Tiszainoka Község Önkormányzat Képviselő-testületének 6/2019.(V.14.) önkormányzati rendelete

a helyi közművelődési feladatok ellátásáról

Hatályos: 2019. 05. 14- 2022. 02. 15

Tiszainoka Község Önkormányzat Képviselő-testületének 6/2019.(V.14.) önkormányzati rendelete

a helyi közművelődési feladatok ellátásáról

2019.05.14.


Tiszainoka Község Önkormányzat Képviselő-testülete Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 7. pontjában biztosított jogkörében, a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 83/A. §-ában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. A rendelet célja és hatálya

1. § (1) Tiszainoka Község Önkormányzat (a továbbiakban: Önkormányzat) kinyilvánítja, hogy a közművelődéshez való jog gyakorlását közérdeknek, a közművelődési tevékenységek támogatását közcélnak tartja. A közművelődést olyan értékhordozó közösségi tevékenységnek tekinti, amely a lakosság életminőségét javíthatja, ezért fontosnak tartja az önkormányzati feladatvállalást.

(2) Az Önkormányzat feladatának tekinti a közművelődéshez szükséges feltételek biztosítását, a szakmai tevékenység és a szolgáltatás tekintetében. Gondoskodik a közművelődési feladatok ellátásához szükséges épület és infrastruktúra feltételeinek megteremtéséről, a már meglévő épület felújításáról, fejlesztéséről.

(3) A rendelet megalkotásával a Képviselő-testület célja, hogy a helyi társadalom művelődési és kulturális igényeinek figyelembe vételével – a helyi hagyományok, lehetőségek és sajátosságok alapján – egységes alapelvek szerint határozza meg az általa támogatott közművelődési tevékenységek körét, azok ellátásának módját és feltételeit, a szakmai és a finanszírozási alapelveket, továbbá, hogy jogszabályi keretet teremtsen a közösségi művelődéshez méltó, esztétikus környezet és infrastruktúra biztosításához a község nemzeti és nemzetiségi hagyományainak ápolásához, a helyi társadalom kiemelkedő közösségei, személyiségei szerepének növeléséhez, a helyi értékek védelmének erősítéséhez, a helyi kulturális nyilvánosság és tájékoztatás fejlesztéséhez.

2. § A rendelet hatálya kiterjed a közművelődésben résztvevőkre, az önkormányzat által fenntartott és működtetett Kultúrházra (közösségi színtér), közművelődési tevékenységet is ellátó természetes és jogi személyekre, egyéb szervezetekre, azok fenntartóira, működtetőire, alkalmazottaira és a közművelődési alapszolgáltatást igénybe vevőkre.

2. Az önkormányzat közművelődési alapszolgáltatásai

3. § (1) Az önkormányzat a település minden lakosának biztosítja a kultúrához való hozzáférés jogát és lehetőségét.

(2) Az önkormányzat adottságainak figyelembe vételével megszervezi a közművelődési alapszolgáltatásokat, melyek:

a) művelődő közösségek létrejöttének elősegítése, működésük támogatása, fejlődésük segítése, a közművelődési tevékenységek és a művelődő közösségek számára helyszín biztosítása,

b) a közösségi és társadalmi részvétel fejlesztése,

c) a hagyományos közösségi kulturális értékek átörökítése feltételeinek biztosítása,

(3) A közművelődési alapszolgáltatások megszervezésének keretében biztosítja:

a) a művelődő közösségek rendszeres és alkalomszerű művelődési, vagy közösségi tevékenysége végzésének helyszínét,

b) a művelődő közösségek számára bemutatkozási lehetőségeket teremt.

4. § Az önkormányzat a 3. §-ban meghatározott alapszolgáltatásokat a következő feladatok ellátásával biztosítja:

a)a nemzeti ünnepeket a helyi közösség bevonásával és részvételével rendezi meg, azokhoz közösségi teret biztosít,
b)támogatja az ifjúság közösségi szerveződését és részvételét,
c)támogatja az idősek művelődő közösségének tevékenységét,
d)a könyvtár közművelődési tevékenységének támogatása, ezen létesítmény bevonása a közművelődési tevékenységbe,
e)lehetőséget és helyet biztosít az iskolarendszeren kívüli önképző, szakképző, képességfejlesztő tanfolyamok, bemutatók tartására,
f)támogatja a helyi környezeti értékek megismertetését, a helyi környezeti értékek megőrzését,
g)a helytörténeti szakirodalmi tevékenység ösztönzése, helytörténetet bemutató dokumentumok kiadásának, megismertetésének támogatása,
h)lehetőséget és helyet biztosít művelődési és alkotó célú helyi közösségek, gyűjtőkörök, szakkörök, kulturális célú közös tevékenységek, összejövetelek számára,
i)kiállítási lehetőséget biztosít művészeti alkotások számára, közösségi színteret bocsát rendelkezésre zenei rendezvényekhez,
j)támogatja a helyi gyermekekből álló iskolai művészeti csoportok fellépését rendezvényeken, a művészeti és zeneoktatásban szerzett ismeretek bemutatásához közösségi színteret biztosít, a közösségi rendezvényeket meghirdeti,
k)közreműködik táborok szervezésében,
l)közösségi internet szolgáltatást biztosít,
m)feladatának tekinti továbbá a nemzeti, a nemzetiségi kultúra értékeinek megismertetését, a megértés, a befogadás elősegítését.

3. A közművelődési feladatellátás formája, módja és mértéke

5. § (1) Az önkormányzat a közművelődési alapszolgáltatásai ellátásának keretében a helyi közművelődés támogatását az alábbiak szerint biztosítja:

a) közösségi színtér biztosításával,

b) könyvtári szolgáltatás fenntartásával,

c) költségvetési keretei között kulturális rendezvények, szervezetek támogatásával, és

d) pályázati lehetőségek kihasználásával és az ehhez szükséges önrész rendelkezésre bocsátásával.

6. § (1) Az önkormányzat a helyi közművelődési tevékenységéhez a közművelődési alapszolgáltatások mellett egyéb tevékenységeknek, szolgáltatások megszervezésének is helyszínt biztosító Kultúrházat, mint közösségi színteret, valamint könyvtári szolgáltató helyként az alábbi épületet, ingatlant biztosítja:

a) Kultúrház 5464 Tiszainoka Attila út 52. (25/8 hrsz)

b) egyéb önkormányzati tulajdonú, kulturális közösségi rendezvény tartására alkalmas nyílt terület,

c) Könyvtár 5464 Tiszainoka, Attila út 52.

(2) Az önkormányzat által fenntartott közösségi színtér minden év január 31-ig éves szakmai munkatervet és az előző naptári évről beszámolót nyújt be Tiszainoka Község Önkormányzat Képviselő-testületének. A képviselő-testület február 28-ig dönt a beszámoló és a munkaterv elfogadásáról.

(3) A Kultúrház használati szabályzatát a rendelet 1. függeléke, a Könyvtár használati szabályzatát a rendelet 2. függeléke tartalmazza.

4. A közművelődésben együttműködő partnerek

7. § (1) Az önkormányzat közművelődési feladatainak ellátásában együttműködik:

a) a településen működő köznevelési intézménnyel,

b) kulturális tevékenységet is végző társadalmi, civil szervezetekkel,

c) egyházakkal

d) Roma nemzetiségi önkormányzattal és

e) hasonló feladatokat ellátó országos, megyei, térségi intézményekkel, civil szervezetekkel, más önkormányzatokkal.

(2) Az önkormányzat közművelődési lehetőségekről

a)az Inokai Krónikában,
b)plakátok, szórólapok útján,
c)a települési honlapon ad tájékoztatást a község lakossága részére.

5. A közművelődési tevékenység finanszírozása és személyi feltételei, a közművelődési tevékenység irányítása, ellenőrzése, képviselete

8. § (1) Az önkormányzat a helyi közművelődési feladatok támogatását az éves költségvetésében meghatározott keretek között biztosítja, illetve további egyedi döntéssel biztosíthatja.

(2) Az önkormányzat a civil szervezetek támogatásán keresztül is hozzájárul a település közművelődési és közösségfejlesztési feladatainak ellátásához.

(3) Az önkormányzat a pályázati források kihasználásával törekszik a helyi közművelődés minél magasabb szinten történő biztosítására. Az önkormányzat közművelődési pályázat esetén a szükséges önrészt az éves költségvetési rendeletében biztosíthatja.

9. § Az önkormányzat közművelődési feladatainak ellátásáról nem intézményi formában gondoskodik. A könyvtári és a közművelődési feladatokat a képviselő-testület által megbízott személy látja el.

10. § A muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény és a jelen rendelet által meghatározott közművelődési feladatokkal kapcsolatos hatásköröket Tiszainoka Község Önkormányzat Képviselő-testülete gyakorolja.

6. Záró rendelkezések

11. § (1) A rendelet kihirdetése napján lép hatályba.

(2) E rendelet a belső piaci szolgáltatásokról szóló, a 2006. december 12-i 2006/123/EK Európai Parlament és a Tanácsi irányelvnek való megfelelést szolgálja.

1. függelék

Tiszainoka Község Kultúrházának HASZNÁLATI SZABÁLYZATA
Tiszainoka Község Önkormányzat Képviselő-testülete a közművelődési feladatok ellátásáról szóló 6/2018. (V. 14.) önkormányzati rendeletének 1. függelékeként a község közművelődési közösségi színterének használati szabályzatát az alábbiakban határozza meg.
A muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 73. § (1) bekezdése kimondja, hogy a közművelődéshez való jog gyakorlása közérdek, a közművelődési tevékenységek támogatása közcél. Ennek megfelelően a Kultúrház szolgáltatásait, programjait nemre, felekezetre és pártállásra való tekintet nélkül bárki igénybe veheti, aki a használati szabályzatban foglalt feltételeket elfogadja, a házirendet betartja.
A közösségi színtér neve: Kultúrház
Székhelye: 5464 Tiszainoka, Attila út 52.
Fenntartó: Tiszainoka Község Önkormányzat Képviselő-testülete
Működési területe Tiszainoka Község közigazgatási területe
Jogállása: alapító okirattal nem rendelkező közösségi színtér
Alaptevékenysége: közművelődési feladatellátás
Működtető: Tiszainoka Község Önkormányzat Képviselő-testülete

I. Közösségi színtér igénybevételének szabályozása

1. A Kultúrház tiszteletben tartja és szolgálja

- az állampolgárok, a település lakói művelődéshez és szórakozáshoz való jogát

- a fenntartó által a közművelődési feladatokról szóló 6/2019. (V. 14.) önkormányzati rendeletben foglaltakat

- a település lakóinak kulturális, szabadidős igényeit.

A Kultúrházban végzett közművelődési tevékenység a helyi társadalom kulturális szükségletei, önművelő, önképző, amatőr művészeti ambícióinak, társas kapcsolatigényének, közéleti, közösségi, szórakozási lehetőségeinek biztosítását, szakmai szolgálatát jelenti.

2. A Kultúrházban egyidejűleg 50 főnél több személy nem tartózkodhat a rendezvények ideje alatt.

3. A helyiségek igénybevételének szándékát a polgármestertől legalább 5 munkanappal a tervezett igénybevétel előtt kell kérni.

4. A Kultúrház az állandó programok időpontjának figyelembe vételével biztosítja a helyiségeket az igénylőnek. Több kérelmező esetén a helyiséghasználati igényekről a polgármester dönt

5. A helyiségek ünnepnapokon és egyes munkaszüneti napokon (január 1., március 15., Nagypéntek, Húsvét vasárnap, és hétfő, május 1., Pünkösd vasárnap és hétfő, augusztus 20., október 23., november 1., és december 25-26.) nem vehető igénybe, kivéve, ha az önkormányzat és a vele együttműködő - rendeletben feltüntetett – szervezetek saját szervezésű rendezvényei, illetve egyedi döntés alapján.

6. Az önkormányzat e szabályzat 2. sz. mellékletében meghatározott szervezetek részére ingyenesen biztosítja a közösségi színtér helyiségeinek igénybevételét. Más szervezetek esetében a polgármester dönt a helyiségek ingyenes igénybevételének lehetőségeiről.

7. Zártkörű rendezvények alkalmával a programot szervezők felelőst neveznek meg, aki teljes anyagi-, büntetőjogi felelősséggel tartozik a Ház berendezési tárgyaiért, a használt helyiségek állagáért, egyben kötelesek betartani a Kultúrház házirendjét.

II. A közösségi színtér helyiségeinek bérleti díjmentes és díjköteles használata

1. Bérleti díjmentes tevékenységek és szolgáltatások, az Kultúrház ingyenes használatára jogosult civil szerveződések, szervezetek:

a) fenntartó önkormányzat és intézményeinek, helyi kisebbségi önkormányzatnak a szervezésében megvalósuló rendezvények

b) az 2. sz. mellékletben meghatározott szervezetek működésének, rendezvényeinek biztosítása

c) nem vállalkozáson alapuló, önszerveződő civil csoportok (pl. Játszóház, stb.). E csoportok – vállalt közösségi céljuk megvalósítása érdekében – előzetes egyeztetés alapján (a szabad helyiség-kapacitás terhére) jogosultak a Kultúrház helyiségeinek díjmentes használatára

d) egészségügyi intézmények ingyenes lakossági szűrései

e) mindaz a tevékenység, amelyet az önkormányzat, mint IKSZT címbirtokos ellátni köteles

2. A Kultúrház kedvezményes használatára jogosult civil szervezetek, szerveződések:

a) a vállalkozáson alapuló (tanfolyami díjat szedő) közművelődési és szabadidős jellegű csoportok,

b) nem közművelődési jellegű (pl. érdekképviseleti) civil szerveződések, baráti körök

3. Bérleti díjköteles tevékenységek és szolgáltatások:

A termek bérbeadás útján történő hasznosítása csak a szabad teremkapacitás terhére történhet. A bérlet idejét, helyét bérleti szerződésben kell rögzíteni.

A bérlő a bérlet idejére alapszolgáltatásokra (villany, fűtés, berendezés) és mosdóhasználatra jogosult. A bérlő a szerződés megkötésével anyagi felelősséget vállal az esetleges károkért.

Bérleti szerződést csak személyazonosságának igazolása után nagykorú személy ill. szervezet képviselője köthet a polgármesterrel.

a) kirakodóvásári tevékenység céljára, illetve minden egyéb üzleti célú vállalkozás, termékbemutató igénybevételére az 2. sz. mellékletben nem szerelő szervezetek rendezvényei

b) esküvő céljára történő igénybevétel, illetve magánszemélyek által szervezett magáncélú rendezvények tartására

c) a nem önkormányzati és az 2. sz. mellékletben nem szereplő szervezetek zenés, táncos, kulturális rendezvényei

d) minden olyan kulturális tevékenység, amely a közösségi színtér költségvetéséből közvetlen kiadással jár

III. A szabad helyiség-kapacitás bérbeadásának általános elvei

a) A Kultúrház helyiségei elsősorban közművelődési, kulturális célokat szolgálnak – szabad kapacitások elsődlegesen e célra adhatók bérbe. A helyiségek más célra történő átmeneti igénybevételének engedélyezésére a polgármester jogosult.

b) A Kultúrház termei alkalmi árusításra csak a polgármester erre vonatkozó engedélyével adhatóak ki.

c) Az éves programterv tervezetének tárgyalásakor a polgármester javaslatot tesz a bérleti díj következő évben érvényesíteni kívánt mértékére is – melyről a Képviselő-testület dönt

d) A község lakossága a Kultúrház termeit előre egyeztetve, a Képviselő-testület által jóváhagyott programtervhez igazodva, meghirdetett kulturális programokhoz alkalmazkodva használhatja.

e) Az ingyenes használatának joga akkor illeti meg jelen szabályzat 2. sz. mellékletében szereplő helyi szervezeteket, amennyiben rendezvényük nem üzleti célú, illetve annak bevétele kulturális, közösségi célt szolgál.

II. Egyéb rendelkezések

1. A Kultúrház híradástechnikai, hangtechnikai és egyéb eszközei elzárva tartandók. A Házat igénybevevő csoportok kérésére ezek rendelkezésre állnak. Használatukért a csoport vezetője a felelős.

1. A Kultúrházban programok idején bekövetkező károkozás, tűzeset esetén azonnal értesíteni kell a polgármestert. Az eseményről jegyzőkönyvet kell felvenni, a felelősöket meg kell nevezni.

2. A közösségi színtér helyiségeit ingyenesen használó szervezetek: (a településen működő szervezetek, intézmények)

- Önkormányzati intézmények

- Tiszainokai Polgárőr Egyesület

- Tiszainokai Nyugdíjas Klub

A Kultúrház bérleti díjai 2019. május 14. napjától:


Bérbe adható helyiség


Bérleti díj (Ft/óra)

Közösségi terem

1 470,-

Foglalkoztató

1 050,-

Kisterem

1 050,-

Tiszainoka, 2019. május ..

Kiss Erzsébet Eliza

polgármester

2. függelék

TISZAINOKAI KÖNYVTÁRHASZNÁLATI SZABÁLYZAT

1. A könyvtár megkülönböztetés nélkül mindenki használhatja, aki a szabályzatot betartja.

2. A Tiszainokai Könyvtár a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Verseghy Ferenc Könyvtár keretében a KSZR –rendszerben működik.

3. A könyvtárhasználókat megilletik ingyenesen az alábbi alapszolgáltatások:

- könyvtárlátogatás

- könyvtári eszközök és gyűjtemények helyben használata

- állományfeltáró eszközök használata

- információ a könyvtár és könyvtári rendszer szolgáltatásairól

- közhasznú információszolgáltatás

- foglalkozások, rendezvények látogatása

4. A 2. pontban felsoroltakon kívül egyéb szolgáltatások csak a könyvtárba való beiratkozás után vehetők igénybe. A beiratkozás ingyenes.

5. A könyvtáros köteles a szolgáltatások igénybevevőinek adatait regisztrálni.

6. Beiratkozáskor az alábbi adatokat kell felvenni a könyvtárhasználótól:

- Név (asszonyoknál leánykor név is)

- Anyja neve

- Születés helye, ideje

- Állandó lakhelye: település, utca, házszám,

- Személyi igazolványának, vagy útlevelének száma

A tanulók és önálló keresettel nem rendelkezők csak szülői engedéllyel vehetik igénybe a könyvtár szolgáltatásait. A beiratkozáskor az olvasó aláírásával kötelezettséget vállal a könyvtári szabályok betartásáért.

7. A könyvtárban az alapszolgáltatáson kívül az alábbi szolgáltatások vehetők igénybe:

- A könyvtár állományának / alább felsorolt dokumentum típusainak/ egyéni és csoportos helyben használata: - olvasótermi, kézikönyvtári könyvek - folyóiratok - audio, audiovizuális és elektronikus információhordozók

- A könyvtárban tanórák és egyéb csoportos foglalkozások tartása.

- A könyvtárban tartandó olvasást, könyvtárhasználatot segítő rendezvények megszervezése, lebonyolítása

- Kölcsönzés

- Könyvtárközi kölcsönzés.

- Olvasónál lévő dokumentum előjegyzése.

- Hosszabbítás kérése.

- A könyvtár gyűjteményében megtalálható dokumentumokról másolat készítése.

- A könyvtárban elhelyezett számítógépek és Internet használata.

- Adott témához témafigyelés.

8. A kölcsönzés szabályai:

- Minden érvényes olvasójeggyel rendelkező, beiratkozott olvasó jogosult a kölcsönzésre

- A kikölcsönözhető dokumentumok egy része szabadpolcról is kiválasztható

- A kölcsönözhető könyvállomány számítógépes katalógusból kikereshető.

- Kölcsönözhetőség szempontjából az alábbi kategóriákba soroljuk az állományt: - kölcsönözhetők - részlegesen kölcsönözhetők - csak helyben használhatók

- Egy olvasó egyszerre maximum 5 kötetet kölcsönözhet.

- A kölcsönözhető kategóriájú dokumentumok kölcsönzési időtartama 30 nap. Hosszabbítás csak indokolt esetben kérhető.

- Részlegesen kölcsönözhető anyagok kölcsönzési időtartama 3 nap. Hosszabbítás nem kérhető.

- Nem kölcsönözhetők a napilapok, folyóiratok, kézikönyvek, szótárak, térképek, kivéve a folyóiratok régebbi számait, melyek részlegesen kölcsönözhetők.

- Könyvtárközi kölcsönzés: A könyvtár azokat a dokumentumokat, amelyek a gyűjteményében nem találhatók meg, könyvtárközi kölcsönzés útján szerzi be a használóknak. A könyvtár részt vesz a könyvtárközi kölcsönzési rendszerben, saját olvasóinak beszerez más könyvtáraktól dokumentumokat, ill. más könyvtárak olvasóinak is lehetővé teszi azt. Az így kapott dokumentumok használati szabályait, kölcsönzési határidejét a küldő könyvtár határozza meg. Könyvtárközi kölcsönzés esetén a kölcsönadó könyvtár által kért térítési díjat az olvasónak kell megfizetnie.

- Eljárás késedelem esetén Amennyiben az olvasó a kölcsönzési határidő lejártáig az általa elvitt dokumentumokat nem szolgáltatta vissza, és a hosszabbítást sem kérte, és a szóbeli emlékeztető után sem hozta vissza, a könyvtár felszólításokat küld, amelynek költségei a kölcsönzőt terhelik. Indokolt esetben a könyvtár a követelését polgári peres eljárás során érvényesíti.

A könyvtárhasználati előírásokat megszegő látogatókat eltilthatja az intézmény.

A könyvtár nyitvatartási rendje:

- Hétfő: zárva

- Kedd: 14.00 -17.00 óráig

- Szerda: zárva

- Csütörtök: zárva

- Péntek 15.00 – 19.00 óráig