8/2011 (IV.1.)

A TEMETŐKRŐL ÉS A TEMETKEZÉSRŐL

Hatályos: 2024. 03. 22

8/2011 (IV.1.)

A TEMETŐKRŐL ÉS A TEMETKEZÉSRŐL1

2024.03.22.

1. Bevezető rész

Kölesd Községi Önkormányzat Képviselő-testülete a temetőkről és a temetkezésről szóló módosított 1999. XLIII. törvény (továbbiakban Ttv.) 42. §-ában kapott felhatalmazás alapján – a törvény végrehajtására kiadott 145/1999. (X.1.) Korm. rendelet (továbbiakban: Korm.rendelet) rendelkezéseire is figyelemmel – az alábbi rendeletet alkotja:

2. Általános rendelkezések

1. § (1) A rendelet hatálya kiterjed a Kölesd Községi Önkormányzat (továbbiakban: Önkormányzat) tulajdonában álló, Kölesd község területén (Kölesd – Borjád) lévő köztemetőre, valamint a Református, az Evangélikus és a Római Katolikus Egyházközség tulajdonában álló köztemetőnek minősülő temetőre (Kölesd) (továbbiakban a kettő együtt: temető), valamint az ezek fenntartásával és a temetésekkel kapcsolatos összes tevékenységre.

(2) A temetők adatait a rendelet 1. számú melléklete tartalmazza.

(3) A temető létesítésével, lezárásával, újranyitásával, a temettetés lehetőségeivel és szabályaival, a sírhelyek méreteivel, a fenntartó, az üzemeltető és a temetkezési szolgáltató feladataival kapcsolatos szabályokat a Ttv. és a Korm.rendelet előírásai szerint alkalmazza az Önkormányzat.

3. A temető fenntartása és üzemeltetése

2. § A három tulajdonos Egyház és az Önkormányzat között született megállapodás alapján a temető fenntartásáról és üzemeltetéséről az Önkormányzat a kizárólagos tulajdonában álló Kölesdi Önkormányzati Kft. (a továbbiakban: működtető) útján gondoskodik.

3. § A fenntartási tevékenység keretében a működtető gondoskodik a temető rendeltetésszerű használatához szükséges építmény, közművek, egyéb tárgyi és infrastrukturális létesítmények, valamint közcélú zöldterületek karbantartásáról, szükség szerint felújításáról. A működtető viseli a temetők fenntartásával kapcsolatos költségeket és szedi a fenntartással járó hasznokat.

4. § A temetők működtetéséhez kapcsolódó nyilvántartások, dokumentációk vezetéséről a működtető gondoskodik.

5. § Temetkezési tevékenységet az erre engedéllyel rendelkező, temetkezési tevékenységet végző gazdálkodó szervezetek, vállalkozások végezhetnek.

6. §

4. Temetési helyek

(1) Temetési helyek:
a) a temető temetkezés céljára kijelölt területe
b) urnafal.
(2) A temetőt sírhelytáblákra (parcella), a sírhelytáblákat pedig sorokra, a sorokat temetési helyekre kell osztani. Azonosíthatóságuk miatt számozni kell a sírhelytáblákat, a sorokat, a temetési helyeket. A sorokban a temetési helyeket a működtető jelöli ki.
(3) Az elhunytat – ha az eltemettetőnek nincs a temetőben meglévő temetési hely feletti rendelkezési joga – az elhalálozás ideje szerint sorrendben következő temetési helyre kell temetni.
(4) a temetőben köztemetés céljára az alábbi temetési helyek állnak rendelkezésre:
a) koporsós temetési hely
b) urnafal.

7. §

5. A sírhelyek típusai és elhelyezkedésük

(1) A temetőben az alábbi típusú helyeket kell biztosítani:
a) - felnőtt egyes sírhely
b) - felnőtt kettes sírhely
c) - sírbolt (kripta) – 2, 4, 6 8 személyes
d) - urnafülke, urnafal
e) - urnasírhely.
(2) A sírbolt: általában az egy családhoz tartozó elhunytak részére szolgáló temetési hely, melyben legfeljebb 8 (nyolc) koporsó helyezhető el.2
(3) 3 Dísz-sírhely: A dísz-sírhely lehet dísz urnafülke, urnasírhely vagy felnőtt sírhely. Ezen sírhelyek a község érdekében kiemelkedő és maradandó tevékenységet végző személyek eltemetésére szolgáló temetési helyek. A dísz-sírhely adományozása a képviselő-testület hatáskörébe tartozik. A dísz-sírhely használata után használati díjat nem kell fizetni.
(4) 4
(5) 5 A hamvakat tartalmazó urnát, urnafülkében kell elhelyezni, vagy urnasírba temetni, vagy sírhelybe, sírboltba rátemetni egyaránt szabad, úgy, hogy az urna a talaj szintjétől legalább 50 cm mélységben kerüljön elhelyezésre. Az urnát urnatartóban a sír felületére is el lehet helyezni.
(6) 6
(7) A sírhelyeken sírdomb kialakítása (felhantolás) nem kötelező.
(8) Rátemetés esetén – a balesetek elkerülése végett – a síremléket a temettetőnek le kell bontania és újból, biztonságosan fel kell állítania.
(9) A síremlék, a sírbolt, a szegélykő nem terjedhet túl az erre a célra kijelölt területen.
(10) A síremléket szilárd alapra, billenésmentesen kell elhelyezni.
(11) 7 Az erősen megrongált, az élet és a vagyonbiztonságot veszélyeztető sírboltok, síremlékek karbantartására a létesítőt (örököst) a működtető köteles felhívni. Ennek eredménytelensége esetén az Önkormányzat elrendelheti a síremlék veszélyességének megszüntetését, helyreállítását, vagy eltávolítását.
(12) A temetési helyek megválasztása során az alábbi szempontokat működtetőnek érvényesíteni kell:
a) A parcellák első sorában csak sírboltos temetkezés engedélyezhető.
b) A köztemetés céljára csak a parcellák hátsó soraiban található sírhely vehető igénybe.

8. §

6. A sírhelyek méretei

A sírhelyek méretei:
1-es sírhely: mélysége: 200 cm, minimum 160 cm
hossza: 210 cm
szélessége: 100 cm
sírbolt: mélysége: 200 cm
hossza: 330 cm
szélessége: 300 cm
urnasírhely: mélysége: 100 cm, de minimum 50 cm
hossza: 100 cm
szélessége: 50 cm

9. §

7. Használati idő és megváltási díj

(1) A temetési hely feletti rendelkezési jog időtartama (használati idő):
a) egyes sírhely esetén 25 év, illetve az utolsó koporsós rátemetés napjától számított 25 év,
b) kettő sírhely esetén az utolsó koporsós betemetés napjától számított 25 év,
c) sírbolt esetén 60 év,
d) 8 urnasírhely esetén 25 év.
(2) A temetési helyek használatáért megváltási díjat kell fizetni a működtető részére. A fizetendő díjtételeket a Rendelet 2. számú melléklete tartalmazza.
(3) A temetési hely feletti rendelkezési jog meghosszabbítható (újraváltható). A meghosszabbítás legrövidebb időtartamára az (1) bekezdésben foglaltak az irányadók.
(4) Megszűnik a rendelkezési jog gyakorlása, ha a használati idő meghosszabbítás hiányában lejár, illetve a temetési hely megszűnik. Ha a használati idő leteltét követően a sírhelyet 3 éven belül ismételten nem váltják meg, a működtető jogosult azt minden megtérítési igény nélkül újból felhasználni.
(5) Több személyes sírhely használati ideje a második, harmadik, stb. temetés napjától számított 25, illetve 60 év, de a második, harmadik, stb. temetéskor mindkét, mindhárom, stb. díját ki kell egészíteni a második, harmadik, stb. sírhely lejáratának időpontjáig. Ha a sírhely megváltásától számított 25, illetve 60 éven belül nem történik meg új temetés, a sírhely további használati jogát – az első 25, illetve 60 év leteltétől számítva – csak újra megváltással lehet fenntartani.
(6) A temetési helyek – a temetési helyek sorrendjét betartva – előre megválthatók. A korábban előre megváltott, de fel nem használt temetési helyeket a jogosult kérelmére, vagy közérdekből az Önkormányzat – a kifizetett használati díj egyidejű visszafizetése mellett – visszaveheti, illetve igénybe veheti.
(7) A temetkezési helyek használatának jogát magánszemélyek között átruházni csak a működtető előzetes értesítésével és hozzájárulásával lehet. A magánszemélyek közötti átruházás csak üres temetkezési hely vonatkozásában lehetséges.

10. §

8. A köztemető infrastrukturális létesítményei

A temető rendeltetésszerű használata az alábbi építményekkel, közművekkel, egyéb tárgyi és infrastrukturális feltételekkel biztosított:
- Kölesd: út és parkoló, közkifolyó, hulladéktároló, ravatalozó, hűtő.
- Kölesd-Borjád: út, közkifolyó, hulladéktároló, ravatalozó.

11. §

9. A temető rendje

(1) A köztemető rendjét szabályozó hirdetményeket a temető bejáratánál jól látható helyen ki kell függeszteni.
(2) A temetők nyitva tartása:
- április 1-jétől szeptember 30-ig: 06.00-20.00 óráig
- október 1-jétől március 31-ig: 07.00-18.00 óráig
- október 31. és november 1. napján a temető korlátlan időben látogatható.
(3) A temetőben és annak közvetlen környezetében tilos minden olyan magatartás, amely a kegyeleti érzést és a szertartások rendjét sérti, valamint a látogatókat zavarja vagy megbotránkoztatja.
(4) A temetőben keletkezett hulladékot csak az arra kijelölt hulladéktárolóba lehet lerakni. A temetőben keletkezett hulladék elszállításáról a működtető gondoskodik. A temetőben avart, elszáradt koszorút és virágmaradványt égetni tilos.
(5) A temetőbe gépjárművel, motorkerékpárral és kerékpárral behajtani és ott közlekedni csak a kijelölt parkolóig lehet. Parkolás csak az erre a célra kijelölt helyen engedélyezett.
(6) A sírhely birtokosa köteles a sírhely gondozását, gyomtalanítását rendszeresen elvégezni, vagy elvégeztetni.
(7) A vakvezető kutya kivételével állatot a temetőbe vinni tilos.
(8) A temetőben famunkát végezni, fát kitermelni szigorúan tilos. A temetői fakitermelés a működtető joga, kötelessége és felelőssége.

12. §

10. Temetőlátogatók által végzett temetői munkák

(1) Az érintett sírok gondozását, díszítését mindenki szabad belátása szerint végezheti, azonban a gondozás, a díszítés a sírhely méretén túl nem terjedhet, a sírhelyek közötti közlekedést nem akadályozhatja.
(2) A temetőlátogatók és temetési hely birtokosa által végezhető (végeztethető) munkák:
a.) külön engedély nélkül:
- egynyári vagy évelő lágyszárú virág ültetése, ápolása,
- cserepes, vágott művirág és koszorú elhelyezése,
b.) a temető működtetőjének előzetes engedélyével:
- fás szárú növény ültetése,
- síremlék állítása, sírkeret, fedett sírkeret (álsírbolt) készítés, valamint azok maradandó díszítése, szobor, felirat elhelyezése, megváltoztatása,
- pad és állandó virágtartó elhelyezése,
c.)9

13. §

11. Vállalkozás keretében végzett temetői munkák

(1) A temetőben munkáját végző vállalkozó (kőfaragó, kertész, temetkezési szolgáltató, stb.) tevékenysége során az e rendeletben foglaltakat köteles betartani. Tevékenysége gyakorlása során a temető-látogatók kegyeleti érzéseit nem sértheti, a szomszédos sírokban, a temető infrastrukturális létesítményeiben kárt nem okozhat, zajkeltéssel a szertartásokat nem zavarhatja.
(2) A temetőben vállalkozási tevékenységet végzők által fizetendő temető-fenntartási hozzájárulás mértékét a Rendelet 2.számú melléklete tartalmazza.
(3) A temetőben vállalkozási tevékenységet végző a vállalkozási tevékenység megkezdésekor köteles a tevékenység megkezdésekor köteles a tevékenység megkezdéséről a működtetőt, vagy a működtető értesítése érdekében az önkormányzati hivatalt értesíteni. A temetőben vállalkozási tevékenységet végző a temető-fenntartási hozzájárulást a működtető által kiállított számla ellenében naponta köteles megfizetni.

14. §

12. Záró rendelkezések

(1) 10
(2) E rendelet 2011. június 1. napján lép hatályba.
(3) A rendelet kihirdetéséről helyben szokásos módon a körjegyző gondoskodik.
Berényi István dr. Baranyai Eszter
polgármester körjegyző
Kihirdetési záradék:
A rendelet kihirdetésre került 2011. június 1. napján.
Kölesd, 2011. június 1.
dr. Baranyai Eszter
körjegyző
Egységes szerkezetbe foglalva: 2016.április 5-én.
Kölesd, 2016.április 5.
Garai László
jegyző
Egységes szerkezetbe foglalta:
Kölesd, 2019. december 10.
dr. Herczig Hajnalka
jegyző

1. melléklet a 8/2011. (IV. 1.) önkormányzati rendelethez

1. melléklet:

A temetők adatai

TELEPÜLÉS/TER. HRSZ. MŰVELÉSI ÁG TERÜLETE(M2) TULAJDONOS MEGNEVEZÉS
Kölesd belterület 1487. kivett temető 1875 Kölesd Községi Önkormányzat Borjádi temető
Kölesd belterület 140. kivett temető 1192 Kölesd Községi Önkormányzat Kölesdi temető
Kölesd belterület 141. kivett temető 4,6316 2/3 Református Egyház -„-
1/3 Ágostai Evangélikus Egyház -„-
Kölesd belterület 142. kivett temető 4741 Római Katolikus Egyház -„- (katolikus temető)
Kölesd belterület 148. kivett temető 6700 Római Katolikus Egyház -„- (katolikus temető)

2. melléklet a 8/2011. (IV. 1.) önkormányzati rendelethez11

A temető működéséhez kapcsolódó díjtételek

1. Temetkezési helyek megváltásának díjtételei

1 személyes sírhely

14.000 Ft+ Áfa

2 személyes sírhely

17.000 Ft+ Áfa

2 személyes kriptahely (sírbolt)

22.000 Ft+ Áfa

4 személyes kriptahely (sírbolt)

32.000 Ft+ Áfa

6 személyes kriptahely (sírbolt)

40.000 Ft+ Áfa

8 személyes kriptahely (sírbolt)

50.000 Ft+ Áfa

egyes urna sírhely 12

39.370 Ft+ Áfa

2. Temetkezési helyek újraváltásának díjtételei

1 személyes sírhely

5.000 Ft+ÁFA

2 személyes sírhely

5.000 Ft+ÁFA

2 személyes kriptahely (sírbolt)

10.000 Ft+ÁFA

4 személyes kriptahely (sírbolt)

10.000 Ft+ÁFA

6 személyes kriptahely (sírbolt)

10.000 Ft+ÁFA

8 személyes kriptahely (sírbolt)

10.000 Ft+ÁFA

egyes urna sírhely 13

10.000 Ft+ÁFA

3. A köztemetőben vállalkozásszerűen munkát végzők által fizetendő temető-fenntartási hozzájárulás mértéke:

3.000 Ft +Áfa/nap
Amennyiben a vállalkozásszerűen végzett tevékenység csak betűvetésre terjed ki, a vállalkozásszerűen munkát végzők által fizetendő temető-fenntartási hozzájárulás mértéke:
2000 Ft+Áfa/nap

4. A köztemetőben a működtető által biztosított szolgáltatások igénybevételéért a temetkezési szolgáltatók által fizetendő díjak

Hűtő használata

800 Ft +Áfa/nap

Ravatalozó használata
(A ravatalozáshoz szükséges kellékeket a temetkezési szolgáltatást végző biztosítja.)

3.000 Ft +Áfa/alkalom

8

A (1) bekezdés d) pontja a Kölesd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2024. (III. 22.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

11

Módosította a 15/2019. (XII.5.) önkormányzati rendelet 1.§-a. Hatályos 2020. január 1. napjától.

12

A 2. melléklet 1. pontjában foglalt táblázat „egyes urna sírhely” sora a Kölesd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2024. (III. 22.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

13

A 2. melléklet 2. pontjában foglalt táblázat „egyes urna sírhely” sora a Kölesd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2024. (III. 22.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.