Tiszainoka Község Önkormányzat Képviselő-testülete 9/2021. (VI. 28.) önkormányzati rendeletének indokolása

a temetőről és temetkezésről szóló 4/2014. (IV. 26.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2021. 07. 01

a temetőről és temetkezésről szóló 4/2014. (IV. 26.) önkormányzati rendelet módosításáról

Általános indokolás

A rendelet-tervezet előkészítése során figyelembe vételre került a jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény, a jogszabályszerkesztésről szóló 6/2009. (XII. 14.) IRM rendeletben foglalt szabályok, így a jogszabály formai tagolását, a fejezetek és alcímek számozását a hivatkozott rendeletnek megfelelően tartalmazza a rendelet-tervezet.

Részletes indokolás

Az 1. §-hoz

A rendelet bevezető részét módosítja

A 2. §-hoz

A köztemetőkben a temetkezési szolgáltatásokról temetés esetén a temetkezési vállalkozó köteles gondoskodni. Munkanapokon, munkaidőben, és munkanapokon, munkaidőn kívüli időpontban, valamint a szombati szabad és munkaszüneti napokon 900 - 1100 órai kezdéssel történő temetések alkalmával a temetőfenntartásért az 1. mellékletében meghatározott díjakat fizeti a temettető. Meghatározza, hogy az ünnepnapokon történő temetéshez az üzemeltető külön hozzájárulása szükséges. A hamvak temetőn kívüli elhelyezése esetén a temetőfenntartási hozzájárulás 50 %-át fizeti a temettető. A hamvak temetőben történő elhelyezése esetén, amikor a ravatalozót a búcsúztatás idejére nem használják, a temetőfenntartásért az 1. mellékletben szereplő díjak 50 %-át fizeti a temettető.

A szombati szabad és munkaszüneti napon, valamint a munkanapokon munkaidőben és a munkanapokon, munkaidőn kívül történő temetőfenntartás díjairól rendelkezik.

A 3. §-hoz

A temetőről és temetkezésről szóló Tiszainoka Község Önkormányzat Képviselő-testületének 4/2014. (IV. 26.) önkormányzati rendeletének 1. melléklete tartalmazza a szolgáltatások díjszabását a tiszainokai köztemetőben 2021. július 1-től

A 4. §-hoz

A hatályon kívül helyezendő rendelkezést tartalmaz.

Az 5. §-hoz

A hatálybalépésre vonatkozó szabályokat tartalmazza.