Sióagárd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2018 (XI.30.) önkormányzati rendelete

a helyi termelői piac működéséről és üzemeltetéséről

Hatályos: 2018. 11. 30

Sióagárd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2018 (XI.30.) önkormányzati rendelete

a helyi termelői piac működéséről és üzemeltetéséről

2018.11.30.

Sióagárd Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében rögzített eredeti jogalkotói hatáskörében, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) 14. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a vásárokról, a piacokról és a bevásárlóközpontokról szóló 55/2009. (III. 13.) Korm. rendeletben foglaltak alapján a helyi termelői piac működéséről és üzemeltetéséről a következőket rendeli el:

1. Általános rendelkezések

1. § (1) A rendelet hatálya kiterjed a Sióagárd 93/8 helyrajzi számú ingatlanon – természetben a Sióagárd,Kossuth u 42/B.sz. - található helyi termelői piac (a továbbiakban: piac) fenntartására, működtetésére és használatának rendjére.

(2) A rendelet személyi hatálya a piac üzemeltetőjére, fenntartójára, a piacon kereskedelmi és értékesítési tevékenységet folyatókra és a piac területén tartózkodó magánszemélyekre, vásárlókra terjed ki.

(3) A rendelet hatálya alá tartozó piaci területeken folytatott kereskedelmi és szolgáltatási tevékenységeknek meg kell felelnie a jogszabályban előírt kereskedelmi, építésügyi, közegészségügyi, élelmiszerlánc-biztonsági, élelmiszerhigiéniai, állategészségügyi, növény-egészségügyi, környezetvédelmi, munkavédelmi és tűzvédelmi követelményeknek.

2. A piac fenntartása, üzemeltetése

2. § (1) Sióagárd Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a termelői termékekkel történő jobb ellátás érdekében e rendeletnek megfelelően helyi termelői piacot (továbbiakban: piac), valamint WC blokkot tart fenn.

(2) Sióagárd Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a piac üzemeltetésével a Sióagárd Község Önkormányzatát bízza meg. Az Önkormányzat ellátja a piac üzemeltetését: területének tisztán tartását, rendjének biztosítását, a helypénzek beszedését.

(3) A piac nyitvatartásáról, működési rendjéről, a piaci díjtételekről, a piaci árusítás szabályairól az üzemeltető jól látható helyen, hirdetményben tájékoztatja az árusokat.

(4) Az üzemeltető gondoskodik:

a) a piac területén lévő közös helyiségek tisztántartásáról,

b) a megfelelő hulladéktárló elhelyezéséről, szükség szerinti fertőtlenítéséről,

c) az odaérkező árusok melléklet szerinti nyilvántartásba vételéről és a vonatkozó jogszabályok szerinti nyilvántartásáról

d) a piac rendjének fenntartásáról, a kapcsolódó jogszabályi rendelkezések folyamatos betartásának ellenőrzéséről,

e) a helypénz beszedéséről és nyilvántartásba vételéről.

3. A piac működésének rendje és az árusítás feltételei

3. § (1) A piac helye: Sióagárd belterület 93/8 helyrajzi számú ingatlan (Kossuth u.42/B), a piac nyitvatartási ideje: naponta 6.00-13.00. óra

(2) A piac elsősorban termelői piac, a szabad helyek függvényében van lehetőség egyéb kereskedelmi tevékenység folytatására, valamint iparcikk és ruházati termékek árusítására, de elsősorban az alábbi termékek hozhatók forgalomba:

a) a saját gazdaságában előállított növényi eredetű alaptermékek (zöldség, gyümölcs, virág);

b) a saját gazdaságában előállított mezőgazdasági termékből származó, nem hő kezelt, savanyított termék és egyéb feldolgozott növényi eredetű termék;

c) méz (lépes méz);

d) saját tenyésztésű, nevelésű állatból származó tej, tejtermék, tojás;

e) darabolás nélkül vágott és belezett baromfi (tyúk, vízi szárnyas, pulyka) és nyúlfélék;

f) sertéshúsból előállított füstölt hús, étkezési zsír az élelmiszerek előállítására és forgalmazására vonatkozó külön jogszabály szerint;

g) kistermelő által a vonatkozó jogszabályi előírások szerint a gazdaságában nevelt, tulajdonában lévő sertés, juh, kecske és szarvasmarha saját gazdaságában történt feldolgozása útján előállított húskészítmények;

h) termesztett gomba.

(3) Nem árusítható olyan áru, melynek forgalmazását a fenti hivatkozott törvények külön engedélyhez kötik (pl. permetszer, közbiztonságra veszélyes eszköz stb.)

(4) A piacon mind az árusok, mind pedig a vásárlók kötelesek a közegészségügyi rendelkezéseknek megfelelően tisztán tartani, mindennemű szemetet, hulladékot összegyűjteni és azt a kijelölt hulladékgyűjtőkbe elhelyezni.

(5) Szabad helynek az 1. és 2. számú asztal 08.00 óráig akkor sem tekinthető, ha azt helyi termelő nem foglalta el.

4. § (1) A helykiosztásnál előnyt élveznek a sióagárdi illetőségű termelők.

(2) A helypénz összege alkalmanként 1.000,- Ft, mely az ÁFA-t tartalmazza. Sióagárdi termelő mentesül a helypénz fizetése alól.

(3) Aki a piacon engedély nélkül foglal el árusítóhelyet, és azt felszólítására sem hagyja el, legfeljebb 6 hónapra a piacról kitiltható. A kitiltás ismételt szabályszegés esetén ismételten alkalmazható.

5. § (1) A piac nyitvatartási idején túl annak használatára Sióagárd Község Önkormányzata Képviselő-testületének a közterületek használatának rendjéről és feltételeiről szóló önkormányzati rendelet szabályait kell alkalmazni.

(2) Az e rendeletben a piac rendjét illetően rögzített előírások a közösségi együttélés alapvető szabályait képezik, így azok megszegése szabályszegésnek minősül, mely – magasabb szintű jogszabály eltérő rendelkezésének hiányában – a közösségi együttélés alapvető szabályairól és megszegésük jogkövetkezményeiről szóló önkormányzati rendeletben foglaltak szerint eljárás keretében százötvenezer forintig terjedhető közigazgatási bírsággal sújtható.

(3) A rendeletben nem szabályozott kérdések és szankciók tekintetében a kereskedelemről szóló törvény, valamint a vonatkozó egyéb jogszabályok az irányadók.

4. Záró rendelkezések

6. § (1) E rendelet 2018.december 1-én lép hatályba, előírásait a hatályba lépéstől kell alkalmazni.

(2) E rendelet az Európai Parlament és a Tanács belső piaci szolgáltatásokról szóló 2006/123/EK irányelvében megfogalmazottakkal összhangban készült.

Gerő Attila polgármester

dr. Herczig Hajnalka jegyző