Sióagárd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2015 (III.1.) önkormányzati rendeletének indokolása

A SZOCIÁLIS ELLÁTÁSOK HELYI SZABÁLYOZÁSÁRÓL 2015-03-01-tól

Hatályos: 2015. 03. 01

A SZOCIÁLIS ELLÁTÁSOK HELYI SZABÁLYOZÁSÁRÓL 2015-03-01-tól

Általános indokolás

A szociális ellátások helyi szabályainak újra szabályozására azért van szükség, mert az országgyűlés a 2014.évi XCIX. törvény 70. § (1) bekezdésével 2015.március 1-i hatálybalépéssel módosította a helyi önkormányzat képviselő-testülete hatáskörét, és új ellátási formát vezetett be, a települési támogatást. A szociális szolgáltatások szabályai nem változtak. Mivel a felhatalmazó rendelkezés is változott, a jogalkotási törvény szabályai szerint nem lehet rendelet módosítással megoldani a változásokat, hanem új rendeletet kell alkotni.

Részletes indokolás

Az 1/A–24. §-hoz

Bevezető a felhatalmazó rendelkezéseket tartalmazza.

1-7. § A rendelet hatálya, eljárási rendelkezések a korábbiak szerintiek.

8. § A települési és rendkívüli települési támogatás bevezetése.

9. § A lakókörnyezet korábbiak szerinti rendezettségét határozza meg.

10. § A települési támogatás nyújtásának álatalános szabályait határozza meg. Nevesíti a négy különösen fontos támogatási területet.

11. § A települési támogatás feltételeit határozza meg. A települési támogatás adható támogatás, nem jár! A jövedelem határ az öregségi nyugdíjhoz kötött. Az egy főre eső jövedelem nem haladhatja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegét, egyedülálló esetén annak 150%-át.

Különös méltánylást érdemlő esetben a jövedelem határok átléphetők. Különös méltánylást érdemlő eset az elemi csapás és a természeti katasztrófa.

A legmagasabb összege az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összege, különös méltánylást igénylő esetben tízszerese. A havi rendszerességgel megállapított ellátásra is ezek a határok érvényesek.

A lakhatáshoz kapcsolódó támogatás egy főre eső összege 1000-2000.-Ft/fő közé eshet, egyedülálló esetén 2000.-Ft.

Hozzátartozó ápolása jogcímen jövedelem nélküli személy kaphat támogatást, ha az ápolt jövedelme 50eFt alatt van, és a háziorvos igazolja az ápolásra való rászorultságot.

A települési összegkiadások miatt csak természetbeni ellátás állapítható meg, hogy a támogatás valóban csak a támogatási célra legyen felhasználható.

Az egyéb jogcímen adott támogatás is adható részben vagy egészben természetbeni ellátás formájában.

12. § Rendkívüli települési támogatást a képviselő-testület a Szoctv. feltételei szerint biztosíthat. Ennek a határkörnek a gyakorlását a polgármesterre ruházza át.

13-14. § A természetben nyújtott ellátás, a köztemetés a Szoctv. szerint biztosítandó.

15-24. § A szociális szolgáltatások szabályai a korábbiakhoz képest nem változnak.