Jászivány Községi Önkormányzat Képviselő-testülete 3/2021. (V.14.) PM önkormányzati rendelete

Az egyes szociális ellátásokról

Hatályos: 2024. 03. 19- 2999. 12. 31

Jászivány Község Önkormányzat Képviselő-testülete 3/2021. (V. 14.) PM önkormányzati rendelete

Az egyes szociális ellátásokról

2024.03.19.

A veszélyhelyzet kihirdetéséről szóló 40/2020. (III. 11.) Korm. rendelettel - az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető tömeges megbetegedést okozó humánjárvány következményeinek elhárítása, a magyar állampolgárok egészségének és életének megóvása érdekében Magyarország egész területére - kihirdetett veszélyhelyzetben a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdésében biztosított felhatalmazás alapján Jászivány Község Önkormányzata Képviselő-testületének feladat - és hatáskörét gyakorolva a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 1. § (2) bekezdésében, 25. §- ának (3) b). pontjában, 26. §-ában, és a 92. § (1) bekezdésében, 132. § (4) g) pontjában kapott felhatalmazás alapján a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8a. pontjában, valamint az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörben eljárva a következőket rendelem el:

I. Fejezet

Általános rendelkezések

1. § A rendelet hatálya kiterjed Jászivány község közigazgatási területén élő a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (továbbiakban: Sztv.) 3. § (1)-(3) bekezdéseiben meghatározott személyekre, valamint az Sztv. 7. § szerinti személyekre.

II. Fejezet

Eljárási szabályok

1. Általános eljárási szabályok

2. § (1) Az e rendeletben foglalt ellátási formákra a kérelmet szóban vagy írásban, illetőleg – ha rendelkezésre áll – az arra rendszeresített formanyomtatvány kitöltésével, a szükséges mellékletek csatolásával lehet benyújtani az Önkormányzati Hivatalban (Jászivány Fő út 4.)

(2) Az e rendeletben meghatározott támogatások, segélyek ügyében hozott polgármesteri döntés ellen a határozat kézbesítésétől számított 15 napon belül fellebbezést lehet benyújtani, melyet a képviselő-testület bírál el.

(3) Az Önkormányzati Hivatal a támogatást igénylő szociális helyzetéről tájékozódik. Ennek keretében:

a) becsatoltatja az igénylő és családja rendszeres jövedelméről szóló és egyéb jövedelmi viszonyaira vonatkozó igazolásokat,

b) beszerzi az Államkincstár által folyósított pénzbeli ellátásokról a szükséges igazolást

c) ellenőrzi a vagyonnyilatkozat adattartalmát a Takarnet rendszerből, helyi adónyilvántartásból

d) környezettanulmányt készít az igénylőnél.

(4) Nem kell környezettanulmányt készíteni az igénylőről, ha életkörülményeiről hivatalos tudomása van vagy azt az Önkormányzati Hivatal már vizsgálta és nem feltételezhető azokban lényeges változás.

(5) Sürgős szükség esetén – ha az igénylő életkörülményei az azonnali segítséget indokolják – a támogatás bizonyítási eljárás nélkül, az igénylő nyilatkozata alapján megadható, az igazolások és nyilatkozatok utólagos csatolása mellett.

(6) A jogosultság megállapításakor az Sztv. 10. § (2) a.)-b.) pontjában meghatározott jövedelmet kell figyelembe venni.

(7) A hatáskör gyakorlójának döntése alapján a települési támogatás pénzbeli ellátásként, vagy természetbeni szociális ellátás formájában nyújtható.

(8) A jogosulatlanul igénybe vett ellátás megtérítésével, a részletfizetés engedélyezésével kapcsolatban a Sztv. 17. §-ában meghatározott szabályok szerint a hatáskörök gyakorlói döntenek.

(9) Eltérő jogszabály hiányában az e rendeletben alkalmazott fogalmak értelmezésére a Sztv. 4. §-ában foglaltakat kell alkalmazni.

2. A kifizetés és folyósítás szabályai

3. § (1) A jogerősen megállapított támogatásokat az Önkormányzati Hivatal folyósítja az alábbiak szerint: települési támogatást, a döntést követő hónap 15. napjáig, illetőleg a létfenntartást veszélyeztető, rendkívüli élethelyzetbe került személy esetében a döntést követően azonnal.

(2) A támogatások kifizetése az Önkormányzati Hivatal (Jászivány, Fő út 4.) házipénztárából történik.

(3) A rendszeres települési támogatást a jogosultság kezdő hónapjában a havi támogatás teljes összegét kell folyósítani.

III. Fejezet

Szociális ellátások

3. Települési támogatás

4. § (1) A képviselő testület az e rendeletben meghatározottak szerint nyújt települési támogatást eseti jelleggel vagy havirendszerességgel:

a) a gyógyszerkiadások viseléséhez,

b) temetési költségek viseléséhez,

c) bölcsődés, óvodás és iskolás gyermekek évkezdési költségeinek viseléséhez,

d) a létfenntartást veszélyeztető rendkívüli élethelyzetbe került, valamint időszakosan vagy tartósan létfenntartási gonddal küzdő családok, illetve személyek részére elsősorban a Sztv. 45. § (4) bekezdésében meghatározott esetekben.

(2) A települési támogatásra vonatkozó kérelmet az azon feltüntetett csatolandó mellékletekkel kell benyújtani:

a) rendkívüli települési támogatás, temetési költségek viseléséhez, valamint a bölcsődés, óvodás és iskolás gyermekek évkezdési költségeinek viseléséhez nyújtott települési támogatás igénylése esetén a rendelet 1. melléklete szerinti formanyomtatványon,

b) a gyógyszerkiadások viseléséhez nyújtott települési támogatás igénylése esetén a rendelet 2. melléklete szerinti formanyomtatványon.

4. Eseti rendkívüli települési támogatás

5. § (1)1 Eseti rendkívüli támogatást állapít meg a polgármester annak a személynek, akinek családjában az egy főre jutó havi jövedelem a szociális vetítési alap összegének 200 %-át, egyedül élő, gyermekét egyedül nevelő, 3 vagy több gyermeket nevelő családok esetében a 250 %-át nem haladja meg.

(2) Eseti rendkívüli települési támogatásra egy családban egyidejűleg, csak egy személy jogosult.

(3)2 Az eseti rendkívüli települési támogatás legkisebb összege 1000 Ft-nál nem lehet kevesebb, legmagasabb összege a szociális vetítési alap összegének 70 %-ánál nem lehet magasabb. A települési támogatás összegének megállapítása a kérelmező kérelemben részletezett élethelyzetének, jövedelmének, szociális körülményeinek figyelembevételével történik.

(4) Az igénylő és a vele közös háztartásban élő családtagjai számára az eseti rendkívüli települési támogatás összege az adott naptári évben nem haladhatja meg:

a)3 a szociális vetítési alap összegének 150 %-át, amennyiben a kérelmező vagy a vele közös háztartásban élő családtagja havi rendszerességgel járó települési támogatásban részesül,

b)4 a szociális vetítési alap összegének 200 %-át, amennyiben a kérelmező vagy a vele közösháztartásban élő családtagja nem részesül havi rendszerességgel járó települési támogatásban.

(5)5 Kivételes méltánylást érdemlő esetben (pl. elemi kár, baleset – betegség / minimum 90 napos gyógykezelést igénylő / rendkívül magas gyógyszerköltség, stb.) a polgármester az (1) bekezdésben meghatározottnál magasabb egy főre jutó havi jövedelem-maximum a szociális vetítési alap összegének 270 %-a esetén is megállapíthat eseti rendkívüli települési támogatást maximum a (3) bekezdésben meghatározott összeg kétszereséig.

(6) Kivételes méltánylást érdemlő esetben évente legfeljebb három alkalommal állapítható meg települési támogatás.

6. § (1) Bölcsődés, óvodás és iskolás gyermekek évkezdési költségeinek viseléséhez évente egy alkalommal évkezdési támogatást állapít meg a polgármester annak a személynek, akinek állandó lakcíme Jászivány településen van és életvitelszerűen a településen él, bölcsődébe, óvodába beíratott gyermeke van, továbbá akinek gyermeke általános iskolában vagy középiskolában tanul, valamint annak a fiatal felnőttnek, aki középiskolában vagy felsőoktatási intézmény nappali tagozatán tanul, és akinek, valamint közeli hozzátartozójának vagyona nincs.

(2)6 Az (1) bekezdésben meghatározott támogatás az alábbiak szerint igényelhető:

a) a bölcsődés, óvodás gyermek részére az intézménynek az önkormányzat részére kiadott igazolása alapján tárgyév október 15. napjától október 31. napjáig nyújthatja be kérelmét

b) az általános iskolás gyermekek részére az intézménynek az önkormányzat részére kiadott igazolása alapján tárgyév november 01. napjától november 30. napjáig nyújthatja be kérelmét

c) a középiskolás és felsőoktatási intézmény tanulója tárgyév december 01. napjától december 15. napjáig nyújthatja be kérelmét A középiskolában vagy a felsőoktatási intézmény nappali tagozatán tanuló köteles tanulói, illetve hallgatói jogviszonyát iskolalátogatási igazolás benyújtásával igazolni.

(3) Az egyszeri támogatás összege:

a) bölcsődés, óvodás gyermekek után gyermekenként 12.000.- Ft

b)7 általános iskolás,gyermekek után gyermekenként 12.000.- Ft

c)8 középiskolás, felsőoktatási intézmény tanulója esetén gyermekenként / fiatal felnőttenként 12.000.- Ft.

(4) A támogatás megítélése jövedelemvizsgálathoz nem kötött.

5. Rendszeres rendkívüli települési támogatás

7. § (1) Rendszeres rendkívüli települési támogatást állapít meg a polgármester annak a személynek,

a)9 akinek családjában az egy főre jutó havi jövedelem a szociális vetítési alap összegének 250 %-át, egyedül élő, gyermekét egyedül nevelő, 3 vagy több gyermeket nevelő családok esetében a 360 %-át nem haladja meg,

b) akinek és közeli hozzátartozójának vagyona nincs.

(2) Rendszeres rendkívüli települési támogatásra egy családban egyidejűleg, csak egy személy jogosult.

(3) A rendszeres települési támogatás összege: 5.000,- Ft/hó.

(4) A rendszeres települési támogatást egy évre kell megállapítani.

6. Temetési költségek viseléséhez nyújtott települési támogatás

8. § (1) Az elhunyt személy eltemettetésének költségeihez való hozzájárulásként települési támogatást állapít meg a polgármester annak a személynek, aki az elhunyt személy eltemettetéséről gondoskodott és ezt a nevére szóló számlával igazolja.

(2) Az elhunyt személy eltemettetésének költségeihez való hozzájárulásként megállapított települési támogatás összege a helyben szokásos legolcsóbb temetés költségének – évente a költségvetésről szóló önkormányzati rendeletben meghatározott összegének- 10%-a.

(3) Nem jogosult elhunyt személy eltemettetésének költségeihez való hozzájárulásként megállapított települési támogatásra az elhunyt eltemettetéséről gondoskodó személy, akinek a nevére szóló temetési számla kiállításának időpontjától a kérelem benyújtásának napjáig 2 hónap eltelt.

(4) A támogatás megítélése jövedelemvizsgálathoz nem kötött.

7. Gyógyszerkiadások viseléséhez nyújtott települési támogatás

9. § (1) Az egészségi állapota megőrzéséhez és helyreállításához kapcsolódó kiadásainak csökkentése érdekében gyógyszerkiadások viseléséhez támogatásban részesíti a polgármester azt a személyt, aki megfelel a következő feltételeknek:

a)10 egyedül élő, vagy gyermekét egyedül nevelő esetében, ha az egy főre számított havi jövedelem nem haladja meg a szociális vetítési alap összegének 310 %-át és a havi rendszeres gyógyszer költsége meghaladja a szociális vetítési alap összegének 20 %-át,

b)11 egyéb igénylő esetében, akinek a családjában az egy főre számított havi jövedelem nem haladja meg a szociális vetítési alap összegének 220%-át és a havi rendszeres gyógyszer költsége meghaladja a szociális vetítési alap összegének 25 %-át,

és alanyi- vagy normatív közgyógyellátásban nem részesül.

(2) Kivételes méltánylást érdemlő esetben – súlyos, tartós betegség esetén – az (1) bekezdésben meghatározott egy főre számított havi jövedelemtől maximum 50 %-kal eltérő jövedelem esetén is megállapítható a jogosultság, feltéve, hogy a havi gyógyszer költsége megfelel az (1) bekezdésben szabályozottaknak.

(3) A kérelemhez a jövedelemigazolás mellett csatolni kell:

a) a havi rendszerességgel szedett gyógyszereiről szóló háziorvos által kiállított igazolást, illetve kivételes méltányosság esetén annak indokoltságáról szóló háziorvos által kiállított igazolást.

b) a háziorvosi igazolás alapján kiállított tételes gyógyszertári igazolást a gyógyszerköltségről

(4) A gyógyszerkiadások viseléséhez nyújtott támogatás összege: 5.000,- Ft/hó.

(5) A gyógyszerkiadások viseléséhez nyújtott támogatást egy évre kell megállapítani.

8. A támogatás felhasználása ellenőrzésének szabályai

10. § (1) A települési támogatás felhasználásának ellenőrzése céljából a megállapító határozatban a felhasználást alátámasztó dokumentumok (számla, nyugta stb.) utólagos bemutatására kötelezhető a jogosult.

(2) A támogatás összegének kérelmezett célra történő felhasználásának biztosítása érdekében kötelezhető a támogatást igénylő arra, hogy a támogatás összegét a határozatban kijelölt családgondozóval együttműködve használja fel.

9. Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíj pályázat

11. § (1) A Képviselő-testület az Oktatási Minisztérium által meghirdetett Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjpályázathoz (továbbiakban:ösztöndíjpályázat) csatlakozó döntése után – rendszeres támogatásban részesíti azokat a jásziványi lakóhelyű, felsőoktatásban tanuló fiatalokat, akik:

a) megfelelnek a tárgyévre vonatkozó ösztöndíjpályázat Általános Szerződési Feltételeinek (továbbiakban: szerződés), valamint a pályázati kiírásnak,

b)12 családjukban az egy főre jutó utolsó 3 havi nettó átlagjövedelem nem haladja meg atárgyév január 1-én érvényes a szociális vetítési alap összegének 150 %-át,

c) pályázatát határidőben, a pályázati kiírásban szereplő adatlapon, mellékletekkel és igazolásokkal együtt benyújtja.

(2) A támogatás összege havi 1.000.- Ft-tól 5.000.- Ft-ig terjedhet, időtartama a pályázati kiírás és szerződésben foglaltak szerinti.

(3) A jogosultak sorrendisége kialakításának szempontjai a szerződésben foglalt feltételek, ajánlások, ezen túl a család egy főre jutó havi nettó jövedelme, az oktatási intézmény távolsága, kollégiumi elhelyezés biztosítottsága vagy hiánya.

10. Köztemetés

12. § Átruházott hatáskörben a polgármester gondoskodik az elhunyt személy közköltségen történő eltemettetéséről, a Sztv. 48. §-a szerint.

IV. Fejezet

11. Személyes gondoskodást biztosító ellátások

13. § (1) A személyes gondoskodás körében előírt kötelező alapszolgáltatásokat az önkormányzat a szakfeladatként biztosítja:

a) étkeztetés,

b) házi segítségnyújtás.

(2) Az Önkormányzat a külön megállapodás keretében gondoskodik az alábbiak ellátásáról jelzőrendszeres házi segítségnyújtás.

(3) A személyes gondoskodás megállapítását a szolgáltatást igénylő, illetve közeli hozzátartozója kérheti. A kérelmeket az Önkormányzati Hivatalhoz kell benyújtani. A kérelemhez csatolni kell a háziorvos véleményét a szolgáltatást igénylő egészségi állapotáról.

(4) Az alapszolgáltatások iránti kérelmekről átruházott hatáskörben eljárva a polgármester dönt.

(5) A polgármester külön eljárás nélkül haladéktalanul köteles étkeztetést, házi segítségnyújtást biztosítani annak a rászorulónak, akinek életét, testi épségét, egészségi állapotát a szolgáltatás elmaradása veszélyezteti. A szükséges eljárást a szolgáltatás biztosításától függetlenül, utólag ebben az esetben is le kell folytatni.

(6) A személyes gondoskodás keretében nyújtott szolgáltatás igénybevételének legkevesebbhavi időtartama 1 hét.

(7) Az alapszolgáltatások igénybevételéről a polgármester és a szolgáltatást igénybe vevő megállapodást köt. A megállapodásnak tartalmaznia kell:

a) a szolgáltatás megkezdésének időpontját,

b) étkeztetés esetén az étkeztetés módját,

c) házi segítségnyújtás esetén a szolgáltatás tartamát, időpontját,

d) a személyi térítési díj összegét és a megfizetés időpontját, módját,

e) a szolgáltatás szüneteltetése esetén az igénybe vevő bejelentési kötelezettségét,

f) az ellátás megszűnésének eseteire vonatkozó figyelmeztetést.

(8) A szolgáltatást meg kell szüntetni, ha:

a) a szolgáltatás biztosítása határozott időre, vagy a feltétel bekövetkezéséig történt

b) a szolgáltatást igénybe vevő a szolgáltatást előzetes bejelentés nélkül tartósa (legalább két hétig) nem vette igénybe és ezt utólag elfogadható módon nem mentette ki,

c) a házi segítségnyújtásban részesülő személy nem biztosítja a gondozó biztonságos bejutását a lakásba, illetve a lakásban tartózkodás biztonságos feltételeit,

d) a szolgáltatást igénybe vevő részére megállapított térítési díj megfizetését figyelmeztetés ellenére elmulasztotta, feltéve, hogy annak megfizetésére egyébként képes lenne.

(9) A szolgáltatás megszüntetéséről a polgármester dönt és döntéséről írásban értesíti a szolgáltatást igénybe vevő személyt.

12. Étkeztetés

14. § (1) Az étkeztetés keretében azoknak a szociálisan rászorulóknak, aki:

a) 70 éven felüli,

b) egészségi állapota nem teszi lehetővé,

c) fogyatékos személy,

d) pszichiátriai vagy szenvedélybeteg,

e) hajléktalan

a napi egyszeri meleg étkeztetéséről gondoskodik az önkormányzat, akik azt önmaguk, illetve eltartottjaik részére tartósan vagy átmeneti jelleggel nem képesek biztosítani.

(2) Egészségi állapota nem teszi lehetővé az étkezés biztosítását annak, aki krónikus betegségben szenved, vagy 30 napot meghaladóan gondozásra szorul, melyet háziorvos igazol.

(3) Fogyatékossága, pszichiátriai vagy szenvedélybetegsége miatt nem tudja önmagát, illetve eltartottját ellátni az, aki ezt a fennálló állapotot háziorvosi/szakorvosi igazolással bizonyítja.

(4) Az életkort az érvényes személyazonosításra alkalmas okmánnyal, a hajléktalanságot pedig lakcím igazolvánnyal kell igazolni.

13. Házi segítségnyújtás

15. § Házi segítségnyújtásra jogosult az a személy, akinek gondozási szükséglete az Sztv. 63. § (7) bekezdésben szabályozottaknak megfelel.

V. Fejezet

Záró rendelkezések

16. § (1) E rendelet 2021. május 17. napján lép hatályba.

(2) Hatályát veszti Az egyes szociális ellátásokról szóló 4/2015. (II.26.) önkormányzati rendelet.

17. § Ez a rendelet 2021. május 17-én lép hatályba.

1. melléklet

TELEPÜLÉSI TÁMOGATÁS KÉRELEM
Kérelmező neve: ………………………………………. Leánykori név: ………………………………………….
Állandó lakcíme: ……………………………………………………………………………………………………
Tartózkodási helye (értesítési címe)………………………………………………………………………………...
Születési helye, ideje: ………………………………………………………………………………….…………...
Anyja neve: …………………………………………………………..…………………………………………….
Taj száma: ……………………………………..……….Adóazonosító száma: ……………………..……………
Telefonon elérhető vagyok: ……………………………...………………………………………………………….
Állampolgársága: magyar
bevándorlási, letelepedési engedéllyel rendelkező
hontalan, menekültként vagy oltalmazottként elismert
Státuszt elismerő határozat száma:
(megfelelő rész aláhúzandó)
Kijelentem, hogy életvitelszerűen lakóhelyemen vagy tartózkodási helyemen élek. (megfelelő rész aláhúzandó).
A kérelmezővel közös háztartásban élő közeli hozzátartozók, a kérelmező családjában lakók adatai::


Név


Rokoni kapcsolat


Születési idő


TAJ szám


Anyja neve

A települési támogatás megállapítását az alábbi miatt kérem:
(megfelelő betűjel karikázandó)
A kérelem indoklása: ………………………………………………………….…………………………………….
………………………………………………………………………………………………………….……………
……………………………………………………………………………………………………………………….
……………………………………………………………………………………………………………………….
……………………………………………………………………………………………………………………….
Temetési költségek viseléséhez kért települési támogatás esetén kitöltendő:
Az elhalálozott:
- neve (születési neve): __________________________________________________________________
- születési ideje: __________________________________________________________________
- anyja neve: __________________________________________________________________
- lakcíme: __________________________________________________________________
- rokoni kapcsolata a kérelmezővel:________________________________________________________
- nem rokoni kapcsolat esetén a kérelem részletesebb indoklása:
__________________________________________________________________________________________
Részesül-e a következő rendszeres szociális pénzbeni/természetben nyújtott támogatások valamelyikében? (Jelölje X-el a megfelelő választ!)
C) pont választása esetén kitöltése nem kötelező!

Támogatási forma

igen

nem

Rendszeres települési támogatás

Ápolási díj

Aktív korúak ellátása

Rendszeres gyermekvédelmi kedvezmény

Közgyógyellátás

Étkeztetés

Jövedelmi adatok:
C) pont választása esetén kitöltése nem kötelező!




A jövedelmek típusai


A kérelmező
jövedelme

Kérelmezővel
közös
háztartásban élő házastárs (élettárs)jövedelme

A kérelmezővel
közös háztartásban élő egyéb rokon jövedelme



Összesen

1.

Munkaviszonyból, munkavégzésre irányuló egyéb jogviszonyból származó jövedelem és táppénz

2.

Társas és egyéni vállalkozásból származó jövedelem

3.

Ingatlan, ingó vagyontárgyak értékesítéséből származó jövedelem

4.

Nyugellátás, baleseti nyugellátás, egyéb nyugdíjszerű ellátások

5.

A gyermek ellátásához és gondozásához kapcsolódó támogatások (különösen: GYED, GYES, GYET, családi pótlék, gyermektartásdíj, árvaellátás)

6.

Önkormányzat és munkaügyi szervek által folyósított rendszeres pénzbeli ellátás [a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. tv. 4. § (1) bek. i) pontja]

7.

Föld bérbeadásából származó jövedelem

8.

Egyéb (különösen: kapott tartás-, ösztöndíj, értékpapírból származó jövedelem, kis összegű kifizetések stb.)

9.

Összes bruttó jövedelem

10

Személyi jövedelemadó vagy előleg összege

11

Egészségbiztosítási és nyugdíjjárulék összege

12

Munkavállalói járulék összege

13

A család összes nettó jövedelme 9-(10+11+12)

14

A család összes nettó jövedelmét csökkentő tényezők (tartásdíj összege)

Egy főre jutó havi családi nettó jövedelem: …….................... Ft/hó.
NYILATKOZATOK
(kérelmezőre/hozzátartozóra vonatkozó rész aláhúzandó, kitöltése kötelező)

1. Alulírott ………………………………………..büntetőjogi felelősségem tudatában kijelentem, hogy gyermekemet/imet egyedülállóként nevelem.

2. Házastársamtól/élettársamtól külön élek.

3. Alulírott ……………………………………………………………………..… nyilatkozom, hogy …………………………………….nevű gyermekem/eim után havi …………………… Ft gyerektartásdíjat kapok.

4. Alulírott …………………………………… (született: ……….. év ………………. hó …….. nap, szül. hely: …………………………… , anyja neve: ………………………………..) lakcím: 5135 Jászivány, ………………………………… út ………… szám alatti lakos anyagi és büntetőjogi felelősségem tudatában nyilatkozom, hogy rendszeres jövedelemmel nem rendelkezem, a nem havi rendszerességből származó jövedelmem (mely a kérelem benyújtásának hónapját közvetlenül megelőző 12 hónap egyhavi átlaga):

Anyagi és büntetőjogi felelősségem tudatában kijelentem, hogy a fent közölt adatok a valóságnak megfelelnek.

Tudomásul veszem, hogy a 2004. évi CLX. törvény 51. § (5) bekezdésben foglaltak szerint az ügyfél vagy képviselője, aki rosszhiszeműen az ügy szempontjából jelentős valótlan tényt állít eljárási bírsággal sújtható.

Tudomásul veszem, hogy valótlan adatközlés esetén a támogatás megszüntetésre kerül, a jogosulatlanul és rosszhiszeműen igénybe vett támogatást a folyósító szerv kamattal megemelt összegben visszaköveteli.

Tudomásul veszem, hogy a kérelemben közölt jövedelmi adatok valódiságát a Sztv. 10. § (7) bekezdése alapján a szociális hatáskört gyakorló szerv – a NAV hatáskörrel és illetékességgel rendelkező igazgatósága útján- ellenőrizheti.

Tudomásul veszem, hogy amennyiben a támogatást rosszhiszeműen, jogosulatlanul használom fel, úgy egy éven belül települési támogatást nem igényelhetek.

Hozzájárulok a kérelemben szereplő adatoknak a szociális igazgatási eljárás során történő felhasználásához.

Nyilatkozat:

Kijelentem, hogy a rendkívüli települési támogatás megállapítása iránti kérelemnek teljes egészében helyt adó határozat elleni fellebbezési jogomról lemondok.

(megfelelő rész aláhúzandó)

igen nem

…………….………………………………. ………………………………….

kérelmező aláírása családban élő nagykorú aláírása

A kérelemhez csatolni kell:

- a kérelmező a kérelemben saját valamint és a vele közös háztartásban élő családtagok adatairól, jövedelmi viszonyairól köteles nyilatkozni, továbbá a jövedelmi adatokra vonatkozó bizonyítékot, igazolást a kérelem benyújtásával egyidejűleg becsatolni szükséges. A családtagok jövedelmét külön-külön kell feltüntetni.

A jövedelemszámításnál az irányadó időszak – az 1993. évi III. tv. 10. §-ának megfelelően – havonta rendszeresen mérhető jövedelmeknél az igénylést megelőző 1 havi jövedelmekről munkáltatói-, egyéb jövedelmeknél az igénylést megelőző 12 hónap NAV igazolás, nyugdíjasnál utolsó havi eredeti nyugdíjszelvény és a „zöld” értesítés a folyósított ellátás típusáról és összegéről szükséges.

- munkanélküli esetében az ellátást megállapító határozat a területileg illetékes Munkaügyi Központtól

- a krízis-, vagy rendkívüli élethelyzetet bizonyító igazolást (pl. tartós vagy hosszantartó betegségről orvosi igazolás, nagy összegű kiadások számláit, rendőrségi jegyzőkönyv, energiaszámlák, munkaviszony megszűnéséről irat stb.)

- halotti anyakönyvi kivonat

- az eltemettető nevére kiállított eredeti temetési számla

- 16. életévét betöltött gyermek esetén iskolalátogatási igazolás

- rendszeres rendkívüli települési támogatáshoz vagyonnyilatkozat a saját és a közeli hozzátartozók vagyonáról

- bölcsődés, óvodás és iskolás gyermekek évkezdési költségeinek viseléséhez nyújtott települési támogatás igénylése esetén kizárólag a középiskolás és felsőoktatási intézmény tanulói, illetve hallgatói jogviszony igazolása szükséges iskolalátogatási igazolással

2. melléklet

TELEPÜLÉSI TÁMOGATÁS GYÓGYSZERKIADÁSOK VISELÉSÉHEZ
KÉRELEM
Kérelmező neve: ………………………………………. Leánykori név: …………………..
Állandó lakcíme: ………………………………………………………………………………
Tartózkodási helye (értesítési címe)………………………………………………………...
Születési helye, ideje: ………………………………………………………………………...
Anyja neve: …………………………………………………………………………………….
Taj száma: ……………………….Adóazonosító száma: ……………………..……………
Telefonon elérhető vagyok: ………………………………………………………………….
Állampolgársága: magyar
bevándorlási, letelepedési engedéllyel rendelkező
hontalan, menekültként vagy oltalmazottként elismert
Státuszt elismerő határozat száma:
(megfelelő rész aláhúzandó)
Kijelentem, hogy életvitelszerűen lakóhelyemen vagy tartózkodási helyemen élek. (megfelelő rész aláhúzandó).
A kérelmezővel közös háztartásban élő közeli hozzátartozók, a kérelmező családjában lakók adatai::


Név


Rokoni kapcsolat


Születési idő


TAJ szám


Anyja neve

A kérelem indoklása: …………………………………………………………………………………………….
………………………………………………………………………………………………
………………………………………………………………………………………………
………………………………………………………………………………………………
Részesül-e a következő rendszeres szociális pénzbeni/természetben nyújtott támogatások valamelyikében? (Jelölje X-el a megfelelő választ!)

Támogatási forma

igen

nem

Rendszeres települési támogatás

Ápolási díj

Aktív korúak ellátása

Rendszeres gyermekvédelmi támogatás

Közgyógyellátás alanyi, normatív

Étkeztetés

Jövedelmi adatok:




A jövedelmek típusai



A kérelmező
jövedelme

Kérelme
zővel
közös
háztartás
ban élő
házastárs
(élettárs)
jövedelme



A kérelmezővel
közös háztartásban élő egyéb rokon jövedelme




Összesen

1.

Munkaviszonyból, munkavégzésre irányuló egyéb jogviszonyból származó jövedelem és táppénz

2.

Társas és egyéni vállalkozásból származó jövedelem

3.

Ingatlan, ingó vagyontárgyak értékesítéséből származó jövedelem

4.

Nyugellátás, baleseti nyugellátás, egyéb nyugdíjszerű ellátások

5.

A gyermek ellátásához és gondozásához kapcsolódó támogatások (különösen: GYED, GYES, GYET, családi pótlék, gyermektartásdíj, árvaellátás)

6.

Önkormányzat és munkaügyi szervek által folyósított rendszeres pénzbeli ellátás [a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. tv. 4. § (1) bek. i) pontja]

7.

Föld bérbeadásából származó jövedelem

8.

Egyéb (különösen: kapott tartás-, ösztöndíj, értékpapírból származó jövedelem, kis összegű kifizetések stb.)

9.

Összes bruttó jövedelem

10.

Személyi jövedelemadó vagy előleg összege

11.

Egészségbiztosítási és nyugdíjjárulék összege

12.

Munkavállalói járulék összege

13.

A család összes nettó jövedelme 9-(10+11+12)

14.

A család összes nettó jövedelmét csökkentő tényezők (tartásdíj összege)

Egy főre jutó havi családi nettó jövedelem: .................. Ft/hó.





NYILATKOZATOK
(kérelmezőre/hozzátartozóra vonatkozó rész aláhúzandó, kitöltése kötelező)

1. Alulírott ………………………………………..büntetőjogi felelősségem tudatában kijelentem, hogy gyermekemet/imet egyedülállóként nevelem.

2. Házastársamtól/élettársamtól külön élek.

3. Alulírott ……………………………………… nyilatkozom, hogy …………………………………….nevű gyermekem/eim után havi …………………… Ft gyerektartásdíjat kapok.

4. Alulírott …………………………………… (született: ……….. év ………………. hó …….. nap, szül. hely: …………………………… , anyja neve: ………………………………..) lakcím: 5135 Jászivány, ………………………………… út ………… szám alatti lakos anyagi és büntetőjogi felelősségem tudatában nyilatkozom, hogy rendszeres jövedelemmel nem rendelkezem, a nem havi rendszerességből származó jövedelmem (mely a kérelem benyújtásának hónapját közvetlenül megelőző 12 hónap egyhavi átlaga):

Anyagi és büntetőjogi felelősségem tudatában kijelentem, hogy a fent közölt adatok a valóságnak megfelelnek. Tudomásul veszem, hogy a 2004. évi CLX. törvény 51. § (5) bekezdésben foglaltak szerint az ügyfél vagy képviselője, aki rosszhiszeműen az ügy szempontjából jelentős valótlan tényt állít eljárási bírsággal sújtható. Tudomásul veszem, hogy valótlan adatközlés esetén a támogatás megszüntetésre kerül, a jogosulatlanul és rosszhiszeműen igénybe vett támogatást a folyósító szerv kamattal megemelt összegben visszaköveteli.

Tudomásul veszem, hogy a kérelemben közölt jövedelmi adatok valódiságát a Sztv. 10. § (7) bekezdése alapján a szociális hatáskört gyakorló szerv – a NAV hatáskörrel és illetékességgel rendelkező igazgatósága útján- ellenőrizheti.

Tudomásul veszem, hogy amennyiben a támogatást rosszhiszeműen, jogosulatlanul használom fel, úgy egy éven belül települési támogatást nem igényelhetek.

Hozzájárulok a kérelemben szereplő adatoknak a szociális igazgatási eljárás során történő felhasználásához.

………………………………… ………………………………………….

kérelmező aláírása családban élő nagykorú aláírása

A kérelemhez csatolni kell:

- a kérelmező a kérelemben saját valamint és a vele közös háztartásban élő családtagok adatairól, jövedelmi viszonyairól köteles nyilatkozni, továbbá a jövedelmi adatokra vonatkozó bizonyítékot, igazolást a kérelem benyújtásával egyidejűleg becsatolni szükséges. A családtagok jövedelmét külön-külön kell feltüntetni.

A jövedelemszámításnál az irányadó időszak – az 1993. évi III. tv. 10. §-ának megfelelően – havonta rendszeresen mérhető jövedelmeknél az igénylést megelőző 1 havi jövedelmekről munkáltatói-, egyéb jövedelmeknél az igénylést megelőző 12 hónap NAV igazolás, nyugdíjasnál utolsó havi eredeti nyugdíjszelvény és a „zöld” értesítés a folyósított ellátás típusáról és összegéről szükséges.

- 16. életévét betöltött gyermek esetén iskolalátogatási igazolás

- havi rendszerességgel szedett gyógyszereiről szóló háziorvosi igazolás

háziorvosi igazolás alapján kiállított tételes gyógyszertári igazolás a gyógyszerköltségről

3. melléklet

Szociális alapszolgáltatás térítési díjai
Étkeztetés
A személyi térítési díj összege szociálisan rászorultak étkeztetése esetén a családban az egy főre eső havi jövedelem szerint a következő:
Jövedelem alsó határa Jövedelem felső határa Térítési díj, személyenként
és naponta bruttó értékben
kiszállítás

1. Öregségi nyugdíj

legkisebb összegének

háromszorosát meghaladja 480 .-Ft

2. Öregségi nyugdíj Öregségi nyugdíj

legkisebb összegének legkisebb összegének

másfélszeresét meghaladja háromszorosát nem haladja meg 450.- Ft

3. Öregségi nyugdíj

legkisebb összegének

másfélszeresét nem haladja meg 440.-Ft

A szociálisan nem rászorult igénybe vevő esetében az étkezetés térítési díja 550.- Ft/nap kiszállítással.

Házi segítségnyújtás

A személyi térítési díj összege házi segítségnyújtás esetén a családban az egy főre eső havi jövedelem szerint a következő

Jövedelem alsó határa Jövedelem felső határa Térítési díj, személyenként

és naponta bruttó értékben (Ft/óra)

4. Öregségi nyugdíj

legkisebb összegének

háromszorosát meghaladja 400 .-

5. Öregségi nyugdíj Öregségi nyugdíj

legkisebb összegének legkisebb összegének

másfélszeresét meghaladja háromszorosát nem haladja meg 300.-

6. Öregségi nyugdíj

legkisebb összegének

másfélszeresét nem haladja meg 200.-

1

Az 5. § (1) bekezdése a Jászivány Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 13/2023. (X. 31.) önkormányzati rendelete 1. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

2

Az 5. § (3) bekezdése a Jászivány Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 13/2023. (X. 31.) önkormányzati rendelete 1. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

3

Az 5. § (4) bekezdés a) pontja a Jászivány Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 13/2023. (X. 31.) önkormányzati rendelete 1. § (3) bekezdésével megállapított szöveg.

4

Az 5. § (4) bekezdés b) pontja a Jászivány Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 13/2023. (X. 31.) önkormányzati rendelete 1. § (3) bekezdésével megállapított szöveg.

5

Az 5. § (5) bekezdése a Jászivány Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 13/2023. (X. 31.) önkormányzati rendelete 1. § (4) bekezdésével megállapított szöveg.

6

A 6. § (2) bekezdése a Jászivány Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2022. (X. 14.) önkormányzati rendelete 1. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

7

A 6. § (3) bekezdés b) pontja a Jászivány Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2022. (X. 14.) önkormányzati rendelete 1. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

8

A 6. § (3) bekezdés c) pontját a Jászivány Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2022. (X. 14.) önkormányzati rendelete 1. § (3) bekezdése iktatta be.

9

A 7. § (1) bekezdés a) pontja a Jászivány Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 13/2023. (X. 31.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg. A 7. § (1) bekezdés a) pontja a Jászivány Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 4/2024. (III. 18.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

10

A 9. § (1) bekezdés a) pontja a Jászivány Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 13/2023. (X. 31.) önkormányzati rendelete 3. §-ával megállapított szöveg. A 9. § (1) bekezdés a) pontja a Jászivány Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 4/2024. (III. 18.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

11

A 9. § (1) bekezdés b) pontja a Jászivány Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 13/2023. (X. 31.) önkormányzati rendelete 3. §-ával megállapított szöveg. A 9. § (1) bekezdés b) pontja a Jászivány Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 4/2024. (III. 18.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

12

A 11. § (1) bekezdés b) pontja a Jászivány Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 13/2023. (X. 31.) önkormányzati rendelete 4. §-ával megállapított szöveg.