Medina Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2014 (V.3.) önkormányzati rendelete

A HELYI JELENTŐSÉGŰ VÉDETT TERMÉSZETI TERÜLETTÉ ÉS ÉRTÉKKÉ NYILVÁNÍTÁSRÓL

Hatályos: 2014. 05. 03

MEDINA KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK

6/2014. (V.3.) ÖNKORMÁNYZATI RENDEKETE

A helyi jelentőségű védett természeti területté

és értékké nyilvánításról

Medina Községi Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikke (1) bekezdés a) pontjában és a természet védelméről szóló 1996. évi LIII. törvény 24. § (1) bekezdésének b) pontjában kapott felhatalmazások alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 12. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva következőket rendeli el a helyi jelentőségű védett természeti területekről:

1.  §

A rendelet célja

Jelen rendelet célja, hogy

  1. a kiemelt oltalmat igénylő földtani, víztani, növénytani, állattani, tájképi és kultúrtörténeti szempontból vagy más közérdekből védelemre érdemes helyi jelentőségű természeti területek és emlékek körét megállapítsa, és ezen területeket vagy emlékeket védetté nyilvánítsa,
  2. jogi eszközöket biztosítson a természetvédelem helyi szintű szabályainak megállapításával a község területén található természeti területek és emlékek megőrzéséhez és fenntartható fejlesztéséhez,
  3. elősegítse a helyi jelentőségű természeti területek és emlékek jellegzetességeinek, növény- és állatvilágának, földtani, víztani, valamint tájképi és kultúrtörténeti értékeinek megőrzését, illetve kutatását, oktatási és ismeretterjesztési célú hasznosítását,
  4. előmozdítsa a lakosság bevonását a helyi jelentőségű természeti területek és emlékek hatékony megőrzésébe és a széleskörű szemléletformálásba.


2. §

A rendelet hatálya

(1) A természetvédelmét szabályozó országos hatályú jogszabályokban foglaltakon túlmenően e rendeletben meghatározott természetvédelemi szabályokat kell alkalmazni a Medina község közigazgatási területén az országos védelem alatt nem álló, más jogszabály vagy a jelen rendelet által helyi védettség alá helyezett természeti területekre, emlékekre és védőterületeikre.

(2) Medina Község Önkormányzati (a továbbiakban: Önkormányzat) Képviselő-testülete (a továbbiakban: Képviselő-testület) jelen rendelettel helyi védettség alá helyezi a rendelet 1. mellékletében felsorolt természeti területeket és emlékeket.


3. §

Alapfogalmak

  1. A helyi jelentőségű természeti védelem fajtái:
    a) természetvédelmi terület
    b) természeti emlék

(2) E rendelet alkalmazásában:

  1. helyi jelentőségű védett természeti terület/emlék: a Képviselő-testület által rendeletben védetté nyilvánított helyi jelentőségű természetvédelmi terület és emlék.
  2. védőövezet: a védett emlékek közvetlen közelében található azon terület vagy területek, amelyen bekövetkező változások alapvetően és közvetlenül befolyásolják a védett érték állapotát.
  3. természetvédelmi kezelés: a védett természeti emlékek felmérését, nyilvántartását, dokumentálását, megóvását, őrzését, fenntartását, bemutatását, helyreállítását célzó valamennyi tevékenység.


4. §

A helyi védelem irányítása

(1)A helyi védelem irányítása a Képviselő-testület hatáskörébe tartozik.

(2)A helyi védelem szakigazgatási, hatósági és szakhatósági feladatait a jegyző látja el.

(3)A helyi védelmi javaslatokhoz és fenntartási munkákhoz a helyi társadalmi szervezetek segítségét is igénybe kell venni.


5. §

Védetté nyilvánítás és a helyi védelem megszüntetése

(1)A védetté nyilvánításról és a védelem megszüntetéséről a Képviselő-testület rendelettel dönt.

(2)Védelem alá helyezés vagy védelem megszüntetés bármely magánszemély, jogi személy vagy jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet kezdeményezésére, illetve hivatalból indulhat el. Az erre vonatkozó javaslatokat a jegyzőhöz kell benyújtani. A javaslatnak tartalmaznia kell:

  1. a helyi jelentőségű természeti terület, emlék leírását, megnevezését,
  2. a pontos hely megjelölését (utca, házszám, helyrajzi szám),
  3. a helyszínrajzot és/vagy fényképfelvételt,
  4. a kezdeményezés indokolását.

(3)A védetté nyilvánítási eljárást a bejelentés, illetve javaslat jegyző általi kézhezvételét követő 30 napon belül meg kell kezdeni.

(4)A védetté nyilvánítást, illetve a védelem megszüntetését megelőzően a kezdeményezőnek értékvizsgálatot (természeti emlékek felmérése) kell készíteni, amely során tisztázni kell, hogy a természeti terület vagy emlék helyi védelme indokolt-e, milyen intézkedések szükségesek a védelem céljának megvalósításához, a védelem ellátásához szükséges feltételek adottak-e.

(5)A védetté nyilvánítási eljárást a Ttv. 22-27. § vonatkozó rendelkezései alapján kell lefolytatni.

(6)A védetté nyilvánítás előkészítéséről  a körjegyző gondoskodik, a javaslatot véleményezik:

a)az érintett terület vagy objektum tulajdonosa, kezelője,

b)a helyi társadalmi szervezetek.

c)az illetékes Nemzeti Park Igazgatóság,

d)a védett érték  területén illetékes hatóságok.

(7)A védetté nyilvánítást megelőzően a körjegyző a terület védetté nyilvánításának indokoltságát alátámasztó iratok megküldésével megkeresi az illetékes Nemzeti Park Igazgatóságot, hogy nyilatkozzon arról, kívánja-e a terület országos jelentőségű védett természeti területté nyilvánítását. A védettség feloldása esetén is ki kell kérni a Nemzeti Park Igazgatóság véleményét.

(8)A jegyző a védetté nyilvánítás előkészítése során az érdekeltek álláspontjának megismerése érdekében egyeztető megbeszélést tarthat. A tárgyalásról jegyzőkönyvet kell készíteni, s azt a javaslat szövegével a helyben szokásos módon közzé kell tenni.

(9)Amennyiben az előkészítés során nem merül fel a védetté nyilvánítást zavaró, vagy kizáró ok, a jegyző előterjesztést készít a képviselőtestület részére.

(10)A helyi védelem alá helyezésről vagy védelem megszüntetéséről írásban kell értesíteni:

a)  az érték tulajdonosát, valamint a tulajdoni lapon feltüntetett haszonélvezeti és
      egyéb jogosultságokkal rendelkezőket,

b)   a földhivatalt,

c)   az illetékes Nemzeti Park Igazgatóságot,

  1. a Dél-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőséget
  2. a KvVM Természetvédelmi Hivatalát,
  3.  az érintett utak, vízfolyások, közművek üzemeltetőjét, kezelőjét,
  4. az építésügyi hatóságot,
  5. a kezdeményezőt (aki a védelem alá helyezést indítványozta),
  6. tájékoztatást kell küldeni a Tolna Megyei Önkormányzat Hivatalának.

(11)A védett természeti területté vagy emlékké nyilvánítás tényének az ingatlan-nyilvántartásba történő bejegyzését a védettséget kimondó rendelet hatályba lépése után helyi természetvédelmi hatóság kezdeményezi. A bejegyzés esetleges elmaradása a védettség hatályát nem érinti.


6. §

A védett természeti területek és emlékek jelölése

(1)  A védelmet jelölő táblán fel kell tüntetni

  1. a védett természeti terület vagy emlék megnevezését,
  2. a védettség tényét („Természetvédelmi terület”, „Természeti emlék”)
  3. védelem alá helyezés idejét.

(2) A védelmet jelölő táblákat a védett természeti terület/emlék határainál kell elhelyezni.

(3) A táblák elkészíttetése, kihelyezése az Önkormányzat, karbantartása a védett terület vagy emlék természetvédelmi kezelőjének feladata.




7. §

A védett természeti területek és emlékek nyilvántartása

(1) A helyi természeti védelem alatt álló területekről és emlékekről a jegyzőnek nyilvántartást kell vezetni, és gondoskodni kell a nyilvántartás folyamatos karbantartásáról.

(2) A nyilvántartásnak tartalmaznia kell:

  1. a védett természeti terület, illetve emlék érték leírását, pontos helyét (helyrajzi szám), tulajdonosát, használóját,
  2. fényképet, helyszínrajzot,
  3. a védelem típusának megjelölését,
  4. a védelmet megállapító rendelet számát,
  5. a védett természeti terület, illetve emlék védelme indokainak rövid, szakszerű leírását,
  6. a védett természeti terület, illetve emlék kezelőjét,
  7. az ellenőrzések tapasztalatait és a megtett intézkedéseket.


8. §

A védett természeti területek és emlékek fenntartása, karbantartása

(1) A védett természeti területek és emlékek megóvása a település minden polgárának és minden szervezetnek kötelessége.

(2) A helyi jelentőségű védett természeti területek és emlékek megóvásáról, őrzéséről, fenntartásáról, helyreállításáról fő szabályként az önkormányzat gondoskodik. E feladat ellátásával

  1. az önkormányzat tulajdonában álló területeken a terület mindenkori kezelőjét, ennek hiányában a tényleges használóját,
  2. nem önkormányzati tulajdonú területeken a terület mindenkori tulajdonosát, vagyonkezelőjét vagy használóját kéri fel e feladat ellátására.

(3) A tulajdonos (vagyonkezelő, használó) köteles kártalanítás ellenében tűrni a természetvédelmi hatóságnak a helyi jelentőségű védett természeti területek és emlékek oltalma, tudományos megismerése vagy bemutatása érdekében végzett tevékenységét.

(4) A tulajdonos (vagyonkezelő, használó) köteles tűrni, hogy a természetvédelmi hatóság a helyi jelentőségű védett természeti területek és emlékek oltalma, tudományos megismerése érdekében ingatlanát időszakosan használja, de csak olyan mértékben, hogy az a tulajdonos (vagyonkezelő, használó) mindennapi életvitelét nem zavarhatja.

(5) Ha a védelem érdekei megkövetelik, a természetvédelmi hatóság elrendelheti a helyi jelentőségű védett természeti területek és emlékek megóvására vonatkozó kötelezettség teljesítését.

9. §

A természeti emlékek védőövezete

(1) A helyi jelentőségű védett természeti emlékek termőterülete védőövezetnek tekintendő. A védőövezet a törzs és a lombkorona széle által meghatározott terület függőleges vetülete körben 2 méterrel megnövelve.

(2) A védőövezeten belül tilos a talajt vízzáró burkolattal fedni és a védőövezetem belül mély-és magasépítési munkát végezni. Amennyiben a védőövezeten belül már létezik burkolat, építmény vagy közművezeték, úgy a védőövezet betartása azok cseréjekor, felújításakor, átalakításakor érvényes.


10. §

A védett természeti területek és emlékek kezelésének anyagi alapja

(1) A védett természeti területek és emlékek megóvását, őrzését, fenntartását, kezelését, valamint helyreállítását – a természetvédelmi hatósági jogkör gyakorlójának irányításával – a természetvédelmi terület vagy emlék tulajdonosa, kezelője látja el.

(2) Jelen rendeletben meghatározott, a rendes gazdálkodás körébe tartozó tevékenység anyagi fedezetét a természetvédelmi terület vagy emlék tulajdonosa, kezelője biztosítja. A rendes gazdálkodás körét meghaladó, a természet értékeinek megóvását szolgáló feladatok ellátásának anyagi fedezetét az Önkormányzat éves költségvetésében kell előirányozni.

(3) Az Önkormányzat a helyi jelentőségű védett természeti területek és emlékek fenntartásához az e célból meghirdetett pályázat útján hozzájárulhat. A hozzájárulás mértékét, a pályázat kiírásának, benyújtásának és elbírálásának rendjét évente, a tárgyévi költségvetéssel egyidejűleg kell meghatározni.

(4) A természetvédelmi hatóság részéről kiszabott bírságokból befolyt összeget az érintett természeti terület vagy emlék kezelésére, fenntartására, helyreállítására kell fordítani.


11. §

Általános természetvédelmi előírások

(1) A helyi jelentőségű védett természeti területek illetve emlékek védelme érdekében a Ttv. és vonatkozó egyéb országos  jogszabályok előírásain túlmenően az alábbi szabályok betartása kötelező:

  1. tilos a tűzgyújtás, kivéve, ha azt az illetékes hatóságok a természetvédelmi hatóság egyetértésével rendeli el;
  2. tilos a forgalom elől elzárt, szilárd burkolattal el nem látott útnak nem minősülő
    területekre gépjárművel behajtani, illetve az útként nyilvántartott ingatlan szilárd burkolattal el nem látott területén gépjárművel megállni és várakozni;
  3. tilos a természetvédelmi területeket és emlékeket érintő útszakaszokon az út téli
    csúszásmentesítését a fákat károsító módon végezni;
  4. tilos a természetvédelmi területeket és emlékeket érintően a fák gallyazását, csonkolását önkormányzati engedély nélkül elvégezni, tilos a gallyazást a természeti értékek sérelmével elvégezni;
  5. tilos egyéb, a természetvédelmi területet és emléket bármilyen módon veszélyeztető, illetve károsító tevékenység végzése.

(2) A természetvédelmi területekre és emlékekre vonatkozó egyéb előírások tekintetében a helyi jelentőségű természetvédelmi terület vagy emlék természetvédelmi kezelési tervében foglaltakat kell alkalmazni.

(3) Azon természeti területek és emlékek, amelyek vonatkozásában természetvédelmi kezelési terv nem készült, illetve a természetvédelmi kezelési tervben nem szabályozott kérdésekben a Ttv., illetve vonatkozó egyéb országos hatályú jogszabály rendelkezéseit kell megfelelően alkalmazni.

(4) Azokra a helyi jelentőségű védett természeti területekre és emlékekre, melyek nem rendelkeznek kezelési tervvel, e rendelet hatálybalépését követő 5 éven belül Medina Község Önkormányzata kezelési tervet készíttet.

(5) A helyi jelentőségű védett természetvédelmi területek és emlékek természetvédelmi kezelési tervét legalább 10 évenként felül kell vizsgálni.


12. §

A védett természeti területek és emlékek állapotának felülvizsgálata

(1) Az Önkormányzat jogosult a védett természeti terület és emlék állapotára vonatkozóan tájékozódni, és ellenőrizni, hogy a terület tulajdonosa illetve, kezelője jelen rendelet és a kezelési terv alapján kezeli a természetvédelmi területet és értéket.
(2) A helyi jelentőségű védett természeti területek és emlékek állapotát és annak változásait folyamatosan figyelemmel kell kísérni. A folyamatosan végzett vizsgálat célja, hogy a község természeti értékeinek állapotáról és a védelem érdekében szükséges teendőkről a Képviselő-testület tagjai tájékozódhasson, illetve a település lakosságát tájékoztassa.


13. §

A helyileg védett természeti területen és emlékeken végezhető beavatkozások

(1) A helyi jelentőségű védett természeti területek és emlékek területén a természetvédelmi hatóság szakhatóságként működik közre a Tvt. 39 § (1) és Tvt. 21. § (2) - (3) bekezdésben felsorolt esetekben.

(2) A helyi jelentőségű védett természeti területek és emlékek területén a Természetvédelmi Hatóság a kezelési tervvel ellentétes tevékenységhez engedélyt, szakhatósági hozzájárulást nem adhat.

(3) A természetvédelmi hatóság engedélye szükséges a védett fasorban lévő, valamint egyes védett faegyedek természetes állapotának megváltoztatásához.

(4) A helyi jelentőségű védett természeti területek és emlékek állapotának jelentős mértékű megváltoztatása (fakivágás) engedélyezéséhez a jegyző hozzájárulása szükséges, kivéve, ha a fakivágás azonnali balesetveszély-elhárítás érdekében történik.

(5) Védett növények, fák kivágásához hozzájárulás csak a fák biológiai pusztulása esetén adható ki, valamint akkor, ha azok állapota a környezetre károsodással járó veszélyt jelent. A kivágás indokoltságát szakvéleménnyel vagy más módon (fényképfelvétel) dokumentálni kell.

(6) Fák kivágása építkezés miatt csak kivételes esetben engedélyezhető.

(7) Tőszáradt fát a kiszáradást követő 1 éven túl szabad csak kivágni, engedély alapján.

(8) A helyi jelentőségű védett természeti területek és emlékek egészségi állapotának megőrzése érdekében rendszeresen elvégzendő munkálatok:

  1. A fellépő növényi és állati kártevők elleni megelőző védelem biztosítása (permetezés).
  2. A száraz ágrészek gondos időbeni eltávolítása, a növényi részek eltávolítása után sebkezelés.
  3. A megfelelő növőtér - és a lombkoronának megfelelő földterület - állandó gyommentességének biztosítása.

(9) A helyi jelentőségű védett természeti területek és emlékek egészségi állapotának megőrzése érdekében végzendő munkálatok elvégzése a 10. § (2) pontjában meghatározottak kötelessége.

(10) A védett fasorban lévő faegyed szükségessé vált kivágása után a pótlást a következő ültetési időszakban el kell végezni. A pótlásra kerülő egyed kizárólag a védett fasor fafajának megfelelő, előnevelt fa lehet.

(11) Védett fasor védőövezetébe a fasor fajától eltérő fajú faegyedet ültetni nem lehet.

(12) A jegyző korlátozhatja, felfüggesztheti, vagy megtilthatja a helyi jelentőségű védett természeti területeket, emlékeket és azok termőhelyét, védőövezetét károsító vagy súlyosan veszélyeztető tevékenységet. A határozat - a helyi jelentőségű védett természeti területek és emlékek, védőövezetük vagy termőhelyük közvetlen vagy súlyos sérelme, illetve veszélyeztetése esetén - a jogorvoslatra tekintet nélkül azonnal végrehajthatónak nyilvánítható.

(13) A már meglévő, szabálytalanul létrehozott létesítményeket e rendelet hatályba lépését követő egy éven belül fel kell számolni.

(14) A helyi jelentőségű védett természeti területek és emlékek területén, a részletes természetvédelmi kezelési módokat, korlátozásokat és tilalmakat a külön önkormányzati rendelettel elfogadott kezelési terv tartalmazza.


14. §

A közösségi együttélés alapvető szabályainak megsértése

  1. Aki a helyi jelentőségű védett természeti területet vagy emléket részben vagy egészben megsemmisít, megrongál, rendeltetéstől eltérően használ, a 11. § (1) bekezdésében foglalt szabályokat megszegi, illetve engedélyhez kötött tevékenységet engedély nélkül végez, és magatartása nem minősül szabálysértésnek vagy bűncselekménynek, az a közösségi együttélés alapvető szabályai megsértésének minősül.
  2. Az (1) bekezdésben meghatározott tilalmak megszegőjével szemben 5 000 Ft-tól 50 000 Ft-ig terjedő helyszíni bírság vagy 50 000 Ft-tól 150.000 Ft-ig terjedő pénzbírság (közigazgatási bírság) szabható ki, e rendeletben meghatározott eltérésekkel a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL. törvény rendelkezéseinek megfelelően.
  3. Az (1) bekezdésben meghatározott előírások megszegése miatti hatósági eljárás lefolytatása és a cselekmény elbírálása a jegyző hatáskörébe tartozik, jogorvoslat iránti kérelmet Medina Község Önkormányzati Képviselő-testületéhez lehet benyújtani.
  4. Az esetlegesen kiszabott természetvédelmi vagy közigazgatási bírság megfizetése nem mentesít a büntetőjogi, a szabálysértési, a kártérítési felelősség, valamint a tevékenység korlátozására, felfüggesztésére, tiltására, továbbá a helyreállításra vonatkozó kötelezettség teljesítése alól.
  5. Az okozott kár megtérítésére a Polgári Törvénykönyv megfelelő szabályai az irányadók.


15. §

A helyi emlékek megóvásának szerepe a közművelődésben és az oktatásban

  1. A természeti területek és emlékek tudat- és erkölcsformáló hatásának elősegítésére szorgalmazni kell az erre vonatkozó ismeretek terjesztését a község oktatási, művelődési intézményeiben, társadalmi szervezetekben.
  2. Az önkormányzat képviselő-testülete elvárja a társadalmi szervezetektől, egyesületektől,  az intézményektől, a község lakosságától, hogy segítsék elő a rendeletben megfogalmazott célok és feladatok megvalósítását.


16. §

Vegyes és záró rendelkezések

  1. Jelen rendelet 1. mellékletében felsorolt helyi jelentőségű védett természeti területek és emlékek az Európai Közösségek jogi aktusaiban meghatározott Natura 2000 védettségi kategóriába nincsenek besorolva.
  2. Jelen rendelet kihirdetése napján lép hatályba.
  3. A rendelet helyben szokásos módon történő kihirdetéséről, valamint egy példányának a működési területe alapján érintett nemzeti park igazgatóság részére történő megküldéséről a jegyző gondoskodik.




                         Vén Attila                                                     dr. Baranyai Eszter

                        polgármester                                                           jegyző




A kihirdetés napja: 2014. május 3.



                                                                                              dr.Baranyai Eszter

                                                                                                      jegyző



1. melléklet:

Helyi jelentőségű védett területek és értékek adatlapja

(Kitöltendő minden védett értékre)




Védett terület / érték megnevezése



Mennyiség

(db)


Területe


Helyrajzi száma



A védetté nyilvánítás indoka és természetvédelmi célja

Japán akác

1

Medina, belterület

358

helyi védelemre méltó érték

Kocsányos tölgy

1

Medina, belterület

358

helyi védelemre méltó érték

Bükk

1

Medina, belterület

358

helyi védelemre méltó érték

Vadgesztenye

10

Medina, belterület

113

helyi védelemre méltó érték

Vadgesztenye

10

Medina, belterület

114/1

helyi védelemre méltó érték

Japán akác

1

Medina, zártkert

623/14

helyi védelemre méltó érték

Japán akác

2

Medina, belterület

176

helyi védelemre méltó érték

Vadgesztenye

2

Medina, zártkert

715/3

helyi védelemre méltó érték

Hárs

3

Medina, belterület

438

helyi védelemre méltó érték






.