Magyarkeszi Község Önkormányzati képviselő-testületének 6/2017 (VI.28.) önkormányzati rendelete

A HIVATALI HELYISÉGEN ÉS A HIVATALI MUNKAIDŐN KÍVÜL TÖRTÉNŐ HÁZASSÁGKÖTÉS ENGEDÉLYEZÉSÉNEK SZABÁLYAIRÓL

Hatályos: 2017. 07. 01- 2022. 12. 31

Magyarkeszi Község Önkormányzati képviselő-testületének 6/2017 (VI.28.) önkormányzati rendelete

A HIVATALI HELYISÉGEN ÉS A HIVATALI MUNKAIDŐN KÍVÜL TÖRTÉNŐ HÁZASSÁGKÖTÉS ENGEDÉLYEZÉSÉNEK SZABÁLYAIRÓL

2017.07.01.

Magyarkeszi Község Önkormányzati Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a.) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, az anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi I. törvény 96. § a) és b) pontjában kapott felhatalmazás alapján az alábbiakat rendeli el:

A rendelet hatálya

1. § A rendelet hatálya kiterjed a Magyarkeszi Község Önkormányzata illetékességi területén történő házasságkötésre.

Értelmező rendelkezés

2. § A rendelet alkalmazásában:

1. alapszolgáltatás: az anyakönyvvezető által a hivatali helyiségben, hivatali munkaidőn belül a házasságkötés térítésmentes lebonyolítása,

2. hivatali munkaidő: a Magyarkeszi Közös Önkormányzati Hivatal szervezeti és működési szabályzatában meghatározott munkaidő,

3. többletszolgáltatás: a házasságkötés hivatali helyiségen kívüli megkötése, továbbá a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés.

A házasságkötés hivatali helyisége és ideje

3. § A házasság megkötésére alkalmas hivatali helyiség: Magyarkeszi Közös Önkormányzati Hivatal (Magyarkeszi, Szabadság u. 2. szám).

4. § Házasságot kötni hivatali munkaidőben, a rendeletben előírtak szerint lehet, az 5. §-ban foglaltak kivételével.

A hivatali munkaidőn és helyiségen kívüli engedélyezés szabályai

5. § (1) Házasságkötés minden olyan helyszínen engedélyezhető, ahol a méltó szertartáshoz szükséges feltételek biztosítottak, valamint a helyszín megfelel a jogszabályban előírt követelményeknek.

(2) A kérelemhez csatolni kell a megjelölt helyszín tulajdonosának, vagy az azzal rendelkezni jogosultnak a helyszín biztosításáról szóló nyilatkozatát, továbbá az esőhelyszín igazolását.

(3) A hivatali helyiségen kívüli, a hivatali munkaidőn túl történő házasságkötés az 1. melléklet szerinti nyomtatványon, az anyakönyvvezetőnél jelezhető, a házasságkötési szándék bejelentésével egyidejűleg.

Díjfizetési kötelezettség

6. § (1) A házasságkötés alapszolgáltatásként díjmentes. A többletszolgáltatásért a 2. melléklet szerinti díjat kell fizetni.

(2) A díjat az engedély jogerőre emelkedését követő 8 napon belül kell Magyarkeszi Község Önkormányzata költségvetési számlájára befizetni, melyet az anyakönyvvezető előtt igazolni kell.

(3) Amennyiben a házasságkötés meghiúsulását a házasulók az anyakönyvi esemény napját megelőzően az anyakönyvvezetőnek írásban bejelentik, akkor a már megfizetett díj a befizető személy számára visszafizetésére kerül.

(4) Kérelmezők a díj megfizetése alól mentesülnek, amennyiben a felek valamelyikének állapota közeli halállal fenyeget, vagy bármelyikük esetében, hivatalos okirattal igazolt mozgásképtelen állapotot okozó betegség áll fenn.

Az anyakönyvvezető részére fizetendő díj

7. § Amennyiben a munkaidőn kívüli anyakönyvi eseményben közreműködő anyakönyvvezető nem a közszolgálati tisztviselőkről szóló törvényben meghatározott szabadidőt választja, anyakönyvi eseményenként bruttó 8000,-Ft díjazás illeti meg.

Záró rendelkezés

8. § A rendelet 2017. július 1. napján lép hatályba, azzal hogy rendelkezéseit a hatályba lépést követően bejelentett házasságkötési szándék alapján indult eljárásokban kell alkalmazni.

9. § Hatályba lépésével hatályát veszti az anyakönyvi események lebonyolításával összefüggő díjakról szóló 11/2013. (IX. 27.) önkormányzati rendelet.

1. melléklet a 6/2017. (VI. 28.) önkormányzati rendelethez

Kérelem a hivatali helyiségen kívüli és a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés engedélyezéséhez

1. Alulírottak kérjük a házasságkötés létesítésének hivatali helyiségen kívül történő engedélyezését a következő helyszínen:………………………………………………………………………………………………

1.1a. Név: …………………………………………………………………

1.1b. Lakcím: ……………………………………………………………..

1.1c. Személyazonosító igazolvány száma: ………………………………..

1.1d. Név: …………………………………………………………………

1.1e. Lakcím: ……………………………………………………………..

1.1f. Személyazonosító igazolvány száma: ………………………………..

1.2. Nyilatkozunk arról, hogy

1.2a a tanúk és - ha szükséges - a tolmács jelenlétét biztosítjuk,

1.2b. gondoskodunk az anyakönyvvezető helyszínre és a hivatali helyiségbe való utazásáról, és

1.2c. a hivatali helyiségen kívüli helyszínen történő lebonyolítást lehetetlenné tevő körülmények bekövetkezte esetére a házasságkötésre alkalmas helyiséget jelölünk meg.

1.3. Tudomásul vesszük, hogy a házasságkötés hivatali helyiségen kívül való megtartásának engedélyezésére csak abban az esetben kerülhet sor, ha az egyéb jogszabályi feltételek teljesítése mellett, a hivatali helyiségen kívüli és a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötések engedélyezésének szabályairól és a fizetendő díjak mértékéről szóló 6/2017. (VI. 28.) önkormányzati rendeletben meghatározott bruttó 5.000.-Ft díj befizetését az engedély jogerőre emelkedését követő 8 napon belül, a befizetési bizonylat bemutatásával az anyakönyvvezetőnél igazoljuk.

1.4. A kérelemhez csatoljuk a megjelölt helyszín tulajdonosának, vagy az azzal rendelkezni jogosultnak a helyszín biztosításáról szóló nyilatkozatát, továbbá az esőhelyszín igazolását.

2. Alulírottak kérjük a házasságkötés hivatali munkaidőn kívül történő engedélyezését

2.1a. …………év……………………….hónap……………nap…………óra időpontra.

2.1b. Név: …………………………………………………………………

2.1c. Lakcím: ……………………………………………………………..

2.1d. Személyazonosító igazolvány száma: ………………………………..

2.1e. Név: …………………………………………………………………

2.1f. Lakcím: ……………………………………………………………..

2.1g. Személyazonosító igazolvány száma: ………………………………..

2.2. Tudomásul vesszük, hogy a házasságkötés hivatali munkaidőn kívüli megtartásának engedélyezésére csak abban az esetben kerülhet sor, ha az egyéb jogszabályi feltételek teljesítése mellett, a hivatali helyiségen kívüli és a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötések engedélyezésének szabályairól és a fizetendő díjak mértékéről szóló 4/2017.(V.30.) önkormányzati rendeletben meghatározott bruttó 5.000.-Ft díj befizetését az engedély jogerőre emelkedését követő 8 napon belül, a befizetési bizonylat bemutatásával az anyakönyvvezetőnél igazoljuk.

2.3. Tudomásul vesszük, hogy az anyakönyvvezető közreműködésének feltételeként gondoskodunk a házasságkötés méltó keretéről.

Magyarkeszi, ……………………………………….

Kérelmező

Kérelmező

2. melléklet a 6/2017. (VI. 28.) önkormányzati rendelethez

Többletszolgáltatások díja:

Többletszolgáltatás

Díj

1.

Hivatali helyiségen kívüli anyakönyvi esemény

5000,- Ft

2.

Munkaidőn kívüli anyakönyvi esemény

5000,- Ft

3.

A hivatali helyiségen és munkaidőn kívüli anyakönyvi esemény

10000,- Ft