Magyarkeszi Község Önkormányzata Kéviselő-testületének 2/2013. (III. 6.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat 2013. évi költségvetéséről

Hatályos: 2013. 11. 11

Magyarkeszi Község Önkormányzati Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés f) pontjában, az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 23.§ (1) bekezdésében, a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 91. §-ában és a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 111. §-ában kapott felhatalmazás alapján Magyarkeszi Község Önkormányzatának 2013. évi költségvetését az alábbiak szerint állapítja meg:

  1. §


  1. )Magyarkeszi Község Önkormányzata (a továbbiakban az Önkormányzat) 2013. évi költségvetésének összevont mérlegét e rendelet 1. számú melléklete tartalmazza.


(2) Az Önkormányzat 2013. évi

a) helyi adó bevételének összege: 10 200 000,- Ft,

b) az általános működéshez és ágazati, támogatások összege 95 366 000,- Ft,

d) Az európai uniós forrásból finanszírozott támogatással megvalósuló programok, projektek bevételei 0,- Ft.

(3) Az Önkormányzat 2013. évi működési és fejlesztési célú bevételek és kiadások mérlegét e rendelet 2. számú melléklete tartalmazza.

(4) Az Önkormányzat 2013. évi felhalmozási (beruházási), kiadási előirányzatát feladatonként, célonként e rendelet 3. számú melléklete tartalmazza.

(5) [1]Az 1. § (1) és (2) bekezdés szerinti költségvetési bevételeit és költségvetési kiadásait figyelembe véve a költségvetési egyenleg összege 184 758 000,- Ft, melyből

a) a működési hiány 0,- Ft

b) a felhalmozási hiány 0,- Ft..


2. §

(1) Az Önkormányzat adósságot keletkeztető ügyletekből és kezességvállalásokból fennálló kötelezettségeit e rendelet 4. számú melléklete tartalmazza.

(2) Az Önkormányzat saját bevételeinek részletezését az adósságot keletkeztető ügyletből származó tárgyévi fizetési kötelezettség megállapításához az 5. számú melléklet tartalmazza.

(3) Az Önkormányzat 2013. évi adósságot keletkeztető fejlesztési céljait a 6. számú melléklet tartalmazza.

(4) Az Önkormányzat európai uniós támogatással megvalósuló, projektek bevételei, kiadásai hozzájárulások e rendelet 7. számú melléklete tartalmazza.


  1. §


  1. Az Önkormányzat összevont bevételeit feladatonként e rendelet 8. számú melléklete tartalmazza.
  2. Az Önkormányzat összevont költségvetési kiadásait feladatonként a 9. számú melléklet tartalmazza.
  1. §


  1. Az Önkormányzat többéves kihatással járó döntésekből származó kötelezettségeit, célok szerint éves bontásban e rendelet 10. számú melléklete tartalmazza.
  2. Az Önkormányzat által adott közvetett támogatásokat, kedvezményeket e rendelet 11. számú melléklete tartalmazza.
  3. Az Önkormányzat 2013. évi várható bevételi és kiadási előirányzat felhasználási ütemtervét e rendelet 12. számú melléklete tartalmazza.


  1. §


  1. Az Önkormányzat és a Felsőnyéki Község Önkormányzata által létrehozott Magyarkeszi Közös Önkormányzati Hivatal (továbbiakban a Hivatal) 2013. évi költségvetésének összevont mérlegét e rendelet 13. számú melléklete tartalmazza.
  2. A Hivatal engedélyezett létszámát, e rendelet 13. számú melléklete tartalmazza.
  3. A Hivatal 2013. évi működési és fejlesztési célú bevételinek és kiadásainak mérlegét e rendelete 14. számú melléklete tartalmazza.
  4. A Hivatal felhalmozási kiadásainak előirányzatait feladatonként, célonként e rendelet 15. számú mellékélete tartalmazza.
  5. A Hivatal adósságot keletkeztető ügyletekből és kezességvállalásokból fennálló kötelezettségeit e rendelet 16. számú melléklete tartalmazza.
  6. A Hivatal összevont költségvetési bevételeit és kiadásait feladatonként e rendelet 17. számú melléklete tartalmazza.
  7. A Hivatal több éves kihatással járó döntésekből származó kötelezettségeit célok szerinti éves bontásban e rendelete 18. számú melléklete tartalmazza.
  8. A Hivatal 2013. évi várható bevételi és kiadási előirányzat felhasználási ütemtervét e rendelet 19. számú melléklete tartalmazza.


  1. §


  1. A Képviselő-testület valamennyi felsőfokú iskolai és valamennyi középiskolai végzettségű köztisztviselőinek tárgyévre vonatkozóan a köztisztviselői törvény szerinti mértékű 20 % illetménykiegészítést állapít meg.


  1. A köztisztviselői illetményalap 2013. január 1-jén 38 650,- Ft.


  1. §


 (1) Az Önkormányzat finanszírozási célú pénzügyi műveletekkel kapcsolatos hatásköreit a (2) bekezdésben meghatározott kivétellel a Képviselő-testület gyakorolja.

(2) A képviselő-testület a Polgármesterre ruházza át a szabad pénzeszközök törvényben szabályozott betétként való éven belüli elhelyezéséről és visszavonásáról való döntés jogát.

(3) Az évközi többletigények, valamint az elmaradt bevételek pótlására szolgáló általános tartalék és céltartalék felett a képviselő-testület rendelkezik.

(4) Ha az Önkormányzat által irányított költségvetési szerv harminc napon túli elismert tartozásállományának mértéke eléri az éves eredeti kiadási előirányzatának 10%-át vagy a 150 000 000 (százötven millió) forintot, és e tartozását egy hónapon belül nem tudja 30 (harminc) nap alá szorítani, a Képviselő-testület a költségvetési szervhez önkormányzati biztost jelöl ki.

(5) Az Önkormányzat, valamint az általa irányított költségvetési szervek követeléséről lemondani csak törvényben vagy külön önkormányzati rendeletben meghatározott esetekben és módon lehet.

(6) Az Önkormányzat tekintetében a nemzeti vagyonról szóló törvényben előírt versenyeztetés kötelező, ha az érintett vagyontárgy forgalmi értéke a 25 000 000 (huszonöt) millió forintot meghaladja.

(7) A képviselő-testület – az első negyedév kivételével – negyedévenként, a tárgyévi munkatervében meghatározott időpontokban, de legkésőbb az éves költségvetési beszámoló elkészítésének határidejéig, december 31-ei hatállyal módosítja a költségvetési rendeletét.


  1. §


  1. [2]A Képviselő-testület a napközi konyha által biztosított étkeztetésre az alábbi térítési díjat határozza meg:

a. óvoda ellátottra (3 étkezéssel)                                 370,- Ft

b. iskolai napközisre (2 étkezéssel)                             500,- Ft

c. iskolai ebédelőre   (menza)                                      290,- Ft

d. csak ebédet igénylő felnőtt étk.                              600,- Ft

            e. alkalmazotti ebéd.                                                   500,- Ft

            f. szociális étkezők                                                      355,- Ft

           g.  szociális étkezők tízórai                                            70,- Ft                       


  1. A térítési díjak 27 %-os Áfá-t tartalmaznak.


  1. Az iskolai és óvodai ellátottak által fizetendő térítési díj azonos a 27 %-os Áfá-val növelt nyersanyagnormával.


  1. A szociális étkezés személyi térítési díjának meghatározásával kapcsolatos feladatot Magyarkeszi Község Önkormányzata az Iregszemcse és Környéke Szociális és Gyermekjóléti Ellátási Intézmény Intézményfenntartó Társulása útján látja el.


  1. Alkalmazott alatt az Önkormányzatnál és a társulásban fenntartott intézményeknél dolgozókat kell érteni.
  2. A Képviselő-testület házi segítségnyújtásért gondozási díjat nem állapít meg.


  1. §


  1. A köztisztviselők cafetéria keretét a bruttó 200 000 forintban állapítja meg. Felhasználását a jegyző külön szabályzatban  rögzíti.


  1. A polgármesterre a (1) bekezdésben foglaltak az irányadók.


  1. §


  1. (1) E rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba, rendelkezéseit 2013. január 1. napjától kell alkalmazni.


Magyarkeszi, 2013. február 20.


                    Szabó Márta                                                     Kovács Erzsébet

                      jegyző                                                               polgármester



Kihirdetési záradék:

A rendelet kihirdetése a mai napon megtörtént.

Magyarkeszi, 2013. március 6.




[1] Mód.: 12/2013. (XI. 4.) Ör. Hatályos 2013. november 5-től

[2] Mód.: 5/2013. (III. 27.) Ör. Hatályos: 2013. április 1-jétől