a fűtési idényben egy alkalommal kivéve kihűlés vagy fagyhalál veszélyének fennállásának esetét.

(3) Kihűlés vagy fagyhalál veszélyének észlelése esetén a családgondozó javaslata alapján tüzelőanyag juttatás iránti eljárás hivatalból is indítható.


3. A támogatás igénylésének menete


3. § (1) A támogatás megállapítása iránti eljárás az e rendelet 1. melléklete szerinti kérelem nyomtatvány kitöltésével indul.

(2) A kérelmeket 2018. november 24. naptól 2019. január 31. napjáig lehet benyújtani, a Cibakházi Közös Önkormányzati Hivatal Tiszainokai Kirendeltségén. A határidő elmulasztása jogvesztő.

(3) A kérelmek elbírálását Tiszainoka Községi Önkormányzat Képviselő-testülete a Szociális és Ügyrendi Bizottság hatáskörébe ruházza át, aki a támogatásról a kérelem benyújtási határidő lejártát követő rendes ülésén, de legkésőbb 2019. február 10. napjáig dönt.

(4) A támogatás kizárólagos forrása az Önkormányzat számára megállapított 123.825,- Ft összegű vissza nem térítendő kiegészítő támogatás, valamint az Önkormányzat által pályázati kiírás szerint vállalt 24.765,- Ft önerő, valamint a szállítási költségek. A forrás felhasználását követően benyújtott kérelmet – függetlenül attól, hogy az a 2. § meghatározott feltételeknek megfelelnek és a 4. § (2) bekezdésben meghatározott határidőben került benyújtásra, el kell utasítani.

(5) A tüzelőanyag átvételét a jogosult a rendelet 2. mellékletét képező átvételi elismervény aláírásával igazolja.



4 . Záró rendelkezések


4. § Ez a rendelet 2018. november 23. napon lép hatályba és 2019. május 31. napon hatályát veszti.