Jászivány Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2023. (II. 17.) önkormányzati rendeletének indokolása

A köztemetőkről és temetkezésről

Hatályos: 2023. 02. 18

Jászivány Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2023. (II. 17.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.02.18.
A köztemetőkről és temetkezésről
Végső előterjesztői indokolás
A JNSZ Vármegyei Kormányhivatal témavizsgálat keretében ellenőrizte a települések köztemető kialakításával és fenntartásával kapcsolatos feladatellátását, rendelet alkotási kötelezettség teljesítését. Jászivány Önkormányzata nem rendelkezett temetőre vonatkozó rendelettel, ugyanis a köztemetőkről és a temetkezésről szóló 14/2006. (XII.19.) önkormányzati rendeletet a 6/2014 (III.17.) számú önkormányzati rendelettel hatályon kívül helyezte az önkormányzat.
Mivel az Mötv. alapján az önkormányzat kötelező feladata a köztemető kialakítása és fenntartása, ezért a kormányhivatal törvényességi felhívás keretében kötelezte az önkormányzatot a rendelet megalkotására.
A településen köztemető nincs a temetkezések a Jászapáti közigazgatási területén lévő a Római Katolikus Egyház tulajdonát képező temetőben történnek. Megállapodás megkötése szükséges a tulajdonos, fenntartó, üzemeltető és az önkormányzat között. A rendeletet előkészítettem a Jászapáti rendelet mintájára, mely a temető használatára vonatkozó előírásokat tartalmazza.
A megállapodás megkötése folyamatban van. Kérem a testületet a rendelet tervezetet fogadja el.