Kölesd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2022. (XI. 7.) önkormányzati rendelete

az avar és kerti hulladék égetés szabályairól

Hatályos: 2022. 11. 08

Kölesd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2022. (XI. 7.) önkormányzati rendelete

az avar és kerti hulladék égetés szabályairól

2022.11.08.

Kölesd Községi Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdésének a) pontjában és Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 5. és 11. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény 48. §. (4) bekezdése b) pontjában kapott felhatalmazás alapján, a Tolna Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztálya véleményének figyelembe vételével az avar és kerti hulladék égetésére a következőket rendeli el:

A rendelet hatálya

1. § (1) A rendelet hatálya Kölesd község közigazgatási területén lévő belterületi ingatlanokra terjed ki.

(2) A rendelet hatálya kiterjed az avart és kerti hulladékot szabadban égető természetes személyre, jogi személyre és jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetre.

Értelmező rendelkezések

2. § E rendelet alkalmazásában:

a) avar: a lehullott lomb, a nyesedék, kaszálék, szerves kerti/növényi hulladék, a talajt borító, főként elhalt növényi részekből álló réteg, amely akadályozhatja a növénytársulás felújulását

b) kerti hulladék: minden hasznosításra alkalmatlan kertben termő növényi maradvány

Az égetés

3. § (1) Avart és kerti hulladékot csak jól kialakított tűzrakó helyen és telken szabad égetni úgy, hogy az az emberi egészséget és a környezetet ne károsítsa, és az égetés hősugárzása kárt ne okozzon.

(2) Az égetés minden héten szerdán és vasárnap 10 órától 20 óráig történhet, amennyiben az időjárási viszonyok azt lehetővé teszik.

(3) Az égetendő kerti hulladék nem tartalmazhat más kommunális, illetve ipari eredetű hulladékot (PVC, veszélyes hulladék).

(4) A szabadban tüzet gyújtani, tüzelőberendezést használni csak úgy lehet, hogy az a környezetére tűz- vagy robbanásveszélyt ne jelentsen.

(5) A szabadban a tüzet és üzemeltetett tüzelőberendezést őrizetlenül hagyni nem szabad, s veszély esetén, vagy ha arra szükség nincs, a tüzet azonnal el kell oltani.

(6) A tüzelés, a tüzelőberendezés használatának színhelyén olyan eszközöket és felszereléseket kell készenlétbe helyezni, amelyekkel a tűz terjedése megakadályozható, illetve a tűz eloltható.

(7) Az Országos Katasztrófavédelmi Igazgatóság által elrendelt általános tűzrakási tilalom alól a rendelet nem ad felmentést.

Záró rendelkezés

4. § Ez a rendelet 2022. november 8-án lép hatályba.