Sióagárd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2014. (XII. 2.) önkormányzati rendelete

a szociális ellátások helyi szabályozásáról szóló 2/2014. ( I.20.) szóló önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2014. 12. 02- 2015. 02. 27

Sióagárd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2014. (XII. 2.) önkormányzati rendelete

a szociális ellátások helyi szabályozásáról szóló 2/2014. ( I.20.) szóló önkormányzati rendelet módosításáról

2014.12.02.

Sióagárd Község Önkormányzata Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 26. §-ában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdésének a) pontjában és Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a szociális ellátások helyi szabályairól szóló önkormányzati rendeletét - a továbbiakban: R az alábbiak szerint módosítja:

1. § R. 8. § (2) bekezdésének helyébe az alábbi rendelkezés lép:

R. 8. § (2) A Képviselő testület az önkormányzati segélyre, méltányossági közgyógyellátásra, vonatkozó hatáskörét a Szociális és Civilkapcsolati Bizottságra ruházza át.”

2. § R. 16. § (1) - (2) bekezdésének helyébe az alábbi rendelkezés lép:

„(1) R 16. § (1) A Szociális és Civilkapcsolati Bizottság a létfenntartást veszélyeztető rendkívüli élethelyzetbe került, valamint az időszakosan vagy tartósan létfenntartási gonddal küzdő személyek részére e rendeletben meghatározottak szerint önkormányzati segélyt nyújt.

(2) Az önkormányzati segély a Szociális és Civilkapcsolati Bizottság által adható juttatás. A jogosultság megállapítására, összegére, felülvizsgálatára, megszüntetésére a polgármester az Szt. és e Rendelet rendelkezéseit alkalmazza.”

3. § R. 17. § (1) bekezdésének helyébe az alábbi rendelkezés lép:

„(1) R. 17. § (1) Szociális rászorultság esetén a jogosult számára a Szociális és Civilkapcsolati Bizottság az Szt.-ben és e Rendeletében meghatározott feltételek szerint természetbeni ellátásként

a) méltányossági közgyógyellátást

b) köztemetést

c) önkormányzati segélyt nyújt.”

4. § R. 19. § (2) bekezdésének helyébe az alábbi rendelkezés lép:

R. 19. § (2) Különös méltánylást érdemlő egyedi esetben, kérelemre, a Szociális és Civilkapcsolati Bizottság a megtérítési kötelezettség alól részben vagy egészben mentesítheti az eltemettetésre kötelezett személyt.”

5. § R. 21. § (3) bekezdésének helyébe az alábbi rendelkezés lép:

R 21. § (3) Az étkeztetés iránti kérelmet a Hivatalban lehet benyújtani. Az étkeztetés iránti kérelem elbírálásáról a Szociális és Civilkapcsolati Bizottság dönt.”

6. § R. 27. §-a helyébe az alábbi rendelkezés lép:

R. 27. § A Szociális és Civilkapcsolati Bizottság az étkezés igénybevételekor írásban megállapodást köt a szolgáltatásban részesülő személlyel, illetve törvényes képviselőjével. A megállapodásban ki kell térni az Szt. 94/C. §-ában foglaltakon túl az alábbiakra is:
a) étkeztetés esetén az étkeztetés módjára,
b) szociális segítő szolgálat esetén a segítségnyújtás tartamára, időpontjára,
c) a személyi térítési díj összegére és a megfizetés időpontjára, módjára,
d) az ellátástól való távolmaradás esetén (pl. betegség, kórházi ápolás, elutazás) az előzetes bejelentési kötelezettség szabályaira,
e) az ellátás megkezdésének időpontjára,
f) az ellátás megszüntetésének eseteire vonatkozó figyelmeztetésre,
g) a döntések elleni jogorvoslat módjára.”

7. § R. 28. § (3) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:

R. 28. (3) Az étkeztetés megszüntetése a Szociális és Civilkapcsolati Bizottság hatásköre.”

8. § Ez a rendelet kihirdetése napján 8 órakor lép hatályba. Kihirdetéséről a jegyző az SZMSZ-ben meghatározottak szerint gondoskodik.