Tiszainoka Község Önkormányzat Képviselő-testülete 6/2021. (V. 4.) önkormányzati rendeletének indokolása

a szociális rászorultságtól függő pénzbeli és természetbeni ellátásokról szóló 2/2015. (II. 27.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2021. 05. 04

a szociális rászorultságtól függő pénzbeli és természetbeni ellátásokról szóló 2/2015. (II. 27.) önkormányzati rendelet módosításáról

Általános indokolás

Tiszainoka Község Önkormányzatának a szociális rászorultságtól függő pénzbeli és természetbeni ellátásokról szóló 2/2015. (II. 27.) önkormányzati rendelete szabályozza a településen élő személyek részére nyújtható pénzbeli és természetbeni ellátások igénybevételének helyi szabályait. A rendelet 2015. március hó 1. napján lépett hatályba és célja a helyi sajátosságoknak megfelelő, szociális rászorultságtól függő pénzben és természetben biztosított ellátásokat, formáit, feltételeit és garanciáit.

Részletes indokolás

Az 1. §-hoz

A Rendelet bevezető részét módosítja, hogy a bevezető rész ne ütközzön a jogszabályszerkesztésről szóló 61/2009. (XII. 14.) IRM rendeletbe.

A 2. §-hoz, az 5. §-hoz, a 6. §-hoz, a 9. §-hoz és a 10. §-hoz

A rendelet a fejezetek alkalmazására megjelölésére tartalmazza a rendelkezéséket

A 3. §-hoz

A szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (a továbbiakban: Szt.) 3. §-a meghatározza a törvény hatályát. A Rendelet 2. §-ában a területi ás a személyi hatály meghatározása az Szt. rendelkezéseinek részbeni megismétlését, leszűkítését Szt-re való téves hivatkozást tartalmaz. Emiatt javaslom a Rendelet 2. § (1) bekezdését az pontosítani az alábbiakra: A rendelet hatálya Tiszainoka Község Önkormányzat közigazgatási területén élő természetes személyekre terjed ki, és a (2)-(4) bekezdését hatályon kívül helyezni.

A 4. §-hoz

A jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény szerint a jogszabály területi hatálya, az önkormányzati rendelet területi hatálya a helyi önkormányzat közigazgatási területére terjed ki. A jogszabály személyi hatálya önkormányzati rendelet esetében a helyi önkormányzat közigazgatási területén a természetes személyekre, jogi személyekre és jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetekre terjed ki. A jogszabály területi, illetve személyi hatályát a jogszabályban az 5. § (5) és (6) bekezdés szerinti esetben, valamint akkor kell kifejezetten meghatározni, ha az az (1) és (2) bekezdéstől eltérő területre, illetve személyi körre terjed ki. Mivel a rendelet személyi hatálya az önkormányzat közigazgatási területén a természetes személyekre terjed ki, a jogi személyekre és jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetekre nem terjed ki, ezért a személyi hatályát módosítani kellett.

A 7. §-hoz

A kérelmek előterjesztése vonatkozásában a személyes, vagy postai út igénybevétele mellett az elektronikus úton is elő lehet terjeszteni.

A rendkívüli települési támogatás esetében a jogállamiság fogalmából eredő jogbiztonság követelménye miatt meghatározza a mérlegelési szempontokat.

A 8. §-hoz

A születési támogatás szabályozásánál a szociális rászorultsági alapon szabott feltételt (jövedelemhatárt) rögzíti.

A 11. §-hoz

A hatályát vesztő rendelkezéséket tartalmazza.

A 12. §-hoz

A rendelet a hatályba léptető rendelkezéseit tartalmazza.