Kölesd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2017 (II.15.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat 2017.évi költségvetéséről

Hatályos: 2017. 09. 20

Kölesd Község Önkormányzatának Képviselő-testülete Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdés f) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § A rendelet hatálya

(1)   A rendelet hatálya a képviselő-testületre, annak bizottságára, az önkormányzatra és az önkormányzat irányítása alá tartozó költségvetési szervekre (intézményekre) terjed ki.

2. § A költségvetés bevételei és kiadásai

(1)[1] A képviselő-testület az önkormányzat 2017. évi költségvetését:

                                                      309.634.906 Ft Költségvetési bevétellel

                                                        38.031.288 Ft Finanszírozási bevétellel

                                                      347.666.194 Ft Összbevétellel

                                                      338.915.255 Ft Költségvetési kiadással

                                                          8.750.939 Ft finanszírozási kiadással

                                                      347.666.194 Ft Összkiadással

                                                                        0 Ft egyenleggel

ebből:                                                   -19.839.885 Ft működési    

                                                               19.839.885 Ft felhalmozási          

állapítja meg.

(2)[2] Az önkormányzat működési, fenntartási kiadási előirányzatait a képviselő-testület a következők szerint hagyja jóvá:

  1. működési kiadások előirányzat összesen:     313.171.255 forint

aa.) személyi jellegű kiadások:                      121.613.872 forint

ab.) munkaadót terhelő járulékok:                   25.936.060 forint

ac.) dologi, egyéb folyó kiadások:                  72.045.728 forint

ad.) ellátottak juttatásai:                                        800.000 forint

ae.) támogatásértékű kiadások                         73.817.319 forint

af.) egyéb működési célú kiadások                    2.649.980 forint

ag.) tartalék                                                      16.308.296  forint

  1.  Az önkormányzat felújítási és felhalmozási kiadásai összesen: 25.744.000 forint

A felújítási és felhalmozási kiadásokból:

ba.) beruházások előirányzata                                    4.389.000 forint

bb.) felújítások előirányzata                                     16.355.000 forint

bc.)egyéb felhalmozási támogatások kiadások          5.000.000 forint

 bd.) felhalmozási célú tartalék előirányzata                             0 forint.     

(3)   Az (1) bekezdésben megállapított költségvetési bevételek forrásonkénti, a költségvetési kiadások jogcímenkénti megoszlását önkormányzati szinten, továbbá a finanszírozási bevételeket és kiadásokat a rendelet 1.1. melléklete alapján határozza meg a képviselő-testület.

(4) A bevételek és kiadások előirányzat-csoportok, kiemelt előirányzatok és azon belül kötelező feladatok, önként vállalt feladatok, államigazgatási feladatok szerinti bontásban az 1.2., 1.3. mellékletek szerint állapítja meg.

(5)   A működési és felhalmozási bevételek és kiadások előirányzatai mérlegszerű bemutatását önkormányzati szinten a 2.1. és a 2.2. melléklet részletezi.

3. § A költségvetés részletezése

A Képviselő-testület az önkormányzat 2017. évi költségvetését részletesen a következők szerint állapítja meg:

(1)   Az Önkormányzat adósságot keletkeztető ügyletekből és kezességvállalásokból fennálló kötelezettségeit a 3. melléklet részletezi.

(2)   Az Önkormányzat saját bevételeinek részletezését az adósságot keletkeztető ügyletből származó tárgyévi fizetési kötelezettség megállapításához a 4. melléklet tartalmazza.    

(3)   Az Önkormányzat 2017. évi adósságot keletkeztető fejlesztési céljait az 5. melléklet részletezi.     

(4)   Az Önkormányzat költségvetésében szereplő beruházások kiadásainak beruházásonkénti részletezését a 6. melléklet szerint határozza meg.

(5)   Az önkormányzat költségvetésében szereplő felújítások kiadásait felújításonként a 7. melléklet szerint részletezi.

(6)   Az EU-s támogatással megvalósuló programokat és projekteket, valamint az önkormányzaton kívül megvalósuló projektekhez való hozzájárulást a 8. melléklet szerint hagyja jóvá.

(7)   A 2. § (1) bekezdésében megállapított bevételek és kiadások önkormányzati, továbbá költségvetési szervenkénti megoszlását, és az éves (tervezett) létszám előirányzatot és a közfoglalkoztatottak létszámát költségvetési szervenként, feladatonként és azon belül kötelező feladatok, önként vállalt feladatok, államigazgatási feladatok szerinti bontásban a 9.1, 9.1.1, 9.1.2., 9.2., 9.2.1,  mellékletek szerint határozza meg.

(8)   Az Önkormányzat a kiadások között 0 Ft általános, 0 Ft céltartalékot állapít meg.

4. § A költségvetés végrehajtásának szabályai

 (1)  Az önkormányzati szintű költségvetés végrehajtásáért a polgármester, a könyvvezetéssel kapcsolatos feladatok ellátásáért a jegyző a felelős.

 (2)  Az Önkormányzat gazdálkodásának biztonságáért a képviselő-testület, a gazdálkodás szabályszerűségéért a polgármester felelős.

 (3)  A költségvetési hiány csökkentése érdekében évközben folyamatosan figyelemmel kell kísérni a kiadások csökkentésének és a bevételek növelésének lehetőségeit.

  (4) Amennyiben a költségvetési szerv harminc napon túli, lejárt esedékességű elismert tartozásállományának mértéke két egymást követő hónapban eléri az éves eredeti kiadási előirányzatának 10%-át vagy a százötven millió forintot, az irányító szerv a költségvetési szervhez önkormányzati biztost jelöl ki.

 (5)  A költségvetési szerv vezetője e rendelet 10. mellékletében foglalt adatlapon köteles a tartozásállományról adatot szolgáltatni. A költségvetési szerv az általa lejárt esedékességű elismert tartozásállomány tekintetében – nemleges adat esetén is – havonta a tárgyhó 25-i állapotnak megfelelően a tárgyhónapot követő hó 5-ig az önkormányzat jegyzője részére köteles adatszolgáltatást teljesíteni.

 (6)  Kiegészítő támogatás igényléséről a működőképességet veszélyeztető helyzet esetében a polgármester gondoskodik, külön képviselő-testületi döntés alapján.

 (7) A finanszírozási bevételekkel és kiadásokkal kapcsolatos hatásköröket a képviselő-testület gyakorolja.

 (8)[3] A képviselő-testület az önkormányzat létszám előirányzatát:

  1. 50 fő átlagos statisztikai állományi létszámban

aa.) ebből 1 fő főállású polgármester

ab.)  13 fő közalkalmazott

ac.) 14 fő közfoglalkoztatott átlagos állományi létszámban

            ad.) 2 fő Mt. alapján foglalkoztatott munkavállaló

            ae.) 20 fő köztisztviselő

56 fő az év utolsó napján foglalkoztatható záró-létszám.

5. § Az előirányzatok módosítása

 (1)  Az Önkormányzat bevételeinek és kiadásainak módosításáról, a kiadási előirányzatok közötti átcsoportosításról a képviselő-testület dönt.


(2)  A képviselő-testület az Önkormányzat bevételeinek és kiadásainak módosítását és a kiadási kiemelt előirányzatok közötti átcsoportosítás jogát 5.000.000 Ft összeghatárig – mely esetenként a 1.000.000 Ft összeghatárt nem haladhatja meg –a polgármesterre átruházza. Egyéb esetekben a képviselő-testület a kiadási előirányzatok közötti átcsoportosítás jogát fenntartja magának.

 (3) Az (2) bekezdésben foglalt átcsoportosításról a polgármester negyedévente köteles beszámolni, a költségvetés módosítására egyidejűleg javaslatot tenni. Az átruházott hatáskörű előirányzat-módosítási jogkör 2017. december 31-ig gyakorolható.

 (4) Amennyiben az önkormányzat év közben a költségvetési rendelet készítésekor nem ismert többletbevételhez jut, vagy bevételei a tervezettől elmaradnak, arról a polgármester a képviselő-testületet tájékoztatja.

6. § A gazdálkodás szabályai

 (1)  A polgármester köteles belső szabályzatban rögzíteni a működéshez, gazdálkodáshoz kapcsolódóan a gazdálkodás vitelét meghatározó szabályokat, a mindenkor érvényes központi szabályozás figyelembe vételével, illetve a szükséges módosításokat végrehajtani. A szabályozásbeli hiányosságért, a felelősség a polgármestert terheli.

(2)   Az önkormányzat az évközi előirányzat-módosításokról a jegyző által elrendelt formában kötelesek naprakész nyilvántartást vezetni.

(3)   A polgármester 2017. évi cafetéria-juttatása 200.000 Ft, mely magába foglalja a juttatás közterheit is.

(4)   A közalkalmazottak 2017. évi cafetéria-juttatása 160.858 Ft, mely magába foglalja a juttatás közterheit is.

(5)   A bevételek beszedésekor, kiadások teljesítésekor lehetőség szerint készpénzkímélő fizetési módokat kell alkalmazni. A pénzforgalmat elsősorban a bankszámlákon kell bonyolítani. A készpénzben történő kifizetések az alábbiak lehetnek:

a)      külső személyi juttatásokra: megbízási díj, hó közi kifizetések, képviselők tiszteletdíja, költségtérítés, önkormányzati díjak,

b)     közfoglalkoztatásban résztvevők bére,

c)      elszámolásra kiadott összegekre: kiküldetési költségre, beszerzésre, reprezentációra, üzemanyag vásárlásra, postaköltségre,

d)     készlet és kis értékű tárgyi eszköz beszerzésre 200 eFt-ig,

e)      kiküldetési kiadásokra,

f)      kis összegű szolgáltatási kiadásokra 100 eFt-ig,

g)     társadalom- és szociálpolitikai juttatásokra, az ellátottak pénzbeli juttatásainak

(6)   A képviselő-testület a polgármester működéshez szükséges forráskeretét 100 eFt-ban határozza meg.

7. § A költségvetés végrehajtásának ellenőrzése

(1)   Az önkormányzati költségvetési szervek ellenőrzése a belső kontrollrendszer keretében valósul meg, melynek létrehozásáért, működtetésért és továbbfejlesztéséért az önkormányzat esetében a jegyző a felelős.

(2)   Az Önkormányzat a belső ellenőrzés kialakításáról az Alisca Comp Kft. 7163 Mőcsény, Béke utca 85. szám alatt bejegyzett cég útján gondoskodik. A megfelelő működtetésről és a függetlenség biztosításáról a jegyző köteles gondoskodni.

8. § Záró és rendelkezések

  1. Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba, rendelkezéseit 2017. január 1. napjától kell alkalmazni.

(2)


Berényi István                                                           Garai László

                  polgármester                                                                  jegyző


Kihirdetési záradék:

A rendelet 2017. február 15. napján kihirdetésre került.     

             Garai László

                jegyző


Egységes szerkezetbe foglalva:  2017.szeptember 19-én.

Garai László

jegyző



[1]

              Módosította a 9/2017.(IX.19.) önkormányzati rendelet 1.§ (1) bekezdése.

[2]

              Módosította a 9/2017.(IX.19.) önkormányzati rendelet 1.§ (2) bekezdése.

[3]

              Módosította a 9/2017.(IX.19.) önkormányzati rendelet 2.§-a.