Sióagárd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2014. (II. 5.) önkormányzati rendelete

Sióagárd Község Önkormányzata 2014. évi költségvetéséről

Hatályos: 2014. 02. 05- 2023. 10. 01

Sióagárd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2014. (II. 5.) önkormányzati rendelete

Sióagárd Község Önkormányzata 2014. évi költségvetéséről1

2014.02.05.

Sióagárd Község Önkormányzatának Képviselő-testülete (a továbbiakban: képviselő-testület) Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdés f) pontjában, valamint az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény (a továbbiakban: Áht.) 23. § (1) bekezdésében foglalt felhatalmazás alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény (a továbbiakban: Mötv.) 111. §-ában és az Áht. 23. §-ban foglaltak szerint a következőket rendeli el Sióagárd Község Önkormányzata (a továbbiakban: önkormányzat) 2014. éves költségvetéséről:

1. § (1) A rendelet hatálya kiterjed a képviselő-testületre, annak bizottságára, valamint az önkormányzatra.

(2) A címrendet az 1. számú melléklet határozza meg. Az önkormányzat egy címet alkot. Alcímet alkotnak az önkormányzaton belül az igazgatási tevékenység, a szociális gondoskodás, a város- és községgazdálkodás, az egészségügyi ellátás, a közművelődési feladatok .

2. § Az önkormányzat 2014. évi költségvetési

a) kiadási főösszege 434.377 ezer forint,

b) bevételi főösszeg 434.377 ezer forint,

3. § (1) Az önkormányzat 2014. évi költségvetési bevételeinek forrásonkénti, illetve működési és felhalmozási cél szerinti részletezését, kiadási előirányzatait a 2. számú melléklet tartalmazza.

(2) Az önkormányzat 2014. évi állami támogatását jogcímenként a 3. számú melléklet tartalmazza.

4. § Az önkormányzat működési, fenntartási kiadási előirányzatait a Képviselő-testület a következők szerint hagyja jóvá:

Működési kiadások előirányzata összesen: 169.852 ezer forint,
Ebből:
1. személyi jellegű kiadások: 19.498 ezer forint,
2. munkaadókat terhelő járulékok: 5.206 ezer forint,
3. dologi, egyéb folyó kiadások: 32.398 ezer forint,
4. szociálpolitikai juttatások: 2.677 ezer forint,
5. támogatásértékű kiadások: 108.742 ezer forint,
6. tartalék: 1.331 ezer forint,

5. § Az önkormányzat felújítási és felhalmozási kiadásai összesen 264.525 ezer forint.

A felújítási és felhalmozási kiadásokból:
1. a beruházások előirányzata: 205.681 ezer forint,
2. a felújítás előirányzata: 24.919 ezer forint,
3. felhalmozási célú tartalék előirányzata: 9.358 ezer forint,
4. Előző évi pénzmaradvány felh. 1.763 ezer forint,

6. § Az önkormányzat felhalmozási kiadásait feladatonként a 6.-7. számú mellékletek tartalmazzák.

7. § Az önkormányzat költségvetését feladatonként – kötelező, önként vállalt, állami feladatok szerinti bontásban – a 8. számú melléklet tartalmazza.

8. § (1) Az önkormányzat általános tartaléka összesen: 3.094 ezer forint, fejlesztési tartaléka 9.358 ezer forint, mely a felhalmozási célra benyújtott pályázatok saját erejének finanszírozására használható fel.

9. § A működési és felhalmozási célú bevételi és kiadási előirányzatokat tájékoztató jelleggel, mérlegszerűen a 4- 5. számú mellékletek tartalmazzák.

10. § A képviselő-testület több éves kihatással járó kötelezettségek előirányzatait éves bontásban a 9. számú melléklet szerint fogadja el azzal, hogy a későbbi évek előirányzatait véglegesen az adott évi költségvetés elfogadásakor állapítja meg.

11. § (1) Az Európai Uniós támogatással megvalósuló projektek bevételeit és kiadásait, valamint az önkormányzaton kívüli ilyen projektekhez történő hozzájárulásokat a 10. számú melléklet tartalmazza.

(2) Az önkormányzat által felvett hitelállomány alakulását lejárat és eszközök szerinti bontásban a 11. számú melléklet tartalmazza.

(3) Az önkormányzat által átadott pénzeszközök, támogatásértékű kiadások összegét a 12. számú melléklet tartalmazza.

(4) Az önkormányzat által adott közvetett támogatások előirányzatát a 13. számú melléklet tartalmazza.

(5) A képviselő-testület az önkormányzat 2013. évi előirányzat felhasználási ütemtervét havi bontásban a 14. számú melléklet szerint, a likviditási ütemtervét a 15. számú melléklet szerint hagyja jóvá.

12. § (1) A Képviselő-testület a Magyarország gazdasági stabilitásáról szóló 2011. évi CXCIV. törvény (továbbiakban Stabilitási törvény) 3. § (1) bekezdésében meghatározott adósságot keletkeztető ügyletet a 2. § d) pontjában szereplő 0 ezer forint összegben szerepelteti.

13. § A képviselő-testület az önkormányzat létszám-előirányzatát:

1. 11 fő átlagos statisztikai állományi létszámban (átlaglétszámban),
- 9 fő közalkalmazott,
- 2 fő közfoglalkoztatotti átlagos állományi létszámban,
1. 9 fő az év utolsó napján foglalkoztatható záró-létszámban állapítja meg.

14. § (1) Az önkormányzat bevételi és kiadási előirányzatai év közben megváltoztathatóak.

(2) A képviselő-testület kizárólagos hatáskörébe tartozik a költségvetési rendelet módosítása.

(3) Ha év közben az Országgyűlés, a Kormány, illetve valamely költségvetési fejezet vagy elkülönített állami pénzalap az önkormányzat számára pótelőirányzatot biztosít, arról a polgármester a képviselő-testületet tájékoztatni köteles. A pótelőirányzatról a polgármester – az első negyedévet kivéve – negyedévenként köteles tájékoztatni a képviselő-testületet.

(4) A képviselő-testület legalább félévenként, szeptember 15-ig, valamint a zárszámadást megelőzően - dönt a költségvetési rendeletének pótelőirányzatok szerinti módosításáról.

(5) Az önkormányzat képviselő-testülete a kiemelt előirányzatokon belül - az előirányzatoktól az államháztartás működési rendjéről szóló 368/2011. (XII.31.) kormányrendeletben foglaltak figyelembevételével - előirányzat-módosítás nélkül is eltérhet.

15. § Az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető elemi csapás, illetőleg következményeinek az elhárítása érdekében (vészhelyzetben) a polgármester a helyi önkormányzat költségvetése körében átmeneti – az Áht. rendelkezéseitől eltérő – intézkedést hozhat, amelyről a képviselő- testület legközelebbi ülésén be kell számolnia. Ebben a jogkörében a polgármester az előirányzatok között átcsoportosítást hajthat végre, egyes kiadási előirányzatok teljesítését felfüggesztheti, a költségvetési rendeletben nem szereplő kiadásokat is teljesítheti.

16. § A polgármester pótköltségvetési rendelettervezetet terjeszt a képviselő- testület elé, ha év közben a körülmények oly módon változnak meg, hogy ezek a helyi önkormányzat költségvetésének teljesítését jelentősen veszélyeztetik. A helyi önkormányzati költségvetés teljesítése jelentős veszélyeztetésének minősül különösen, ha a működéshez szükséges felveendő hitel nagysága a korrigált nettó saját bevétel 50 %-át eléri vagy meghaladja.

17. § (1) Az önkormányzati gazdálkodás során az év közben létrejött költségvetési többletet pénzintézeti pénzlekötés útján hasznosíthatja.

(2) Az (1) bekezdés szerinti hasznosítással kapcsolatos szerződések, illetve pénzügyi műveletek lebonyolítását 10 millió forintig a képviselő-testület a polgármester hatáskörébe utalja.

A polgármester a megtett intézkedéséről a következő képviselő-testületi ülésen tájékoztatást ad.
(3) A (2) bekezdésben meghatározott összeget meghaladó költségvetési többlet felhasználásáról a képviselő-testület határozatban dönt.

18. § A közalkalmazottak cafetéria juttatásban nem részesülnek.

19. § Az Önkormányzat a saját, valamint intézményeinek belső ellenőrzéséről a külön megbízási szerződés keretében gondoskodik.

20. § A bevételek beszedésekor, kiadások teljesítésekor lehetőség szerint készpénzkímélő fizetési módokat kell alkalmazni. A pénzforgalmat elsősorban a bankszámlákon kell bonyolítani. A készpénzben történő kifizetések az alábbiak lehetnek:

1. személyi juttatásokra: megbízási díj, hó közi kifizetés, fizetési előleg, költségtérítés.

2. elszámolásra kiadott összegek,

3. készlet és kis értékű tárgyi eszköz beszerzés,

4. reprezentációs kiadások,

5. kiküldetési kiadások,

6. kisösszegű szolgáltatási kiadások,

7. társadalom- és szociálpolitikai juttatások.

21. § (1) A Képviselő- testület a polgármester működéshez szükséges forráskeretét 100.000 forintban határozza meg.

22. § (1) Ez a rendelet a kihirdetés napján lép hatályba, rendelkezéseit 2014. január 1-jétől kell alkalmazni.

(2) A rendelet kihirdetéséről helyben szokásos módon a jegyző gondoskodik.

Háry János polgármester

dr. Baranyai Eszter jegyző

1

Az önkormányzati rendeletet a Sióagárd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2023. (X. 2.) önkormányzati rendelete 2. §-a hatályon kívül helyezte 2023. október 2. napjával.