Tiszainoka Község Önkormányzat Képviselő-testületének 2/2021.(II.24.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat saját halottjává nyilvánításának szabályairól

Hatályos: 2021. 02. 24

Tiszainoka Község Önkormányzat Képviselő-testületének feladat és jogkörében eljárva polgármesterként a Katasztrófavédelemről szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdésében meghatározott jogkörömben a veszélyhelyzet kihirdetéséről és a veszélyhelyzeti intézkedések hatálybalépéséről szóló 27/2021. (I. 29.) számú Korm. rendeletre figyelemmel - az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el: 


  1. § (1) Tiszainoka Község Önkormányzat (a továbbiakban: Önkormányzat) – ha az nem ellentétes a Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény 8:1. § bekezdés 1. pontjában meghatározott sorrend szerinti közeli hozzátartozók (a továbbiakban: hozzátartozók) szándékával, illetve az elhunyt végakaratával – elhalálozása esetén saját halottjának tekinti azt a személyt, aki Tiszainoka Község (a továbbiakban: Község) életében kiemelkedő gazdasági, kulturális, tudományos, sport vagy társadalmi tevékenységet fejtett ki, továbbá e tevékenységével hozzájárult a Község vagy Magyarország elismertségéhez.

(2) Nem tekinthető vagy nyilvánítható az Önkormányzat saját halottjának az, aki arra érdemtelenné vált, így különösen, ha szándékos bűncselekmény miatt jogerősen elítélték.

  1. § (1)  Az 1. § (1) bekezdése szerinti esetben az Önkormányzat saját halottjává nyilvánítást kezdeményezheti:

a) a polgármester,

b) a képviselő-testület tagja,

c) a képviselő-testület bizottsága,

d) a jegyző.

(2) Tiszainoka Község Önkormányzat saját halottjává nyilvánításáról az 1. § (1) bekezdésében foglalt szempontok figyelembevételével a polgármester dönt.

  1. § (1) Az Önkormányzat saját halottjának temetésével, valamint a kegyeleti feladatokkal kapcsolatos teendők ellátásáról - a hozzátartozók erre vonatkozó igénye és a velük történő előzetes egyeztetés esetén – a polgármester gondoskodik.

(2) A polgármester az (1) bekezdésben meghatározott feladatkörében

a) ellátja a temetés megszervezésével kapcsolatos feladatokat,

b) ha az elhunytat más szerv vagy társadalmi szervezet tekinti saját halottjának, felveszi azokkal a kapcsolatot,

c) gondoskodik a nekrológ elkészítéséről, illetve a sajtóközlemény megjelentetéséről,

d) gondoskodik gyászlobogó kihelyezéséről a Községháza épületére.

  1. § (1) Az Önkormányzat a saját halottjának temetési költségét teljes mértékben, illetve a hozzátartozók kérésére részben viseli.

(2) E rendelet alkalmazásában temetési költség:

a) a halott-szállítás költségei,

b) a hamvasztási költségek,

c) a sírhelyváltás, sírásás költségei,

d) a ravatalozás költségei,

e) a kegyeleti és vallási szertartás költségei,

f) a kegyeleti kellékek (koporsó, urna, urnaterítő, fejfa, szemfedő) költségei,

g) a az Önkormányzat koszorújának költsége,

h) a kegyeleti szolgáltatás ügyintézési költségei.

(3) Az Önkormányzat saját halottja temetési költségét az Önkormányzat éves költségvetési rendeletének terhére biztosítja.

(4) Amennyiben az elhunytat más szerv vagy társadalmi szervezet is saját halottjának tekinti, az Önkormányzat a temetési költségeket e szervvel vagy társadalmi szervezettel kötött írásbeli megállapodás szerinti arányban és mértékben viseli.

  1. § Ez a rendelet a kihirdetésének napján lép hatályba.