Jászivány Községi Önkormányzat Képviselőtestületének 6/2015 (IV.14..) önkormányzati rendelete

A háztartási tevékenységgel okozott légszennyezésre vonatkozó egyes sajátos, valamint az avar és a kerti hulladék égetésére vonatkozó szabályokról

Hatályos: 2015. 04. 15

Jászivány Község Önkormányzata Képviselőtestületének 6/2015 (IV.14..) önkormányzati rendelete

A háztartási tevékenységgel okozott légszennyezésre vonatkozó egyes sajátos, valamint az avar és a kerti hulladék égetésére vonatkozó szabályokról

2015.04.15.

Jászivány Község Önkormányzatának képviselő-testülete A környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény 48. § (4) b) pontjában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdése, valamint Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) 11. pontja, meghatározott feladatkörében eljárva, a következőket rendeli el:

I. Fejezet

Általános rendelkezések

A rendelet célja és hatálya

1. § A rendelet hatálya nem terjed ki:

a) erdő területre

b) természetvédelmi területre

2. § A rendelet célja az avar és növényi hulladék nyílttéri égetésére vonatkozó olyan helyi szabályok megállapítása, melyek adott körülmények között a levegő tisztaságának védelmét elvárható és betartható módon biztosítják, ezzel elősegítve a társadalmi együttélés szabályainak betartását, egymás szükségtelen zavarásának csökkentését.

Értelmező rendelkezések

3. § E rendelet alkalmazásában:

a) avar és kerti hulladék: fanyesedék, ág, gally, fű, lomb, lábon álló növényzet, növénytermesztéssel összefüggésben keletkezett hulladék;

b) szabadtéri tűzgyújtás: minden olyan tűzgyújtás és égetés, amelyet szabadtéri sütés-főzés céljából folytatnak;

c) ingatlantulajdonos: az a természetes vagy jogi személy, illetve jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet, akinek/amelynek tulajdonában - vagy ha a birtokos a tulajdonos személyétől eltér, akkor - birtokában, kezelésében vagy használatában lévő ingatlanon települési hulladék keletkezik vagy más módon a birtokába, kerül.

II. Fejezet

Részletes rendelkezések

4. § Hulladékok- így különösen háztartási, kommunális, ipari eredetű, veszélyes-és egyéb hulladék, műanyag, gumi, vegyszer, festék- nyílt téri, vagy háztartási tüzelőberendezésben történő égetése külterületen és belterületen is tilos.

5. § Az ingatlantulajdonosnak a község területén az avar és növényi hulladék kezeléséről elsősorban komposztálással kell gondoskodni.

6. § Kül- és belterületen az avar és a kerti hulladék nyílt téri égetése csak minden évben szeptember 1 napjától a következő év május 31 napjáig terjedő időszakban 6 és 18.00 óra közötti napszakban megengedett.

7. § (1) Az avar és kerti hulladék égetése megfelelően kialakított helyen, a lakókörnyezet lehető legkisebb zavarása, 18. életévét betöltött, cselekvőképes személy által vagy felügyelete mellett, a tűzvédelmi előírások betartásával végezhető úgy, hogy az égetéssel, az égetés hősugárzásával környezeti, vagyoni kár nem okozható és az égetés az emberi egészsége, biztonságot nem veszélyeztetheti.

(2) a tüzelőanyag az emberi egészségre ártalmas égésterméket, kibocsátó anyagot nem tartalmazhat.

(3) Az égetendő avar és növényi hulladék nem tartalmazhat semmilyen más kommunális, ipari eredetű, illetve veszélyes hulladékot.

8. § (1) Az égetésre – a füstképződés csökkentése és a környező lakosok kímélete érdekében – száraz anyaggal, a meteorológiai viszonyokra figyelemmel, szélcsendes időben kerülhet sor.

(2) Tilos az avar és kerti hulladék égetése ünnepnapokon, továbbá a 6. §-ban engedélyezett időszakon kívül, valamint párás, ködös, esős időben, vagy erős szél esetén.

9. § Tilos égetni táv-és elektromos áram vezeték alatt.

10. § (1) A tűz őrzéséről és veszély esetén annak eloltásáról a tűz gyújtója köteles gondoskodni. A tűz helyszínén olyan eszközöket és felszereléseket kell készenlétben tartani, amelyekkel a tűz terjedése megakadályozható, illetőleg eloltható

(2) Az égetés befejezésével a tüzet el kell oltani és a parázslást, izzást – vízzel, földtakarással, kéziszerszámokkal – meg kell szüntetni.

11. § Avart és kerti hulladékot közterületen égetni tilos.

12. § A hatóságilag elrendelt országos általános tűzgyújtási tilalom alól e rendelet nem ad felmentést.

Szabadtéri tűzgyújtásra vonatkozó szabályok

13. § (1) Főzés és sütés céljából szabadtéren tüzet gyújtani és tüzelő berendezést használni csak szélmentes időben, a környezet zavarása nélkül lehet, és csak úgy, hogy az a környezetre tűz- vagy robbanásveszélyt ne jelentsen.

(2) A szabadban tüzet és üzemeltetett tüzelő berendezést őrizetlenül hagyni nem szabad, veszély esetén, vagy ha arra szükség nincsen, a tüzet azonnal el kell oltani.

(3) A tüzelés és a tüzelő berendezés használatának helyszínén olyan eszközöket és felszereléseket kell készenlétben tartani, amelyekkel a tűz terjedése megakadályozható, illetőleg a tűz eloltható.

Záró rendelkezések

14. § E rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.