Magyarkeszi Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2000. (II. 15.) önkormányzati rendelete

az állatok tartásáról

Hatályos: 2012. 05. 31- 2023. 06. 30

Magyarkeszi Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2000. (II. 15.) önkormányzati rendelete

az állatok tartásáról

2012.05.31.

Magyarkeszi Önkormányzati Képviselő-testülete a Magyar Köztársaság Alkotmányáról szóló 1949. évi XX. törvény 44/A §-ában valamint a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. torvény 16. §. (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján az alábbi rendeletben határozza meg az állattartás helyi szabályait.

Általános rendelkezések

1. § (1) A rendelet hatálya Magyarkeszi közigazgatási területére és valamennyi állattartóra kiterjed.

(2) E rendelet alkalmazása szempontjából

a.) haszonállat: a ló, szamár, öszvér, szarvasmarha, bivaly, sertés, juh, kecske, baromfi, galamb, nyúl, nutria, pézsma, róka;
b.) kedvtelésből tartott állat: mindazon állat, ami nem minősül haszonállatnak, kivéve a vadállatokat.
(3) 1

2. § Minden állattartó köteles gondoskodni arról, hogy az állattartással kapcsolatos tevékenysége során mások jogai, jogos érdekei ne szenvedjenek sérelmet, különös tekintettel a zajterhelésre, a levegő, a talaj, a felszíni és felszín alatti vizek szennyezésére, valamint a káros rovarok és rágcsálók szaporodására.

Haszonállatok tartása és elhelyezése

3. § Magyarkeszi község területén –az egyéb előírások betartásával – mindenfajta haszonállat tartható számbeli korlátozás nélkül.

4. § (1) Közterületen tilos haszonállatot tartani és legeltetni, az ingatlanról felügyelet nélkül kiengedni. A közterületen az állatok által okozott szennyeződést az állat tulajdonosa, vagy a felügyeletével megbízott személy köteles azonnal eltávolítani.

(2) Galambot csak olyan körülmények között szabad tartani, ahol a galambdúc, vagy ketrec megfelelően elhelyezhető.

5. § (1) Az állattartónak biztosítania kell, hogy a tartással a környezetet ne károsítsa, az emberek, és állatok egészségét ne veszélyeztesse, másnak anyagi kárt ne okozzon. Az okozott anyagi kárért az állat tulajdonosa köteles helytállni.

(2) Állatokat csak arra alkalmas ingatlanokon, a káros környezeti hatások (zaj, szag, stb.) kiküszöbölésére alkalmas alábbi védőtávolságok betartásával lehet tartani.

a.) baromfi, házinyúl, galamb, nutria, pézsma és róka ólja, kifutója stb., valamint trágya tárolója lakóépülettől számított legalább nyolc (8), ásott és csőkúttól legalább tíz (10) méterre,
b.) juh, kecske, sertés, ló, öszvér, szamár, szarvasmarha, bivaly istállója, ólja, kifutója, stb., valamint trágya tárolója lakóépülettől, ásott és csőkúttól legalább tizenöt (15) méterre kell, hogy legyen.
(3) Az állattartó épületeket az építésügyi, környezetvédelmi és állategészségügyi szabályok szerint lehet kialakítani, tekintettel a faluképi követelményekre is.
(4) Az állattartó épületeket, eszközöket rendszeresen kell tisztítani, szükség szerint fertőtleníteni, a rágcsálók, rovarok, legyek irtásáról gondoskodni. A trágyát szakszerűen, az előírások megtartásával kell tárolni, illetve annak elhelyezéséről gondoskodni.
(5) Állatokat csak a szomszédos ingatlanok lakóinak zavarása nélkül szabad tartani.

6. § (1) A méhészkedést – a vonatkozó külön (állategészségügyi, növényvédelmi, stb.) jogszabályok megtartásával – az erre alkalmas területeken mindenki szabadon gyakorolhatja.

(2) Többlakásos lakóházak udvarán és közös használatú kertjében méhészetet létesíteni és fenntartani csak az összes tulajdonos, bérlő, stb. hozzájárulásával lehet.

(3) A méhészetet közös használatú épülettől, szomszédos ingatlantól legalább négy (4) használatban lévő utaktól pedig az útmelletti vízelvezető árok úttól távolabbi szélétől számított tíz (10) méter távolságon túl szabad elhelyezni.

A kedvtelésből folytatott állattartás szabályai

7. § (1) Ebtartás a község területén e rendeletben meghatározott feltételekkel történhet, Valamennyi ebtartó köteles az állatát úgy tartani, hogy mások nyugalmát ne zavarja, test épségét, egészségét ne veszélyeztesse és anyagi kárt ne okozzon. Ha az ebtartó ezen feltételeket nem tudja biztosítani, akkor az állattartást meg kell szüntetni.

(2)2 A község területén ingatlanonként maximum 3 darab eb tartható zárt udvarban, illetve az állattartónak biztosítania kell, hogy az eb felügyelet nélkül sem a közterületre, sem magánterületre ne jusson ki és a szomszédokat ne zavarja. Az állatszaporulat 3 hónapos korig a tartható ebek számát nem érinti.

(3) Zárt udvarral nem rendelkezők kötelesek az ebet állandóan és biztonságosan megkötve tartani.

(4) Több lakó elhelyezését szolgáló házingatlan (társasház, stb.) udvarán eb csak az összes lakó egyetértésével és az (1) bekezdés szabályainak betartásával tartható. Egyetértés vagy zárt udvar hiánya esetén ebet csak a lakásban lehet – a többi lakó zavarása nélkül – tartani.

(5) Az ebtartó vagy az állat felügyeletével megbízott személy köteles gondoskodni arról, hogy az eb a közterületet, társasházak közös használatú helyiségeit, udvarát, stb. ne szennyezze, illetve a szennyeződést haladéktalanul köteles eltávolítani.

8. § (1) Ebet póráz nélkül, harapós természetű és nagytestű ebet szájkosár és póráz nélkül közterületre kivinni tilos.

(2) Tilos az ebet bevinni:

- játszótérre
- vendégforgalmat lebonyolító nyilvános helyiségekbe
- vásár és piac területére
- oktatási, nevelési, művelődési, egészségügyi, stb. intézmény területére,
- ügyfélforgalmat lebonyolító közintézményekbe.
(3) Harapós, támadó természetű ebet kiszabadulását megakadályozó módon kell tartani és a ház, épület, telek, stb. bejáratánál az erre utaló figyelmeztető táblát szembetűnő módon el kell helyezni.

9. § (1) Az ebet az elválasztását követően (három hónapos kora után), a tulajdonosa vagy tartója köteles évenként, a három hónapos kort elérő állata esetében 30 napon belül – saját költségére – veszettség ellen beoltatni.

(2)3 Az évenkénti szervezett eboltás időpontját, helyét és költségeit az állategészségügyi nyilvántartást vezető szerv állapítja meg és a helyben szokásos módon kihirdeti.

(3) Azt az ebet, melyet a tulajdonos az évi kötelező oltás során felszólítás ellenére sem oltatott be, el kell kobozni.

(4)4 A község területén talált kóbor, gazdátlan vagy szabadon engedett, illetve a (3) bek. alapján elkobzott ebet az önkormányzat a gyepmesterrel befogatja és elszállíttatja.

(5)5 ) A befogott ebet – a (3) bek. szerinti ebek kivételével – a tartási költségek megtérítése mellett az igazolt tulajdonosa tizennégy napon belül kiválthatja. A tizennégy napig ki nem váltott ebek értékesíthetők, vagy kiírthatók.

10. § (1) Az állattartással kapcsolatos első fokú hatósági jogkört – a rendelet 12. §-ában írt kivétellel – a polgármester gyakorolja.

(2)6 A polgármester előzetes engedélye szükséges eb, vagy egyéb kedvtelésből tartott állattenyészetnek a létesítéséhez, kivéve a veszélyes állatok és a tv. szerinti ebek tartását*,

mely utóbbiról külön jogszabály rendelkezik. Állattenyészet a település utolsó lakott ingatlanától 500 méterre alakítható ki.
(3) A veszélyes állatok tatására a 35/1997. (II.26.) Korm. rendelet rendelkezései az irányadók.
(4) Az ezzel kapcsolatos kérelemhez csatolni kell a közegészségügyi, az állategészségügyi szakhatóság állásfoglalását, valamint a telekhatáros szomszéd(ok) hozzájáruló nyilatkozatát.
(5) A kérelmet el kell utasítani, illetve az állattartást meg kell tiltani, ha annak feltételei nincsenek meg.
* A veszélyes és veszélyesnek minősített eb tartásáról és a tartás engedélyezésének szabályairól szóló 35/1997. (II.26.) Korm. rendelet.

11. § (1) Többlakásos épületben lakásonként legfeljebb két macska és elválasztásig annak szaporulata tartható. Közös használatú helyiségekben állatot tartani tilos.

(2) Macskát és egyéb kedvtelésből tartott állatot úgy kell tartani, hogy a telekhatáros vagy falszomszéd nyugalmát tartósan vagy rendszeresen ne zavarja.

(3)7 Ha az állattartó az (1)-(2) bekezdés szabályait megszegi, a jegyző – kérelemre – korlátozhatja, vagy megtilthatja az állattartást.

12. § (1) Veszélyes állat tartása, az országba való behozatala, elidegenítése és a felügyeletének átengedése előzetes hatósági engedélyhez kötött.

(2) Az eljárásban a jegyző a hatósági jogkör gyakorlója, illetőleg szakhatóságként vsze részt a külön jogszabályban** írtak szerint.

(3) A veszélyes állatokról a jegyző nyilvántartást vezet a külön jogszabály*** előírásai szerint.

** Az állatok védelméről és kíméletéről szóló XXVIII. tv (Ávt.)
***A települési önkormányzat jegyzőjének az állatok védelmével, valamint az állatok nyilvántartásával kapcsolatos egyes feladat- és hatásköreiről szóló 245/1998. (XII.31.) Korm. Rendelet (Ávhr).

Állatvédelmi és közegészségügyi szabályok

13. § (1) Az állattartó köteles az általa tartott állat részére megfelelő életfeltételeket (elhelyezés, táplálás, gondozás, stb.) biztosítani, egyúttal köteles betartani az állatvédelmi, az állategészségügyi és közegészségügyi szabályokat.

(2) A feleslegessé vált állat elhelyezéséről (értékesítés, elajándékozás, stb.)az állattartó köteles gondoskodni.

(3) Az állatok tartására és védelmére vonatkozó szabályokat a jegyző külön jogszabályok szerint ellenőrizheti, intézkedést tehet, jogszabálysértés esetén állatvédelmi bírságot szabhat ki, az állattartást korlátozhatja, vagy megtilthatja.

14. § (1) A fertőző állatbetegségek, továbbá az ember és a környezet fertőződésének megelőzése végett a szükséges fertőtlenítést az állattartó költségére le kell végezni, amelynek helyét, idejét, módját és szakszerű végrehajtását az illetékes állategészségügyi hatóság rendeli el és ellenőrzi.

(2) Állati marást, harapást, stb. az állattartó és a sérült haladéktalanul köteles bejelenteni az illetékes köz- és állategészségügyi szervnek. Az állat megfigyelésével, vizsgálatával, stb. kapcsolatos költségek az állat tartóját terhelik.

Az állati hullák és állati eredetű hulladékok ártalmatlanná tétele

15. § (1) Az állat elhullását az állattartó haladéktalanul köteles bejelenteni – és felhívásra a tetemet bemutatni – az illetékes állatorvosnak.

(2) Az állat hulláját az állati eredetű hulladékot és mellékterméket emberi fogyasztásra felhasználni, forgalomba hozni tilos, azt – az állatorvos szakvéleménye alapján meghatározott eljárással – ártalmatlanná kell tenni.

(3)8 Az állattartónak az állathullával kapcsolatban a külön jogszabályban előírtak szerint kell eljárni. Ezen kötelezettség elmulasztása esetén a jegyző – a gyepmester útján – gondoskodik annak – a kötelezett költségeire történő – elszállításáról és ellene szabálysértési eljárást kezdeményez.

Vegyes és záró rendelkezések

16. §9

17. § (1) E rendelet kihirdetése napján lép hatályba.

(2) A kihirdetésről a jegyző gondoskodik.

1

Hatályon kívül helyezte a 6/2008. (IV. 18.) ÖR. Hatályos: 2008. április 18. napjától.

2

Mód.: 9/2004. (VIII. 10.) önkormányzati rendelete Hatályos: 2004. október 1-jétől.

3

Mód.: 6/2008. (IV. 18.) Hatályos: 2008. április 18. napjától.

4

Mód.: 6/2008. (IV. 18.) Hatályos: 2008. április 18. napjától

5

Mód.: 6/2008. (IV. 18.) Hatályos: 2008. április 18. napjától

6

Mód.: 9/2004. (VIII. 10.) Hatályos: 2004. október 1. napjától

7

Mód.: 6/2008. (IV. 18.) Hatályos: 2008. április 18. napjától

8

Mód.: 6/2008. (IV. 18.) Hatályos: 2008. április 18. napjától

9

Hatályon kívül helyezte a 5/2012. (V. 30.) ÖR. Hatályos: 2012. május 31. napjától.