Sióagárd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2005. (XII. 7.) önkormányzati rendelete

a közterületek használatának szabályairól

Hatályos: 2009. 10. 01

Sióagárd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2005. (XII. 7.) önkormányzati rendelete

1 a közterületek használatának szabályairól

2009.10.01.

Sióagárd Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 16. § (1) bekezdésében biztosított jogkörében eljárva a helyi sajátosságokra tekintettel a közterületek használatára és a közterület-használat engedélyezésére az alábbi rendeletet alkotja:

1. Általános rendelkezés

1. § A rendelet célja, hogy - községképi, községrendezési, környezetvédelmi, ellátási, közlekedésbiztonsági szempontok figyelembevételével – szabályozza a közterület-használat rendjét, az engedélyezési eljárást, valamint a közterület-használati díjat.

2. § (1) A rendelet hatálya Sióagárd Község közigazgatási területén található közterületekre és azok használóira terjed ki.

(2) A képviselő-testület a közterület-használat engedélyezésével kapcsolatos elsőfokú önkormányzati hatósági hatásköröket Sióagárd község polgármesterére /a továbbiakban: engedélyező/ ruházza át.

2. A közterület-használat engedélyezése

3. § (1) A közterület rendeltetéstől eltérő használatához (a továbbiakban: közterület- használat) engedély szükséges.

(2) Közterület-használati engedélyt kell beszerezni különösen:

a) a közterületbe nyúló üzlethomlokzat, védőtető, hirdető berendezés, továbbá cég-és címtábla elhelyezéséhez,

b) árusító és egyéb fülke, bódé, pavilon elhelyezésére,

c) az egyes létesítményekhez a közút területén kívül szükséges gépjármű-várakozóhelyek céljára,

d) építési munkával kapcsolatos építőanyag és törmelék elhelyezésére,

e) alkalmi és mozgó árusításra, javító-szolgáltató tevékenységre,

f) a kiállítás, sport-és kulturális rendezvények, továbbá mutatványos tevékenység céljára,

g) zöldfelület bármilyen célú igénybevételére,

h) teher-, áruszállításra szolgáló gépjármű, mezőgazdasági vontató, munkagép, pótkocsi 72 órán túli folyamatos tárolására.

(3) Nem kell közterület-használati engedély:

a) a közterületen, illetőleg az alatt vagy felett elhelyezett közművek hibaelhárítása érdekében végzett munkához,

b) a közút, járda építésével, javításával, fenntartásával kapcsolatban a közút, járda területének elfoglalásához.

(4) Nem adható közterület-használati engedély:

a) bűzös, tűz- és robbanásveszélyes tevékenység gyakorlására, erotikus termékek bemutatására és értékesítésére, továbbá szeszesital (kimért és palackozott) forgalmazására, kivéve a vendéglátó ipari egységek közterületen ideiglenesen kialakított kerthelyiségeit, valamint a rendezvények alkalmával történő árusítást.

b) a közlekedés biztonságát veszélyeztető berendezések és anyagok elhelyezésére,

c) közúti közlekedési szolgáltatáshoz használt gépjármű közterületen történő tárolására,

d) építőanyag, építési törmelék hatvan napon túli elhelyezésére,

e) üzemképtelen jármű tárolására,

f) park funkciójú zöldterületre.

3. Az engedély iránti kérelem

4. § (1) A közterület-használati engedélyt annak kell kérnie, aki a közterületet használni kívánja.

(2) Ha a közterület használata építési (létesítési) engedélyhez kötött épület vagy más építmény elhelyezése céljából szükséges, az engedélyt az építtetőnek kell kérnie.

(3) Ha a közterület ideiglenes jellegű használata építési munka végzésével kapcsolatos állvány, építőanyag, törmelék, stb. elhelyezése céljából szükséges, az engedélyt a kivitelezőnek kell kérnie.

(4) A közterület-használati engedélyt az erre a célra rendszeresített – 1. számú melléklet szerinti tartalommal - kell benyújtani.

(5) Az engedély iránti kérelemhez az engedélyező hatóság felhívására be kell mutatni a közterületen folytatni kívánt tevékenység gyakorlására jogosító okiratot.

4. Az engedély

5. § (1) Az engedélynek tartalmaznia kell:

a) az engedélyes nevét és állandó lakóhelyének (székhelyének) címét,

b) a közterület használat célját és időtartamát, vagy azt, hogy az engedély milyen feltétel bekövetkeztéig érvényes, illetőleg, hogy állandó jellegű,

c) a közterület használat helyének, módjának, mértékének és feltételeinek pontos meghatározását,

d) az engedélyezési eljárásban közreműködő szakhatóságok hozzájárulásában foglalt előírásokat,

e) az engedély megszüntetése vagy visszavonása esetére az eredeti állapot helyreállítására vonatkozó kötelezettség előírását,

f) közterület használati díj fizetési kötelezettség esetén a díj mértékét és fizetésének módját.

(2) A közterület használat - a 4. § (2)-(3) bekezdésében említett esetben – csak az építési munka végzésének tartamára engedélyezhető.

(3) Az anyagok és szerkezetek tárolásával kapcsolatos engedélyben azt is ki kell kötni, hogy a tárolás csak a munka-, baleset-és egészségvédelmi rendszabályokban előírt módon történhet.

5. A közterület-használat egyéb szabályai

6. § (1) A közterület-használati engedély jogosultja (a továbbiakban: engedélyes) köteles az igénybevett területet és környezetét tisztán tartani, a keletkezett hulladék, szemét elszállításáról az engedélyben foglaltaknak megfelelően gondoskodni.

(2) Az engedélyes köteles a közterület-használati engedélyt, valamint a tevékenység folytatásához szükséges engedélyeket (vállalkozói, magánkereskedői igazolvány, működési engedély, díjfizetésről szóló bizonylat stb.) magánál tartani és azokat az engedélyező hatóságok vagy a rendőrség ellenőrzése esetén kérésre felmutatni.

7. § (1) A közterület-használat kizárólag határozott időre engedélyezhető, melynek legkisebb időtartama 1 nap, leghosszabb időtartama 2 év.

(2) A közterület használati engedély érvényét veszti a határozott idő lejártával.

8. § Az ingatlan tulajdonosa, illetve használója köteles az ingatlant érintő közterületnek az útpadkáig terjedő részét tisztántartani, az e területre telepített fák, a parkosított közterület rendszeres karbantartásáról, az árok tisztításáról gondoskodni.

6. A közterület használati díj

9. § (1) A közterület rendeltetéstől eltérő használatáért díjat kell fizetni.

(2) A díjfizetési kötelezettség megállapítása során:

a) a létesítmény által elfoglalt közterület nagyságának meghatározásánál a létesítmény alapterületét és a használatához szükséges csatlakozó terület mértékét kell figyelembe venni,

b) reklámtábla elhelyezése esetén a reklámfelület nagysága a mérvadó,

c) minden megkezdett nap, hónap, m2 egésznek számít.

(3) Az engedélyes a közterület-használati díjat – folyamatos igénybevétel esetén - havonta előre, a határozat jogerőre emelkedésétől számított 15 napon belül, a későbbiekben pedig minden hó 15. napjáig köteles megfizetni. Alkalmi árusítás esetén a közterület-használati díjat az engedélyes az árusítás megkezdése előtt fizeti meg.

(4) A közterület-használat díjának mértékét a 2. számú melléklet tartalmazza.

(5) A közterület-használati díjat a 2. számú mellékletben meghatározott díjtételek alapján az engedélyező állapítja meg.

(6) A közterület-használati díjat az önkormányzat költségvetési számlájára kell befizetni.

10. § A polgármester a jótékony-, illetve a közcélú rendezvények esetében díjmentességet engedélyezhet.

7. A közterület használat megszüntetése és az engedély megvonása

11. § (1) A polgármester visszavonja az engedélyt, ha az engedélyes a közterületet nem az engedélyezett célra vagy módon használja, vagy a közterület-használati díjat határidőre nem fizeti meg.

(2) Ha a közterület-használat az (1) bekezdésben említett módon szűnik meg, a már esedékessé vált és befizetett közterület használati díjat visszakövetelni nem lehet.

8. Értelmező rendelkezések

12. § (1) E rendelet alkalmazása szempontjából: közterület az önkormányzat tulajdonában, kezelésében álló, az ingatlan-nyilvántartásban közterületként nyilvántartott belterületi földrészlet, - különösen: közút, járda, tér – továbbá a magántulajdonban álló belterületi földrészlet közhasználatra átadott része.

(2) E rendelet alkalmazása szempontjából: közúti közlekedési szolgáltatáshoz használt gépjármű: azon gépjármű, amellyel díj ellenében személyszállítási, árufuvarozási és autómentési tevékenységet folytatnak, továbbá minden olyan gépjármű, melynek legnagyobb megengedett összes tömege a 3500 kg-ot meghaladja.

9. Vegyes és záró rendelkezések

13. § A közterület használatának ellenőrzésére az engedélyező, a körjegyzőség helyszíni bírságolási joggal felruházott dolgozója és a rendőrség jogosult.

14. § Közterület-használat szabályainak megszegése szabálysértést követi el, és 30.000.- Ft-ig terjedő pénzbírsággal sújtható az, aki a közterületet e rendeletben előírt engedély nélkül, nem rendeltetésszerűen, vagy az engedélyezett céltól eltérően, vagy olyan célra használja, melyre közterület-használati engedély nem adható,2 vagy a közterület-használati díjat határidőre nem fizeti meg, vagy a 8. § szerinti kötelezettségének nem tesz eleget.

15. § (1) Ez a rendelet kihirdetése napján lép hatályba, rendelkezéseit a hatálybalépést követően indult ügyekben kell alkalmazni.

(2) E rendelet hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti a közterületek védelméről és a közterületek rendjéről szóló 6/1991. (V.14) számú, valamint az ezt módosító 10/1995. (IX. 5.) számú önkormányzati rendelet.

Háry János polgármester sk.

dr.Varga Katalin körjegyző sk.

1

Módosította a 16/2009 (IX.23.) Ör, hatályos: 2009. október 1.

2

Beiktatta a 16/2009. (IX.23.) Ör. Hatályos: 2009. október 1.