Kölesd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2017. (IX. 19.) önkormányzati rendelete

a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtéséről szóló 6/2017.(VII.18.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2017. 09. 20- 2017. 09. 20

Kölesd Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény 44/C. § (2) bekezdése, a 44/F. § (1) bekezdése, valamint a 45. § (6) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország Alaptörvénye 32.cikk (1) bekezdés a)pontjában és a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXIX. törvény 13.§ (1) bekezdés 5. és 11. pontjában, és a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény 4. § (2) bekezdés d) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtéséről szóló 6/2017.(VII.18.)  önkormányzati rendelet módosításáról a következőket rendeli el:


1. §

A 6/2017.(VII.18.)  önkormányzati rendelet  (továbbiakban: Rendelet) harmadik pontja címe a következő címre változik:   „3. A közszolgáltató és az átadási hely megnevezése”


2.§


A Rendelet 4.§ és 5.§-a az alábbira módosul:

„4. § (1) Az ingatlantulajdonos díjfizetés ellenében jogosult a közszolgáltatás igénybevételére, a közszolgáltató a közszolgáltatás kizárólagos nyújtására, és az azzal kapcsolatos közszolgáltatási díjra.

(2) A közszolgáltatás körében az ingatlantulajdonos és a közszolgáltató közötti jogviszonyt a közszolgáltatás esetében az a tény hozza létre, hogy a közszolgáltató az ingatlantulajdonos számára a közszolgáltatást felajánlja, és a közszolgáltatás teljesítésére rendelkezésre áll.

(3) A közszolgáltatás teljesítésének feltételeiről a közszolgáltató az ingatlantulajdonost írásban köteles értesíteni vagy felhívás közzététele útján tájékoztatni.

(4) A közszolgáltatás feltételeiben bekövetkezett változásokról a közszolgáltató az ingatlantulajdonost - a változás bekövetkezte előtt 30 nappal - írásban vagy felhívás közzétételével értesíteni köteles.


5. § (1) Az ingatlantulajdonos köteles a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz gyűjtése során megfelelő gondossággal eljárni annak érdekében, hogy az mások életét, testi épségét, egészségét és jó közérzetét ne veszélyeztesse, a város természetes és épített környezetét ne szennyezze, a növény-, és állatvilágot ne károsítsa.

(2) Az ingatlantulajdonos köteles biztosítani a gyűjtőhely megközelíthetőségét a szállítójármű számára oly módon, hogy az elláthassa feladatát.”


3.§

A Rendelet 6.§ (1) bekezdése az alábbira módosul:

„6.§ (1) A közszolgáltatás első igénybevételét megelőzően, de legkésőbb azzal egyidejűleg az ingatlantulajdonos vagy a közszolgáltató kezdeményezésére a 4. § (1) bekezdése szerint létrejött

jogviszonyt írásba kell foglalni.”

4.§


A Rendelet 7.§ (1) bekezdése az alábbira módosul:

„7. § (1) Közműpótló létesítménybe csak kommunális vagy összetételében kommunális jellegű szennyvíz vezethető. Az ingatlantulajdonos nem helyezhet el a közműpótló létesítményben mérgező-, tűz- és robbanásveszélyes anyagot, állati tetemet vagy egyéb olyan anyagot elhelyezni, amely veszélyeztetheti a begyűjtést, az ürítést végző vagy más személyek életét és testi épségét, egészségét, valamint a szennyvíztisztító telep rendeltetésszerű működését és a műtárgyainak állagát.”


5.§

A Rendelet 9.§-a az alábbi (6) bekezdéssel egészül ki:

„9. § (6) Az ingatlantulajdonos mentesül a közszolgáltatás igénybevételére vonatkozó kötelezettsége alól, ha nem használt vagy beépítetlen ingatlanán háztartási szennyvíz nem keletkezik, és ennek tényét írásban bejelenti a közszolgáltatónak. A mentesítés időtartama megegyezik az ingatlantulajdonos bejelentésében szereplő időtartammal.”


6. §


 Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba és az azt követő napon hatályát veszti.






       Berényi István                                                                 Garai László

        polgármester                                                                          jegyző



Indokolás


A rendelet-tervezet 1. §-hoz

     A címben az átadási hely megnevezés kerül bevezetésre.


A rendelet-tervezet 2. §-hoz

            A közszolgáltató és ingatlantulajdonos jogainak és kötelezettségeinek kiegészítése.



A rendelet-tervezet 3. §-hoz

Törlésre kerül az ingatlan tulajdonos és a közszolgáltató


A rendelet-tervezet 4. §-hoz

A „tilos” szó használatának helyettesítése.


A rendelet-tervezet 5. §-hoz

A nem használt ingatlanokra vonatkozó sajátos szabályok meghatározása.


A rendelet-tervezet 6. §-hoz

A hatálybalépés napjaként a kihirdetést követő napot javasolom meghatározni.