Jászivány Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 7/2011. (V. 28.) önkormányzati rendelete

JÁSZIVÁNYÉRT kitüntető díj alapításáról és adományozásának szabályairól

Hatályos: 2023. 08. 01

Jászivány Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2011. (V. 28.) önkormányzati rendelete

JÁSZIVÁNYÉRT kitüntető díj alapításáról és adományozásának szabályairól

2023.08.01.

Jászivány község önkormányzatának képviselő-testülete az Alkotmány 44/A § (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében , az Alkotmány 44/A (1) bekezdés f.) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el: az alábbi önkormányzati rendeletet alkotja

1. § Az önkormányzat a község társadalmi, gazdasági, kulturális, művészeti, oktatási, a közélet és az egyéb szakmai területeken elért kimagasló teljesítmények és életművek elismerésére "JÁSZIVÁNYÉRT" kitüntető díjat alapít.

2. § (1) Jásziványért díj azoknak adományozható, akik a társadalmi, gazdasági életben, a településfejlesztésben, a különböző termelő területeken, kiemelkedő, a fejlődést elősegítő tevékenységet végeztek, elméleti vagy gyakorlati munkájuk révén jelentősen hozzájárultak a korszerű, eredményes oktatás - nevelés megvalósításához, tartósan kiemelkedő elméleti és gyakorlati tevékenységükkel hozzájárultak a község egészségügyi, szociális, kulturális feladatainak ‘megvalósításához, munkájukkal hozzájárultak a község sportjának fejlesztéséhez, a sportolási feltételek megteremtéséhez, valamint, átfogó életművükkel a község életében maradandót alkottak.

(2) A kitüntető díj egyénnek és közösségnek adományozható.

3. § (1) A kitüntető díjat az önkormányzat adományozza.

(2) A kitüntető díj adományozására javaslatot tehetnek: az önkormányzati képviselők, a község civil szervezeteinek vezetői

(3)1 A javaslatokat a polgármester kéri be.

(4) Az adományozásra a polgármester tesz javaslatot.

(5) A "JÁSZIVÁNYÉRT" díjból évente kettő adományozható. Kivételesen, kiemelkedő évfordulók alkalmával a tárgyévben kiadható díjak számát a képviselőtestület határozza meg.

4. § A kitüntető díjat minden évben lehetőleg a falunap alkalmával kell átadni.

5. § (1) A kitüntető díj adományozása során emlékplakettet, oklevelet és pénzjutalmat kell átadni.

(2) A kitüntető díjat az önkormányzat megbízásából a polgármester adja át.

6. §2 Az emlékplakett leírása a következő: A "JÁSZIVÁNYÉRT" díj kör alakú érme, díszdobozban elhelyezve. Az érme elülső oldalán középen a település címere, e fölé félkörben "JÁSZIVÁNYÉRT DÍJ" felirat található, melyek az érme síkjából kiemelkednek. A címer alatt félkörben "ÁLDOZATOS MUNKÁJÁÉRT" AKTUÁLIS ÉVSZÁM. felirat került elhelyezésre az érme síkjából kiemelkedve. Az érme hátoldala sima.

7. § (1)3 A kitüntető díjjal pénzjutalom jár, melynek összege egyének esetében nettó 30.000 forint.

(2) A pénzjutalmat és az adományozással járó egyéb költségek fedezetét az önkormányzat éves költségvetésében kell biztosítani.

8. § (1) A kitüntető díjat vissza lehet vonni, ha a kitüntetett arra érdemtelenné vált. Érdemtelen a kitüntetésre különösen az aki a Magyar Köztársaság alkotmányos rendjét sértő magatartást tanúsított, akit bűncselekmény elkövetése miatt a bíróság jogerősen elítélt, illetőleg a közügyek gyakorlásától eltiltott.

(2) A kitüntető díj visszavonását adományozásra javaslatot tevők kezdeményezhetik.

(3) A javaslat alapján a kitüntető díj visszavonásáról a képviselőtestület dönt, egyben gondoskodik a díj bevonásáról.

9. §4 A kitüntetettekről az önkormányzat hivatala nyilvántartást vezet.

10. § Ez a rendelet 2011.június 1-én lép hatályba.

1

A 3. § (3) bekezdése a Jászivány Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2023. (VII. 25.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

2

A 6. § a Jászivány Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2023. (VII. 25.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

3

A 7. § (1) bekezdése a Jászivány Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2023. (VII. 25.) önkormányzati rendelete 3. §-ával megállapított szöveg.

4

A 9. § a Jászivány Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2023. (VII. 25.) önkormányzati rendelete 4. §-ával megállapított szöveg.