KÖLESD KÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 7/2013. (V. 4.) ÖNKORMÁNYZATI RENDELETE

AZ ELISMERŐ CÍMEK ÉS HELYI KITÜNTETÉSEK ALAPÍTÁSÁRÓL ÉS ADOMÁNYOZÁSÁNAK RENDJÉRŐL

Hatályos: 2013. 05. 04


Kölesd Községi Önkormányzat Képviselő-testülete Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdése i) pontjában és a Magyarország címerének és zászlajának használatáról, valamint állami kitüntetéseiről szóló 2011. évi CCII. törvény 24. § (9) bekezdésében kapott felhatalmazása alapján az alábbi rendeletet alkotja a Kölesd Községi Önkormányzat (a továbbiakban: önkormányzat) Képviselő-testülete (a továbbiakban: képviselő-testület) által adományozható elismerő címekről és kitüntetésekről:


I. FEJEZET


Kölesd Község Díszpolgára és Kölesd Község Tiszteletbeli Polgára

kitüntető cím


1. §

(1) A Díszpolgár cím adományozásának célja, hogy a község kitüntető címmel ismerhesse el azok érdemeit, akik

  1. kiemelkedő közéleti, gazdasági munkásságukkal hozzájárultak a község fejlődéséhez, vagy
  2. hosszú időn át kifejtett tudományos és művészeti tevékenységükkel hírnevet és elismerést szereztek a városnak.

(2) A Díszpolgár cím annak a magyar vagy külföldi állampolgárnak adományozható, aki az (1) bekezdésben meghatározott feltételeknek megfelel.


2. §

(1) A Tiszteletbeli Polgár cím adományozásának célja, hogy a község kitüntető címmel ismerhesse el azon nem kölesdi lakosok érdemeit, akik

  1. kiemelkedő közéleti, gazdasági munkájukkal hozzájárultak a község fejlődéséhez, vagy
  2. hosszú időn át kifejtett gazdasági, műszaki, tudományos, művészeti, vagy egyéb nagy jelentőségű tevékenységükkel hírnevet és elismerést szereztek a községnek.

(2) A Tiszteletbeli Polgár cím annak a nem kölesdi magyar, vagy külföldi állampolgárnak adományozható, aki az (1) bekezdésben meghatározott feltételeknek megfelel.


3. §

(1) A díszpolgári cím, valamint a tiszteletbeli polgári cím évenként egy alkalommal, legfeljebb egy-egy személy részére adományozható.

(2) A díszpolgári és tiszteletbeli polgári cím elnyerését a díszes kivitelű diploma és a kitüntető plakett tanúsítja.

(3) A plakett kör alakú, 5 milliméter vastagságú, 90 milliméter átmérőjű kerámia plakett. A plaketten Kölesd község címere, rajta az adományozás évszáma és a „…. (kitüntetett neve) KÖLESD KÖZSÉG DÍSZPOLGÁRA / TISZTELETBELI POLGÁRA” felirat.

(4) Kölesd Község Díszpolgára az önkormányzat és a község lakosságának tiszteletét élvezi, ezért

  1. az önkormányzat hivatalos rendezvényeire, ünnepélyeire meghívót kap,
  2. a községet vagy az önkormányzatot képviselő delegációba meghívható, valamint
  3. halála esetén – családtagjai kívánságára – díszsírhely illeti meg.


Kölesd Községért Kitüntetés

4. §

(1) A képviselő-testület a község gazdasági és társadalmi fejlődése, vagy a lakosság érdekében hosszabb időn át végzett kiemelkedő tevékenység elismerésére „Kölesd Községért” kitüntetést alapít.

(2) A kitüntetés általában a községben végzett kimagasló tevékenység elismerésére szolgál, de kivételesen adományozható a község érdekében kifejtett eredményes munkásságért mások részére.

(3) A kitüntetésben elsősorban magyar állampolgárok részesíthetők, de különösen kimagasló érdem esetén külföldi állampolgárnak is adományozható.

(4) A kitüntetésből évenként legfeljebb 1 darab kerülhet adományozásra. Az adományozó ezt a mértéket csak kivételes alkalmakkor lépheti túl.

(5) A kitüntetéssel tárgyjutalom jár, mely legfeljebb 50.000 Ft értékű képzőművészeti alkotás.


A Nemzeti Összetartozásért Emlékérem

5. §

(1) A képviselő-testület a magyar nemzet felemelkedéséért végzett, az országhatáron átnyúló nemzeti összetartozást erősítő, a nemzetek közötti barátság megteremtéséért kiemelkedő tevékenység elismerésére „Nemzeti Összetartozás Emlékérem” kitüntetést alapít.

(2) A kitüntetés elsősorban külföldi településnek, közösségnek, szervezeteknek, személyeknek adományozható, de a magyar testvériségért kiemelkedően tevő magyar szervezetek, személyek is részesülhetnek az elismerésben.

(3) A kitüntetés kör alakú, 5 milliméter vastagságú, 90 milliméter átmérőjű kerámia plakett és a díszes diploma. A plaketten Kölesd község címere, háttérben a régi „nagy” Magyarország kontúrjával, illetve a jelenlegi országhatárral, valamint a kitüntetés neve „Nemzeti Összetartozás Emlékérem” felirat.









II. FEJEZET

SZAKMAI KITÜNTETÉSEK


6. §

(1) A szakmai kitüntetésekből évente 4 darab adományozható.

(2) A kitüntetésekkel Kölesd község címerével ellátott díszes diploma jár.

(3) Ha a kitüntetésben közösség vagy csapat részesül, annyi oklevél is adományozható, ahány tagja van a közösségnek.


Kölesd Közösségi és Kulturális Életéért Kitüntetés

7. §

A kitüntetés adományozható azoknak a személyeknek és közösségeknek, akik kiemelkedő eredményt értek el a közművelődési vagy közösségfejlesztési munka valamely területén, a közművelődés és közösségfejlesztés hagyományos és korszerű formáinak, módszereinek kidolgozásában, meghonosításában és alkalmazásában, vagy mindezen tevékenységeket bármilyen módon eredményesen és hatékonyan segítik.



Kölesd Örökségéért Kitüntetés

8. §

A kitüntetés adományozható azoknak a személyeknek és közösségeknek, akik kiemelkedő eredményt értek el a települési hagyományok ápolása, a települési örökség védelme és átörökítése területén, vagy akik mindezen tevékenységeket bármilyen módon eredményesen és hatékonyan segítik.



Kölesd Jóhíréért Kitüntetés

9. §

A kitüntetés adományozható azoknak a személyeknek és közösségeknek, akik kiemelkedő művészeti, közösségi, közművelődési, sport vagy egyéb értékteremtő tevékenységük által településünk jóhírét viszik, vagy akik mindezen tevékenységeket bármilyen módon eredményesen és hatékonyan segítik.



Kölesd Ifjúságáért Kitüntetés

10. §

A kitüntetés adományozható azoknak a személyeknek és közösségeknek, akik kiemelkedő munkát végeztek az ifjúság nevelése, művelése, közösségi tevékenysége, hagyományápolása, hagyománytisztelete és értékteremtő munkája érdekében, vagy akik mindezen tevékenységeket bármilyen módon eredményesen és hatékonyan segítik.



Kölesd Közszolgálatáért Kitüntetés

11. §

(1) A kitüntetés adományozható azoknak a személyeknek és közösségeknek, akik a község közéletében, közszolgálatában hosszú időn át kiemelkedő munkát végeztek, vagy valamely jelentős szellemi alkotással járultak hozzá a közszolgálat színvonalának emeléséhez, s ezzel általános elismerést vívtak ki.

(2) A kitüntetés adományozható azoknak a személyeknek és közösségeknek, akik kiemelkedő eredményt értek el az óvodai, iskolai és intézeti oktató-nevelő munkában, a tehetséggondozás területén, magas fokú pedagógiai, szakmai felkészültségük alapján élen járnak a hatékony pedagógiai módszerek kidolgozásában és alkalmazásában.

(3) A kitüntetés adományozható azoknak a személyeknek és közösségeknek, akik az egészségügyi és szociális ellátás érdekében az egészségvédelem és szociális ellátás területén kiemelkedő tevékenységet végeznek.


Kölesd Sportjáért Elismerés

12. §

Az elismerés adományozható azoknak a személyeknek, közösségeknek vagy csapatoknak, akik kiemelkedő sportmunkáért vagy sportteljesítményért példaként állíthatók a község közössége elé, vagy akik mindezen tevékenységeket bármilyen módon eredményesen és hatékonyan segítik.


Emléktábla

13. §

(1) Elhunyt személy részére bármelyik kitüntetés adományozható.

(2) Posztumusz adományozás esetén egy, a község címerével és „Kölesd” felirattal ellátott emléktábla kerülhet elhelyezésre.

(3) Az emléktábla helyéről a képviselő-testület az adományozás tényét magába foglaló határozatával dönt, figyelembe véve az adományozott életútjához, munkásságához Kölesd községben kapcsolódó helyszíneket, épületeket.



III. FEJEZET

AZ ELISMERŐ CÍMEK ÉS KITÜNTETÉSEK ADOMÁNYOZÁSÁNAK RENDJE


Javaslattétel

14. §

(1) Az elismerő címek és kitüntetések adományozása céljából Kölesd Község Polgármestere évente egy alkalommal, március 15. napjáig felhívást tesz közzé.

(2) Az elismerés adományozására indokolással ellátott javaslatot tehetnek:

  1. a képviselő-testület tagjai,
  2. a képviselő-testület bizottságai,
  3. társadalmi szervezetek, helyi közösségek, intézmények,
  4. Kölesd község polgárai.

(3) A felhívásra tárgyév április 1-jéig lehet indokolással ellátott írásbeli javaslatot benyújtani az önkormányzati hivatalban a rendelet 1. számú melléklete szerinti űrlapon.


Döntés

15. §

(1) Valamennyi kitüntetés és elismerés adományozásáról a képviselő-testület titkos szavazással, minősített többséggel hoz döntést.

(2) A kitüntetések adományozásáról szóló határozatnak, és az átadott elismerésnek tartalmazni kell:

  1. a kitüntetett nevét,
  2. az adományozást kimondó képviselő-testületi határozat számát, idejét,
  3. a kitüntetés indokát,
  4. a polgármester és a jegyző aláírását, továbbá
  5. az önkormányzat címerét és pecsétjét.

(3) A képviselő-testület által adományozott elismeréseket és kitüntetéseket a község „Aranykönyvébe” kell bejegyezni.


A kitüntetések átadása

16. §

(1) A jelen rendeletben szabályozott elismerések és kitüntetések átadására minden évben a községi falunapi rendezvény ünnepi műsora keretében kerül sor.

(2) A „Nemzeti Összetartozásért Emlékérem” átadására minden évben a képviselő-testület által meghatározott időpontban kerül sor.

(3) A kitüntetéseket a polgármester vagy a képviselő-testület tagjai közül az általa felhatalmazott személy adhatja át.


Az elismerő cím és a kitüntetés visszavonása

17. §

(1) Az elismerést és a kitüntető címet vissza lehet vonni, ha a kitüntetett arra érdemtelenné válik, továbbá ha a viselésére méltatlanná válik.

(2) Meg kell vonni a kitüntetést attól, akit a bíróság közügyek gyakorlásától jogerősen eltiltott, vagy olyan bűncselekményt követett el, amely miatt a kitüntetés viselésére méltatlanná válik.

(3) Meg kell vonni a kitüntetést attól, aki közösségellenes magatartása miatt a kitüntetés viselésére érdemtelenné válik.

(4) A kitüntetés visszavonásáról a javaslattételre jogosultak kezdeményezésére a képviselő-testület minősített többséggel határoz.

(5) A határozat kibocsátásával egyidejűleg az elismerés, valamint a kitüntetés bevonásáról a jegyző gondoskodik.








IV. FEJEZET

ZÁRÓ ÉS ÁTMENETI RENDELKEZÉSEK


18. §


(1) E rendelet a kihirdetését követő első napon lép hatályba.

(2) Kihirdetéséről a helyben szokásos módon a jegyző gondoskodik.

(3) Jelen rendelet hatályba lépésével egyidejűleg hatályát veszti a „Kölesd Községért” elnevezésű emlékplakett alapításáról szóló 7/1991. (VI. 15.) önkormányzati rendelet.

(4) A jelen rendelet hatályba lépését megelőzően – a rendelet 2. számú melléklete szerint - adományozott kitüntetések és elismerések továbbra is viselhetők és viselendők, és a jelen rendeletben meghatározott elismerésekkel azonos értékűek.

(5) A 2013. évben a 14. §-ban meghatározott határidők akként lépnek hatályba, hogy a polgármester a felhívást május 1. napjáig teszi közzé, a javaslattétel határideje pedig május 10. napja.




Kölesd, 2013. április 24.




                                   Berényi István sk.                           dr. Baranyai Eszter sk.

                                      polgármester                                             jegyző




Mellékletek