Sióagárd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2017 (VIII.1.) önkormányzati rendelete

a hivatali helyiségen és a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés engedélyezésének szabályairól

Hatályos: 2017. 08. 01- 2018. 11. 29

Sióagárd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2017 (VIII.1.) önkormányzati rendelete

a hivatali helyiségen és a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés engedélyezésének szabályairól

2017.08.01.

Sióagárd Község Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a.) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, az anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi I. törvény 96. § a) és b) pontjában kapott felhatalmazás alapján eljárva az alábbi rendeletet alkotja:

A rendelet hatálya

1. § A rendelet hatálya a Sióagárd Község Önkormányzat illetékességi területén történő házasságkötésre terjed ki.

Értelmező rendelkezés

2. § A rendelet alkalmazásában:

1. alapszolgáltatás: az anyakönyvvezető által a hivatali helyiségben, hivatali munkaidőn belül a házasságkötés térítésmentes lebonyolítása,

2. hivatali munkaidő: a Kölesdi Közös Önkormányzati Hivatal szervezeti és működési szabályzatában meghatározott munkaidő (a továbbiakban: hivatali munkaidő),

3. többletszolgáltatás: a házasságkötés hivatali helyiségen kívüli megkötése, továbbá a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés.

A házasságkötés hivatali helyisége és ideje

3. § A házasság megkötésére alkalmas hivatali helyiség: Sióagárd Község Önkormányzatának hivatalos helyiségei (7171 Sióagárd, Kossuth u. 9.) Művelődési Ház (7171 Sióagárd, Kossuth u. 1.) díszterme,

4. § Házasságot kötni hivatali munkaidőben, a rendeletben előírtak szerint lehet, az 5. §-ban foglaltak kivételével.

A hivatali munkaidőn és helyiségen kívüli engedélyezés szabályai

5. § (1) Házasságkötés minden olyan helyszínen engedélyezhető, ahol a méltó szertartáshoz szükséges feltételek biztosítottak, valamint a helyszín megfelel a jogszabályban előírt követelményeknek.

(2) A kérelemhez csatolni kell a megjelölt helyszín tulajdonosának, vagy az azzal rendelkezni jogosultnak a helyszín biztosításáról szóló nyilatkozatát, továbbá az esőhelyszín igazolását.

(3) A hivatali helyiségen kívüli, a hivatali munkaidőn túl történő házasságkötés az 1. melléklet szerinti nyomtatványon, az anyakönyvvezetőnél jelezhető, a házasságkötési szándék bejelentésével egyidejűleg.

Díjfizetési kötelezettség

6. § (1) A házasságkötés alapszolgáltatásként díjmentes. A többletszolgáltatásért díjat kell fizetni.

(2) A hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés esetén bruttó 16.000.-Ft mértékű díjat kell fizetni.

(3) A hivatali helyiségen kívüli házasságkötés esetén bruttó 25.000.-Ft mértékű díjat kell fizetni.

(4) Amennyiben a hivatali helyiségen kívüli házasságkötésre, a hivatali munkaidőn kívül kerül sor, a többletszolgáltatásért csak a (3) bekezdés szerinti díjat kell megfizetni.

(5) A díjat az engedély jogerőre emelkedését követő 8 napon belül kell Sióagárd községi Önkormányzat költségvetési számlájára befizetni, melyet az anyakönyvvezető előtt igazolni szükséges.

(6) Amennyiben a házasságkötés meghiúsulását a házasulók az anyakönyvi esemény napját megelőzően az anyakönyvvezetőnek írásban bejelentik, akkor a már megfizetett díj a befizető személy számára visszafizetésére kerül.

(7) Amennyiben házasulandó felek legalább egyike a házasságkötési szándék bejelentésekor bejelentett sióagárdi lakcímmel rendelkezik, és a lakcím a házasságkötés időpontjáig fennáll, akkor - a (8) bekezdés szerinti kivétellel - 50 % díjkedvezmény biztosítására kerül sor.

(8) A díjkedvezmény a külső helyszínen tartandó házasságkötésre nem állapítható meg.

(9) Kérelmezők a díj megfizetése alól mentesülnek, amennyiben a felek valamelyikének állapota közeli halállal fenyeget, vagy bármelyikük esetében, hivatalos okirattal igazolt mozgásképtelen állapotot okozó betegség áll fenn.

Az anyakönyvvezető részére fizetendő díj

7. §1 (1) A hivatali helyiségen kívüli, hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés esetén a közreműködő anyakönyvvezetőt bruttó 20.000.-Ft díjazás illeti meg.

Záró rendelkezés

8. § A rendelet 2017. augusztus 1. napján lép hatályba, azzal hogy rendelkezéseit a hatályba lépést követően bejelentett házasságkötési szándék alapján indult eljárásokban kell alkalmazni.

9. § Hatályba lépésével hatályát veszti a házasságkötés létesítésének hivatali helyiségen kívüli, valamint hivatali munkaidőn kívül történő engedélyezése, valamint az azokért fizetendő díjak értékéről szóló 8/2011. (IV.20.) önkormányzati rendelet.

Gerő Attila polgármester

Garai László jegyző

1

Módosította a 8/2018. (XI.30.) önkormányzati rendelet, hatályos 2019. 01.01-től.