Sióagárd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2020 (III.16.) önkormányzati rendelete

a 2020. évi költségvetéséről 2020-03-16-tól

Hatályos: 2020. 03. 16- 2021. 05. 30

Sióagárd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2020 (III.16.) önkormányzati rendelete

a 2020. évi költségvetéséről 2020-03-16-tól

Sióagárdi Községi Önkormányzat Képviselő-testülete a Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdés f) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a helyi önkormányzatok és szerveik, a köztársasági megbízottak, valamint az egyes centrális alárendeltségű szervek feladat-és hatásköreiről szóló 1991. évi XX. törvény 138. § (1) bekezdés d) pontjának felhatalmazása alapján a következőket rendeli el:

1. A rendelet hatálya

1. § (1) A rendelet hatálya a Képviselő-testületre, az önkormányzat irányítása alá tartozó költségvetési szervekre (intézményekre), illetve az önkormányzat nem intézményként működő feladataira terjed ki.

2. A költségvetés bevételei és kiadásai

2. § (1) A képviselő-testület az önkormányzat 2020. évi költségvetését:323 337 574 Ft nettó költségvetési bevétellel 426 691 760 Ft nettó költségvetési kiadással 103 354 186 Ft költségvetési hiánnyal, amelyből 16 308 383 Ft működési és 87 045 803 Ft felhalmozási hiánnyal állapítja meg.

(2) A költségvetési hiány belső finanszírozásának érdekében a képviselő-testület elrendeli:

  • a) az előző év költségvetési maradványából működési célra 17 369 337 Ft,
  • b) felhalmozási célra 60 384 849 Ft felhasználását.

(3) A költségvetési hiány belső finanszírozással nem fedezett 25 600 000 Ft összegre képviselő-testület hosszú lejáratú hitelt kíván felvenni pénzügyi vállalkozástól (pénzintézettől).

(4) A képviselő-testület a zavartalan pénzügyi működés, illetve a nyertes pályázatok esetleges önrészének biztosítása érdekében a költségvetési kiadásokból 2 121 771 Ft általános tartalékot képez. Az általános tartalék felhasználásáról a döntés jogát a képviselő-testület magának tartja fenn.

(5) Az (1) bekezdésben megállapított a költségvetési bevételeketés kiadásokat, valamint a finanszírozási bevételeket és kiadásokat az államháztartás számviteléről szóló 4/2013.(I.11.) Korm. rendelet 15. melléklete szerinti rovatcsoportok és rovatok szerinti bontását önkormányzati szintre összesítve a rendelet 1. melléklete, intézményenként és rovatcsoportonként a rendelet 3. melléklete tartalmazza.

3. A költségvetés részletezése

3. § A költségvetési bevételek és kiadások egyenlegét működési és felhalmozási cél szerinti bontásban önkormányzati szinten a rendelet 2 melléklete tartalmazza.

4. § Sióagárd Község Önkormányzata bevételeinek és kiadásainak rovatcsoportok és rovatok szerint bontását a rendelet 4. melléklete tartalmazza.

5. § Sióagárdi Kisfecskék Óvoda és Mini Bölcsőde bevételeinek és kiadásainak rovatcsoportok és rovatok szerint bontását a rendelet 5. melléklete tartalmazza.

6. § Sióagárd Község Konyhája bevételeinek és kiadásainak rovatcsoportok és rovatok szerint bontását a rendelet 6. melléklete tartalmazza.

7. § Sióagárd Község Önkormányzata beruházásait és felújításait rendelet 7. melléklete tartalmazza.

8. § Sióagárdi Kisfecskék Óvoda és Mini Bölcsőde beruházásait és felújításait a rendelet 8. melléklete tartalmazza.

9. § Sióagárd Község Konyhája beruházásait és felújításait a rendelet 9. melléklete tartalmazza.

10. § A képviselő-testület az önkormányzat engedélyezett létszámkeretét összevontan a rendelet 10. melléklete, intézményenkénti bontásban a rendelet 11. melléklete szerint hagyja jóvá.

11. § Bevételeket és kiadásokat kötelező, önként vállalt és állami (államigazgatási) feladatok bontásban önkormányzati szinten összevontan a rendelet 12. melléklete, intézményenkénti bontásban a rendelet 13. melléklete tartalmazza.

12. § Az önkormányzatnak adósságot keletkeztető ügyletekből és kezességvállalásokból fennálló kötelezettségeit a rendelet 14. melléklete tartalmazza.

13. § Az önkormányzat saját bevételeinek részletezését az adósságot keletkeztető ügyletből származó tárgyévi fizetési kötelezettség megállapításához a rendelet 15.melléklet tartalmazza.

4. Költségvetési mérlegek és kimutatások

14. § Az önkormányzat több éves kihatással járó kötelezettségeit (kötelezettségvállalásait) összevontan az 1. melléklet, valamint intézményenként a 4., 5., és 6. melléklet tartalmazza a költségvetésről szóló tájékoztatók, illetve a zárszámadás során.

15. § Az önkormányzat hosszú távú elkötelezettségekkel nem rendelkezik.

16. § Az önkormányzat nyújtott hitelekkel és kölcsönökkel nem rendelkezik.

17. § Az önkormányzat által nyújtott közvetett támogatásokat a 17. melléklet tartalmazza.

5. A költségvetés végrehajtására vonatkozó szabályok

18. § Az önkormányzat gazdálkodásának biztonságáért a képviselő-testület, a gazdálkodás szabályszerűségéért a polgármester a felelős.

19. § (1) Az önkormányzat költségvetésében jóváhagyott kiadási előirányzatok közötti átcsoportosításra a képviselő-testület lehetőséget biztosít a polgármester részére.

(2) A költségvetési szerv vezetője a kiadási előirányzatok között a kiemelt előirányzatok módosítása nélkül saját hatáskörben átcsoportosíthat.

(3) A rendelet módosításáról a képviselő-testület az (1) és (2) bekezdésben végrehajtott előirányzat változások miatt a polgármester előterjesztése alapján dönt.

20. § Az Őcsényi Közös Önkormányzati Hivatal munkaköri leírásában kijelölt gazdálkodási-pénzügyi előadója e rendelet 16. mellékletében foglalt adatlapon köteles az aktuális tartozásállományról adatot szolgáltatni minden hónap 10. napjáig a polgármester részére.

6. A költségvetés végrehajtásának ellenőrzése

21. § A költségvetés végrehajtását a települési önkormányzat által megbízott belső ellenőr, illetve az erre felhatalmazott szervek ellenőrizhetik. Az ellenőrzés tapasztalatairól a polgármester a zárszámadási rendelet előterjesztésekor köteles a képviselő-testületet tájékoztatni.

7. Finanszírozási célú pénzügyi műveletekkel kapcsolatos hatáskörök

22. § A képviselő-testület felhatalmazza a polgármestert, hogy az átmenetileg szabaddá váló pénzeszközöket tartós betétként lekösse. A lekötésről a képviselőket a soron következő testületi ülésen tájékoztatni kell.

23. § A rendelet 2. § (3) bekezdésében meghatározott hitelfelvétel feltételeiről a képviselő-testület külön határozatban dönt.

8. Záró és egyéb rendelkezések

24. § (1) Ez a rendelet kihirdetést követő napon lép hatályba. Rendelkezéseit azonban 2020. január 1-től kell alkalmazni.

(2) A rendelet kihirdetéséről a jegyző gondoskodik.

Gerő Attila s. k. polgármester

Balogh Györgyi s. k. jegyző

1-17.. melléklet 1-

Mellékletek

2/2020. (III.16.) ör. melléklete