MEDINA KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATI KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 13/2013. (VIII. 19.) ÖNKORMÁNYZATI RENDELETE

A HIVATALI HELYISÉGEN KÍVÜL ÉS HIVATALI MUNKAIDŐN KÍVÜL TÖRTÉNŐ HÁZASSÁGKÖTÉS ENGEDÉLYEZÉSÉNEK FELTÉTELEIRŐL ÉS DÍJAIRÓL

Hatályos: 2013. 08. 19

MEDINA község ÖnkormányzatI képviselő-testületének

13/2013. (VIII. 19.) önkormányzati rendelete

a hivatali helyiségen kívül és hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés engedélyezésének

feltételeiről és díjairól

Medina Község Önkormányzat Képviselő-testülete az anyakönyvekről, a házasságkötési eljárásról és a névviselésről szóló, 1982. évi 17. törvényerejű rendelet  42/A. §-ának (4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdésének a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

Általános rendelkezések

1.§

A rendelet hatálya a Medina Község Önkormányzat közigazgatási területén történő házasságkötési eljárás (a továbbiakban: anyakönyvi esemény) során e rendeletben megjelölt szolgáltatásokat igénybe vevőkre, illetve a Kölesdi Közös Önkormányzati Hivatalnál (a továbbiakban: Közös Hivatal) közszolgálati jogviszonyban álló, Medina község közigazgatási területén eljáró anyakönyvvezetőkre terjed ki.

2.§

(1) E rendelet alkalmazásában:

  1. a.) hivatali helyiség: Kölesdi Önkormányzati Hivatal Medinai Kirendeltsége által biztosított helyiség: Medina Községháza földszinti tanácsterem (7057 Medina, Kossuth utca 59.)
  2. b.) alapszolgáltatás: az anyakönyvi eseményen az anyakönyvezető közreműködése, jogszabályban rögzített hivatalos szöveg és eljárás,
  3. c.) ünnepi szertartás: az anyakönyvi eseményen az anyakönyvvezető által tartott ünnepi köszöntő, gyűrűcsere ceremónia, zeneszolgáltatás, közös gyertyagyújtás, szülők köszöntése, pezsgős koccintás.

(2) Az önkormányzat illetékességi területén hivatali helyiségen kívüli házasságkötésnek minősül minden olyan házasságkötés, melynek helyszíne az (1) bekezdés a) pontjában foglaltaktól eltér.

3.§

A hivatali helyiségen és hivatali munkaidőn kívüli házasságkötés engedélyezésének feltételei

  1. (1) Hivatali helyiségen kívüli házasságkötést a jegyző az anyakönyvi eljárást szabályozó jogszabályokban meghatározott hatáskörében abban az esetben engedélyezheti, ha a házasulandók a házasságkötési eljárásban a házasságkötési szándék bejelentésével egyidejűleg beterjesztett hivatali helyiségen kívüli házasságkötésre irányuló kérelmükhöz csatolják azon írásbeli nyilatkozatukat, melyben vállalják az anyakönyvi eljárást szabályozó hatályos jogszabályban a hivatali helyiségen kívüli házasságkötésben az anyakönyvvezető közreműködéséhez előírt követelmények maradéktalan teljesítését.
  2. (2) A választott helyszínnek meg kell felelnie a munkavédelmi jogszabályokban a biztonságos munkavégzéshez előírt követelményeknek. Az (1) bekezdés szerinti nyilatkozatban ezen követelmény teljesülésére is ki kell térni.
  3. (3) Amennyiben az anyakönyvvezető a helyszínnek az engedélyezési eljárás során történő megtekintése alkalmával meggyőződik arról, hogy a házasulandók által tett nyilatkozatban foglaltak nem teljesülnek, úgy az anyakönyvvezető a választott hivatali helyiségen kívüli helyszínen történő házasságkötésben való részvételre az anyakönyvi eljárást szabályozó jogszabályok szerint nem kötelezhető, az erre irányuló kérelmet el kell utasítani. Ilyen esetben a házasságkötés helyszínéül az anyakönyvvezető illetékességi területén található hivatali helyiség szolgál. Erre a nyilatkozattétel előtt a házasulandók figyelmét fel kell hívni.
  4. (4) Ha az engedély kiadását követően merül fel olyan körülmény, ami a kérelem elutasítását vonta volna maga után, és azt a házasságkötést megelőző napon sem küszöbölik ki, a házasságkötést az anyakönyvvezető illetékességi területén található hivatali helyiségben kell megtartani. Erre a nyilatkozattétel előtt a házasulandók figyelmét fel kell hívni.
  5. (5) Hivatali helyiségen kívül, szabad téren tartandó anyakönyvi esemény esetén fedett helyiségnek is rendelkezésre kell állnia.

4.§

  1. (1) A hivatali munkaidőn kívüli házasságkötés engedélyezése iránti kérelmet a házasságkötési szándék bejelentésével egyidejűleg kell beterjeszteni az anyakönyvvezetőnél.
  2. (2) Nem tartható hivatali munkaidőn túl házasságkötés
  1. a.) ha annak e rendeletben meghatározott díját nem fizették meg,
  2. b.) az anyakönyvi eljárást szabályozó hatályos jogszabályban meghatározott napokon,
  3. c.) hivatali munkanapokon 7 óra előtt és 18 óra után,
  4. d.) hivatali munkanapnak nem minősülő napokon 10 óra előtt és 18 óra után,
  5. e.) a választást, népszavazást megelőző napokon, a választás, népszavazás napján, valamint a választást, népszavazást követő napon.
  1. (3) A (2) bekezdés e) pontjában foglaltaktól eltérően, amennyiben a házasságkötés időpontjának kitűzése a választás, népszavazás kitűzését megelőzően megtörtént, úgy a házasságkötést - a házasulandók kérésének megfelelő - hivatali helyiségen kívüli helyszínen kell megtartani. A házasulandókat ez esetben is terheli a 3. § szerinti nyilatkozattételi kötelezettség, kivéve, ha a házasságkötés helyszínéül Medinán a 2. §-ának (1) bekezdése a) pontja szerinti helyszínt választották vagy választják.
  2. (4) Hivatali munkanap és hivatali munkaidő alatt az alábbiakat kell érteni:
  • hétfőtől csütörtökig: 730-1600
  • pénteken:                   730-1230
  1. (5) A (4) bekezdésben foglaltaktól eltérően kivételesen hivatali munkanapnak minősülhetnek egyes szombati napok is, ha a foglalkoztatás politikáért felelős miniszter külön jogszabályban munkanapnak jelöli ki azokat. Ilyen esetekben a hivatali munkaidő az adott szombati napon ledolgozandó hétköznapi munkaidőnek megfelelő időtartam.

5.§

Díjfizetési kötelezettség

  1. (1) A hivatali helyiségen kívüli házasságkötésért fizetendő díjakat e rendelet melléklete tartalmazza.
  2. (2) A hivatali munkaidőn kívüli házasságkötésért fizetendő díjakat e rendelet melléklete tartalmazza.
  3. (3) Az anyakönyvvezető hivatali helyiségben és hivatali munkaidőben történő anyakönyvi eseményen való közreműködése alapszolgáltatással díjmentes.
  4. (4) Az (1) és (2) bekezdés szerinti díjat a hivatali helyiségen kívüli, illetve hivatali munkaidőn kívüli házasságkötés engedélyezéséről szóló határozat kézhezvételétől számított 8 napon belül kell megfizetni. A befizetés történhet az önkormányzat költségvetési elszámolási számlájára átutalással illetve készpénzben az önkormányzat pénztárába.
  5. (5) Az anyakönyvvezető hivatali helyiségen kívül, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő anyakönyvi esemény megtartásáért a házasulók az (1)-(2) bekezdésben meghatározott díjat kötelesek fizetni, kivéve, ha a hivatali helyiségen kívüli anyakönyvi eseményre rendkívüli körülmény miatt került sor.
  6. (6) Díjat csak egy jogcím után kell megfizetni a házasulandóknak akkor is, ha mindkét jogcím (hivatali helyiségen kívüli, illetve hivatali időn kívüli házasságkötés) fennáll.
  7. (7) A (5) bekezdésben meghatározott rendkívüli körülménynek minősül különösen, ha valamelyik féltől mozgáskorlátozottsága, egészségi állapota, kora miatt nem várható, hogy segítség nélkül az anyakönyvvezető hivatali helyiségében megjelenjék.

6.§

Záró rendelkezések

(1)  Ez a rendelet a kihirdetés napján lép hatályba. Hatályba lépésével egyidejűleg hatályát veszti Medina Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2011.(IX.1.) önkormányzati rendelete a hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés, illetve a bejegyzett élettársi kapcsolat létesítése díjairól.

(2)   A rendelet kihirdetéséről a helyben szokásos módon a jegyző gondoskodik.

             Vén Attila                                                     dr. Baranyai Eszter

                        polgármester                                                            jegyző

Záradék:

A rendelet kihirdetésre került:

Medina, 2013. augusztus 19.

                                                                                   dr. Baranyai Eszter

                                                                                           jegyző


1. melléklet 

a 13/2013. (VIII. 19.) önkormányzati rendelethez

  1. 1. A hivatali helyiségen kívüli házasságkötés díja                                10.000 Ft + ÁFA
  2. 2. A hivatali munkaidőn kívüli házasságkötés díja                              10.000 Ft + ÁFA

  1. 3. Az anyakönyvi eseményen közreműködő anyakönyvvezetőt választása szerint a köztisztviselők jogállásáról szóló törvényben meghatározott szabadidő egésze, vagy része helyett 1. és 2. pont szerinti díjból bruttó 10.000 Ft díjazás illeti meg.